• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Fülöp herceg évszázada

Hírek

Hit és hűség 75 éven át, avagy Fülöp herceg évszázada – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

„Azt hiszem számunkra a legfontosabb tanulság az volt, hogy a tolerancia minden boldog házasság egyik alapvető összetevője. Elhihetik nekem, hogy a királynő bőségesen rendelkezik ezzel az erénnyel.”

/Fülöp beszéde az aranylakodalmuk alkalmából 1997-ben/

 Vannak különleges életek, amelyek nem a rang és a cím miatt azok. Eleve elrendelt sorsok, amelyekről csak később derül ki, hogy mennyire egyediek és értékesek. Az angol királyi család A korona című sorozatnak köszönhetően az érdeklődés középpontjában áll, folyamatosan cikkeznek a velük történő pozitív és negatív eseményekről egyaránt. Fülöp herceg nemcsak a rangja miatt volt különleges személyiség, sokan úgy tartották a királyi család összes tagja közül ő volt a legőszintébb, a legnemesebb a szó legjobb értelmében. Egyenes, szókimondó stílusa, bölcs gondolatai családjának és népének is iránymutatást adtak évtizedeken át, hiányát pedig mindenki érzi, mióta 100 éves kora betöltése előtt eltávozott közülünk. A kötetet a Fülöp herceghez és a családhoz közel álló író-újságíró, Robert Jobson írta, amely még hitelesebbé teszi ezt a rendkívüli történetet.

Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

A herceg élete nem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan gondolnánk. Igaz, hogy nagy múltú és tehetős családból származott, mégis számos szenvedésen kellett keresztülmennie. Csecsemőkorában egy narancsosládában menekítették ki a fokozatosan anarchiába süllyedő Görögországból, gyerekként meg kellett birkóznia édesanyja mentális betegségével és szeretett nővére tragikus halálával. Apja, I. Konstantin görög király lemondása után a család ugyanis arra kényszerült, hogy elmeneküljenek Görögországból. Fülöp ekkor még csak 18 hónapos volt, így annak ellenére, hogy Korfun született, nem a görög lett az anyanyelve. Nagy-Britanniában kezdett új életet, ahol a katonaság felé fordult.

Ifjú haditengerészként az életét kockáztatta a második világháborúban, azonban számos hőstette mellett eltörpül, hogy mindenről lemondott felesége kedvéért. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő 1939 nyarától kezdtek el levelezni egymással, miután találkoztak a tengerészeti akadémián, ahol Fülöp tanult. Erzsébet anyakirályné kérte meg őt, hogy legyen a lányai, Margit és Erzsébet kísérője. II. Erzsébet, akivel másodunokatestvérek voltak, bele is szeretett a sármos Fülöpbe, aki 1946-ban megkérte a kezét.

A háború végeztével a király, VI. György is jóváhagyta a frigyüket, ám tekintve, hogy Fülöp görög és dán herceg volt, le kellett mondania ezen címeiről, hogy a brit királyi család tagja lehessen.

Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

Gyermekei nem viselhették a nevét, miután pedig Erzsébet királynő lett, karrierjét nem folytathatta tovább.  II. Erzsébet férjeként 73 éven keresztül szolgálta a brit monarchiát, a királynő megingathatatlan támaszává vált. Keresetlen őszintesége, a maga korában merésznek számító kezdeményezései, a modern világhoz való csatlakozás iránti vágya és érdeklődése messze kiemelte őt az arisztokráciából, ebben Albert herceghez, Viktória királynő szeretett férjéhez hasonlított. 1953-ban megszervezte az első olyan koronázási szertartást, amit a televízió élőben közvetített, erre addig nem volt példa a brit királyi családok történetében.

A herceg számos ügyet támogatott. Kevesen tudják, de évente átlagosan 350 hivatalos eseményen vett részt a királyi család tagjaként, illetve több jótékonysági szervezettel is együttműködött. 1981 és 1996 között a World Wildlife Fund (WWF) elnöke volt, továbbá az általa alapított International Award program is fiatal felnőttek millióinak segített.

Több mint 780 szervezet fémjelzi a nevét, amelynek az elnöke, a tagja vagy a védnöke volt, egészen 2017-ig, amikor visszavonult a közélettől.

Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

Jobson kötetét igazi élmény olvasni, rendkívül közérthető és olvasmányos stílusú, mégis érződik rajta, hogy elmélyült kutatómunkán, személyes élményeken, valamint első kézből származó beszámolókon alapul, a szerző pedig jól ismerte kutatása és ezáltal könyve tárgyát is.

A könyv végén fotódokumentáció található, amely a témában kevésbé jártas olvasók számára is élvezetessé teszik ezt a nem mindennapi utazást egy letűnt korba, amelynek egyik alappilére távozott el nemrég közülünk. Fülöp herceg rendkívüli élete mindnyájunk számára példát mutat hűségből és kitartásból, azokból az értékekből, amelyeknek soha nem szabadna elfelejtődniük. A Korona támasza volt ő, amely nélkül a Királynő példátlan kitartása és eltökéltsége ellenére is nehezen képes uralkodni.

Fülöp és Erzsébet történetét olvasva méltán juthatnak eszünkbe a könyvben is megjelenő gondolatok, amelyeket Sir Winston Churchill, a Királynő egyik legnagyobb rajongója fogalmazott meg: „Bármerre nézünk, az emberek összefogás iránti vágyakozásának a bizonyítékait láthatjuk. A korona az a kapocs, amely ezt a modern, változó világunkban valóra váltja, és ezért életünk végéig hűséggel tartozunk neki.”

Kapcsolódó cikkek

Búcsú Böszörményi Gyulától

Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Világirodalmi krónikák 57. – Erich Marie Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A háborús regények prototípusa, mely Hemingway-t is megihlette.

Amerikai óriások – A modern amerikai irodalom 12 legendás írója

Avagy, akiket minden könyvmolynak érdemes megismernie.

Weöres Sándor (1913-1989)

Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Búcsú Böszörményi Gyulától

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. július 1.

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  • 2022. június 28.

  Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

  A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  • 2022. június 28.

  Posztumusz megjelenéssel ér véget John le Carré hazai életműve

  Az idős szerző pár héttel a halála előtt fejezte be a kéziratot.

  • 2022. június 28.

  Kovács Krisztián: Mi magyarok valahogy tovább tűrjük a szart, mint a többi nép

  Főszerkesztőnkkel az rtl.hu interjúzott első regénye megjelenése kapcsán.

  • 2022. június 23.

  Elle Cosimano: Ez egy olyan könyv, melyről sosem hittem, hogy meg tudom írni

  A Finlay Donovan ölni tudna az egyik legkiválóbb nyárindító olvasmány.