• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Hírek

Minden leírt szó egy ajtó, mögöttük csodálatos világokkal – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Repedések, ajtók, párhuzamos világok, átjárók. Kifejezetten nehéz ebben a témában újat írni, talán egyenesen lehetetlen. A fantasy- és meseirodalom telis-tele van titkos ajtókkal, kutakkal, szekrényekkel, barlangokkal, melyek egy titokzatos másik világba vezetnek. Annyira erős bennünk az elvágyódás, a kíváncsiság, és szerencsénkre mindig van olyan író, aki előveszi ezt az archetipikus motívumot és kever belőle egy új koktélt. Mindig az a kérdés, hogy ez a mix, hogy sikerül, képes-e az író izgalmas karaktereket, hihető motivációkat alkotni, és felkeltik-e a figyelmünket az új világok, vágyunk-e hőseinkkel kézen fogva belépni oda. A Alix E. Harrow regénye, a Tízezer ajtó tisztelgés a nagy elődök előtt, melyben sikerül újrakeverni az ismerős elemeket. Szerethető, esendő és érdekes figurákat mozgat tengeren, báltermekben, vonaton, elmegyógyintézetben, és számos izgalmas új világban.

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Vajon mi lenne velünk fantázia nélkül? Ha nem vágyakoznánk néha arra, hogy másmilyenek legyünk, ha nem játszanánk el a gondolattal, hogy szuperhősök, búvárok, emberevő óriásokat levadászó párducasszonyok, hajóskapitányok vagyunk? Hogy képesek vagyunk hatni a világra, és tetteinkkel változtatni a dolgok menetén.

Sokan szeretnénk olyan bátrak és őrültek lenni, mint a regény szereplői, akik a hegytetőn építenek hajót, húsukba vájt szavakkal nyitnak kiutat a fogságból, éjfélkor úsznak át a jéghideg vízben egy ajtó felé, mert nem csak hisznek benne, de tudják, hogy a változás, a küszöb létezik, és rájuk vár.

A regénynek több olvasata lehetséges, és én pont ezt imádtam benne, a váltogatható nézőpontokat aszerint, mikor mi segített. Az első szint egy izgalmas, romantikus kalandregény, annak minden kellékével együtt. Árulás, rejtély, utazás, varázslatos ajtók, melyek más világokba nyílnak, mindent legyőző szerelem, varázserejű tárgyak, különös emberek, és persze a gonosz titkos társaság, aki minden jónak elrontója.

Mindezek mögött azonban ott húzódnak azok a kérdések, melyek mellett a figyelmes és önmagával gyakran kérdezőviszonyban álló olvasó nem tud elmenni szó nélkül. Ki vagyok én? Ki irányítja a sorsomat? Szerethetem-e azt, aki lehet, hogy kárt okozott nekem? Megtagadhatom-e a belső vágyaimat a kényelemért? Vagy ha a kényelmet választom, akkor rossz ember vagyok-e? És végül: szükségünk van-e a változásra?

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Ez a regény emlékeztetett rá, miért szeretek olvasni. Szeretem megtalálni a szavak közötti ajtókat. „Néha úgy érzem minden mondat gyűrődései között ajtók ólálkodnak, pontok jelzik a kilincseket, és igék a zsanérokat.” Amikor ezt a mondatot elolvastam a 12. oldalon, tudtam, hogy ez a könyv egy fontos ajtó lesz.

January Dudose félárva kislány, akinek apja a világot járja gazdag főnöke, Mr. Locke megbízásából. A kislányra addig maga Mr. Locke vigyáz. January egy titokzatos ládában a kastély különleges tárgyakkal teli szobájában időnként apró ajándékokra bukkan, és egy napon, amikor már 17 éves ifjú hajadonná serdült, a ládikában megleli meg a Tízezer ajtó című könyvet. A könyv hatására a lány körül kitágul a világ, és lassan az egész élete megváltozik. Így a történeten belül kapunk egy másik történetet, majd legvégül bezárul a kör, és kiderül, hogy a könyv, amit olvasunk, szintén valakinek íródott. Picit úgy éreztem magam a végén, mint amikor előttem, és mögöttem is tükör van, és sokszorosan látom magam, mintha mindig új és új kapu nyílna, ami csak engem hívogat.

