• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. május 20. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Elhunyt Vangelis

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

79 esztendős korában meghalt Vangelis, teljes nevén Vangélisz Papathanaszíu Oscar-díjas görög zeneszerző, adta hírül a Reuters Hírügynökség. Ahogy a 24.hu is megírta, Vangelis kedden hunyt el egy franciaországi kórházban, a halál oka egyelőre ismeretlen, de sajtóhírek szerint koronavírus-fertőzés miatt kezelték.

Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása és a Nagy Sándor, a hódító című filmekhez komponált zenéi. Élete legnagyobb is sikerét a Tűzszekerek zenéjének köszönheti, amelyért 1981-ben a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjat is hazavihette, de kislemezként a slágerlisták élén is megfordult. Az 1924-es nyári olimpiai játékokra készülő futók, Eric Liddel és Harold Abrahams párharcát feldolgozó alkotás nyitóképe, amelyben az atléták a homokos tengerparton, a fövenyt nyaldosó hullámok között futnak Vangelis zenéjére, az olimpia szimbóluma lett, és a 2012-es londoni olimpián is használták.

Vangelis a nyolcvanas évek elején Jon Andersonnal, a Yes énekesével kezdett dolgozni, és a duó Jon & Vangelis néven több közös albumot is kiadott. Ő komponálta a 2002-es koreai és japán FIFA-világbajnokság hivatalos himnuszát is. Vangelist több mint öt évtizedes zenei karrierje alapján és több mint ötven album szerzőjeként illetve közreműködőjeként az elektronikus zene történetének egyik legjelentősebb alakjaként tartják számon. Egy ilyen elismert művészhez képest nagyon keveset lehetett tudni a magánéletéről, és ritkán adott interjúkat is, ám a Daily Telegraphnak egyszer beszélt arról, hogy soha nem érdekelte a zenekaros korszakában sem a dekadens életmód, és nem élt alkohollal vagy más drogokkal.

Vangelist kiskorától kezdve érdekelte a zene, hétéves korában már komponált, zenetanárhoz azonban nem akart járni. Saját maga tanult meg zongorázni, és bár szülei beíratták a zeneiskolába, a kottaolvasás tudományát soha nem sajátította el. Amikor erről faggatták, elárulta: ha a tanárai arra kérték, játsszon valamit, úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, de valójában mindent emlékezetből adott elő. Később az athéni Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult, amely élete végéig kedvelt időtöltése volt, festményeit neves galériákban is kiállították. Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan Görögország egyik legnépszerűbb zenekara lett. Útjaik 1966-ban elváltak, Vangelis két évig zeneszerzéssel foglalkozott, stúdiókban dolgozott. Több kitüntetést is kiérdemelt, egyebek között megkapta a Francia Becsületrend Lovagja elismerést, míg hazájában tiszteletbeli doktori címet kapott. Hitvallásával kapcsolatban úgy gondolta: munkássága egy olyan csatorna, amelyen keresztül zene lesz a zajok káoszából.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.