• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Lol Tolhurst: Cured

Hírek

Magával ragadó mese a két képzeletbeli fiúról – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A The Cure zenekar hallatán sokaknak biztosan a Friday, I’m in Love című sláger ugrik be, pedig a csapat számos kiváló dallal büszkélkedhet. A 70-es és 80-as évek meghatározó bandája a csapat extravagáns kinézetű, zilált hajú, piros rúzzsal kifestett énekese, Robert Smith munkája és bábáskodása révén jutott a csúcsra. A The Cure azonban ennél jóval több volt, egy olyan formáció, amely az alternatív rockzenét a spirituális gondolatvilággal elegyítette. Robert irodalmi műveltsége is szembetűnő volt, nem véletlen, hogy Oscar Wilde a példaképe, akinek az arcképe a szobája falán lógott.

Lol Tolhurst: Cured

Lol Tolhurst: Cured

A zenekar kulisszatitkaiba már bepillanthattunk a The Cure – Az üvegszendvics, vagy a Richard Cardman által írt, szintén magyarul is megjelent Robert Smith & The Cure – Vágyak és vallomások című kötetben, de ez a mű most azért is különleges, mert nem Robert Smith és nem is egy külső szemlélő által íródott, hanem Lol Tolhurst, a banda egyik alapítótagjának memoárja. A könyv különleges utazásra hívott, amelyet nem bántam meg, hiszen általa nemcsak a 70-es és 80-as évek Angliájába repülhettem vissza, hanem egy időnként szomorú, végül happy enddel végződő tartalmas és nem mindennapi életutat is megismerhettem általa.

A szerző részletes betekintést nyújt a zenekar történetébe, az álmos kisvárostól, Crawley-tól kiindulva, ahol a két fiatalember megismerkedett egymással. Lol szomorú tényeket árul el gyerekkoráról, amelyet alkoholista, gyermeke iránt tökéletesen passzív édesapja uralt, a fiatalokat pedig csak egy dolog érdekelte: kitörni az unalmas kisvárosból, ahol nem sok munkalehetőség akadt. Barátaival 1976-ban alapította meg az Easy Cure zenekart, amely először a kocsmakoncertek világát nyújtotta számukra. A kicsi, de lelkes és szívvel, ötlettel teli koncertek azonban meghozták gyümölcsüket, s a 80-as évekre a csapat a gigantikus stadionturnék világában találja magát. Lol erre így emlékezett vissza:

„Nincs mese, meg kell hódítanunk Angliát, Európát és az egész világot. Az emberek folyton alábecsültek minket, őt különösen. Ennek ellenére egész jól elboldogultunk. (…) Sose felejtem el milyen megsemmisítően gyönyörű érzés volt látni, ahogy fordul egyet körülöttünk a világ”.

Lol Tolhurst: Cured

Lol Tolhurst: Cured

Lol kendőzetlenül mutatja be az előttünk, földi halandók előtt csak rejtett világot, amelyet kezdetben általában a fiatal, lelkes zenészek és a kapzsi menedzserek uralnak. Az író azonban elmeséli saját pokoljárását is, kegyetlen őszinteséggel beszél családi tragédiákról, főként édesanyja haláláról, valamint egyre súlyosbodó alkoholizmusáról. Érzékletesen és szívhez szólóan írja le a sikerért megküzdő, majd a drogok és az alkohol, az éjszakai élet és a nőhegyek rabságába kerülő zenész portréját, aki idősen számot vet korábbi énjével és sikeres rehabilitáció után legyőzi démonjait. Ahogy Lol írta: „Kívülről és felületesen szemlélve úgy tűnhetett, mindenem megvan. Siker, gazdagság, meg ami ezzel jár, de valójában csak üres héj voltam, semmi más. Nincs az a hírnév, vagy imádat, ami elnyomta volna a szenvedésemet, és nem létezett annyi alkohol vagy drog a földön, amennyitől ellazultam volna.”

A kötet talán még ennél is szomorúbb része az örök barátság mélypontja, a meghasonlott, a világra haraggal tekintő exalkoholista bosszúhadjárata régi barátai ellen, amelyet a zenész azóta is bán és sokáig tartott tőle, hogy a barátságnak örökre vége szakadt.

