• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Nyugati nyaralás (2022)

Filmkritika

 • 2022. szeptember 15. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Nyugati nyaralás elrepít bennünket a nyolcvanas évek közepébe, ahol Linda, és a Mézga család szinte ott éltek velünk a nappalinkban, ahol mindenki ismert egy maszek autószerelőt, ahol a „vindsurf” csak a külföldiek számára volt elérhető, ahol a dauer volt a menő frizura, és a fürdőruha hosszú combokat varázsolt magasra szabott csípővonalával. Ebbe a világba robog velünk ez a vonat, és már a nyitójelenet alatt felcsendülő Dolly Roll-sláger alatt érezzük, hogy megtelik napfénnyel a moziterem, és a lábunk elkezdi verni a taktust. A Nagykarácsony című filmhez hasonlóan ismét egy kedves, humoros és szívet melengető élményt kapunk, annak ellenére, hogy ezt az alkotást eredetileg tévéfilmnek szánták, így jóval kisebb költségvetésből készült.

Nyugati nyaralás (2022)

Nyugati nyaralás (2022)

A sztori egyszerű: Maurer Gyuri külföldi utazásra készül 4 fős családjával, de „véletlenül” csak 3 útlevél érkezik meg az utazás előtti napon. Mivel a nyugati valuta már a pénztárcában lapul, és az új ruhák is arra várnak, hogy mutogassák őket, a család úgy dönt, elindul inkább a Balatonra, és csóró kelet európai helyett gazdag nyugat európaiként töltik a nyaralást. Ehhez pedig kapóra jön egy nyugati rendszámú autó, melyet két hétre leparkol egy nyugatra szakadt magyar úriember Maurer autószerelő műhelyében. Ezt veszik kölcsön, mert ugyan mi baj lehet belőle? Ugye?

De nem lenne Tasnádi István zseniális forgatókönyvíró, ha nem kerekítene ebből a sztoriból egy csavaros, de nagyon kedves kémtörténetet, amolyan magyar módra. A film atmoszférája csillagos ötös. A frizurák, jelmezek, bútorok, gumimatracok mind tökéletesen idézik vissza a nyolcvanas éveket.

Saját megélésem, hogy pont ebben az évben került a családunk birtokába egy balatoni nyaraló, és a film nagyon erőteljesen felidézte nekem azokat a kisgyerekkori élményeket, melyeket akkor éltem meg. A „magyarosch” csárdákat, a kelet- és nyugatnémet rendszámú BMW-ket. Ezt erősítik a régiesített filmbetétek, és a valódi, korabeli televízióműsorok, melyek klasszikus televíziókészülékből köszönnek vissza. A filmben valószínűleg még annál is több utalás van, mint amennyit észrevettem, de ez így is van jól, azt hiszem az ilyen típusú filmben minden korosztály megtalálja azt, ami neki szól. A fiataloknak ott van a Carson Coma, és a Besúgóban nagy népszerűségre szert tett Patkós Márton Soltész Rezsőként, a csavaros és vicces történet és a nyári életérzés.

Azok, akik ekkor voltak fiatalok, felismerhetik, hogy tulajdonképpen gyerekkorunk egyik kedvencét, a Mézga család kalandjait nézzük, a pocakos apukával, az okos kiskölyökkel, és a csini nővérével. Elmosolyodunk azon, amikor a lány beleszól a vonalas telefonba: Ági van? Mert van egy közös emlékhalmazunk, amiről tudjuk, hogy mi értjük, de a mellettünk ülő kamaszfiú már valószínűleg nem. Amit viszont ő is ért, hogy Korda György már akkor is aktív énekes volt, és az akkori fiatalok érthetetlen módon nem őt választották, hanem egy Európa Kiadó nevű együttest. Pedig ő milyen jót ugrált a Sziget Fesztiválon a Reptér című számra. Ezek az apró kikacsintások, utalások teszik nagyon frissé a filmet, akkor is, ha negyven évvel korábban játszódik.

