• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Hírek

 • 2021. január 8. | Becsült olvasási idő: 4 perc

Klímakatasztrófa után még a múlt értelmezése is szubjektívvá válik – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ha egy író befutottá válik, gyakran előfordul, hogy marketing-, vagy egyéb szempontok miatt abbahagyja a kísérletezést, könyvei kiszámíthatóvá válnak, mintha sablon alapján készültek volna. Az 51 éves német Thore D. Hansen vonatkozásában erről szerencsére szó sincs. Az író tehetségéről többek között az is árulkodik, hogy az általam olvasott két könyve két teljesen eltérő időben, műfajban és stílusban íródott, mégis, mindkettő izgalmas és elgondolkodtató olvasmány volt. A szerző legutóbb, az Európa Könyvkiadónál megjelent, A legtisztábbak című könyve megérdemli, hogy levedd a könyvespolcról.

Bár Hansen írt már politikai krimit is, magyarul eddig A legtisztábbakon kívül csak egy könyvét olvashattuk. Ez a Goebbels titkárnője voltam, ami a náci Németország propagandaminisztere, Geobbels titkárnőjének a szemszögén keresztül vizsgálja azt a kérdést, mennyire tehetőek felelőssé azok a németek, akik „csak” utasításoknak engedelmeskedtek, amikor életben tartották, sőt, támogatták azt a politikai rendszert, ami zsidók százezreit ölte meg, és még több ember jogait korlátozta.

Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Thore D. Hansen: A legtisztábbak

A legtisztábbakban szó sincs időskori visszaemlékezésről, sokkal inkább a jövőbe tekintésről szól a 2191-ben játszódó történet, ahol egy furcsa világ bontakozik ki az olvasók előtt, ami leginkább attól bizarr, hogy egy napon akár még valósággá is válhat.

A legtisztábbakban megjelenő világrend 2041-ben (vagyis kereken 20 évvel az idei évünk után) kezdett el kicsírázni, amikor a világ nagyhatalmai képtelenek voltak megállítani a globális felmelegedést, és mohóságukkal elpusztították a világot. Az utánuk következő generációk megalkották Askitet, a mindentudó mesterséges intelligenciát, akinek elsődleges célja a bolygó életben tartása, ezért megpróbálja ismét megteremteni azokat a körülményeket, amik között több száz évvel ezelőtt éltek az emberek. Merthogy a 22. században már alig tízmillió ember él a többnyire elsivatagosodott Földön, ők is egymástól teljesen elkülönült csoportokban.

Askit metropoliszokban élő hívei közül kerülnek ki a legtisztábbak, akiknek az a feladata, hogy megmentsék a bolygót, a forróság miatt lakatlan területeket és az élővilágát vesztett óceánokat ismét élettel telivé változtassák. De létezik az embereknek egy másik csoportja is, akik a senki földjén élnek, ők azok, akik nem hajlandóak betartani Askit szabályait. Az embereknek az a csoportja, akik a mesterséges intelligencia segítséget nyújtó gondoskodása alá kerülnek, elfogadják, hogy Askit beépül a gondolataikba, hogy időről időre végigszkenneli az érzéseiket, és kigyomlálja azokat, amiről a felsőbb jó úgy gondolja, felesleges. Egy pofon, az erőszak és agresszió legkisebb formája is kizárást, kirekesztést von maga után. Askit hívői nem a múltban, de még csak nem is a jelenben, hanem a jövőben élnek: a következő generációk jólétéért dolgoznak, kiirtva magukból minden vágyat, hogy megismerjék a múltjukat, vagy hogy közel kerüljenek szüleikhez, akiket csak a keresztnevükön szólíthatnak.

Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Nem megy a feltétel nélküli engedelmeskedés a legtisztábbak legtisztábbjának, Evának, akire különleges szerepet osztott Askit. Evában megjelenik a kétely Askit tévedhetetlenségét illetően, ahogy abban sem olyan biztos, hogy a barbároknak tartott, az őáltala ismert világon kívül élő emberek, akik sírnak, nevetnek, szeretnek és gyűlölnek, magyarán továbbra is éreznek, annyira megátalkodottak lennének, mint eddig gondolta. Lehet, hogy ezek az emberek sokkal többet tudnak a legokosabbnak tartott legtisztábbaknál, akiket az engedelmességük és szabálykövetésük vakká tett?

