• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

Hírek

 • 2021. január 6. | Becsült olvasási idő: 4 perc

Így nyomoz egy feminista kárszakértő a magyar fővárosban – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Okos, idealista, ateista, feminista, magabiztos és szabadelvű – ezekkel a szavakkal reklámozza magát Mezei Petra Mint a homokszemek című regénye, ami nemrégiben jelent meg a Maxim Könyvkiadó jóvoltából.  Remek – gondoltam magamban, hiszen ezek a hívószavak számomra egy modern és lendületes krimit sugallanak, amit bármilyen hangulatomban szívesen veszek le a polcról.

Bevallom őszintén, félve nyúlok ismeretlen magyar írók regényeihez, nem is igazán értem miért, hiszen nagy csalódásokban sosem volt még részem. A jól csengő szlogen ellenére Petra regényéhez is kissé szkeptikusan álltam, pláne, hogy a magyar krimi műfaja abszolút idegen terep a számomra.

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Egy modern bűnügy és egy laza love sztori

Kikezdhetetlen riasztók, feltörhetetlen tűzfalak, kirabolhatatlan bankok? A Mint a homokszemek főszereplője egy 26 éves modern nő, Alföldi Alex, aki kárszakértőként dolgozik egy cégnél. Bár a lány közelről sem mondható átlagosnak, egy évvel korábban még elképesztő karriernek nézett elébe, egy igazi ász volt a szakmájában, aki a világ egyik legnagyobb biztosítójánál volt a cég történetének legfiatalabb felsővezetője, csakhogy egy csúnya gyilkossági ügybe keveredett, ahol a megbízatás nem éppen happy enddel ért véget. A sztori két szálon mozog: Alex jelenlegi és egy évvel ezelőtti életét követhetjük nyomon, melyek középpontjában egy-egy bűneset áll, ám míg a múltbéli egy szörnyű családgyilkosságról, addig a jelenbéli egy fondorlatos bankrablásról szól. Miközben Alex egyre inkább elmélyed a pénzrablás részleteiben, annál inkább közelebb kerül a helyes budapesti nyomozóhoz, Ákoshoz is, akivel szép lassan egymásba szeretnek. Bár a szerelmi szál az első összenézéstől kezdve elég kiszámítható, kellően hangulatos ahhoz, hogy árnyalja a regény légkörét.

A bűnügyi koncepció szerintem kifejezetten izgalmas és ötletes… lehetett volna, pláne, hogy a bankbiztonság és a kárszakértés nem egy hétköznapi, hanem egy kifejezetten bátor téma egy alapvetően könnyed hangvételű regényhez. Bár az alapfelvetés számos potenciált rejtett magában, azt éreztem, hogy

az írónő a sztori kényelmesebbik végét fogta meg akkor, amikor a szövevényes és fordulatos végkifejlet helyett egy olyan karakterrel „vitette el a balhét“, akinek sem a személyiségét, sem az indítékait nem ismerhette meg az olvasó.

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Chick lit felsőfokon

Petra regényének valódi erőssége nem a bűnügyi szálban, hanem a főhősnő karakterében keresendő, akit az írónő abszolút profi módon formált meg.

A romantikus regényekkel ellentétben itt nem a szerelmi szál, hanem az okos, humoros és nyitott főszereplőnő adja a történet alfáját és omegáját, akinek nem (csak) az a fontos, hogy megtalálja élete párját, aztán ásó, kapa, nagyharang.

Alex nekem tipikusan az a lány, akivel furcsasága ellenére is szívesen összehaverkodna az ember, mert lelki traumák ide vagy oda, a főhősnő modern és szabadgondolkodású, akinek csípős humorán nagyon jókat lehet derülni. Bár a karakter közvetlenségéből adódóan azt is el tudtam volna képzelni, ha egyes szám első személyben mesélődik el a sztori, de lényegében nem volt problémám az egyes szám harmadik személyű elbeszéléssel sem.

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Budapest és a mai magyar valóság

Nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy az írónő milyen érzékenységgel nyúlt a magyar társadalom ábrázolásához, mindezt ráadásul úgy, hogy az erőszakos és direkt mondatok helyett inkább csak okosan, finoman a bőrünk alá kúszva szemléltette a rideg magyar valóságot. Mezei Petra regénye egy rettentően magyar történet, és itt a szó legjobb értelmében értem ezt: a könnyed stílus és a gördülékeny mondatok között illően kap helyet a tartalom, a magyar közhangulat és a népbutítás, amibe olykor-olykor politikai felhang is vegyül – persze lehet, hogy ezt már csak én látom bele.

A Mint a homokszemek tehát alapvetően egy jól megírt, könnyen olvasható történet, jellemzően olyan, amit “falni lehet“, és bár a krimiszál közel sem tökéletes, szép kezdés, különösen egy elsőregényes írótól.

Nem mellesleg, ha minden igaz, Petra könyve csak az első fejezete egy hosszabb regénysorozatnak, amit ha akarnék, se tudnék abbahagyni, már csak Alföldi Alex friss és egyedi hangvétele miatt sem.

Kapcsolódó cikkek

Krasznahorkai László: Mi is egy lerombolódott hídhoz értünk, a túloldalon van a Nagy, a Fenséges irodalom

Krasznahorkai László az orosz-ukrán háború anekdotáját használta a beszédhez.

Hogyan tompítsunk a kötelezők iránti ellenszenven?

Miért utáljuk, és hogyan ne utáljuk a kötelező olvasmányokat?

Avagy teljesíthetetlen alternatívák, és naiv álmok fogságában.

Speciális kiadással folytatódik a kuriózumnak számító magyar cyberpunk képregény

Egy magyar képregény, mely felveszi a kesztyűt a nyugattal.

Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Magyarok Hollywoodban

  Nem a magyarok tették naggyá Hollywoodot, de kevesen hordtak össze több téglát

  Számolatlan tehetség találta meg útját Hollywoodba.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. május 26.

  Krasznahorkai László: Mi is egy lerombolódott hídhoz értünk, a túloldalon van a Nagy, a Fenséges irodalom

  Krasznahorkai László az orosz-ukrán háború anekdotáját használta a beszédhez.

  • 2022. május 26.

  Speciális kiadással folytatódik a kuriózumnak számító magyar cyberpunk képregény

  Egy magyar képregény, mely felveszi a kesztyűt a nyugattal.

  • 2022. május 26.

  Hat év után jelentkezik új filmmel a világ legrosszabbnak titulált rendezője

  A rendező epikus bűnügyi drámát ígér, megtörtént esetek alapján.

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 24.

  Ismeretterjesztő road movie készült a magyar El Camino-ról

  A film május 16-tól online is megtekinthetővé válik.