• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Sidney Poitier idén február 20-án tölti be 94. életévét

Hírek

 • 2022. január 7. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Elhunyt Sidney Poitier

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Pontosan egy évvel ezelőtt Arizonában színésziskolát neveztek el róla, elismerve hat évtizedes filmszínészi pályafutását. Nem csoda: egy véletlen folytán lett amerikai állampolgár, és Hollywood első afro-amerikai filmsztárjaként rengeteget tett a fekete kisebbség elfogadásáért.

94 éves korában csütörtök este elhunyt az Oscar-díjas Sidney Poitier. A Bahama-szigeteken élő szülei 1927-ben épp a miami piacon igyekeztek túladni az általuk termelt paradicsomon, amikor gyermekük idő előtt világra jött. Poitier, aki építőmunkásként, eladóként, illetve dokkmunkásként is dolgozott, 1946-ban lett az Amerikai Néger Színház tagja, három évvel később pedig betört Hollywoodba, az elkövetkező évtizedekben pedig annak legmeghatározóbb afro-amerikai színésze lett, aki sokat tett társai elfogadtatásáért is.

Poitier hosszú karrierje során a kor legnagyobb rendezőivel és színészegyéniségeivel dolgozott együtt, köztük volt Stanley Kramer, Norman Jewison, Katharine HepburnSpencer Tracy, vagy épp Tony Curtis. Pályafutása során minden létező filmes díjat elnyert, 1982-ben az Akadémia Cecil D. DeMille-életműdíjjal tüntette ki. Utoljára a vásznon 2001-ben láthatta a közönség, azóta minden idejét a családjának szentelte, az arizonai színésziskola névadó ünnepségén sem tudta tiszteletét tenni, de lánya elmondása szerint apját komolyan meghatotta a gesztus, a ceremóniára pedig külön gratulációt küldött Poitier jóbarátja, Harry Belafonte is, aki “drága embernek és csodálatos amerikai polgárnak” nevezte a színészt.

Az új nevén a Sidney Poitier Új Amerikai Filmiskola ezzel adózott a veterán színész 1949 óta tartó pályafutásának, valamint annak, hogy 1963-ban ott forgatta a Nézd a mező liliomait! című filmjét, melyért Oscar-díjjal tüntették ki, és ezzel ő lett az első színesbőrű férfi, aki átvehette az aranyszobrot (és összességében is csak a második színesbőrű színész Hattie McDaniel 1940-ben az Elfújta a szél mellékszerepéért történt díjazása után). A színészről nevezték el egyébként az amerikai filmakadémia tavaly nyílt Los Angeles-i múzeumának hatalmas előcsarnokát is, ami jól jelzi, mekkora jelentőséggel bírt Hollywood történetében. 

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.