Bár távolról sem vagyok a sci-fi elkötelezett híve, Hansen könyve eléggé meggyőzőre sikerült. Főleg, hogy ez valójában nem is sci-fi, hanem cli-fi, avagy climate-fiction, ugyanis a jövőben játszódó történet alapja, hogy a Földet klímakatasztrófa sújtotta.

Hansen érdekes játékra invitálja az olvasót, ő „nem mi lett volna, ha-t” játszik, hanem „mi lesz majd, ha-t”, feltevései azonban nem is annyira elrugaszkodottak a valóságtól.

Hiszen tény és való, hogy a klímaváltozást mi magunk idéztük elő, és eddig nem sok mindent (vagy nem eleget) tettünk a megfékezésére, a karácsonyi meghittséghez már csak hozzáképzelni tudjuk a havat, az ablakunkból kinézve nem láthattuk sem tavaly, sem azelőtt.

Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Hansen regénye nemcsak egy lehetséges jövőkép fonákságainak bemutatása, hanem saját korunk politikai rendszerének egy nagyon illedelmes megkérdőjelezése, kritizálása. Annak a kornak, ahol nemcsak az igazság, de a múlt értelmezése is teljesen szubjektívvá, sok esetben nemkívánatossá vált.

Annak a kornak, ahol egyre többet hallani az ők és mi kifejezést, a közösen szó helyett, ahol sokkal többször vagyunk egymás ellen, egymással szemben, mint egymással együtt, közösen.

Hansen borúlátó könyve végig izgalmas és érdekes, bár a végére talán tartogathatott volna egy picivel több adrenalin löketet, meghökkentő fordulatot. Így, ha tízből tíz pontot nem is adunk neki, egy kilencest biztosan, melegen ajánlva azoknak, akik szeretik azokat a disztópiákat, amik közelebbről olvasva nem is tűnnek annyira hihetetlennek.

 

Kapcsolódó cikkek

Tiltott irodalom 2.0 – Avagy újabb 10 regény, mely áldozatul esett a cenzúrának

Világirodalmi remekek politikai és vallási ideológiák csapdájában.

J. K. Rowling a legújabb Robert Galbraith-történet után ismét a gyerekkönyvek felé fordul

A világpremierrel egy időben érkezik magyarul J. K. Rowling új regénye

Az Ickabog nagy sikerére való tekintettel is, ezúttal ismét a gyermekek lesznek a célközönség.

Roberto Bolaño: Vad nyomozók

Világirodalmi krónikák 35. – Roberto Bolaño: Vad nyomozók

A kultikus chilei író szerelmes levele az irodalomhoz.

Stephen King és fia, Joe Hil

Ősszel jelenik meg magyarul Joe Hill kultikus horror-novelláskötete

Stephen King fia 2005-ben futott be a most megjelenő gyűjteménnyel.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Fekete-fehér cinizmus – 9 legendás film noir Hollywood aranykorából

  Kontrasztos fekete-fehér világ, tele bűnnel, és szexuális devianciákkal.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. július 29.

  A világpremierrel egy időben érkezik magyarul J. K. Rowling új regénye

  Az Ickabog nagy sikerére való tekintettel is, ezúttal ismét a gyermekek lesznek a célközönség.

  • 2021. július 29.

  Oscar-díjas sztárokkal készül film Gorbacsov és Reagan izlandi csúcstalálkozójáról

  Az 1986-os csúcstalálkozó rengeteget alakított a szovjet-amerikai kapcsolatokon.

  • 2021. július 28.

  Ősszel jelenik meg magyarul Joe Hill kultikus horror-novelláskötete

  Stephen King fia 2005-ben futott be a most megjelenő gyűjteménnyel.

  • 2021. július 28.

  Húsz év után visszatér a testhorror műfajához David Cronenberg

  Cronenberg 2002 után húsz évvel tér vissza kedvenc zsáneréhez.

  • 2021. július 27.

  Az elfogadás léleksimogató meséje és az olasz Riviéra – Filmkritika

  A Pixar legújabb animációs filmje üdítően hat a sok akciómozi közt.