• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Mi igaz, és mi hamis a George Orwell alakját övező legendákból?

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

George Orwell talán nem a XX. század legjobb, de az biztos, hogy egyik legfontosabb írója, hírnevét pedig két zseniális művének, az Állatfarmnak, valamint a már csak halála után sikert aratott 1984-nek köszönheti. Utóbbi ott van minden idők leghatásosabb regényeinek listáján is, mégis szerzője alakja körül legalább annyi a legenda, mint az ismert tény.

George Orwell az egyik legnagyobb hatású író, aki valaha élt, állítja az Európa Kiadónál elérhető John Rodden-könyv. Rodden szerint a mára klasszikusnak számító művek írója ugyan nem volt nemzedékének vezető regényírója, mégis felmérhetetlen a korára és különösen az utókorra tett hatása. Művei egyszerre váltak a művészetek, a tudományok és az egyetemi kutatások, a technológia, valamint a populáris kultúra szerves részeivé. Egyetlen másik író sem váltott ki ekkora vitát, és nem járult hozzá ennyi szóval és kifejezéssel a kulturális lexikonunkhoz, a „Nagy Testvér”-től kezdve a „duplagondol”-on át a „gondolatbűn”-ig és az „újbeszél”-ig. Rodden szerint Orwell művei hiába rendkívül népszerűek a mai napig, az író körül megannyi legenda kering, elmosódottá téve az alakját. A kiváló Orwell- kutató monográfiájában új megvilágításba helyezi az Állatfarm és az 1984 szerzőjét.

Könyve bemutatja, hogy lett Eric Arthur Blair, az egykori indai rendőrtiszt előbb publicista, majd az Orwell álnevet választó író, és később hogyan árnyékolta be őt az az emberiség alternatív jövőjének rémálomszerű látomásaihoz kapcsolódó fantomszerű alak, amit lépten-nyomon megidéznek a különböző médiumokban, és akit Rodden csak „Orwellnek” nevez. Rodden a gyarmatokat és a háborút is megjárt életpálya feldolgozásával előbb Orwell főbb irodalmi lépéseit és eredményeit veszi sorra, majd legendáját és „örökségét” vizsgálja az angol irodalomtól a kiberháborún az „álhírekig” mindent áttekintve, míg a zárófejezetekben a mai napig tartó és a jelenkor égető kérdéseit is érintő hatásáról értekezik. A George Orwell: Legenda és örökség úttörő munka, amely egy szárnyait próbálgató író döbbenetes legendává válásának útját mutatja be.

Rodden könyve ide kattintva érhető el a kiadó weboldalán. Az írót Victor Sawdon Pritchett, angol kritikus egyszer egy nemzedék fagyos lelkiismeretének nevezte, de úgy fest, jóval több volt ő annál, vagy még inkább azt mondhatjuk, nem csupán egy nemzedék lelkiismereteként tűnt fel. George Orwell életével EBBEN a portrécikkben foglalkoztunk részletesen, ITT pedig olyan disztópiákat vettünk sorra, melyek sosem jönnek létre a szerző munkássága nélkül. 

Kapcsolódó cikkek

Bűn és bűntelenség – Az amerikai noir Olaszországban éled újjá

Az Anagram Comics új kötete telitalálat a műfaj szerelmeseinek.

Közel 70 év után kap új fordítást Lev Tolsztoj Háború és békéje

A legutóbbi fordítás 1954-ben készült a műből.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. december 1.

  A kertvárosi gyilkosság, a naiva, a leskelődő némber és a zokni-szandál – Színikritika

  Négy nagyszerű színész, négy mélyen átélt monológ.

  • 2021. december 1.

  Sorozat készül Marlon Brando botrányfilmjének forgatásáról

  Az utolsó tangó Párizsban manapság már igazi kultfilmnek számít.

  • 2021. december 1.

  Világhírű fantasy szerző adaptálja filmre William Golding Legyek Uráját

  Az 1963-as, és 1990-es változat után ismét jó kezekben az adaptáció.

  • 2021. november 30.

  Közel 70 év után kap új fordítást Lev Tolsztoj Háború és békéje

  A legutóbbi fordítás 1954-ben készült a műből.

  • 2021. november 30.

  Az egyik leghíresebb japán színész James Clavell Sógunjának adaptációjában

  Hiroyuki Sanada is a fedélzeten a 10 részes adaptációban.