• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Imposztor (2022)

Filmkritika

El kellett vennem a fényedet, hogy jobban láss! – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az ember – jelen esetben én – úgy tervezi a szombat délutánját, hogy a nagyobb részét pihenéssel tölti… és végre nem ír semmiről semmit. Aztán belefut egy rövidfilmbe a neten, és miután megnézte, muszáj írnia róla. Esetemben ez Pinczés Dávid 2021-es, mesteréves vizsgafilmje, Imposztor címmel. És két zsenivel: Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel a főszerepben.

Aki megnézné a filmet, annak javaslom a Youtube-os lehetőséget, mivel ott maga Pinczés Dávid írt egy ajánlót hozzá, valamint található ott pár link is: a film hivatalos Facebook-oldalához, meg a novellához, amely alapján a film készült, és amelyet Dávid testvére, Pinczés Máté írt. Plusz van még egy link egy oldalhoz, ahol Knapek Éva klinikai szakpszichológus ír bővebben az imposztor-szindrómáról.

Imposztor (2022)

Imposztor (2022)

Merthogy a főhősünk – akit Mácsai Pál alakít – alapvetően imposztor-szindrómában szenved. Volt egy zseniális csillagász apja – akiről még csillagvizsgálót is neveztek el -, mindenféle szuper felfedezéssel… miközben a fia még egy nyomorult törpebolygó forgásának és fényváltozásának okát sem képes – még két év kutatás után sem – megfejteni. Ezzel kínlódik éppen a film elején… miközben Erős Antónia arról számol be a tévében látható hírekben, hogy éjjel teljes áramkimaradás lesz Budapesten. Így nincs fényszennyezés, és végre tisztán láthatóak majd a csillagok. Ahogyan – remélhetően – az a nyomorult, Hórusznak elnevezett törpebolygó is, ami annyi fejtörést okozott már a csillagásznak, Marsi Szilárdnak, aki úgy érzi, az apja lába nyomába se érhet a munkájával, és az intézet élére is csak az apja miatt nevezték ki, nem a saját érdemeinek köszönhetően. És nem túl boldog ember.

Tehát irány a csillagvizsgáló, meg a munka – míg be nem csenget egy pizzafutár, hozza a csillagász által megrendelt pizzát. Így lép be a képbe Alföldi Róbert – a rettentően idegesítő futár képében -, és innentől muszáj nagyon figyelni, mert olyan arcjátéka van, ami rendesen elvonja a figyelmet a mondandójáról – pedig arról is vétek lemaradni.

A pizzafutár egy darabig szintén a csillagvizsgálóban marad… és panaszkodik. A csillagász pedig csak figyel.

Imposztor (2022)

Imposztor (2022)

Érdemes – legalább – kétszer megnézni a filmet. Először jön majd a megértés sokkja a film közepe/vége felé. Aztán fel kell dolgozni a történetet, majd újból megnézni, amikor az ember már figyelhet az apró részletekre is, például egy képre a falon, vagy az Alföldi által alakított futár minden egyes mondatára, a megérkezésétől kezdve. És bár én – természetesen – nem értek az operatőri munkához, ajánlanám, hogy arra is figyeljen minden néző, mert el lehet kapni elképesztő pillanatokat. Legyen az akár a lassan elsötétedő Budapest, vagy a nézőnek háttal ülő, hokedlin kuporgó Alföldi Róbert… És most sorolnám a díjakat – amelyek, szerintem, mind jogosak. Többek között: a legjobb rövidfilm – Paris Short Awards. New York Movie Awards – különdíj Pinczés Dávid rendezőnek. A Svéd Nemzetközi Filmfesztivál 2020-ban a november hónap legjobb nemzetközi rövidfilmjének választotta az Imposztort.

