• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Qutside the Wire (2021)

Filmkritika

 • 2021. március 18. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

Ez a film talán feljebb rugdalja a Netflixes akciófilm-lécet – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Tapasztalataim azt mutatják, hogy az akciófilmeknek nem tesz jót, ha a Netflix-en debütálnak (és/vagy ezeknek premierje nem véletlenül történik a tartalomszolgáltatón). Egy olyan, VHS-korszakot idéző magyarítás, minthogy Halálos harcmező itthon még tovább képes szegmentálni az amúgy is rétegközönséget, pedig kicsit alaposabban megvizsgálva az androidos film fontosabb alkatrészeit, azok pro- és kontra irányú minőségi indikációkat egyaránt rejtenek. Mikael Håfström rendező például a Szupercellát mondjuk annak ellenére tudta középszerűre kihozni, hogy abban karrierjük során először feszült egymásnak Stallone és Schwarzenegger, az 1408-at viszont a jobb Stephen King-adaptációk közt szokás emlegetni.

Qutside the Wire (2021)

Qutside the Wire (2021)

Az alapötletet szállító társ-forgatókönyvíró, Rob Yescombe olyan költségvetésű videójátékokhoz asszisztált sztorifelelősként, mint a Crysis folytatásai, ilyen kaliberű (házi)mozis projektben azonban még nem vett részt.

A mérleg pozitív oldalához viszont adjuk hozzá az Avengers-széria Sólyomjaként és a Valós halál második évadjának Takeshi Kovacsaként akcióra termettségét bőven bizonyító főszereplő/producert, Anthony Mackie-t, a Kelet-Európai zavargásokat harci robotokkal fűszerező történetet,

(hazafias szelleműeknél) a magyar színészeket is felvonultató, budapesti forgatási hátteret, majd döntsünk: to stream or not to stream? Ez itt a kérdés.

Nos, amennyiben az épp 5,4-en álló imdb-pontszámból, illetve az első, finoman szólva is visszafogott méltatásokból indulunk ki, a válasz egyértelműen nemnek tűnik. Valójában a hozzám eljutott szűkszavú fikázás ellenére kukkantottam be úgymond a drót mögé. Egyfajta kritikai hatodik érzék birizgált talán leginkább, ugyanis bárminemű részrehajlás nélkül, de nem voltam hajlandó elhinni, hogy annyira pocsék lett a végeredmény, mint a jelek mutatták. Nem azért, mert a Netflix jóvoltából hasonló lendülettel nem merültem még el elégszer a patinás nevekkel promózott középszerben (Határok mentén, Project Power, A halhatatlan gárda, és folytathatnám), hanem feltehetőleg robotokat akartam látni, amint katonákra lődöznek, és fordítva. Ezt az elvárást pedig bőven sikerült a készítőknek megugraniuk, sőt.

Qutside the Wire (2021)

Qutside the Wire (2021)

2036 – az USA még mindig a világ csendőrsége. Ezúttal Ukrajnában próbálják fenntartani a rendet, ahol szovjetpárti felkelők kardoskodnak a helyi ellenállással, miközben egy Koval nevű terrorista (Pilou Asbæk, a Trónok harca Euron Greyjoy-ja) nukleárisrakéta-kilövőkódokra igyekszik rátenni vérmocskos kezét. Ebbe a káoszba csöppen bele a büntetésből a fiatal drónpilóta, Harp (Damson Idris), amiért felettese utasítása ellenére két társa halálát okozta, hogy megmenthesse több tucat másikét. Harp-ot a fagylaltmárkára hajazó nevű Leo kapitány (a kemény tekintetű Mackie) parancsnoksága alá vezénylik, akiről hamarosan kiderül, hogy valójában általános mesterséges intelligenciával ellátott harci android, és jóval többet lát a fiúban, mint amit elsőre megmutat. Hogy mit is, az ugyanúgy homályba vész, mint a szuperkatona valódi céljai, aki rugalmasabban hajlítgatja az előírásokat, mint kisiskolás a felfújhatós rágót. A beosztotti-felettesi viszony hamarosan eltűnik a páros között, a rendfenntartók táborát körülvevő dróton túl ugyanis a háborús zónabéli élet, nem pedig a parancsok alakítják a morált. És ezzel csak indul a muri.

