• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
J. D. Barker: Szíve helyén sötétség

Hírek

 • 2021. január 5. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

J. D. Barkernek hívják a XXI. század Stephen Kingjét – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Két opció van: vagy te választod ki és veszed le a könyvet a polcról, amit éppen olvasni szeretnél, vagy mások ízlésére hagyatkozva, egy mások által ajánlott könyvet veszel a kezedbe. Én jobban szeretek a saját fejem után menni, ha könyvekről van szó, de ezúttal kivételt tettem: a számomra eddig teljesen ismeretlen J. D. Barker legújabb, az Agave Könyvek gondozásában megjelent műve egy ismerősöm ajánlására került a figyelmem középpontjába, amiért nagyon hálás vagyok neki. A Szíve helyén sötétség az egyik legizgalmasabb könyv, amit 2020-ban olvastam, és alighanem a leglebilincselőbb misztikus thriller, ami valaha a kezeim köré került.

J. D. Barker: Szíve helyén sötétség

J. D. Barker: Szíve helyén sötétség

Bár Barker neve számomra a legfrissebb könyve megjelenéséig semmit sem mondott, ez az én nagy hiányosságom: A negyedik majom-trilógiájával már szép sikereket könyvelhetett el az író, akinek az első regényét 2014-ben adták ki, azelőtt sokáig csak szellemíróként dolgozott. Barker stílusát gyakran hasonlítják Stephen Kingéhez, nem is véletlenül, csakhogy a Szíve helyen sötétség c. könyvből kiindulva Barkerre nem jellemző Kingnek az a megszállottsága, hogy a legapróbb részletekről is oldalakat képes írni, emiatt néha vontatottá, sőt, unalmassá téve a történetet. Hozzá kell tenni, megvan az a rossz szokásom, hogy egy könyv olvasásakor mindig előtör belőlem a laikus szerkesztő, és azon kezdek töprengeni, hol lehetne rövidebbre húzni a könyvet, ha egyáltalán érdemes. Barkernél is volt egy pont a történetben, ahol kissé klisészerűvé vált az üldözős-menekülős sztori, de szerencsére ezen könnyen túl tudtam lendülni.

A Szíve helyen sötétség 1984. augusztus 8-án kezdődik, amikor egy kisfiú, Jack ​Thatch szülei sírjánál emlékezik meg róluk. A fiút a nagynénje viszi oda minden évben, aki soha nem is ellenkezik, ám Jack aznap elkóborol, és egy padon ülő, hasonló korú lányra bukkan, Stellára, aki egyből felkelti az érdeklődését. Beszélnek pár szót, aztán a lány el is tűnik, Jack csak egy év múlva fogja őt viszontlátni, akkor is augusztus 8-án, akkor is a temetőnek ugyanazon a padján.

Minél nagyobb rejtély övezi Stellát, akit távolról fehér ruhás idegenek figyelnek, majd kísérik egy kocsiba, amivel eltűnik Jack szeme elől, a fiú annál kíváncsibb lesz rá, tudni akarja, kik a Stellára vigyázó alakok és egyáltalán, miért felügyelik a lányt.

Barker és Dacre Stoker, a Dracul társszerzője

Barker és Dacre Stoker, a Dracul társszerzője

Eközben egy rejtélyes módon elhunyt férfi holttestére bukkannak az egyik sikátorban, akinek a teste mintha szénné égett volna, ám ruhái teljesen sértetlenek. Mivel Jack is a helyszínre keveredik, könnyen gyanúba is keveredhetne, pedig semmit nem tud a halottról, ahogy sokáig azt sem tudja, hogy nem ez a férfi az egyetlen, aki ilyen bizarr körülmények közt veszítette életét.

Ahogy haladunk előre a történetben, Jackből kamasz, majd fiatal felnőtt válik, aki lépésről-lépésre egyre többet tud meg Stelláról, és feltételezett képességeiről. Persze nemcsak Stella élete nem hétköznapi, Jack életében is akadnak rejtélyek, például az a bizonyos, rendszeresen érkező pénzes boríték, vagy a magát a munkával az ájulás szélére hajtó, gyógyíthatatlan beteg nagynénje állapota.

