• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Free Guy (2021)

Filmkritika

Egy imádnivaló fickó a szerveren túlról – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Mindig is imádtam a formabontó és újító filmeket. A Jumanji új változata (folytatása?) éppen ezért nagy kedvencem, hiszen bár a Robin Williams főszereplésével készült eredeti verzió gyerekkorunk egyik kedvenc darabja volt, a technikának köszönhetően a néhány éve készült alkotásokon keresztül tudjuk elképzelni csak igazán, hogy milyen lenne valójában egy videójátékban élni, vagy abba kerülni. A Ready Player One számomra igazi csemege volt, teljesen át tudtam élni a kalandot és az izgalmat, ráadásul a történet komoly mondanivalókat is tartogatott. A Free Guy még ennél is tovább ment, nem is akárhogyan… Villámkritika.

Free Guy (2021)

Free Guy (2021)

A kisemberek és az átlagpolgárok már sok filmművészeti alkotásban megjelentek, Tom Hanks vagy Clint Eastwood figurái mindannyiunk számára ismertek.

Az NPC-k, azaz a nem játékos által irányított nem játszható karakterek főszereplővé tétele nagyon izgalmas lehetőségeket rejt magában, erősen emlékeztetett a Lego Movie egyszerű építőmunkás figurájára.

A történetben főhősünk, Guy, a banki alkalmazott (alakítja Ryan Reynolds), akárcsak Free City című videojáték többi átlagpolgára, csak úgy éli izgalmakkal és veszélyekkel teli mindennapjait, sablonszerűen, de sohasem élik meg igazán azokat. Minden nap ugyanúgy kell, hogy teljen, a megszokott reggelitől kezdve a szokásos napi bankrabláson túl az esti programig.  Ám egy napon Guy találkozik a nagybetűs szerelemmel, egy különös küldetést teljesítő, „Molotov Girl” nevű játékos karakterrel (Jodie Comer), aki megpendít egy húrt, nemcsak a szívében, de a tudatában is. Ahhoz, hogy a lány közelébe férkőzhessen, szintet kell lépjen minden értelemben, ki kell lépnie komfortzónájából és szembe kell szállnia azokkal, akik el akarják pusztítani a világát. Guy nemcsak imádni való és kedves, hanem ha kell, ötletes is tud lenni, amivel egyre több játékos szívét hódítja meg. A film különlegessége a valóságos világ és a virtuális világ nem mindennapi találkozása, a blockbustkarakterek és a virtuális poénok mellett a fantasztikus humor és ragyogó cselekményvezetés is.

Free Guy (2021)

Free Guy (2021)

A humor és a vidámság, a pörgő történet mellett azonban több, a már az AI – Mesterséges intelligencia című filmben is megpendített és a Westworldben meglehetősen komoran ábrázolt téma is felszínre került:

Hol vannak a mesterséges intelligencia határai? Érezhet-e egy gép? Gondolkodhat-e egy gép? Mi lesz a jövője az emberi tudatnak?

A zeneválasztás is kiválóan sikerült, bár még több 80-as évekbeli kedvenccel szívesen találkoztam volna. A szereplőgárda kiválasztásánál különösen két színészt emelnék ki Ryan Reynolds mellett, akiknek a szerepeltetése telitalálat volt: az immáron Oscar-díjas Taika Waititi által megformált Antoine zseniális gonosz karakter,  igazi  különc, a Trópusi vihar Tom Cruise által megformált Les Grossmanjére emlékeztetett, Joe Keery a Stranger Things után pedig kijelenthető, hogy igen sokat fejlődött, egyszerűen jó volt látni őt más szerepben is.

Free Guy (2021)

Free Guy (2021)

Összességében elmondható, hogy a Free Guy egyszerre ajánlható gyerekeknek és felnőtteknek, PC rajongóknak és a magukat a PC világától távol tartó, egyszerű mozirajongóknak is. Akinek ráadásul bejött Steven Spielberg Ernest Cline azonos című regénye alapján készült geek-orgiája, a Ready Player One, annak nehezen tudom elképzelni, hogy ne jelentene határtalan szórakozást a Free Guy. Mert ez a film szórakoztatásra készült, és azt maximálisan teljesíti is. Nagyon várjuk a folytatást, amelyre egyelőre úgy fest, hogy minden esély megvan.

Kapcsolódó cikkek

A fiú, aki beleszeretett King Kongba, aztán egész életében szörnyeket teremtett

A stop-motion keresztapja, aki átformálta Hollywood látványfilmjeit.

Quo Vadis (1951)

Hollywood-i akták 67. – Quo Vadis (1951)

Avagy a film, mely berobbantotta a szandálos alkotások piacát.

Az első világháború utáni évekbe kalauzol Helen Mirren és Harrison Ford sorozata

Komoly gárdát toborzott össze a Yellowstone spin-off sorozata.

Michael J. Fox harmadik memoárjában jelentette be második visszavonulását

Tiszteletbeli Oscar-díjat vehet át novemberben Michael J. Fox

A színész harmadmagával részesül az elismerésben a Governors Awards-on.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Amerikai óriások – A modern amerikai irodalom 12 legendás írója

  Avagy, akiket minden könyvmolynak érdemes megismernie.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. június 9.

  Reszkessetek, vámpírok, avagy Az elveszett fiúk-retrospektív – Filmkritika

  Retro mozikritika szexelő vámpírokkal.

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 11.

  A szabadság és rabság arany középútjának keresése – Sorozatkritika

  Mi lenne, ha a munkahelyi életet teljes egészében el lehetne különíteni az otthonitól?

  • 2022. május 5.

  Dr. Strange, avagy rájöttem, hogy meg lehet férni az ideológiával, bár nem kell szeretni – Filmkritika

  Tartogat meglepetéseket, de nem biztos, hogy jó irányba tart a franchise.

  • 2022. április 7.

  A nő szeretetnyelve a kurvulás, a férfié a gyilok? – Filmkritika

  Ben Affleck-et megcsalják, de könnyen lehet, hogy ő tehet róla.