Szerencsére ez nem így történt, hiszen 2000-ben a zenekar ismét találkozott egymással, ahol kibékültek, tisztázták az akkor már jelentéktelennek tűnő és múltba vesző ellentéteket.

Lol Tolhurst: Cured

Lol Tolhurst: Cured

Lol azóta egy tengerparti házban él második feleségével, maga mögött hagyta függőségét és igyekszik jó apja lenni a fiának. A számvetéseken túl a kötet legértékesebb élménye a nosztalgia és az 1970-es és 1980-as évek új irányzatainak megismerése, előadóinak felidézése (Billy Idol, Depeche Mode). A kötet három fejezetből áll (Mi történt, Milyen volt, Milyen most), amelyeket az epilógus és a köszönetnyilvánítás követ. Könnyen érthető, emberi nyelvezete akár egy délutáni olvasmánnyá teheti a könyvet azok számára, akik szívesen kalandoznak a könnyűzene történelmében.

A könyv vége felé található „ars poetica” összegezi azt, amit rajongóként mindig is éreztem, mint a zenekarral, mint Robert Smith-el kapcsolatban:

A The Cure sprituális utazásra vitt engem, így sokkal jobban megértettem az örök kérdéseket, amik a fejemben keringtek kamaszkorom óta. (…) A The Cure egyértelműen Robert zenekara volt, ugyanakkor az enyém, Simoné és talán egy kicsit Porlé is. Létezett egyfajta határozott dinamika a tagok között, és talán Robert ezért sem indított sose szólókarriert. Igen, ő írta a zene és a szövegek nagy részét, de a zenészek keltették életre a dalokat, mégpedig szívből-lélekből.”

Kapcsolódó cikkek

Közel 30 év után új fordításban jön William Gibson műfajteremtő cyberpunk trilógiája

A cyberpunk alapvetése díszdobozos kivitelben is elérhető lesz novembertől.

Ritkaságokra, köztük egy eredeti Kossuth Lajos-kéziratra is licitálhatunk a mai naptól

Az antikvarium.hu újabb nagyszabású online aukciót hirdet.

Bartal Tamás: Lámpavas és a mindent látó szem

Pusztító koktél, vérbő apáca és egy halott politikus – Könyvkritika

Úgy tűnik, az Osztrák-Magyar Monarchia kora nem szűnik inspirálni a hazai (krimi)szerzőket.

Whitehead munka közben

Rendhagyó bűnügyi regénnyel jelentkezik a kétszeres Pulitzer-díjas Colson Whitehead

Rajta kívül mindössze három író mondhatja el magáról, hogy kétszer is elnyerte a kitüntetést.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  9 kultikus horrorfilm, mely több, mint olcsó rémisztgetés

  Hollywood és a horror fénykora, hatásvadászattól mentesen.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. szeptember 16.

  25 év után írt ismét közösen forgatókönyvet Matt Damon és Ben Affleck

  A két jóbarát egy interjúban beszélt arról, miért vártak negyedszázadot a közös munkával.

  • 2021. szeptember 16.

  Közel 30 év után új fordításban jön William Gibson műfajteremtő cyberpunk trilógiája

  A cyberpunk alapvetése díszdobozos kivitelben is elérhető lesz novembertől.

  • 2021. szeptember 16.

  Ritkaságokra, köztük egy eredeti Kossuth Lajos-kéziratra is licitálhatunk a mai naptól

  Az antikvarium.hu újabb nagyszabású online aukciót hirdet.

  • 2021. szeptember 15.

  Pusztító koktél, vérbő apáca és egy halott politikus – Könyvkritika

  Úgy tűnik, az Osztrák-Magyar Monarchia kora nem szűnik inspirálni a hazai (krimi)szerzőket.

  • 2021. szeptember 15.

  Bodrogi Gyula bújik a nagy vadász, Kittenberger Kálmán bőrébe

  Az utolsó vadászat című film majd a Vadászati Világkiállításra érkezik.