• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Stephen Fry: Trója

Hírek

Homérosz újratöltve, avagy az ókor legnagyobb története – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

„Trója, a világ legcsodálatosabb királysága. Az Égei-tenger ékköve. Ragyogó Ilion, város, amely nem is egyszer, hanem kétszer emelkedett fel és hanyatlott alá. A barbár Kelettel folyó kereskedelem kapuja. A csillogó arany és a csodálatos paripák királysága. Próféták, hercegek, héroszok, harcosok és költők ádáz dajkája” – kezdi legújabb kötetét Stephen Fry, aki már két regényben bizonyította, hogy hatalmas lexikális tudását a görög mitológiában is képes bővíteni. A kutatómunka után következik a csípős, őszinte, vicces és szókimondó, a mai korhoz szóló történetmesélés, amely Homéroszt újragondolva, mégis alapul véve és hűen követve meséli el izgalmasan a nagy háború eseményeit.

Stephen Fry: Trója

Stephen Fry: Trója

„A valóság és a legenda közötti aranyló horizonton játszódnak: a történet, a tény és fikció együtt létezik e csodálatos homályban. Ettől lesznek Homérosz eposzai olyan aprólékosan, gondosan megmunkált részletességűek, meggyőzőek és életszerűek, és emiatt képesek a mítoszok isteni teremtményeinek, természetfeletti héroszainak tündöklő jelképiségét és álomszerű mélységét is mozgósítani.” – írja könyvének utolsó soraiban Stephen Fry. Trója, amely még ma is a tudósok érdeklődésére tart számot, Priamosz kincse, amely még mindig a Puskin Múzeumban található, miután kalandos útja után 50 évet várt arra, hogy a közönség láthassa, mind-mind legendák és mesék alapját képezik.

Stephen Fry regényei és életrajzi könyvei után a görög mitológia témájában elsőként a Mítosz (2019) című könyvével jelentkezett, amely az istenek születéséről és felemelkedéséről szólt. Ezt követte a Héroszok (2020), amely Perszeusz, Héraklész, Iaszón, Thészeusz és más hősök vitézkedéseit, küldetéseit és kalandjait mesélte el (kritikánk ITT). Ezek után hátra volt még az ókori görög mitológia legnagyobb és leghíresebb története, az, amely a trójai háború históriáját írja le.

Stephen Fry a város, Trója megalapításával, az ősök bemutatásával és Zeusz színre lépésével kezdi, és természetesen a háború kiváltó okát és lefolyását is elbeszéli, amelyet mindenki behatóan ismer legalább a Trója című filmből is.

Stephen Fry: Trója

Stephen Fry: Trója

Tudjuk, hogy Parisz, a trójai királyfi Aphrodité, a szerelem istennője segítségével elrabolja Helenét, aki a világ legszebb nője. Férje, Menelaosz és sógora Agamemnón több ezer fős hajóhaddal ered a nyomába, hogy megostromolja Tróját, a város azonban rendületlenül ellenáll a görögöknek.

A sebezhetetlen Akhilleusz és a leleményes Odüsszeusz vezetheti őket győzelemre, miközben az istenek, mint mindig, jól szórakoznak a halandók szenvedésein. Hektór, a hősök legvitézebbike a történetben, akinek halála a legenda letragikusabb része. A várost porig rombolják, csodálatos hősök és névtelen bátor emberek esnek el, mint minden értelmetlen és gonosz háborúban.

Stephen Fry a csodaszép fotók mellett itt is alaposan lábjegyzetelve, a családi-vérségi-isteni és egyéb kapcsolatokat feltárva ismerteti a történetet, ahogy ezt megszokhattuk tőle, a könyvet továbbá névmutató egészíti ki. Az úgynevezett „Nagy történetet” olvashatjuk tehát újra, amelyet először Homérosz írt le az Íliászban, most pedig Fry stílusában interpretálhatjuk. Felmerülhetne a kérdés, hogy miért is fontos ismerni a Tróját és időnként újra átélni a történéseket?

Stephen Fry: Trója

Stephen Fry: Trója

Erre maga Fry adja meg a választ, csodálatos gondolatokba öntve azt: „A költőknek újra és újra el kell énekelniük nemzedékről nemzedékre szálló történetét, hogy el ne veszítsük Tróját, hiszen akkor önmagunk egy részét vesztenénk el mindörökre…”

Semmi kétség, hogy a következő könyv legalább ilyen izgalmas lesz, hiszen a vérontás „jutalmaként” Odüsszeuszra és társaira hosszú szenvedés és utazás vár…

Kapcsolódó cikkek

Szavak az időből – 7 regény, mely látszólag megjósolta a jövőt

Nem Jules Verne az egyetlen, aki külön éleslátásról tett tanúbizonyságot.

William Faulkner, 1949 irodalmi Nobel-díjasa

Fülledt Dél krónikása – 5 regény a 60 éve elhunyt William Faulkner műhelyéből

Egy szó szerint nehéz életmű, és a XX. századi amerikai próza egyik legnagyobb mesélője.

Jövő év elején érkezik Salman Rushdie legújabb regénye

Rushdie ezúttal is a mágikus realizmus irányvonalát követi.

Vadregényes irodalom – 10 regény, mely egy egzotikus országba kalauzol

Nyári olvasmányok, nem csak nyárra fotelkalandorok számára.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Szavak az időből – 7 regény, mely látszólag megjósolta a jövőt

  Nem Jules Verne az egyetlen, aki külön éleslátásról tett tanúbizonyságot.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. július 6.

  Jövő év elején érkezik Salman Rushdie legújabb regénye

  Rushdie ezúttal is a mágikus realizmus irányvonalát követi.

  • 2022. július 6.

  Októberben az Erkel Ferenc Színházban lép fel John Malkovich

  A kétszeres Oscar-jelölt színész ezúttal is önálló estjével érkezik.

  • 2022. július 6.

  Manchesterben angol nyelven is bemutatják Háy János díjnyertes drámáját

  A halottember holnap mutatkozik be először angol színpadon.

  • 2022. július 5.

  Az HBO sorozatot készít Michael Crichton kultikus sci-fijéből

  Nem csupán újrafeldolgozzák a regényt, de rebootolják az 1998-as filmet is.

  • 2022. július 5.

  Egy John Steinbeck-horrornovella, amiről senki sem tudta, hogy egyáltalán létezik

  Igazi kuriózumra hívta fel a figyelmet egy amerikai irodalmi magazin.