• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Fülöp herceg évszázada

Hírek

Hit és hűség 75 éven át, avagy Fülöp herceg évszázada – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

„Azt hiszem számunkra a legfontosabb tanulság az volt, hogy a tolerancia minden boldog házasság egyik alapvető összetevője. Elhihetik nekem, hogy a királynő bőségesen rendelkezik ezzel az erénnyel.”

/Fülöp beszéde az aranylakodalmuk alkalmából 1997-ben/

 Vannak különleges életek, amelyek nem a rang és a cím miatt azok. Eleve elrendelt sorsok, amelyekről csak később derül ki, hogy mennyire egyediek és értékesek. Az angol királyi család A korona című sorozatnak köszönhetően az érdeklődés középpontjában áll, folyamatosan cikkeznek a velük történő pozitív és negatív eseményekről egyaránt. Fülöp herceg nemcsak a rangja miatt volt különleges személyiség, sokan úgy tartották a királyi család összes tagja közül ő volt a legőszintébb, a legnemesebb a szó legjobb értelmében. Egyenes, szókimondó stílusa, bölcs gondolatai családjának és népének is iránymutatást adtak évtizedeken át, hiányát pedig mindenki érzi, mióta 100 éves kora betöltése előtt eltávozott közülünk. A kötetet a Fülöp herceghez és a családhoz közel álló író-újságíró, Robert Jobson írta, amely még hitelesebbé teszi ezt a rendkívüli történetet.

Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

A herceg élete nem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan gondolnánk. Igaz, hogy nagy múltú és tehetős családból származott, mégis számos szenvedésen kellett keresztülmennie. Csecsemőkorában egy narancsosládában menekítették ki a fokozatosan anarchiába süllyedő Görögországból, gyerekként meg kellett birkóznia édesanyja mentális betegségével és szeretett nővére tragikus halálával. Apja, I. Konstantin görög király lemondása után a család ugyanis arra kényszerült, hogy elmeneküljenek Görögországból. Fülöp ekkor még csak 18 hónapos volt, így annak ellenére, hogy Korfun született, nem a görög lett az anyanyelve. Nagy-Britanniában kezdett új életet, ahol a katonaság felé fordult.

Ifjú haditengerészként az életét kockáztatta a második világháborúban, azonban számos hőstette mellett eltörpül, hogy mindenről lemondott felesége kedvéért. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő 1939 nyarától kezdtek el levelezni egymással, miután találkoztak a tengerészeti akadémián, ahol Fülöp tanult. Erzsébet anyakirályné kérte meg őt, hogy legyen a lányai, Margit és Erzsébet kísérője. II. Erzsébet, akivel másodunokatestvérek voltak, bele is szeretett a sármos Fülöpbe, aki 1946-ban megkérte a kezét.

A háború végeztével a király, VI. György is jóváhagyta a frigyüket, ám tekintve, hogy Fülöp görög és dán herceg volt, le kellett mondania ezen címeiről, hogy a brit királyi család tagja lehessen.

Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

Gyermekei nem viselhették a nevét, miután pedig Erzsébet királynő lett, karrierjét nem folytathatta tovább.  II. Erzsébet férjeként 73 éven keresztül szolgálta a brit monarchiát, a királynő megingathatatlan támaszává vált. Keresetlen őszintesége, a maga korában merésznek számító kezdeményezései, a modern világhoz való csatlakozás iránti vágya és érdeklődése messze kiemelte őt az arisztokráciából, ebben Albert herceghez, Viktória királynő szeretett férjéhez hasonlított. 1953-ban megszervezte az első olyan koronázási szertartást, amit a televízió élőben közvetített, erre addig nem volt példa a brit királyi családok történetében.

A herceg számos ügyet támogatott. Kevesen tudják, de évente átlagosan 350 hivatalos eseményen vett részt a királyi család tagjaként, illetve több jótékonysági szervezettel is együttműködött. 1981 és 1996 között a World Wildlife Fund (WWF) elnöke volt, továbbá az általa alapított International Award program is fiatal felnőttek millióinak segített.

Több mint 780 szervezet fémjelzi a nevét, amelynek az elnöke, a tagja vagy a védnöke volt, egészen 2017-ig, amikor visszavonult a közélettől.

Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

Jobson kötetét igazi élmény olvasni, rendkívül közérthető és olvasmányos stílusú, mégis érződik rajta, hogy elmélyült kutatómunkán, személyes élményeken, valamint első kézből származó beszámolókon alapul, a szerző pedig jól ismerte kutatása és ezáltal könyve tárgyát is.

A könyv végén fotódokumentáció található, amely a témában kevésbé jártas olvasók számára is élvezetessé teszik ezt a nem mindennapi utazást egy letűnt korba, amelynek egyik alappilére távozott el nemrég közülünk. Fülöp herceg rendkívüli élete mindnyájunk számára példát mutat hűségből és kitartásból, azokból az értékekből, amelyeknek soha nem szabadna elfelejtődniük. A Korona támasza volt ő, amely nélkül a Királynő példátlan kitartása és eltökéltsége ellenére is nehezen képes uralkodni.

Fülöp és Erzsébet történetét olvasva méltán juthatnak eszünkbe a könyvben is megjelenő gondolatok, amelyeket Sir Winston Churchill, a Királynő egyik legnagyobb rajongója fogalmazott meg: „Bármerre nézünk, az emberek összefogás iránti vágyakozásának a bizonyítékait láthatjuk. A korona az a kapocs, amely ezt a modern, változó világunkban valóra váltja, és ezért életünk végéig hűséggel tartozunk neki.”

Kapcsolódó cikkek

Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.

Kertészkedés és helytállás nehéz időkben – Könyvkritika

Független nők helytállása háborús időkben

/Forrás: oregiskola.hu/

Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

Bálint Ágnes hősei bélyegen /Forrás: https://metropol.hu/vip/balint-agnes-rajzilmek-frakk-vizipok-mazsola-es-tade-emlekhaz-vates-842558/

Frakk és Mazsola megálmodója – 100 éve született Bálint Ágnes

1922. október 23-án született Frakk, Kukori és Kotkoda, Mazsola, Manócska és Tádé megálmodója, a József Attila-díjas  magyar író, szerkesztő, dramaturg….

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 21.

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  • 2022. november 9.

  Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

  Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.

  • 2022. november 9.

  Kertészkedés és helytállás nehéz időkben – Könyvkritika

  Független nők helytállása háborús időkben

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. november 9.

  Főszereplői nélkül indult újra a 90-es évek egyik kultikus sci-fi sorozata

  Újra műsoron a Quantum Leap – Az időutazó.