• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Samantha Harvey: Nyugati szél

Hírek

 • 2021. július 16. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

Egy középkori gyilkosság és a mindentudó gyóntatófülke – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Bizonyos regényeket nem a fergeteges történet, a váratlan fordulatok és a markáns karakterábrázolás miatt kedvelünk, hanem egész egyszerűen azért, mert olyan erős hangulatot teremtenek, amely napokon vagy akár heteken keresztül is képes velünk maradni.  Samantha Harvey Nyugati szél című regénye is pont ilyen: bár nem egy mainstream alkotás, és nem is fog mindenkinek tetszeni, a hangulata olyannyira erős, sötét és zavaros, hogy nem tagadom, időnként félre kellett tennem, mert annyira rossz érzéseket keltett bennem.

Samantha Harvey: Nyugati szél

Samantha Harvey: Nyugati szél

A 15. században az angliai Oakhamben járunk. Az aprócska falut széles és veszedelmes folyó vágja el a külvilágtól, még egy híd sincs, ami könnyíteni tudna a helyiek életén. A történet központi szereplője John Reeve, a falu lelkésze, aki gyóntatóként mindenkinél jobban ismeri a falu közösségét. A tisztalelkű és buzgó lelkipásztor feloldozást kínál a hívek apró-cseprő bűnei alól, ő az a személy, akin keresztül részesei lehetünk a kibontakozó eseményeknek. Atyám, beleköptem az árokba, szellentettem imádkozás közben; nem mondtam asztali áldást; elaludtam; a bal cipőmet a jobb lábamra húztam, a jobbat pedig a balra; karácsonykor nem tartottam meg az ígéretemet; azt hittem, hogy az ördög ott van a sörömben, ezért mind megittam, utána viszont azt hittem, hogy ott van a másodikban és a harmadikban, és ezért azokat is megittam…”

Egy ilyen elzárt helyen a lakosok igen jól ismerik egymást, minden csendes, nincsenek vendégek, és az élet is többnyire a megszokott mederben zajlik. Húshagyókedd hajnalán azonban egy férfi holttestét sodorja partja a víz: az áldozat Thomas Newman, a falu leggazdagabb és legbecsesebb tagja, akinek halála nemcsak a helyi közösséget rázza meg, de a tisztelendő esperes úr figyelmét is felkelti, aki azonnal Oakhambe utazik, hogy fényt derítsen a példátlan eseményre.

Vajon öngyilkosság vagy baleset volt? Esetleg gyilkosság történt volna? És ha igen, mégis ki lenne képes ilyen szörnyűségre?

Samantha Harvey: Nyugati szél

Samantha Harvey: Nyugati szél

A fülszöveg alapján akár egy izgalmas kriminek is elmenne a regény, de aki erre számít, az csalódni fog. A borító sokkal inkább visszaadja a regény eszenciáját, megvan benne az a sajátos hangulat, az a mélység, amely miatt az ember szinte képtelen levenni róla a szemét, és amely miatt lényegében a könyv is maradandóvá válik.  A Nyugati szél ugyanis nem egy klasszikus értelemben vett krimi, tulajdonképpen nincs is igazán cselekménye, vagy ha van is, az mindössze egy percben összefoglalható. Nyomasztó, zavaros és lassan csordogáló gondolatfolyam az egész, amely komor és sötét tájak felé repíti az olvasót. A mocsaras, nyálkás vidék, az erkölcs és erkölcstelenség közötti folyamatos vívódás, a szigorú vallásosság, mind-mind hozzátesz a regény nyugtalanító hangulatához.

A Nyugati szél legnagyobb érdekessége (és egyben a legnagyobb hibája is szerintem), hogy visszafelé halad a történet. A regény négy nagy fejezete négy nap történéseit meséli el: ahogy apránként lépegetünk vissza a múltba, úgy válnak érthetővé a szereplők cselekedetei, motiváció, úgy ismerjük meg egyre jobban a bennük zajló viaskodást és érzelmeket.

