• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Köves Gábor: Végszónak sem rossz

Hírek

Az interjút mindig az alany készíti, és nem a riporter – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Mikor kiderült, hogy megjelenik Köves Gábor új interjúkötete, Végszónak sem rossz címmel a 21. Század Kiadó gondozásában, tudtam, hogy szükségem van rá. Egyrészt, mert igazán pihentető interjút olvasni azokkal, akiknek egyébként heti szinten falom a regényeit, másrészt, mert Köves Gábor Magyar Narancsban megjelent interjúi egyébként is azon kevés (bármelyik lapban fellelhető) művészeti írás egyike, melyet valóban, túlzás nélkül érdemes követni, mert az esetek túlnyomó többségében tisztes távolságot tart az aktuálpolitikai közbeszéd unalomig ismételt témáitól, és ez alapján amit korábbi kötetében kaptam, azt úgy sejtettem, nagy biztonsággal itt is megkapom majd.

Köves Gábor: Végszónak sem rossz

Köves Gábor: Végszónak sem rossz

Kepes András mondta nekem egyszer, mikor visszaidézte a Gabriel García Márquez-el készült interjúját, hogy az interjút soha nem a riporter készíti, bármit is mondjon a szakma. Nem, az interjút minden esetben az alany készíti, a riporter a legjobb esetben is csak alkalmazkodik hozzá, és ha ügyes, akkor képes azt a látszatot kelteni, hogy mindez valójában fordítva történt. Őszintén mondhatom, hogy Köves Gábor kitűnően csinálja, amit csinál, minden kérdéséből, minden egyes sorából érződik, hogy valóban érdeklik az alanyai, hogy valóban alkalom az életében, hogy velük szemben ülhet, és kérdezhet, és bár néha-néha elbillen a kérdések tengelye az aktuálpolitika felé (ami nem csoda, tekintve, hogy némely beszélgetőpartnere nyíltan állást vállalt az amerikai politika közelmúltbéli csörtéiben), a végeredmény mégis kellemes, és áthatja valamiféle jóleső nosztalgia.

Hogy mire is gondolok? Sajnos egy ideje eltűntek a televízió kínálatában azok a nagyívű talk-show jellegű műsorok, melyek nem mély és tartalmas beszélgetésekre, komplex témák kifejtésére, teljes életutak és karrierdöntések feltárására vállalkoztak. E műsorok terepe manapság már egyértelműen a YouTube, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne hiányoznának a valóságshow-k és tehetségkutatók blőd szintjére süllyedt teljes televíziós kultúrából.

Köves kötete visszaidézi e műsorokat: Kepest, Vámost, vagy Kadarkait, még akkor is, ha nyilván a lapok terjedelmi korlátai nem engedtek meg akkora ívű beszélgetéseket, de már a kérdéseken is érződik, hogy tapasztalt ember teszi fel őket, miután pedig a válaszadók szinte kivétel nélkül partnerek ebben, az embernek olyan érzése van, mintha ő maga beszélgetne az írókkal, filmesekkel, vagy zenészekkel.

Köves Gábor

Köves Gábor

Márpedig Köves nem akárkiket szólaltat meg; a magyar neveken túl, mint Dragomán György, Krasznahorkai László, Bödőcs Tibor, vagy Enyedi Ildikó, olyan nemzetközi szupersztárokkal beszélget, mint Michael Chabon, Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Woody Allen, vagy John Cleese, akiktől nehéz lenne eltagadni, hogy bőszen őrzik a kultúra lángját, melyet manapság számos külső behatás igyekszik újra és újra elfújni. A beszélgetések mindegyike megjelent már korábban, de ez senkinek se szegje kedvét, üdítő egy kötetben olvasni, hogy e hasonló téren, hasonlóan kimagaslót alkotó művészek vajon hasonló kérdésekben mennyire hasonlóképp, vagy épp különbözően gondolkodnak. Éles szemű meglátások, eredeti gondolatok, bölcs eszmefuttatások, és megmosolygató anekdoták gyűjteménye ez a kötet, de a leginkább magával ragadó részei mégsem ezek.