January a történet elején ugyanannyira nem tud arról, hogy léteznek ajtók, repedések világok között, mint mi olvasók. Vele együtt fedezzük fel, hogy ezek az anomáliák mindig is itt voltak körülöttünk, és ezeknek köszönhetjük, hogy világunk nem reked meg, hanem folyamatosan változik. Ahogy az apja megfogalmazza egy napon a lánynak: „…egy ajtó maga a változás, és a változás egy veszélyes kényszerűség. Az ajtók forradalmak és felkelések, bizonytalanságok és rejtélyek, forgástengelyek, amelyek körül egész világokat lehet elmozdítani. Az ajtók minden igaz történet kezdő- és végpontjai, a kettő közötti átjárók, amelyek kalandokhoz, tébolyhoz és akár még szerelemhez is vezethetnek. Ajtók nélkül a világok mozdulatlanná dermednének, megkövülnének, és elvesznének belőlük a történetek. Előfordulhat, hogy nem lehet kimenni, majd visszajönni egy ajtón anélkül, hogy megváltoztatnánk a világot.”

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Ahogy January olvassa a megtalált könyvet, kapunk egy tudományos magyarázatot, valódi történelmi személyiségekkel, tényekkel, melyek a történetnek adnak egy olyan vonulatot, hogy miért is ne lehetne igaz… Nekem ez kettős módon sült el, egyrészt nagyon szerettem volna elhinni, hogy az ajtók akár létezhetnek is, ugyanakkor az, hogy a valósághoz kapcsolta az író a fantáziavilágot engem kizökkentett, és megtörte a varázst.

Aztán a végén a köszönetnyilvánításban volt egy fél mondat erről, és ez helyretette nekem ezt a kérdést.

Csodaszép a regény nyelvezete, időnként költői mondatok szakítják meg az izgalmas eseményeket, csak gratulálni tudok a fordítónak! Egyetlen aprócska negatívum a kötet viszonylagos rövidsége. Annyira jó lett volna többet és többet olvasni a tízezer ajtóról, a többi világról, hiszen annyira varázslatos volt mindegyiknek a mássága. Ugyanakkor nagyon hálás is voltam az írónak, hogy kaptunk egy kerek egész történetet, és ehhez nem kellett 4-5 részt végigolvasni. Így több maradt a fantáziának, ami azért mégsem akkora baj. Hálás vagyok az Agave Kiadónak, hogy lehetővé tette, hogy elolvassam a könyvet, szívből ajánlom minden fantasyrajongó könyvmolynak és romantikus elvágyódónak.

Kapcsolódó cikkek

A szerző fantasy műveit idézi Stephen King új regényének fülszövege

Eszünkbe juthat A talizmán, de a Setét Torony-széria is.

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Az ásós gnóm, a zöld amőba, a gyermek Antikrisztus meg a többiek – Könyvkritika

T. J. Klune fantasy meséje az elfogadás fontossága mellett kardoskodik.

Ewoud Kieft: A tiltott könyv

A tiltott könyv, avagy a Mein Kampf és a nácizmus vonzereje

Ewoud Kieft hiánypótló műben vizsgálja objektíven a történelmet.

Lovaggá ütötték a lapozgatós kalandkönyvek megalkotóját, Ian Livingstone-t

Livingstone saját területén igazi polihisztornak számít.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A Vaják világa és a jogi szimbólumok

  A farkas és az oroszlán – A Witcher-univerzum és a jogi szimbólumok kapcsolata

  Sapkowski univerzuma, ahogy számos fantasy, a középkori szimbólumrendszerekből is merít.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 28.

  Steven Spielberg cége sorozatot készít Akira Kurosawa klasszikusából

  A vihar kapujában 1951-ben meghozta az áttörést, és a világhírt a japán rendezőnek.

  • 2022. január 28.

  A Marvel tiszteletlenül bánt Bon Scott-tal, így sosem született meg az AC/DC-képregény

  A Marvelnek akadt pár furcsa húzása, de ezért biztosan megőrültek volna a rajongók.

  • 2022. január 27.

  El kellett vennem a fényedet, hogy jobban láss! – Filmkritika

  Pinczés Dávid filmje bizonyítja, hogy csak egy jó forgatókönyv kell, meg két kiváló színész.

  • 2022. január 27.

  Élőszereplős mozifilm készül a Macskarisztokratákból

  Csak remélni tudjuk, hogy jobban sikerül, mint az Oroszlánkirály.

  • 2022. január 27.

  Kalandfilm készül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről

  A Nemzeti Filmintézet 4,5 milliárd forintot szavazott meg a produkciónak.