• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Lol Tolhurst: Cured

Hírek

Magával ragadó mese a két képzeletbeli fiúról – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A The Cure zenekar hallatán sokaknak biztosan a Friday, I’m in Love című sláger ugrik be, pedig a csapat számos kiváló dallal büszkélkedhet. A 70-es és 80-as évek meghatározó bandája a csapat extravagáns kinézetű, zilált hajú, piros rúzzsal kifestett énekese, Robert Smith munkája és bábáskodása révén jutott a csúcsra. A The Cure azonban ennél jóval több volt, egy olyan formáció, amely az alternatív rockzenét a spirituális gondolatvilággal elegyítette. Robert irodalmi műveltsége is szembetűnő volt, nem véletlen, hogy Oscar Wilde a példaképe, akinek az arcképe a szobája falán lógott.

Lol Tolhurst: Cured

Lol Tolhurst: Cured

A zenekar kulisszatitkaiba már bepillanthattunk a The Cure – Az üvegszendvics, vagy a Richard Cardman által írt, szintén magyarul is megjelent Robert Smith & The Cure – Vágyak és vallomások című kötetben, de ez a mű most azért is különleges, mert nem Robert Smith és nem is egy külső szemlélő által íródott, hanem Lol Tolhurst, a banda egyik alapítótagjának memoárja. A könyv különleges utazásra hívott, amelyet nem bántam meg, hiszen általa nemcsak a 70-es és 80-as évek Angliájába repülhettem vissza, hanem egy időnként szomorú, végül happy enddel végződő tartalmas és nem mindennapi életutat is megismerhettem általa.

A szerző részletes betekintést nyújt a zenekar történetébe, az álmos kisvárostól, Crawley-tól kiindulva, ahol a két fiatalember megismerkedett egymással. Lol szomorú tényeket árul el gyerekkoráról, amelyet alkoholista, gyermeke iránt tökéletesen passzív édesapja uralt, a fiatalokat pedig csak egy dolog érdekelte: kitörni az unalmas kisvárosból, ahol nem sok munkalehetőség akadt. Barátaival 1976-ban alapította meg az Easy Cure zenekart, amely először a kocsmakoncertek világát nyújtotta számukra. A kicsi, de lelkes és szívvel, ötlettel teli koncertek azonban meghozták gyümölcsüket, s a 80-as évekre a csapat a gigantikus stadionturnék világában találja magát. Lol erre így emlékezett vissza:

„Nincs mese, meg kell hódítanunk Angliát, Európát és az egész világot. Az emberek folyton alábecsültek minket, őt különösen. Ennek ellenére egész jól elboldogultunk. (…) Sose felejtem el milyen megsemmisítően gyönyörű érzés volt látni, ahogy fordul egyet körülöttünk a világ”.

Lol Tolhurst: Cured

Lol Tolhurst: Cured

Lol kendőzetlenül mutatja be az előttünk, földi halandók előtt csak rejtett világot, amelyet kezdetben általában a fiatal, lelkes zenészek és a kapzsi menedzserek uralnak. Az író azonban elmeséli saját pokoljárását is, kegyetlen őszinteséggel beszél családi tragédiákról, főként édesanyja haláláról, valamint egyre súlyosbodó alkoholizmusáról. Érzékletesen és szívhez szólóan írja le a sikerért megküzdő, majd a drogok és az alkohol, az éjszakai élet és a nőhegyek rabságába kerülő zenész portréját, aki idősen számot vet korábbi énjével és sikeres rehabilitáció után legyőzi démonjait. Ahogy Lol írta: „Kívülről és felületesen szemlélve úgy tűnhetett, mindenem megvan. Siker, gazdagság, meg ami ezzel jár, de valójában csak üres héj voltam, semmi más. Nincs az a hírnév, vagy imádat, ami elnyomta volna a szenvedésemet, és nem létezett annyi alkohol vagy drog a földön, amennyitől ellazultam volna.”

