• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

Hírek

Menedzserek, zaklatók, valóságshow-hősök, és a magyar sztárkasztrendszer – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Kordos Szabolcs eddigi munkássága alapján a következő megállapítást vontam le: az író, szerkesztő, újságíró nagy ismerője a hazai közélet különböző területeinek, egyben – látszatra legalábbis – esküdt ellensége a tisztán magyar címadásnak. Eddig megjelent kötetcímei után fejben tegyük oda a „Hungary” szót, ami élek a gyanúperrel, hogy némi exkluzivitást hivatott csempészni a kis magyar rögvalóság körüljárását zászlajára tűző kultúrmisszióba. A Luxushotel, Turista from, Taxisvilág, Eszem-iszom, Airport, illetve a szórend szempontjából kakukktojás Hungary by Night után a hírességek zárt világa tárul az olvasó elé – legalábbis a fülszöveg ígérete szerint. A Showbusiness, Hungary elnevezés tűpontosan leírja, miről fog szólni a sorozat indítótételét kilenc évvel követő legújabb installáció. Idézem:

„A szerző pletykák helyett e különleges világ valós működésébe enged betekintést. Menedzserek, producerek, újságírók, iparági bennfentesek és maguk az érintettek, Magyarország legnépszerűbb hírességei, tévésztárjai és internetes véleményvezérei mesélik el, hogy milyen is ez a gyakran szemfényvesztő hókuszpókusz belülről. (…) E riportkönyv többek között ezeket a témákat járja körül több tucat megszólaló segítségével, szórakoztató formában.”

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

Utazásunkat a kilencvenes évek zeneiparában kezdjük, aminek – amennyiben jogosan feltételezünk piaci tudatosságot egyes rádiók programigazgatóiról – produktumai esetlen bájukkal a mai napig sokakban keltenek nosztalgikus érzéseket. Koromból fakadóan abba a körbe tartozom, aki a nosztalgiahullámnak köszönhetően lassan másodszor is ráun ezekre a szerzeményekre, azonban a visszatekintés tizenkét oldala pont a megfelelő érzelmi húrokat pendítette meg bennem.

Ez az a téma, amiben szívesen merülnék el bevállalósabb formában, alapos oknyomozó újságírói igényességgel, de jelen esetben ugródeszka csupán a bulvársajtó működése felé, ami nem túl nagy meglepetésemre szoros szimbiózisban működik a kereskedelmi tévékkel.

A netes sztárvilág hőskorában, vagyis alig tizenhárom évvel ezelőtt mai értelemben vett „influenszerekről” még nem beszélhetünk, ugyanakkor a YouTube már ekkor a sikerbe tudott katapultálni néhány tehetséges fiatalt, igaz, a meglévő status quo kiegészítéseként inkább, mint ahogy manapság látjuk, alternatívájaként. Hogy aztán ezek bérlakásaikba tértek vissza akár teltházas koncertek után töltődni, jól mutatja a relatív sikerek mögött megbúvó realitást. 2008 környéke után konkrétabb vizekre evezünk, és a Barátok közt iránt komolyabban érdeklődők kaphatnak látleletet a műsor hogyanjaiból és miértjeiből, ami végül is érthető, mert bár megkerülhetetlennek mára finoman szólva sem nevezném a Berényi klán sorstragédiáját, indulásakor ha jól emlékszem még valódi konkurense sem volt a hazai gyártású sorozatok közt.

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

A folytatásban menedzserek, zaklatók, valóságshow-hősök, valamint a magyar sztárkasztrendszer sorakoznak fel, érintve a kereset kérdését, a médiaipari háttéremberek munkáját, valamint a hírességek hétköznapjait. A lista számomra elég átfogónak tűnik, vagyis Kordos valóban törekedett az átfogóságra, és szerintem ezt egy könnyed, ámde pongyolának nem nevezhető nyári olvasmány keretein belül éppen megfelelő részletességgel tette. Ennek ellenére azt mégsem állítanám, hogy keveset vállalt, amikor belefogott a Showbusiness, Hungary-be: saját bevallása szerint a leendő közönségének a fejében élő tévképzeteket hivatott eloszlatni, amit persze akinek nem inge, ne vegyen magára.

