• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Imposztor (2022)

Filmkritika

El kellett vennem a fényedet, hogy jobban láss! – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az ember – jelen esetben én – úgy tervezi a szombat délutánját, hogy a nagyobb részét pihenéssel tölti… és végre nem ír semmiről semmit. Aztán belefut egy rövidfilmbe a neten, és miután megnézte, muszáj írnia róla. Esetemben ez Pinczés Dávid 2021-es, mesteréves vizsgafilmje, Imposztor címmel. És két zsenivel: Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel a főszerepben.

Aki megnézné a filmet, annak javaslom a Youtube-os lehetőséget, mivel ott maga Pinczés Dávid írt egy ajánlót hozzá, valamint található ott pár link is: a film hivatalos Facebook-oldalához, meg a novellához, amely alapján a film készült, és amelyet Dávid testvére, Pinczés Máté írt. Plusz van még egy link egy oldalhoz, ahol Knapek Éva klinikai szakpszichológus ír bővebben az imposztor-szindrómáról.

Imposztor (2022)

Imposztor (2022)

Merthogy a főhősünk – akit Mácsai Pál alakít – alapvetően imposztor-szindrómában szenved. Volt egy zseniális csillagász apja – akiről még csillagvizsgálót is neveztek el -, mindenféle szuper felfedezéssel… miközben a fia még egy nyomorult törpebolygó forgásának és fényváltozásának okát sem képes – még két év kutatás után sem – megfejteni. Ezzel kínlódik éppen a film elején… miközben Erős Antónia arról számol be a tévében látható hírekben, hogy éjjel teljes áramkimaradás lesz Budapesten. Így nincs fényszennyezés, és végre tisztán láthatóak majd a csillagok. Ahogyan – remélhetően – az a nyomorult, Hórusznak elnevezett törpebolygó is, ami annyi fejtörést okozott már a csillagásznak, Marsi Szilárdnak, aki úgy érzi, az apja lába nyomába se érhet a munkájával, és az intézet élére is csak az apja miatt nevezték ki, nem a saját érdemeinek köszönhetően. És nem túl boldog ember.

Tehát irány a csillagvizsgáló, meg a munka – míg be nem csenget egy pizzafutár, hozza a csillagász által megrendelt pizzát. Így lép be a képbe Alföldi Róbert – a rettentően idegesítő futár képében -, és innentől muszáj nagyon figyelni, mert olyan arcjátéka van, ami rendesen elvonja a figyelmet a mondandójáról – pedig arról is vétek lemaradni.

A pizzafutár egy darabig szintén a csillagvizsgálóban marad… és panaszkodik. A csillagász pedig csak figyel.

Imposztor (2022)

Imposztor (2022)

Érdemes – legalább – kétszer megnézni a filmet. Először jön majd a megértés sokkja a film közepe/vége felé. Aztán fel kell dolgozni a történetet, majd újból megnézni, amikor az ember már figyelhet az apró részletekre is, például egy képre a falon, vagy az Alföldi által alakított futár minden egyes mondatára, a megérkezésétől kezdve. És bár én – természetesen – nem értek az operatőri munkához, ajánlanám, hogy arra is figyeljen minden néző, mert el lehet kapni elképesztő pillanatokat. Legyen az akár a lassan elsötétedő Budapest, vagy a nézőnek háttal ülő, hokedlin kuporgó Alföldi Róbert… És most sorolnám a díjakat – amelyek, szerintem, mind jogosak. Többek között: a legjobb rövidfilm – Paris Short Awards. New York Movie Awards – különdíj Pinczés Dávid rendezőnek. A Svéd Nemzetközi Filmfesztivál 2020-ban a november hónap legjobb nemzetközi rövidfilmjének választotta az Imposztort.

Pinczés Dávid több interjúban is mesélt arról, hogy a filmben be akarta mutatni, milyen az, amikor az ember mindenféle mentális problémában szenved, és ezek egyike az imposztor-szindróma, amikor az ember a megfelelési kényszerével küzd, és nem tud kilépni az elvárások – vagy  a nagy elődök – árnyékából. Arra is fel akarta hívni a figyelmet, néha elég más perspektívából nézni a dolgokat – például arra gondolni, az űrből nézve mekkora a Föld, és ehhez képest milyen méretűek a saját problémáink. Néha elég egy perspektívaváltás ahhoz, hogy megkönnyebbüljünk.

Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel a Werk Akadémia tanulójaként vette fel a kapcsolatot, és kérte fel őket a szerepek eljátszására, és nagy eredménynek tartja, hogy elfogadták a felkérését. Ahogy egy interjúban elmondta, egyikük sem vette félvállról a munkálatokat, sokat segítettek Dávidnak a film forgatásánál a véleményükkel is, és szerinte a szakma iránti elkötelezettségből is példát mutattak mindenkinek. (Hozzátenném: ha az ember megtudja, hogy a filmet két nap alatt forgatták le, még jobban megemeli a kalapját a közreműködők előtt. Pláne, hogy az összes alkotó ugyanolyan diák volt, mint Dávid.)

Imposztor (2022)

Imposztor (2022)

És ha az ember a Youtube-on megnézte már kétszer-háromszor a filmet, utána érdemes rákattintani Dávid korábbi rövidfilmjének a linkjére is. Ez az alapozóéves vizsgamunkája, a Végtelenben kettő, amelyet 2020-ban rendezett. Ahogyan az Imposztor, ez is Pinczés Máté egyik novellája alapján készült, amelynek címe: Bárányszámláló.

Ebben a nagyjából negyedórás – de jóval hosszabbnak tűnő – történetben két, egymást folyamatosan piszkáló öregember naponta ismétlődő beszélgetését hallgathatja végig az ember – persze itt is meglepő eredménnyel. Ha még azt is elmondom, hogy a két öreget Dunai Tamás és Cserhalmi György alakítja, akkor, remélem, kedvet csináltam a filmhez. (Amit, teszem hozzá, egyetlen nap alatt forgattak le.) Ja, és ők ketten tavaly elnyerték az alakításukkal a Los Angeles-i Indepentends Short Awards fesztiválon a Legjobb színészpárosnak járó Platina-díjat. (Csak mondom.)

Zárásul még annyit: már csak azért is érdemes megnézni a két rövidfilmet – és elolvasni a két novellát -, mert érdekes tényt tudhatunk meg Godot-ról, illetve a bárányszámolásról. Én meg várom Pinczés Dávid következő (nagy)filmjét.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  • 2022. november 2.

  Hollywood boszorkányos lobbija humor nélkül – Filmkritika

  A Hókusz pókusz 2 a szokásos Ébredő Erős formulát követi, csak 2015 óta még sokkal rosszabb lett minden.

  • 2022. október 18.

  A Mars szelleme retrospektív, avagy metál és anarchia a vörös bolygón – Filmkritika

  John Carpenter utolsó előtti filmje alapján azért még nem egyértelműsíthető a horrorguru zsenijének temetése.

  • 2022. szeptember 15.

  Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

  A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.