A kötet talán még ennél is szomorúbb része az örök barátság mélypontja, a meghasonlott, a világra haraggal tekintő exalkoholista bosszúhadjárata régi barátai ellen, amelyet a zenész azóta is bán és sokáig tartott tőle, hogy a barátságnak örökre vége szakadt.

Szerencsére ez nem így történt, hiszen 2000-ben a zenekar ismét találkozott egymással, ahol kibékültek, tisztázták az akkor már jelentéktelennek tűnő és múltba vesző ellentéteket.

Lol Tolhurst: Cured

Lol Tolhurst: Cured

Lol azóta egy tengerparti házban él második feleségével, maga mögött hagyta függőségét és igyekszik jó apja lenni a fiának. A számvetéseken túl a kötet legértékesebb élménye a nosztalgia és az 1970-es és 1980-as évek új irányzatainak megismerése, előadóinak felidézése (Billy Idol, Depeche Mode). A kötet három fejezetből áll (Mi történt, Milyen volt, Milyen most), amelyeket az epilógus és a köszönetnyilvánítás követ. Könnyen érthető, emberi nyelvezete akár egy délutáni olvasmánnyá teheti a könyvet azok számára, akik szívesen kalandoznak a könnyűzene történelmében.

A könyv vége felé található „ars poetica” összegezi azt, amit rajongóként mindig is éreztem, mint a zenekarral, mint Robert Smith-el kapcsolatban:

A The Cure sprituális utazásra vitt engem, így sokkal jobban megértettem az örök kérdéseket, amik a fejemben keringtek kamaszkorom óta. (…) A The Cure egyértelműen Robert zenekara volt, ugyanakkor az enyém, Simoné és talán egy kicsit Porlé is. Létezett egyfajta határozott dinamika a tagok között, és talán Robert ezért sem indított sose szólókarriert. Igen, ő írta a zene és a szövegek nagy részét, de a zenészek keltették életre a dalokat, mégpedig szívből-lélekből.”

Kapcsolódó cikkek

Rajzolt valóságok

Rajzolt valóságok – 5 képregény, mely igaz történet alapján készült

Még a kilencedik művészettől sem idegen a valóság inspirációja.

10 szépirodalmi mű, mely sci-finek se utolsó

Fantasztikus elemek és toposzok a világirodalom nagyjainak remekeiben.

Judy Batalion: Partizánnők

Hős lányok és asszonyok keserves áldozathozatala – Könyvkritika

Nyomasztó történetek a történelem keveset emlegetett, néma hőseiről.

Magyarul is folytatódnak az olasz képregényipar legnépszerűbb hősének történetei

Kifejezetten ehhez a kiadáshoz készült exkluzív borítóval, közel 300 oldalon jön Zagor.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Rajzolt valóságok

  Rajzolt valóságok – 5 képregény, mely igaz történet alapján készült

  Még a kilencedik művészettől sem idegen a valóság inspirációja.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. június 23.

  Hős lányok és asszonyok keserves áldozathozatala – Könyvkritika

  Nyomasztó történetek a történelem keveset emlegetett, néma hőseiről.

  • 2021. június 23.

  Magyarul is folytatódnak az olasz képregényipar legnépszerűbb hősének történetei

  Kifejezetten ehhez a kiadáshoz készült exkluzív borítóval, közel 300 oldalon jön Zagor.

  • 2021. június 23.

  Könyvvásárral indítja a csillagászati nyarat az Európa Könyvkiadó

  A vásáron mutatkozik be a kiadó nagyszabású, új könyvsorozata is.

  • 2021. június 22.

  Az irodalmi Nobel-díjas Pearl S. Buck létrehozott egy DC-szuperhőst a világháború alatt

  Pearl S. Buck jóváhagyása kellett a DC-nek a háború alatt.

  • 2021. június 22.

  Az interjút mindig az alany készíti, és nem a riporter – Könyvkritika

  Köves Gábor vadonatúj interjúkötete jóleső nosztalgia, és szakmaiság keveréke.