• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Háy János: Mamikám

Hírek

Ha egy regény nem szól mindenkiről, nem szól senkiről – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Lehetséges megtörni a generációról generációra szálló, rossz családi mintákat? Rá lehet cáfolni a ránk sütött előítéletekre, ha lépten nyomon a fejünkre olvassák azokat? Ki lehet törni egy nyomorúságos létezésből pusztán a saját erőnkből? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a József Attila- és Márai Sándor-díjas író, A bogyósgyümölcskertész fia és A cégvezető szerzője, Háy János legújabb könyvében, az Európa Kiadónál megjelent Mamikámban.

Háy János: Mamikám

Háy János: Mamikám

A középiskolásként Vámosmikoláról egyből Budára csöppenő író új könyvében visszakalauzolja az olvasót a magyar vidék valóságába. A regény, amely augusztus végén került a könyvesboltok polcaira, egy cigány édesanya életének egy szeletét tárja elénk, aki egy kitörési pontokat nélkülöző élethelyzetből igyekszik megvalósítani a megvalósíthatót maga és gyerekei számára.

Ebben van segítségére Mamika, egy a faluban élő néni, akit a fiatal nő anyja helyett anyjának tekint. Az ő élete is korlátok között zajlik: az időskor, a külföldre költözött gyermekek, valamint az elhunyt férj és szülők érezhető hiánya mind határokat szab a lehetőségeinek.

Az elbeszélő nő a karfiolszerkezetű történetben elénk tárja életének legfontosabb fordulópontjait, legfontosabb alakjait. A korai halála miatt túlidealizált apát, akit szinte feddhetetlennek ábrázol, a vele ellenpontba helyezett anyát, aki őt végtelenül elhanyagolta, rossz útra terelte, és aki számára a fiatal nő szerint nincs feloldozás. Figyelemmel kísérhetjük azt a hiábavaló küzdelmet, ahogy az elé helyezett rossz példára igyekszik újra és újra nemet mondani, többnyire sikertelenül. Még a meleg szívű Mamika is kevésnek bizonyul ehhez a lehetetlen törekvéshez.

Háy János

Háy János

A Mamikának én soha nem csinátam vóna olyat, hogy rosszat, mert a Mamika olyan vót nekem, hogy jobban vót anyám, mint akitő születtem, mert akitő lettem, az olyan vót, hogy semmit nem, csak hatta, hogy a porba legyünk, az összes gyerek, az uccán, hozzánk se szót, mi meg ott vótunk, meg a szomszédbó is ott vótak, mer ott is olyan annyuk vót a gyerekeknek, mind nekünk, nem vót ránk adva ruha, csak mesztelenű, a parasztok meg mentek kapányi, oszt monták, hogy mennyünk a patakra, oszt mosakoggyunk meg, mer olyanok vagyunk, hogy tiszta kosz, az arcunk, a kezünk, meg se ismernek, hogy kinek a gyerekei vagyunk, mi meg mentünk, mer jó vót a patakra lemenni, nem azé, mer monták.” (részlet)

A történet gondolatfolyamként hömpölyög végig a könyv lapjain, ami már az első oldalon döntést követel az olvasótól: hajlandó-e a roncsolt nyelvű elbeszélés hullámai közé vetve hagyni, hogy az elsodorja, majd végül megsebezve köpje ki magából, vagy tartózkodóan inkább félreteszi?

Visszarettentő erejű lehet az a sokunk számára ismeretlen nézőpont, amiből a regény íródott, de Háy-nak sikerült ezt a sajátos nézőpontot többségivé tenni, megragadva az egyediben a közösségi élményt. Így nyilatkozott Facebook oldalán: „… a Mamikám nem szociológiai tanulmány, nem társadalmi látlelet, bár igyekszik ebben pontos lenni, hanem regény, aminek van társadalmi és szociológiai háttere, mint minden regénynek. … Ha csupán mélyszegénységet emlegetünk, cigányokat és roncsolt nyelvet, eltávolítjuk magunktól a szöveget. Úgy nézünk rá, mint kémia órán a kémcsőre. … Ha egy regény nem szól mindenkiről, nem szól senkiről.”

A magyar irodalomról szóló átfogó és játékos kötete

A magyar irodalomról szóló átfogó és játékos kötete

Háy már 2019-ben is úgy nyilatkozott egy a Válasz online-nak adott interjúban a Kik vagytok ti kapcsán, hogy nem szándékozik szociográfiai elemzést írni: a reális számára csak egy szükséges alap, amiben a történetet elhelyezheti, és ami nélkül nem tudna a létről beszélni. Ez a hozzáállás tükröződik a Mamikámon is; a sajátos élethelyzetű roma nő életéhez akkor is lehet viszonyulási pontot találni, ha sem nők, sem romák nem vagyunk. Arra a nyelvi és társadalmi valóságra, amiben a történet létezik, lefordíthatóak a saját életünk, nehézségeink, harcaink és kudarcaink is. Ezért ül a mellkasunkra olyan elemi erővel a Mamika még olvasás után is.

Elénk tár egy nagyon fájdalmas létvalóságot, de úgy mutatja be azt hitelesen, hogy ugyanakkor nem kínál rá megoldást, nem próbál a bölcs tanítómester szerepében tetszelegni. Nem vágtat be végül a herceg fehér lovon, és nem jönnek a kedves jogvédők sem egy mentőmegoldással. Itt nem találunk happy endet.

A Mamikám ott kezdődik, ahol a sajtó és a politika elhallgat, ahová a nyilvánosság már nem akar bepillantani, ami már nem fotogén”, olvasható a könyv borítóján. Háy János ebbe a cseppet sem fotogén létezésbe nyújt betekintést kíméletlen pontossággal és részletességgel, amely bár nem könnyű olvasmány, ugyanakkor olyan történet, ami később is velünk marad és hatására – a szerző szavaival élve – a felszínességből az erősebb lét közelébe juthatunk.

Kapcsolódó cikkek

Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. október 4.

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  • 2022. október 3.

  Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

  Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

  • 2022. szeptember 29.

  A terapeuta és a sorozatgyilkos, avagy nem minden az, aminek látszik – Könyvkritika

  A Kövesd a pillangót egy vérbeli skandináv történet, ahol a krimi és a dráma egy pszichológus rendelőjében fonódnak egymásba.

  • 2022. szeptember 28.

  Készülő szuperhősfilm kulisszái mögé vezet Tom Hanks új regénye

  A kétszeres Oscar-díjas színész nem először kirándul az irodalom terepére.