• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. június 13. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Istenszerű, tiszta energia – Stanley Kubrick a 2001 Űrodüsszeia értelmezési lehetőségeiről

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A 2001 Űrodüsszeia úttörő fontossággal bír a sci-fi filmek terén, egészen új távlatokat nyitott a mozgóképes történetmesélés lehetséges narratíváiban, ugyanakkor sokan tartják minden idők egyik legtúlértékeltebb filmjének, arról nem beszélve, hogy lehetséges értelmezési rétegei a mai napig meglehetősen sok vitát adnak a filmszemináriumok követőinek.

Kubrick és a regényváltozatért felelős Arthur C. Clarke egyetértett abban, hogyha valaki tökéletesen érteni véli az 1968-ban bemutatott, kultikus 2001 Űrodüsszeia történetét és mondanivalóját, akkor a film megbukott, mert azt alapvetően azért hozták létre, hogy elmélkedjen az emberiség eredetén és küldetésén, és több kérdést tegyen fel, mint amit meg tud válaszolni. Kubrick életében mindössze egyetlen alkalommal beszélt saját értelmezéséről, és bár a mondandója kétségkívül rá vall, miután az interjú rögzítése telefonon történt, sokan megkérdőjelezik, valóban a legendás rendező hallható-e a vonal túlsó felén.

A ScreenCrush és a Cinephilia & Beyond újságírói akadtak rá még 2020-ban egy Jun’ichi Yaoi nevű, paranormális jelenségekkel foglalkozó rendező dokumentumfilmjére, melyben hallható egy interjú Kubrick-kal: „Azóta próbálom ezt elkerülni, mióta bemutatták az Űrodüsszeiát. Ha csak elmondasz egy ötletet, az sokszor ostobának hat, míg, ha csak átérzed, az sokkal drámaibb. De megpróbálom összefoglalni a lényeget. Az alapötlet az volt, hogy Dave Bowmant istenszerű, tiszta energia és fény alakjában létező ragadják el, akiknek nincs határozott alakja vagy formája. Bezárják őt egy olyan helyre, amit leginkább egy emberi állatkertként tudnék leírni, hogy tanulmányozzák, és onnantól kezdve az egész élete abban a szobában telik el. Azért választják a klasszikus, francia enteriőrt imitáló szobát, mert megpróbálják kitalálni, hogy mi számít szépnek az emberek számára, de bizonytalanok, ahogy mi sem vagyunk benne biztosak az állatkertjeinknél, hogy milyen lenne a természetesnek tűnő környezet az állatok számára. Akárhogy is, miután végeznek vele, amint az sok mítoszban is megjelenik a legkülönbözőbb kultúrákban, átalakítják egy magasabb szintű lénnyé, és egyfajta szupermenként visszaküldik a Földre.”

Kubrick egyébként azt követően, hogy elkészített egy-egy filmet, ritkán beszélt róla, de tekintve, hogy interjút is ritkán adott, ez nem meglepő. Kedvenc filmjei listáját például életében egyetlen alkalommal tette közzé, és bár később szívesen módosított volna rajta, mégsem tette meg. A lista ITT olvasható, ITT pedig a 2001 Űrodüsszeiáról írtunk részletesebben.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.