• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Hírek

 • 2021. december 9. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

Íme tíz jól bevált módszer, hogy boldogtalanná tegyük magunkat – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Néhány napja olvastam el Rubin Eszter Minek szenved, aki nem bírja című regényét. Sokat gondolkodtam a történetén, az üzeneten, amit egyszerre imádtam és gyűlöltem: imádtam, mert olyan minőségi, nagyhatású lélektani regény és fejlődéstörténet, amivel a kortárs magyar irodalomban viszonylag ritkán találkozni, és utáltam, mert annyira igaz, valódi és őszinte, hogy néha egyszerűen csak nem esett jól olvasni.

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Manapság igencsak divatjukat élik a lélektani vagy pszichológia regények, amelyek középpontjában a szereplők nagyon részletes érzelem-, gondolat- és lelki világának kidolgozása áll. Rubin Eszter legújabb regényének főszereplője Pető Hanga, a tehetséges, jómódú grafikus, aki a világ egyik legszebb szigetére, Balira utazik nászútra a férjével. Hanga el sem hiszi, hogy eljutott erre a varázslatos helyre, a csodás templomszerű házakhoz, a lélegzetelállító rizsteraszokhoz, ahol végre igazán felszabadultan érezheti magát. Az idilli pillanatok azonban hamar szertefoszlanak, amikor főhősünk egy egzotikus kávékostoló után súlyos allergiás rohamot kap, és csak a táskából előkotort, sok éve nem használt asztma gyógyszer menti meg attól, hogy az őserdő kellős közepén patkoljon el.

Ezzel a szerencsétlen, leginkább tragikomikusnak és abszurdnak nevezhető eseménnyel veszi kezdetét a történet, ami csalóka módon abba a hitbe ringatja az olvasót, hogy egy kissé komor, de mégis kedves, meghökkentő fordulatokkal teli könyvet tart a kezében.

Bevallom, én is ebbe a hibába estem: mivel fogalmam sem volt, hogy miről szól a regény, a fülszöveget szándékosan nem olvastam el, arra számítottam, hogy Pető Hanga, amolyan magyar Bridget Jones lesz, a maga ügyetlen, furcsa és melankolikus módján.

Mondanom sem kell, mekkorát tévedtem. Nem sokkal a majdnem végzetes kávékostoló után hatalmasat ugrunk a történetben, egyenesen vissza Hanga gyermekkorába, ahol megtudhatjuk, min ment keresztül, és milyen események vezettek oda, hogy Hangából az önsorsrontás tiszteletbeli nagyasszonya legyen.

Rubin Eszter

Rubin Eszter

Hanga középosztálybeli zsidó családban nő fel Budapesten, nagyszülei a világtörténelem egyik legsötétebb időszakának túlélői. Ugyan szülei elválnak, és édesapjával sem túl szoros a viszonya, a kislány boldog gyermekkort tudhat magáénak, nagyszülei a tenyerén hordozzák őt, és az iskolatársak is kedvelik. A bajok akkor kezdődnek, amikor Hanga a biztonságot nyújtó elemi után az Apáczai gimibe csöppen, ahol sem a diákokkal, sem a tanárokkal nem találja a közös hangot, ráadásul az édesanyjával is megromlik a viszonya, aki iránt folytonos, ismeretlen harag keríti hatalmába.  Innentől kezdve fura hasfájós érzés és szakadatlan köhögőrohamok kísérik végig Hanga fiatalkorát, és a tünetek csak akkor enyhülnek, amikor a lány hosszú kínlódások után úgy dönt: elege van az orvosokból, elköltözik otthonról, otthagyja az iskolát és a saját lábára áll.

Csakhogy hiába menekül el Hanga az otthon, az iskola és a szanatóriumok fullasztó közegéből, a benne lévő szorongás sosem szűnik meg, a rá nehezedő nyomás alatt pedig sorra hozza a rossz döntéseket, hibát hibára halmoz, pedig igazából semmi rosszat nem tesz. Miután fiatalon teherbe esik, és a józan ész ellenére is megtartja a gyereket, egyik rossz kapcsolatból a másikba sodródik, amelyekből hosszú, keserves évek után tud csak kikecmeregni.

Saját gyerekével fájdalmasan ismerős módon megromlik a viszonya, és még akkor sem tudja igazán elengedni magát, amikor talál egy férfit, aki őszintén és tiszta szívből szereti, és aki mellett végre tényleg önmaga lehet. Élete legboldogabb éveiben újra elhatalmasodnak rajta a pszichoszomatikus tünetek, az orvosok pedig nem értik, mi a baja a látszólag makkegészséges nőnek, aki képtelen megemészteni az ételt, és akinek már annyi energiája sincs, hogy talpon maradjon.

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Pető Hanga mintha egész életében egy kérdésre keresné a választ: hogyan legyünk boldogtalanok? Önhibáján kívül saját tudatalattijának áldozata lesz, újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat, miközben szép lassan olyanná válik, amilyenné sosem akart, magányos, szorongó, magatehetetlen emberré. Az olvasó szinte odarohanna, hogy kitépje ebből a rettenet rossz eseményhalmazból Hangát, és elmagyarázza, ő ennél többet érdemel, és álljon már végre a sarkára, lépje meg, amit meg kell lépni. Aztán szép lassan rájövünk, nem vagyunk egyformák: nem ugyanolyan családban növünk fel, nem ugyanazokat a sebeket hordozzuk, és az idegrendszerünk sem ugyanazt bírja el.

Ez a könyv együtt él, együtt lélegzik az olvasóval, ám ez nem egy könnyed, vidám kapcsolat, sokkal inkább olyan, amely fájó, keserű érzést hagy maga után, és idő kell a megemésztéséhez.

Transzgenerációs traumák, anya-gyermek kapcsolat, párkapcsolati nehézségek mind-mind helyet kapnak Rubin Eszter gyönyörű prózájában, ami nem lesz egyszerű menet, még annak sem, aki tudja, mire számítson. Aki viszont mindezek ellenére is veszi a bátorságot, és végigolvassa azt az érzelmi hullámvasutat, amin Pető Hanga keresztülmegy, annak egy felejthetetlen, kívül-belül értékes könyv lesz a jutalma, ami katartikus élményt tud nyújtani és szépirodalmi szempontból is komoly értéket képvisel.

Kapcsolódó cikkek

Búcsú Böszörményi Gyulától

Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Világirodalmi krónikák 57. – Erich Marie Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A háborús regények prototípusa, mely Hemingway-t is megihlette.

Amerikai óriások – A modern amerikai irodalom 12 legendás írója

Avagy, akiket minden könyvmolynak érdemes megismernie.

Weöres Sándor (1913-1989)

Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Búcsú Böszörményi Gyulától

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. július 1.

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  • 2022. június 28.

  Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

  A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  • 2022. június 28.

  Posztumusz megjelenéssel ér véget John le Carré hazai életműve

  Az idős szerző pár héttel a halála előtt fejezte be a kéziratot.

  • 2022. június 28.

  Kovács Krisztián: Mi magyarok valahogy tovább tűrjük a szart, mint a többi nép

  Főszerkesztőnkkel az rtl.hu interjúzott első regénye megjelenése kapcsán.

  • 2022. június 23.

  Elle Cosimano: Ez egy olyan könyv, melyről sosem hittem, hogy meg tudom írni

  A Finlay Donovan ölni tudna az egyik legkiválóbb nyárindító olvasmány.