Hírek

Cormac McCarthy és az amerikai dél éjsötét világa – Könyvkritika

Hirdetés

Cormac McCarthy napjaink kétségtelenül egyik legnagyobb élő, amerikai írója. Műveit olvasni nem pusztán kihívás, de bizonyos szempontból önként választott gyötrődés, mert az ír gyökerekkel bíró szerző vasmarokkal ragadja meg, és rántja le olvasóját az emberi lélek feneketlen és sötét mélységeibe, és ezáltal olyan közel hoz minket saját magunkhoz, és a remény legcsekélyebb szikrájának megbecsüléséhez, ahogy azt még sosem tapasztaltuk. Rendkívül sokrétű és szuggesztív szövegei, elgyötört karakterei, hiperralisztikus leírásai, és tűpontos korrajza bőven túlmutat minden emberin, és valamiféle magasabb szellemi tartomány nyomába ered.

A Jelenkor Kiadó nemrég gondozásába vette McCarthy életművét, így az végre nem csupán fordításában, de külső megjelenésében is az íróhoz méltó formát öltött, ráadásul biztos kézzel nyúlt az életmű korai darabjaihoz. Így kerülhetett a boltok polcaira tavaly a húsz éven át íródó Suttree című regénye, idén pedig az eredetileg 1968-ban napvilágot látott Odakint a sötétség című művén volt a sor. A magam részéről arra voltam a legkíváncsibb, vajon egy ilyen korai remek mennyiben hordozza már magában a későbbi írózseni jellemzőit, és nem kellett csalódnom. McCarthy bármikor képes porrá zúzni minden reményünket.

Cormac McCarthy: Odakint a sötétség

Cormac McCarthy: Odakint a sötétség

Idebent a sötétség

McCarthy véres tálcán út nyújtja nekünk a fiatal lány, Rinthy Holme, és bátyja, Culla történetét, a különös elszigeteltségben élő testvérpárét, akik vérfertőzésben fogant közös gyermeküket várják egy isten háta mögötti vidék eldugott faházában. Rinthy naivan tekint a gyermekvállalás elé, a remény születését látja a csöppség érkezésében, Culla viszont tisztában van tettük súlyos következményeivel, így a szülést követően az újszülöttet az erdőbe viszi, és sorsára hagyja, hadd végezzenek vele a vadállatok, vagy a természet.

A szimbolikus Káin és Ábel-történetbe csomagolt sztori, és felütés aztán két ember borzalmas, és gyötrelmes El Caminójával folytatódik, egy úttal, mely az író életművében számtalanszor megjelenik, és ami végül látszólag sehová sem vezet. Rinthy az elveszett gyermek nyomában jár, városról városra, házról-házra menetel, hogy visszataláljon saját véréhez, akire egyetlen pillantást sem vethetett, Culla a bűntudattól csak megy előre makacsul, bele a vadregényes, veszélyekkel teli világba, ahol mintha minden egyes sarkon túl nyúló árnyék őrá vadászna.

A regény első amerikai kiadása

A regény első amerikai kiadása

A reménytelenség útján

McCarthy, akárcsak a 2007-ben Pulitzer-díjjal kitüntetett, Az út című regényében, ezúttal is egy látszólag végtelenül nihilista világot teremtett, melyet át és átsző az ismeretlen déli misztikum, és mely olykor kifejezetten szürreális módon ötvözi a valóságot, és a mitikus, már-már Bibliai lázálomnak beillő élményeket. E korai regény számtalan későbbi művével mutat rokonságot, ugyanakkor még erőteljesen épít a szerző által példaképként tisztelt William Faulkner munkásságára és hangjára (nem csoda, szerkesztője az az Albert Erskine volt, aki korábban Faulkner munkáit is gondozta a Random House kiadónál), de a dél gótikus megjelenítése bizonyos motívumaiban egészen Mark Twainig nyúlik vissza.

Ugyanakkor mind prózája stílusában, mind a mű hangvételében már egyértelműen megmutatkozik a szerző, akit aztán a Véres délkörökkel minden irodalmi kerekasztal keblére ölel majd később. A bonyolult, zsigeri realizmussal átitatott tájleíró körmondatok akár egyetlen pillanat alatt szikár, minimalista szöveggé válhatnak, meg-megtörve a jelenetek lendületét, ám tűpontosan érzékeltetve a cselekmény hömpölygését, ritmusát, és a karakterek szellemi, vagy akár fizikai reakcióit és élményeit. McCarthy már ebben a korai regényben is megmutatja írói hozzáállása végtelen precizitását. Itt minden a történetet szolgálja, a nyelvezet, a szimbolika, minden egyes leírt betűnek súlya, ereje, és küldetése van.

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy

A szimbolizmus mindenek felett

Alighanem az egyik ok, ami miatt imádni lehet McCarthy teljes reményvesztettséget tükröző műveit. Minden egyes regénye egy első pillantásra faékegyszerűségű történetet mesél el, és ebben nem kivétel az Odakint a sötétség sem. Két ember bolyong az amerikai dél Faulknertől és Twaintől származó gótikus kulisszái között, mindketten keresnek valamit, amit elveszítettek, és ami sosem volt, és sosem lesz az övék, ám ez az utazás legalább annyi réteggel, és összetett szimbólumrendszerrel bír, mint pl. Joseph Conrad világhírű műve, A sötétség mélyén.

