• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. április 28. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Kulisszatitkokat feltáró dokumentumsorozat készül George Lucas életművéről

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Tavaly jött a hír, hogy Lawrence Kasdan producerként fogja felügyelni az általa írt 1992-es sikerfilm, a Több mint testőr remake-jének munkálatait, ugyanakkor ezzel párhuzamosan egy másik projektbe is belefogott, portrét forgat ugyanis George Lucas és cége, az ILM működésének és karrierjének kulisszatitkairól.

Az egyelőre cím nélkül álló hatrészes dokumentumsorozat ötlete is Kasdan-től származik, aki jó viszonyt ápol Lucas-szal, hiszen korábban ő felelt A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyveiért. A hírt egyébként a széria zenei kompozíciójának készítője, a többszörösen Oscar-díjra jelölt James Newton Howard erősítette meg egy podcastbeszélgetésben, ahol kitért arra is, hogy nem csupán Lucas karrierje, munkamódszere, szemlélete kerül majd porondra, de számos kulisszatitok is cége, a vizuális effektekkel foglalkozó Industrial Light & Magic alapításáról és felfutásáról.

Az ILM-et Lucas 1975 májusában alapította, kifejezetten az akkor még formálódó Star Wars effektjeinek létrehozására. Megalakulásuk óta több száz filmhez készítettek számítógépes grafikát, effekteket. Munkáik közül kiemelkedő az Indiana Jones-sorozat, a Harry Potter-sorozat, a Jurassic Park-filmek, a Vissza a jövőbe-trilógia, a Star Trek-filmek egy része, a Szellemirtók 2., és a 2007-es Transformers. Az ILM akkor vezette be a számítógéppel létrehozott grafikát a filmiparba, mikor 1979-ben felvették Edwin Catmullt. A 80-as években John Lasseter is dolgozott az ILM-nél. A számítógépes grafikával foglalkozó részleget végül eladták Steve Jobsnak, így megalakult a Pixar, és elkészült az első számítógépes grafikával létrehozott animációs film: a Toy Story.

2016-ra az ILM 16 Oscar-díjat, valamint további 40 jelölést tudhat magáénak a legjobb vizuális effektusok kategóriában. Az ILM ezen kívül 24 Tudományos és Technológiai díjat is nyert a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiától. A cég jelenleg a Walt Disney tulajdonában van, tehát a széria is jó eséllyel majd a Disney+-on debütálhat majd.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Andor / Disney+ / forrás: https://en.as.com/

A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.