Nem azt akarom mondani, hogy az – hadd használjam az angol címet – Outside the Wire története valami eget rengetően eredeti lenne, de túlmutat az akciózáshoz szükséges minimumon (lásd teszem azt Tyler Rake: Kimenekítés), és egyrészt szépen keretezett, másrészt meglepő fordulatokkal is szórakoztat, amelyekből hogy, hogy nem látványos összetűzések kerekednek.

Az akció a kézitusák és golyózápor tekintetében egyaránt jófajta, John Wick-et idézően vérengzős (ide kívánkozik: még némi gun-fut is tartalmaz), ugyanakkor Anthony Mackie kvalitásaiból fakadóan nem kényszerül a tempó fokozásának érdekében a vágásra hagyatkozni, epilepsziás rohamot kiváltva a nézőnél.

Helyenként azért feltűnnek kisebb-nagyobb családok, amikor Leo kapitány emberfeletti reflexekkel brillírozik, ám úgy vélem, ez indokoltnak tekinthető. A többi színész is korrekten helytáll, mókás volt felfedezni a Kártyavár, a Black Mirror vagy épp a már emlegetett Trónok harca egy-egy karakterének megformálóját a képernyőn. Egyedül a zenéről nem tudok érdemben nyilatkozni, mivel újszülött gyermekem miatt bizonyos szegmensekről siketek és nagyothallók számára is értekezhetnék…

Qutside the Wire (2021)

Qutside the Wire (2021)

Egy szó mint száz, az Outside the Wire a nem túl magasan lévő Netflixes akciófilm-lécet végre feljebb rúgta-lőtte néhány arasznyival, és véleményem szerint már ezért is megérdemli a figyelmet. Kontextusából kiemelve pedig, saját erényeiért meg élvezzük bátran elvárások nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Tékatörténelem

A Blockbuster és a videotékák aranykora – Egy letűnt korszak története

Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

William Gibson: Neurománc

Világirodalmi krónikák 41. – William Gibson: Neurománc

Egy feltörekvő szerző új távlatokat nyitott a sci-fiben 1984-ben.

Serling a következő epizód forgatókönyvén dolgozik

A Donnie Darko rendezője készít filmet a kultikus Alkonyzóna-széria atyjáról

A valaha volt egyik legfontosabb sci-fi sorozat alkotójának élete végre filmvászonra kerülhet.

Vladimir Nabokov Nevetés a sötétben című regénye is filmadaptációt kap

A Vezércsel alkotója és főszereplője adaptálja vászonra Vladimir Nabokov regényét

Nabokov a regényt eleve filmre írta, és ezúttal már a második adaptáció készülhet belőle.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Tékatörténelem

  A Blockbuster és a videotékák aranykora – Egy letűnt korszak története

  Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 8.

  Életben maradni itt puszta gyerekjáték – Sorozatkritika

  Avagy Dél-Korea elkészített saját és sajátságos Éhezők viadala-sorozatát.

  • 2021. szeptember 23.

  Az új kezdet az új végzet, avagy egy igazán felesleges folytatás – Filmkritika

  Gyerekkorunk egyik kedvenc filmjének folytatásában valami félrement.

  • 2021. szeptember 22.

  Tökös-csajos arcletépés, avagy könnyű Katát harcba vinni – Filmkritika

  Netflixen debütált az év akciófilmes meglepetése?

  • 2021. szeptember 21.

  Gúnymese hős nélkül, avagy az Artúr-mondakör egy marginális története frissen, korszerűen – Filmkritika

  Akinek a történetét mások írják, avagy a gúnyról.

  • 2021. szeptember 20.

  A végtelen magány filmje lett Enyedi Ildikó új alkotása – Filmkritika

  Enyedi Ildikó vitte filmre Füst Milán világhírű regényét. Sajtóvetítésen jártunk.