Az erdő, ahol Culla a vértfertőző viszonyból született gyermeket hagyja, az árnyak, melyek útja során végigkövetik; még felbukkanó ellenségképei, vagy épp az úton őket segítő mellékalakok is többek, mint néhány párbeszéden át nagyvonalúan felskiccelt díszletek. A bibliai Káin és Ábel-történet, mint a felütés párhuzama, csupán egy a jelképek hosszú sorában, és bár mindkét ember bűnös, Rinthy mégis sok helyütt kap segítséget, míg Culla esetében egy idő után úgy fest, egyáltalán nem keres valamit, sokkal inkább menekül valami elől, ami folyton és bárhol képes utolérni. Rejtélyes ellenségei, melyek a vak és lesújtó végzet démonaiként bukkannak fel a legváratlanabb helyeken, egyben a bűn és bűntudat hírnökei is, melyen át egy iszonyatos végkifejlet felé robogunk.

McCarthy gyönyörű kivitelű regényei a Jelenkor Kiadónál

McCarthy gyönyörű kivitelű regényei a Jelenkor Kiadónál

Hol a regény helye?

Az Odakint a sötétség minden, az íróra jellemző fogást és jegyet magán visel. Ugyanúgy ott van benne Az út reményvesztettsége és kilátástalan küzdelme, mint a Véres délkörök látszólag indokolatlan brutalitása, a minden művében vastagon fellelhető hiperrealisztikus leírások, és hömpölygő, mély értelmű próza, mely valósággal maga alá gyűri az olvasót. A regény ugyanakkor komorsága ellenére is rendkívül színes világba kalauzol, olyan útjait nyitja meg az amerikai délnek, melyet valóban Faulkner, vagy Tennessee Williams óta nem tapasztaltunk meg.

Az Odakint a sötétség nem könnyű olvasmány, rövidsége ellenére sem, ám beváltja azt a szerző által kimondatlanul tett írói ígéretet, melyet minden más regénye is: zsigeri átélését a testet öltött sötétségnek, mellyel remélhetőleg szemtől szemben sosem kell találkoznunk, és megismerését egy olyan emberi, lelki dimenziónak, mely után saját, világban elfoglalt helyünkre, és viszonylag kényelmes mindennapjainkra is adományként tekintünk majd. Mert McCarthyt bizony nem szórakozásból olvasunk. Ő több annál.

Kapcsolódó cikkek

A Presser könyve október 5-én kerül a könyvesboltok polcaira

Még meg sem jelent Presser Gábor önéletrajzi kötete, már készül a folytatása

Október 5-én érkezik majd az első kötet, és vélhetően 2021-ben követi majd a folytatás.

Hírek

2020. 09. 23.

A több, mint 120 éves regény egyedi illusztrációkkal bővült

Illusztrált kiadást kap a sci-fi atyjának horrorisztikus regénye

A Cser Kiadó egy exkluzívan illusztrál kötettel kedveskedik a klasszikus horror rajongóinak.

Hírek

2020. 09. 23.

Shakespeare művét vélhetően egy skót utazó vitte megrendelésre Spanyolországba

William Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadása bukkant fel Spanyolországban

A Két nemes rokon című darab közel 400 éves kiadása került most elő.

Hírek

2020. 09. 23.

Milan Kundera egyébként is magához közeli írónak érezte Franz Kafkát mindig is

Milan Kundera kapja idén a rangos Franz Kafka-díjat

A díjat korábban több irodalmi Nobel-díjas író mellett 2003-ban Nádas Péter is megkapta.

Hírek

2020. 09. 22.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A Presser könyve október 5-én kerül a könyvesboltok polcaira

Még meg sem jelent Presser Gábor önéletrajzi kötete, már készül a folytatása

Október 5-én érkezik majd az első kötet, és vélhetően 2021-ben követi majd a folytatás.

Hírek

2020. 09. 23.

Nicolas Cage 2018-ban Spanyolországban

Budapesten forog a film, amiben Nicolas Cage önmagát alakítja

Meglehetősen őrültnek ígérkező sztori, mi mégis kíváncsian várjuk, miként áll helyt benne.

Hírek

2020. 09. 23.

Csak jövőre láthatjuk moziban a Toxikómát

A járványhelyzet miatt 2021-re csúszott Herendi Gábor Toxikómájának premierje

Bár korábban októberi premierről szóltak a hírek, úgy fest, csak 2021 első felében láthatjuk.

Hírek

2020. 09. 23.

A több, mint 120 éves regény egyedi illusztrációkkal bővült

Illusztrált kiadást kap a sci-fi atyjának horrorisztikus regénye

A Cser Kiadó egy exkluzívan illusztrál kötettel kedveskedik a klasszikus horror rajongóinak.

Hírek

2020. 09. 23.

Banksy 2005-ben festett az újraértelmezett képet

2 milliárd forintért kelhet el a Banksy által újraértelmezett Claude Monet-festmény

Még csak nem is ez lenne a legdrágább mű a világhírű graffitis újraértelmezései közül.

Hírek

2020. 09. 23.

Facebook közösség