• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Hayao Miyazaki hazatér, hogy elkészítse karrierje utolsó filmjét

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A járvány alatt nagyszabású kiállítás nyílt az animék atyja, Hayao Miyazaki pályafutásából Los Angelesben, az Academy Museum of Motion Pictures mozimúzeumban. A látogatók számából egyértelmű volt, hogy Miyazaki mester munkássága ma ugyanolyan izgalmas, mint fénykorában, és talán ez is hozzásegítette a veterán rendezőt, hogy még egyszer utoljára kamerát ragadjon.

Aki szereti az animék világát, annak nem ismeretlen a Studio Ghibli neve; a legismertebb japán animációs cég olyan filmeket tett le az asztalra, mint a A vándorló palota, a Totoro – A varázserdő titka vagy a Chihiro Szellemországban, és mindez lényegében egyetlen embernek volt köszönhető, aki nem csupán társtulajdonosa, de kreatív motorja is volt a stúdiónak, melynek legnagyobb sikere a Chihiro Szellemországban című filmért elnyert Oscar-díj volt 2003-ban. A mester ugyan 10 évvel később, 2013-ban a Velencei Filmfesztiválon bejelentette visszavonulását a filmkészítéstől, de most úgy fest, még egy utolsó filmre visszatér a stúdióba.

Miyazaki idén januárban ünnepelte 80. születésnapját, és ahogy ő maga is fogalmazott, ez valóban az utolsó nekirugaszkodás lesz, melynek keretében Yoshino Genzaburo 1937-es regényét, a How Do You Live? című művet adaptálja majd, mely a szegény 15 éves Junichi Honda sorsát követi nyomon, vagyis tematikáját tekintve tökéletesen beleillik Miyazaki eddig pályafutásába, és vélhetően méltó lezárása lesz majd annak. A premierdátum egyelőre nem ismert, de az előzetes hírek szerint a film játékideje a két órát is meghaladja majd.

Az idős mestert sokan egyenesen a japán Walt Disney-ként emlegetik, gyakorlatilag ő a klasszikus rajzfilmek művészetének egyik utolsó szószólója, aki kikötötte azt, hogy a számítógépes animáció mértéke a saját filmjeiben nem mehet 10% fölé, és ehhez makacsul tartotta is magát. Miyazaki lenyűgöző pályájáról és legjobb alkotásairól mi magunk is külön cikkben emlékeztünk meg, melyet ITT értek el.

Kapcsolódó cikkek

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

Elátkozott gyermek a csudálatos iskolában (és egyéb bűbájok) – Jessica Townsend Morrigan Crow sorozata

Balszerencse-mágnes lány a mágikus iskolában és egyéb furcsaságok

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Egri Lajos: A kreatív írás művészete

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.