• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Filmkritika

Életben maradni itt puszta gyerekjáték – Sorozatkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Nyerd meg az életed egy új, 9 epizódos, dél-koreai akció-dráma sorozat, amely világszerte elképesztő népszerűségnek örvend, és az IMDB-n is kimagasló értékelést (8.3) kapott. Hazánkban 2021. szeptember 17-én debütált a Netflixen. Témája egy valóság show-szerű túlélő játék, amit néhány kiégett és dekadens milliárdos számára rendeztek; résztvevői pedig a társadalom perifériájára sodródott, eladósodott, szerencsétlen sorsú koreai polgárok, akiket egy jobb élet reményének ígéretével győztek meg, hogy csatlakozzanak a játékhoz.

A sorozat főhőse, Seong Gi-Hun, (ejtsd: szong gihun) – egy mihaszna, anyján élősködő szerencsejátékos, sofőr, és egyben csapnivaló apa –, egy nap egy egyedülálló lehetőségbe botlik a metróban hazafelé menet: felajánlják neki, hogy részt vehet egy nagyszabású játékban, ahol nagyot szakíthat. Miután a férfi a nyeremény reményében beleegyezik a részvételbe, 456 versenyző között találja magát egy titokzatos helyen, ahová egy maszkos sofőr szállította el, miután elkábította őt – így fogalma sincs, hogy hol van, kik a játék szervezői, és milyen ember is a többi játékos. Mi nézők is vele együtt próbálunk kiigazodni ebben a sajátos szabályrendszerrel működő kis világban, ahol minden perccel egyre nyilvánvalóbbá válik: a valódi nyeremény nem is annyira a hatalmas pénzösszeg, hanem sokkal inkább a puszta túlélés.

Az eredeti cím magyarul Tintahal játékot jelent; ez egy népszerű, de kissé erőszakos gyerekjáték volt a ’70-es-’80-as évek Dél-Koreájában.

A játékosoknak ehhez hasonló, összesen hat népszerű koreai gyerekjátékot kell játszaniuk az életben maradásért, melyek szabályait mindig előre ismertetik a szervezők, így az európai nézők számára is követhetőek, és izgalmasak maradnak az események.

Seong Gi-Hun a sorozat során érezhető karakterfejlődésen megy keresztül, de mellette más, többé-kevésbé szerethető szereplő személyiségváltozásának is tanúi lehetünk. Legyünk azonban nagyon óvatosak, nem lenne bölcs dolog engedni, hogy túlzottan a szívünkhöz nőjenek a főszereplők. Elvégre a játékot csak egy valaki nyerheti meg.

Van érték a világban, van érték az emberben? Alapvetően jók vagy rosszak vagyunk? Annyit ér az ember, amennyi a vagyona? Ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk, miközben ezt a társadalmi egyenlőtlenségeket bíráló történetet nézzük –

itt eszünkbe juthat a szintén erősen marxista beütésű dél-koreai Bong Joon-ho Élősködőkje –, ne várjunk tehát könnyű, felszínes szórakozást tőle.

Rendkívül feszült cselekménye, érdekes karakterábrázolása, látványos díszletei és erős, sajátos világa miatt kiváló választás azoknak, akik épp nem azért mennek fel Netflixre, hogy keressenek valamit, amire el lehet aludni.

Sorozatdarálásra kiválóan alkalmas, emiatt csak akkor vágjunk bele, ha nem terveztünk semmi fontosat másnapra.

Kapcsolódó cikkek

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Andor / Disney+ / forrás: https://en.as.com/

A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

/Forrás: oregiskola.hu/

Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  • 2022. november 2.

  Hollywood boszorkányos lobbija humor nélkül – Filmkritika

  A Hókusz pókusz 2 a szokásos Ébredő Erős formulát követi, csak 2015 óta még sokkal rosszabb lett minden.

  • 2022. október 18.

  A Mars szelleme retrospektív, avagy metál és anarchia a vörös bolygón – Filmkritika

  John Carpenter utolsó előtti filmje alapján azért még nem egyértelműsíthető a horrorguru zsenijének temetése.

  • 2022. szeptember 15.

  Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

  A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.