• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Hayao Miyazaki hazatér, hogy elkészítse karrierje utolsó filmjét

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A járvány alatt nagyszabású kiállítás nyílt az animék atyja, Hayao Miyazaki pályafutásából Los Angelesben, az Academy Museum of Motion Pictures mozimúzeumban. A látogatók számából egyértelmű volt, hogy Miyazaki mester munkássága ma ugyanolyan izgalmas, mint fénykorában, és talán ez is hozzásegítette a veterán rendezőt, hogy még egyszer utoljára kamerát ragadjon.

Aki szereti az animék világát, annak nem ismeretlen a Studio Ghibli neve; a legismertebb japán animációs cég olyan filmeket tett le az asztalra, mint a A vándorló palota, a Totoro – A varázserdő titka vagy a Chihiro Szellemországban, és mindez lényegében egyetlen embernek volt köszönhető, aki nem csupán társtulajdonosa, de kreatív motorja is volt a stúdiónak, melynek legnagyobb sikere a Chihiro Szellemországban című filmért elnyert Oscar-díj volt 2003-ban. A mester ugyan 10 évvel később, 2013-ban a Velencei Filmfesztiválon bejelentette visszavonulását a filmkészítéstől, de most úgy fest, még egy utolsó filmre visszatér a stúdióba.

Miyazaki idén januárban ünnepelte 80. születésnapját, és ahogy ő maga is fogalmazott, ez valóban az utolsó nekirugaszkodás lesz, melynek keretében Yoshino Genzaburo 1937-es regényét, a How Do You Live? című művet adaptálja majd, mely a szegény 15 éves Junichi Honda sorsát követi nyomon, vagyis tematikáját tekintve tökéletesen beleillik Miyazaki eddig pályafutásába, és vélhetően méltó lezárása lesz majd annak. A premierdátum egyelőre nem ismert, de az előzetes hírek szerint a film játékideje a két órát is meghaladja majd.

Az idős mestert sokan egyenesen a japán Walt Disney-ként emlegetik, gyakorlatilag ő a klasszikus rajzfilmek művészetének egyik utolsó szószólója, aki kikötötte azt, hogy a számítógépes animáció mértéke a saját filmjeiben nem mehet 10% fölé, és ehhez makacsul tartotta is magát. Miyazaki lenyűgöző pályájáról és legjobb alkotásairól mi magunk is külön cikkben emlékeztünk meg, melyet ITT értek el.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.