• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Licorice Pizza (2022)

Filmkritika

Paul Thomas Anderson szerelmes levele az elmúlt ifjúsághoz – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Könnyed szellő ez a film, tele a kora nyár minden illatával, és ígéretével. Paul Thomas Anderson a fiatalságról készített filmet, ami tele van vággyal, rohanással, féltékenységgel, tetterővel és humorral. Amikor a 15 éves Gary meglátja Analát, azonnal tudja, ő lesz a felesége. A lány idősebb nála, – bár szerintem ez annyira nem látszik, Anala fiatalabbnak tűnik, a fiú idősebbnek – nem is veszi komolyan a fiút, de miután sorra derül ki, hogy Gary ezerszer felnőttebb, mint a lány kortársai, mégis szövődik köztük valami. Az, hogy mi ez a valami: barátság, plátói szerelem, üzleti társulás, vágyakozás, vagy valami megmagyarázhatatlanul bonyolult, az sokáig rejtély nekik is és a nézőknek is.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

Nem egy sematikus szerelmi történet forog a szemünk előtt, bitang jó muzsikákkal. A film címe is a zenére utal, ez érdemel is egy kis magyarázatot, hiszen a filmből nem derül ki, mit is takar a Licorice Pizza. Ezt a nevet viselte egy bakelit lemezt árusító bolthálózat a 70-es években Kaliforniában, Long Beachen. A film 2 óra 13 perc, de nincs benne egy unalmas, vagy felesleges képkocka sem.

A mozi színvilága, a ráérősen lassú, és pörgős jelenetek váltakozása, a perspektíva szokatlan beállításai nagyon élvezetessé teszik a látványt, a humora pedig fanyar és intelligens.

Az, hogy egy 15 éves fiú vízágyak értékesítéséből gazdagodik meg, és a cégnek az a neve, hogy Dagi Bernie, nem egy szokványos fordulat.

A két főszereplő telitalálat, egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy ők igazából színészek, akik eljátsszák Alanát és Garyt, eggyé váltak a szerepeikkel. Ráadásul Alanát a való életben is Alanának hívják, és a családját a valódi családja játssza, az egyik testvére, Este mintha a kiköpött mása lenne. Izgalmas tény, hogy a testvéreivel közösen egy bandában játszanak, aminek neve a családnevük: Haim. Érdemes rájuk keresni, igazán kiváló muzsikát játszanak. A Garyt játszó Cooper Hoffman pedig a közelmúltban elhunyt Philip Seymour Hoffman fia, és úgy tűnik örökölte édesapja tehetségét, mert Gary egyszerre nagyon irritáló, ugyanakkor lehengerlő, és sebezhető egyszerre.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

Az epizódszerepeket rutinos, nagy nevekre bízta a rendező: Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits alázatosan játszanak a fiatalok mellett, ami nem azt jelenti, hogy ne lennének rendkívül harsányak, hanem, hogy nem akarják uralni a vásznat. Igazi mellékszereplőként vannak a helyükön, de nagyon sok mókás pillanattal ajándékoznak meg bennünket.

A történet vonalvezetése laza, a jelenetek nem mindig következnek az előzőből, de a lendület, a fiatal hév, a száraz humor, és a két szereplő között vibráló vonzalom összetartja a filmet, és a néző csak szívja magába, és még többet akar belőle.

Imádtam a teherautóval hátra tolatás jelenetét, vagy amikor mindenki megtanulhatja Barbra Streisand nevét helyesen kiejteni, olyan sokszor hangzik el.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

A Licorice Pizza nem akar több lenni, mint ami. Bemutatja, hogy a szerelem jön és tarol, akkor is ha 13 év a korkülönbség. Persze, közben jöhetnek mások is, akikkel próbálkoznak a fiatalok, de a sors mindig újra egymáshoz löki őket. Közben a háttérben nézzük az olajválságot, a 70-es évek Amerikáját, de tényleg csak mintha a perifériás látásunkkal érzékelnénk a valóságot, pont úgy, ahogy kamasz korunkban, amikor nem igazán fontos, ami a nagyvilágban történik, ha nincs hozzá közünk.

Éppen emiatt hat úgy a film, hogy nem akarunk visszamenni az utcára, és szembesülni a külvilággal, hanem legszívesebben mi is egy szereplő lennénk a filmben, és hallgatnánk a jobbnál jobb muzsikákat, hogy ritmusunkra spontán bohóságokat vigyünk véghez.

Kapcsolódó cikkek

Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

A múmiák merevedésétől a japán Acélfallosz-ünnepig – Könyvkritika

Minden, amit tudni akartál a péniszről (csak nem merted megkérdezni)

Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 15.

  Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

  A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.

  • 2022. szeptember 2.

  Eleget jöttél vissza, avagy a nem is annyira irgalmas Szamaritánus – Filmkritika

  Stallone új filmjében a jószándék és a sötét erők képernyőn innen és túl viaskodnak.

  • 2022. augusztus 16.

  Hiányzó életszagúság, avagy a Ken babaként ráncigált Király – Filmkritika

  Felemás, de rettenetes szórakoztató lett Baz Luhrmann filmje.

  • 2022. július 20.

  Már tudjuk hol lakott itt Vörösmarty Mihály és Radnóti Miklós – könyvkritika

  Bemutatkozik egy egészen másfajta Budapest.

  • 2022. június 9.

  Reszkessetek, vámpírok, avagy Az elveszett fiúk-retrospektív – Filmkritika

  Retro mozikritika szexelő vámpírokkal.