Pinczés Dávid több interjúban is mesélt arról, hogy a filmben be akarta mutatni, milyen az, amikor az ember mindenféle mentális problémában szenved, és ezek egyike az imposztor-szindróma, amikor az ember a megfelelési kényszerével küzd, és nem tud kilépni az elvárások – vagy  a nagy elődök – árnyékából. Arra is fel akarta hívni a figyelmet, néha elég más perspektívából nézni a dolgokat – például arra gondolni, az űrből nézve mekkora a Föld, és ehhez képest milyen méretűek a saját problémáink. Néha elég egy perspektívaváltás ahhoz, hogy megkönnyebbüljünk.

Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel a Werk Akadémia tanulójaként vette fel a kapcsolatot, és kérte fel őket a szerepek eljátszására, és nagy eredménynek tartja, hogy elfogadták a felkérését. Ahogy egy interjúban elmondta, egyikük sem vette félvállról a munkálatokat, sokat segítettek Dávidnak a film forgatásánál a véleményükkel is, és szerinte a szakma iránti elkötelezettségből is példát mutattak mindenkinek. (Hozzátenném: ha az ember megtudja, hogy a filmet két nap alatt forgatták le, még jobban megemeli a kalapját a közreműködők előtt. Pláne, hogy az összes alkotó ugyanolyan diák volt, mint Dávid.)

Imposztor (2022)

Imposztor (2022)

És ha az ember a Youtube-on megnézte már kétszer-háromszor a filmet, utána érdemes rákattintani Dávid korábbi rövidfilmjének a linkjére is. Ez az alapozóéves vizsgamunkája, a Végtelenben kettő, amelyet 2020-ban rendezett. Ahogyan az Imposztor, ez is Pinczés Máté egyik novellája alapján készült, amelynek címe: Bárányszámláló.

Ebben a nagyjából negyedórás – de jóval hosszabbnak tűnő – történetben két, egymást folyamatosan piszkáló öregember naponta ismétlődő beszélgetését hallgathatja végig az ember – persze itt is meglepő eredménnyel. Ha még azt is elmondom, hogy a két öreget Dunai Tamás és Cserhalmi György alakítja, akkor, remélem, kedvet csináltam a filmhez. (Amit, teszem hozzá, egyetlen nap alatt forgattak le.) Ja, és ők ketten tavaly elnyerték az alakításukkal a Los Angeles-i Indepentends Short Awards fesztiválon a Legjobb színészpárosnak járó Platina-díjat. (Csak mondom.)

Zárásul még annyit: már csak azért is érdemes megnézni a két rövidfilmet – és elolvasni a két novellát -, mert érdekes tényt tudhatunk meg Godot-ról, illetve a bárányszámolásról. Én meg várom Pinczés Dávid következő (nagy)filmjét.

Kapcsolódó cikkek

Ismeretterjesztő road movie készült a magyar El Camino-ról

A film május 16-tól online is megtekinthetővé válik.

Denzel Washington a Kerítések forgatásán

A kamera másik oldala – 15 világhírű színész, aki rendezőnek állt

Avagy tehetségek, akik a kamera mindkét oldalán sikerrel állták meg a helyüket.

Szeptemberben jön magyarul az Oscar-díjas Will Smith memoárja

A kötet idehaza is megjelenik még idén szeptemberben.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

  Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 11.

  A szabadság és rabság arany középútjának keresése – Sorozatkritika

  Mi lenne, ha a munkahelyi életet teljes egészében el lehetne különíteni az otthonitól?

  • 2022. május 5.

  Dr. Strange, avagy rájöttem, hogy meg lehet férni az ideológiával, bár nem kell szeretni – Filmkritika

  Tartogat meglepetéseket, de nem biztos, hogy jó irányba tart a franchise.

  • 2022. április 7.

  A nő szeretetnyelve a kurvulás, a férfié a gyilok? – Filmkritika

  Ben Affleck-et megcsalják, de könnyen lehet, hogy ő tehet róla.

  • 2022. március 31.

  Torokban ragadt szavak a háború védtelen áldozataiért – Filmkritika

  A legjobb háborús drámákat már nem Hollywoodban kell keressük.