Jacknak aztán barátai segítségével egyszerre kell megbirkóznia a magánnyal, a felnőtté válás felelősségével, és a Stellát övező mérhetetlen rejtéllyel, melyhez az első nyomot a lánynál látott könyv, Charles Dickens Szép remények című műve szolgáltatja.

J. D. Barker életművét idehaza az Agave Könyvek gondozza

J. D. Barker életművét idehaza az Agave Könyvek gondozza

Barker pontosan tudja, hogyan vezesse orránál fogva az olvasóját, aki engedelmesen és türelmetlenül lapoz a könyvben, hogy minél hamarabb megértse, milyen titkos szervezetek, milyen titkos céllal működnek a könyvben, ami kissé deja vu érzéssel töltött el. Stella karaktere a Stranger Things természetfölötti képességekkel rendelkező Elevenjét juttatta eszembe, de ugyanígy akadnak áthallások Steven Spielberg korai filmjeivel, köztük az E. T. – A földönkívülivel, ám a legnagyobb előkép egyértelműen Stephen King.

Barker utóbbi párhuzamot ráadásul nyíltan vállalja is, már a megjelenés előtt a horrorkirály előtti tisztelgésként aposztrofálta az új kötetét, amivel okosan elébe ment a fanyalgó összehasonlításoknak. Barker „másolása” így nem válik kínossá, mert stílusában, és leginkább a történet fordulataiban, és rendkívüli tempójában egyértelműen tartalmaz hozzáadott értéket, még akkor is, ha toposzai egyértelműen a 80-as évekbeli King-életműre hajaznak, olykor túlságosan is nyilvánvaló módon.

J. D. Barker nemcsak azért érdemel dicséretet könyvéért, mert valóban letehetetlen olvasmányt alkotott, hanem azért is, mert biztos kézzel mesél el egy nagyívű, sokszereplős történetet, melynek szerteágazó szálai és emlékezetes szereplői közt is megbízhatóan lavíroz, a feszültséget a végletekig fokozva, ami egy ekkora, féltéglára duzzadt kötet esetében keveseknek sikerül. Ha egy izgalmas könyvvel indítanád a 2021-es évet, ne keress tovább, J. D. Barker a modern fantasztikum és thriller azon szerzője, akiben alighanem lehetetlen csalódni.

Kapcsolódó cikkek

9 kultikus horrorfilm, mely több, mint olcsó rémisztgetés

Hollywood és a horror fénykora, hatásvadászattól mentesen.

Közel 30 év után új fordításban jön William Gibson műfajteremtő cyberpunk trilógiája

A cyberpunk alapvetése díszdobozos kivitelben is elérhető lesz novembertől.

Ritkaságokra, köztük egy eredeti Kossuth Lajos-kéziratra is licitálhatunk a mai naptól

Az antikvarium.hu újabb nagyszabású online aukciót hirdet.

Rendhagyó történelemórák

Rendhagyó történelemórák – 9 gigászi történelmi regénysorozat kalandkedvelőknek

Fikcióba ágyazott történelem leckék, melyek megkönnyítik a tanulást.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  9 kultikus horrorfilm, mely több, mint olcsó rémisztgetés

  Hollywood és a horror fénykora, hatásvadászattól mentesen.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. szeptember 16.

  25 év után írt ismét közösen forgatókönyvet Matt Damon és Ben Affleck

  A két jóbarát egy interjúban beszélt arról, miért vártak negyedszázadot a közös munkával.

  • 2021. szeptember 16.

  Közel 30 év után új fordításban jön William Gibson műfajteremtő cyberpunk trilógiája

  A cyberpunk alapvetése díszdobozos kivitelben is elérhető lesz novembertől.

  • 2021. szeptember 16.

  Ritkaságokra, köztük egy eredeti Kossuth Lajos-kéziratra is licitálhatunk a mai naptól

  Az antikvarium.hu újabb nagyszabású online aukciót hirdet.

  • 2021. szeptember 15.

  Pusztító koktél, vérbő apáca és egy halott politikus – Könyvkritika

  Úgy tűnik, az Osztrák-Magyar Monarchia kora nem szűnik inspirálni a hazai (krimi)szerzőket.

  • 2021. szeptember 15.

  Bodrogi Gyula bújik a nagy vadász, Kittenberger Kálmán bőrébe

  Az utolsó vadászat című film majd a Vadászati Világkiállításra érkezik.