• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. június 13. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Inváziós sci-fi és horror egyvelege az Oscar-díjas Jordan Peele új filmjében

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Jordan Peele – bár munkássága megosztó – kétségtelen, hogy a horror új generációjának egyik legeredetibb hangja, aki olykor szimbolikus, sűrű narratívájú történeteivel valami egészen egyedit hozott egy egyébként meglehetősen egysíkú műfajban. Új filmje ezúttal is a természetfelettibe tett kirándulásnak ígérkezik, igaz, ezúttal némi sci-fi beütéssel.

Nem címmel július 21-én érkezik majd a magyar mozikba az Oscar-díj Jordan Peele legújabb filmje, mely úgy tűnik, megidézi a mozgókép hajnalát is, egészen pontosan az egyik első mozgókép-sorozaton látható Eadweard Muybridge híres 1878-as lovas felvételét, mely valamiképpen kapcsolódik ahhoz a természetfeletti jelenséghez, mely elszabadítja a káoszt. A film főszerepét az a Daniel Kaluuya kapta, akivel Peele a Tűnj el! című filmet is forgatta, mellette Keke Palmer lesz a másik főszereplő, de feltűnik a The Walking Dead-ből és a Minari-ból ismert Steven Yeun is.

A történet szerint főszereplőink a filmtörténeti jelentőségű korai mozgóképről forgatnak dokumentumfilmet az eredeti helyszínen, amikor elszabadul valamiféle természetfeletti erő. Ahogy az Peele-től megszokott, az előzetes sem sejtet ennél többet, sőt, az is lehetséges, hogy a film is majd több megtekintést igényel, hogy az ember feltárja a mélyebb rétegeit. Peele életművéről korábban ITT közöltünk hosszabb elemzést, melyben a modern horror John Carpenterének neveztük.

Ahogy ott is írtuk róla: „A Tűnj el! zseniálisan egyszerű alapötlete (a fekete fiú, aki a fehér barátnője hazavisz bemutatni a kizárólag fehérekből álló családjának) olyan élethelyzet, melyen vélhetően mindannyian keresztülmentünk, feszengtünk kényelmetlenül egy számunkra idegen, vagy újszerű társaságban, a Mi felütése pedig – bár jóval szürreálisabbnak tűnik – végeredményben megintcsak egyszerű, és mintegy felteszi nekünk az önironikus kérdést, vajon mi látunk szörnyetegeket a világban magunk körül, vagy mi magunk vagyunk a szörnyetegek? Vajon elfogadjuk a gonoszt, vagy a gonosz éppen bennünk gyökerezik? Új filmjének második előzetesét lentebb megtekinthetitek:

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.