Nyugati nyaralás (2022)

Nyugati nyaralás (2022)

A szereplők mind nagyon szerethetők, igazi örömjátékot láthatunk a vásznon, sokszor el is felejtettem, hogy színészeket nézek, összeolvadtak a szerepükkel. Mészáros Mátét élmény volt nézni, ahogy felesége kedvében próbált folyamatosan járni, és igyekezett kihozni magából a legtöbbet, miközben csak arra vágyott, hogy nyugi legyen körülötte. Pokorny Lia is csodásan hozta a megfáradt háziasszonyt, aki legbelül egy kalandra éhes fiatal fruska, és a két színész között nagyon jól működött a kémia. Nagyon szép volt a két őszinte beszélgetésük is, az egyik a szállodai szoba ágyán, a másik pedig a hűtőkamrában egy német kém holtteste mellett.

A mellékszereplők lubickoltak a szerepeikben, Szervét Tibor a párt magasrangú embereként egyszerre volt félelmetes és szánalmas, Orosz Ákos és Ötvös András belügyes csicskaként hozták az ilyen zsánerfilmek humoros csetlését-botlását, és az, ahogyan ők élvezték ezt a filmet, az átragadt a nézőre is.

Csúcsjelenetükben, pozíciójukról elfeledkezve táncolnak önfeledten Soltész Rezső Szóljon hangosan az ének című klasszikusára, megmutatva, hogy az elnyomó rendszer homokszemei is ugyanolyan emberek, mint akárki más. Mert ugyan ki tud nyugton maradni, ha Soltész Rezső énekel?

Nyugati nyaralás (2022)

Nyugati nyaralás (2022)

Azonban nem elég, hogy a zsánerbe tökéletesen illeszkedik ez a film a remek zenéivel és humorával, de egy kiváló akcióvígjátékon túl sokkal többet kapunk. Mert a film a humor és az akció közepette arról szól, hogy a legfontosabb dolog a világban a család és a szeretet. Az, hogy nem hagyjuk itthon a fiunkat, ha ő nem kapott útlevelet, hogy a feleségünk kedvéért rendezünk egy rögtönzött bikaviadalt, hogy 20 év után is ugyanúgy számíthatunk a házastársunkra, valamint, és szülőként ki kell állnunk azokért az értékekért, melyek meghatározhatják a gyermekeink jövőjét, akkor is, ha ez nem kényelmes.

Az egymásra figyelés, és a kompromisszumkészség képes átlendíteni minden nehézségen, és ez a szelíd üzenet most fontosabb talán mint bármikor.

Kapcsolódó cikkek

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

Martta Kaukonen

A terapeuta és a sorozatgyilkos, avagy nem minden az, aminek látszik – Könyvkritika

A Kövesd a pillangót egy vérbeli skandináv történet, ahol a krimi és a dráma egy pszichológus rendelőjében fonódnak egymásba.

A sztoikus és a lázadó, avagy a Windsor-nővérek története – Könyvkritika

II. Erzsébet halálával véget ért egy korszak. A világ figyelme a királyi családra szegeződik, mindenki az új uralkodó, III. Károly…

Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 2.

  Eleget jöttél vissza, avagy a nem is annyira irgalmas Szamaritánus – Filmkritika

  Stallone új filmjében a jószándék és a sötét erők képernyőn innen és túl viaskodnak.

  • 2022. augusztus 16.

  Hiányzó életszagúság, avagy a Ken babaként ráncigált Király – Filmkritika

  Felemás, de rettenetes szórakoztató lett Baz Luhrmann filmje.

  • 2022. július 20.

  Már tudjuk hol lakott itt Vörösmarty Mihály és Radnóti Miklós – könyvkritika

  Bemutatkozik egy egészen másfajta Budapest.

  • 2022. június 9.

  Reszkessetek, vámpírok, avagy Az elveszett fiúk-retrospektív – Filmkritika

  Retro mozikritika szexelő vámpírokkal.