Köves ugyanis megszólaltatott a múltban néhány olyan nagyságot, akik ma már nincsenek köztünk, az embert pedig valósággal elfutja a libabőr, mikor az Oscar-díjas Martin Landau Lugosi Béláról beszél, a szintén Oscar-díjas Christopher Plummer pedig Makk Károly hogylétéről érdeklődik, és akkor még nem említettük a kémregények királyával, John Le Carrével eltöltött újságírói vacsorát, ahol A kém, aki bejött a hidegről szerzője saját süketségével poénkodik.

Köves pedig tudja, hol a határ, biztos kézzel működik közre a felmerülő témák közt, tudja, hogy az ő helye másodlagos, és előzékenyen enged teret interjúalanyainak.

Köves Gábor legutóbbi interjúkötete még a Scolar Kiadónál jelent meg

Köves Gábor legutóbbi interjúkötete még a Scolar Kiadónál jelent meg

A Végszónak sem rossz alapvetően újságírónövendékeknek is bátran ajánlható, szépen körvonalazódik belőle a riport- és interjúkészítés módszertana és gyakorlata, nekem pedig – tekintve, hogy a megszólaltatott hírességek egy részével nekem is volt alkalmam interjúzni – különösen kedves olvasmány, mert Kövestől, mint tapasztalt kollégától, e téren bőven lehet és kell is tanulni.

A kötet ugyanis töménységében azt is megmutatja, hogy bár ma már egy-egy író szinte csak pár kattintásra van tőlünk, ez még önmagában semmit nem jelent, a jó riporter ugyanis képes rá, hogy kiváltson önmaga felé alanyából némi megelőlegezett bizalmat, ez viszont csupán hatalmas szorgalommal, kitartással, és némi nem elhanyagolható rafinériával érhető csak el.

Kapcsolódó cikkek

Fekete-fehér cinizmus – 9 legendás film noir Hollywood aranykorából

Kontrasztos fekete-fehér világ, tele bűnnel, és szexuális devianciákkal.

Interjú Kovács Patríciával

Kovács Patrícia: Elfogadtam, hogy nem tudok mindenkinek megfelelni

A népszerű színésznővel telefonon beszélgettünk, miközben budapesti otthonában éppen a kislányára vigyázott.

Tiltott irodalom 2.0 – Avagy újabb 10 regény, mely áldozatul esett a cenzúrának

Világirodalmi remekek politikai és vallási ideológiák csapdájában.

J. K. Rowling a legújabb Robert Galbraith-történet után ismét a gyerekkönyvek felé fordul

A világpremierrel egy időben érkezik magyarul J. K. Rowling új regénye

Az Ickabog nagy sikerére való tekintettel is, ezúttal ismét a gyermekek lesznek a célközönség.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Fekete-fehér cinizmus – 9 legendás film noir Hollywood aranykorából

  Kontrasztos fekete-fehér világ, tele bűnnel, és szexuális devianciákkal.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. július 29.

  A világpremierrel egy időben érkezik magyarul J. K. Rowling új regénye

  Az Ickabog nagy sikerére való tekintettel is, ezúttal ismét a gyermekek lesznek a célközönség.

  • 2021. július 29.

  Oscar-díjas sztárokkal készül film Gorbacsov és Reagan izlandi csúcstalálkozójáról

  Az 1986-os csúcstalálkozó rengeteget alakított a szovjet-amerikai kapcsolatokon.

  • 2021. július 28.

  Ősszel jelenik meg magyarul Joe Hill kultikus horror-novelláskötete

  Stephen King fia 2005-ben futott be a most megjelenő gyűjteménnyel.

  • 2021. július 28.

  Húsz év után visszatér a testhorror műfajához David Cronenberg

  Cronenberg 2002 után húsz évvel tér vissza kedvenc zsáneréhez.

  • 2021. július 27.

  Az elfogadás léleksimogató meséje és az olasz Riviéra – Filmkritika

  A Pixar legújabb animációs filmje üdítően hat a sok akciómozi közt.