Ahhoz talán nem szükséges különösebb előképzettség, hogy tudjuk: a magyar piac kicsi, sőt, talán még annál is kisebb. Ahol pedig elég egyszámjegynyi döntéshozóval összerúgni a port, hogy a hírneves ember karrierje onnantól parlagon heverjen, ott a bölcsebbje óvatosan fogalmaz. És hát pontosan így tesz az író is, felteszem, hogy nehogy aztán prominens, vagy olyat ismerő médiapiaci figura bántódjon meg. A kapuőrködés azonban nem tesz jót a sztorizásnak:

valahogy úgy képzeljük el a dolgot, mintha azt mondanám: „Figyelj, beavatlak egy szaftos pletykába, de azt nem árulom el, kivel esett meg. Ha elég okos vagy, úgyis kitalálod.”

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary

Legyünk igazságosak: van, hogy erre az olvasónak megvan az esélye, amennyiben kicsit közelebb tartja az ujját a bulvár pulzusán, mint jómagam. Az is igaz, hogy a személyek akár mellékesek is lehetnek, hiszen az általános bemutatása ez a piacnak, nem pedig kibeszélőshow. Mégsem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy Kordos valamiféle igazságtétel ígéretével kereste meg „A osztályos” beszélgetőpartnereit, miszerint az utca embere újonnan szerzett ismereteit követően nem irigykedik annyira.

Hogy belátja, a sztár is ember, sokat gürizik, ja, és ami a lényeg, a ritka kivételtől eltekintve nincs is olyan sok pénze. Így minden bizonnyal szívesen álltak szóba vele, viszont a befogadó oldalon kicsit a tények vesztettek súlyukból.

Így aztán némi, a könyv céljával alighanem ellentétes kontraproduktív kirekesztettségérzés alakult ki bennem, miután azt letettem. Kordos tudja, melyik sztárt fotózták le meztelenül (hogy aztán szorgos védelmezői sikeresen gátat szabjanak a zaklató terveinek), a beszélgetőpartnere szintén, de én nem tudhatom meg, sőt pontosan még azt sem, kivel emlegeti fel az esetet. Olyan incidens is felmerül, amiről azóta a lapok cikkeztek, és ha már ismert tény, miért kell most ködösíteni? Értem a balladai homályt, az esetleges jogi, érzelmi, anyagi fenyegetettséget, ám az arctalanságban tartott szereplőkkel nehezebb azonosulni. Úgy tűnik viszont, ilyen ez a magyar showbusiness: még a reflektorfény sem úgy vakít benne, mint nyugatabbra. Ki-ki döntse el maga, jól van-e ez így: Kordos Szabolcs a maga részéről korrektül összegyűjtötte a tényeket.

Korábbi interjúnk a szerzővel ITT érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi díjat alapítottak a fantasy legenda, Ursula K. Le Guin emlékére

A sötétség balkeze kultikus szerzője 2018-ban hunyt el.

William Gibson: Neurománc

Világirodalmi krónikák 41. – William Gibson: Neurománc

Egy feltörekvő szerző új távlatokat nyitott a sci-fiben 1984-ben.

Pablo Escobar és Juan Pablo Escobar a 80-as évek közepén a Fehér Ház előtt

Felesége után fia is megírta Pablo Escobar történetét

Juan Pablo Escobar több év kutatást, és számos tényfeltáró interjút követően jelentkezik a kötettel.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 22.

  A Stanley Kubrick-forradalom, avagy az agyfilmek tönkreteszik Hollywoodot – Könyvkritika

  Hollywoodi tárgymutató, és szerelmeslevél az álomgyárhoz.

  • 2021. október 22.

  Irodalmi díjat alapítottak a fantasy legenda, Ursula K. Le Guin emlékére

  A sötétség balkeze kultikus szerzője 2018-ban hunyt el.

  • 2021. október 22.

  Három Oscar-díjas színész repít vissza Hollywood aranykorába

  Nicole Kidman, Javier Bardem és J. K. Simmons egy filmben.

  • 2021. október 21.

  Felesége után fia is megírta Pablo Escobar történetét

  Juan Pablo Escobar több év kutatást, és számos tényfeltáró interjút követően jelentkezik a kötettel.

  • 2021. október 21.

  A Donnie Darko rendezője készít filmet a kultikus Alkonyzóna-széria atyjáról

  A valaha volt egyik legfontosabb sci-fi sorozat alkotójának élete végre filmvászonra kerülhet.