Egy ponton még a pap múltjába is betekintést nyerhetünk, megtudjuk, miért állt Isten szolgálatába, és mi volt az az esemény, amely után úgy döntött, az egyháznak szenteli az életét.

Samantha Harvey: Nyugati szél

Samantha Harvey: Nyugati szél

A különleges formátum kapcsán okkal vetődik fel a kérdés: vajon érdekesebb-e egy történet visszafelé mesélve, mint előre? Nagyon vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban, mert bár szeretem a visszafelé megírt történeteket, a különös szerkezet ebben az esetben inkább hátrányára, mint előnyére vált a könyvnek.  Sokszor kusza és érthetetlen volt a cselekmény, követni sem volt éppen egyszerű, s bár nehéznek nem nevezném a szöveget, néha egy-egy bonyolult körmondat, és egy-egy csak az író által értett gondolat is becsúszott.

Bár a regény messze nem hibátlan – egyrészről a cselekmény sokszor vontatott, másrészről az időrend miatt olykor zavaros is –, de az érzelmek, amiket kelt, nagyon erősek. Sikerült elkapnia az elzárt kis falvak hangulatát, a középkor émelyítő vallásosságát, az angol időjárás búskomorságát, vagy éppen azt az állapotot, amikor a falu élete gyökerestül felfordul egy tragikus esemény következtében.

Samantha Harvey Nyugati szél című munkája az év elején jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában, és bár nem ez lesz a nagybetűs kedvenc könyvem, érdekes és erős élményt nyújtott, ami miatt egyhamar biztos nem felejtem el

Kapcsolódó cikkek

A Windsor-ház a 80-as években

Isten és a jogom – A Windsor-ház rövid története

A Windsorok élete ma is az emberek figyelmének középpontjában áll.

Tiltott irodalom 2.0 – Avagy újabb 10 regény, mely áldozatul esett a cenzúrának

Világirodalmi remekek politikai és vallási ideológiák csapdájában.

J. K. Rowling a legújabb Robert Galbraith-történet után ismét a gyerekkönyvek felé fordul

A világpremierrel egy időben érkezik magyarul J. K. Rowling új regénye

Az Ickabog nagy sikerére való tekintettel is, ezúttal ismét a gyermekek lesznek a célközönség.

Mihal Gorbacsov és Ronald Reagan az INF-szerződés aláírásakor

Oscar-díjas sztárokkal készül film Gorbacsov és Reagan izlandi csúcstalálkozójáról

Az 1986-os csúcstalálkozó rengeteget alakított a szovjet-amerikai kapcsolatokon.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Fekete-fehér cinizmus – 9 legendás film noir Hollywood aranykorából

  Kontrasztos fekete-fehér világ, tele bűnnel, és szexuális devianciákkal.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. július 29.

  A világpremierrel egy időben érkezik magyarul J. K. Rowling új regénye

  Az Ickabog nagy sikerére való tekintettel is, ezúttal ismét a gyermekek lesznek a célközönség.

  • 2021. július 29.

  Oscar-díjas sztárokkal készül film Gorbacsov és Reagan izlandi csúcstalálkozójáról

  Az 1986-os csúcstalálkozó rengeteget alakított a szovjet-amerikai kapcsolatokon.

  • 2021. július 28.

  Ősszel jelenik meg magyarul Joe Hill kultikus horror-novelláskötete

  Stephen King fia 2005-ben futott be a most megjelenő gyűjteménnyel.

  • 2021. július 28.

  Húsz év után visszatér a testhorror műfajához David Cronenberg

  Cronenberg 2002 után húsz évvel tér vissza kedvenc zsáneréhez.

  • 2021. július 27.

  Az elfogadás léleksimogató meséje és az olasz Riviéra – Filmkritika

  A Pixar legújabb animációs filmje üdítően hat a sok akciómozi közt.