• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. március 22. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Kiállítással egybekötve térnek vissza a moziba Szabó István filmjei

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Két évvel ezelőtt januárban, még azelőtt, hogy a COVID-19 átírt volna mindent, Szabó István filmjeit még a New Yorkban lévő mozik is újra játszani kezdték, élükön az 1982-ben Oscar-díjjal kitüntetett Mephisto-val, idén pedig a film díjazásának 40. születésnapja kapcsán a Nemzeti Filmintézet különleges vetítéssorozattal tiszteleg a rendező előtt.

A Szabó István retrospektív sorozatban március 24-én a Mephistót; március 25-én az Apa  Egy hit naplóját; március 26-án a Szerelmesfilmet; március 27-én az Álmodozások korát; március 28-án a Budapesti meséket; március 29-én a Redl ezredest; március 30-án pedig az Édes Emma, drága Böbét tűzik műsorra a Cinema MOM-ban, így tisztelegve a forgatókönyvíróként, opera- és filmrendezőként, főiskolai és egyetemi tanárként, és kultúrpolitikai szakemberként egyaránt jelentős életművet létrehozott szakember előtt.

A digitálisan felújított Mephisto egyébként március 24-től országos forgalmazást is kap, felújítása a a Nemzeti Filmintézet égisze alatt működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A bemutatóhoz egy kiállítás is társul. A Cinema MOM emeleti szintjén – a MOME-n megvalósuló 3. Posterfest plakátkiállítás részeként – 17 grafikusművész állítja ki munkáit. A tárlat szervezőelve a Mephisto újrabemutatása volt. A tárlaton szereplő művészek: Árendás József, Baráth Ferenc, Csordás Zoltán, Ducki Krzysztof, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Faniszló Ádám, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Káldor Kata, Kemény György, Keresztes Dóra, Korolovszky Anna, Molnár Gyula, Sz. Eszteró Anett, Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.

A Mephisto volt az első magyar nagyjátékfilm, mely elnyerte az elismerést. A Thomas Mann fia, Klaus Mann regénye alapján készült alkotásban Klaus Maria Brandauer és Cserhalmi György játszották a főszerepet, a film pedig az Oscar mellett a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról is elhozta a legjobb forgatókönyv díját, valamint a FIPRESCI-díjat is, ezen túl pedig bezsebelt három David di Donatello-díjat 1982-ben.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.