• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Licorice Pizza (2022)

Filmkritika

Paul Thomas Anderson szerelmes levele az elmúlt ifjúsághoz – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Könnyed szellő ez a film, tele a kora nyár minden illatával, és ígéretével. Paul Thomas Anderson a fiatalságról készített filmet, ami tele van vággyal, rohanással, féltékenységgel, tetterővel és humorral. Amikor a 15 éves Gary meglátja Analát, azonnal tudja, ő lesz a felesége. A lány idősebb nála, – bár szerintem ez annyira nem látszik, Anala fiatalabbnak tűnik, a fiú idősebbnek – nem is veszi komolyan a fiút, de miután sorra derül ki, hogy Gary ezerszer felnőttebb, mint a lány kortársai, mégis szövődik köztük valami. Az, hogy mi ez a valami: barátság, plátói szerelem, üzleti társulás, vágyakozás, vagy valami megmagyarázhatatlanul bonyolult, az sokáig rejtély nekik is és a nézőknek is.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

Nem egy sematikus szerelmi történet forog a szemünk előtt, bitang jó muzsikákkal. A film címe is a zenére utal, ez érdemel is egy kis magyarázatot, hiszen a filmből nem derül ki, mit is takar a Licorice Pizza. Ezt a nevet viselte egy bakelit lemezt árusító bolthálózat a 70-es években Kaliforniában, Long Beachen. A film 2 óra 13 perc, de nincs benne egy unalmas, vagy felesleges képkocka sem.

A mozi színvilága, a ráérősen lassú, és pörgős jelenetek váltakozása, a perspektíva szokatlan beállításai nagyon élvezetessé teszik a látványt, a humora pedig fanyar és intelligens.

Az, hogy egy 15 éves fiú vízágyak értékesítéséből gazdagodik meg, és a cégnek az a neve, hogy Dagi Bernie, nem egy szokványos fordulat.

A két főszereplő telitalálat, egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy ők igazából színészek, akik eljátsszák Alanát és Garyt, eggyé váltak a szerepeikkel. Ráadásul Alanát a való életben is Alanának hívják, és a családját a valódi családja játssza, az egyik testvére, Este mintha a kiköpött mása lenne. Izgalmas tény, hogy a testvéreivel közösen egy bandában játszanak, aminek neve a családnevük: Haim. Érdemes rájuk keresni, igazán kiváló muzsikát játszanak. A Garyt játszó Cooper Hoffman pedig a közelmúltban elhunyt Philip Seymour Hoffman fia, és úgy tűnik örökölte édesapja tehetségét, mert Gary egyszerre nagyon irritáló, ugyanakkor lehengerlő, és sebezhető egyszerre.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

Az epizódszerepeket rutinos, nagy nevekre bízta a rendező: Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits alázatosan játszanak a fiatalok mellett, ami nem azt jelenti, hogy ne lennének rendkívül harsányak, hanem, hogy nem akarják uralni a vásznat. Igazi mellékszereplőként vannak a helyükön, de nagyon sok mókás pillanattal ajándékoznak meg bennünket.

A történet vonalvezetése laza, a jelenetek nem mindig következnek az előzőből, de a lendület, a fiatal hév, a száraz humor, és a két szereplő között vibráló vonzalom összetartja a filmet, és a néző csak szívja magába, és még többet akar belőle.

Imádtam a teherautóval hátra tolatás jelenetét, vagy amikor mindenki megtanulhatja Barbra Streisand nevét helyesen kiejteni, olyan sokszor hangzik el.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

A Licorice Pizza nem akar több lenni, mint ami. Bemutatja, hogy a szerelem jön és tarol, akkor is ha 13 év a korkülönbség. Persze, közben jöhetnek mások is, akikkel próbálkoznak a fiatalok, de a sors mindig újra egymáshoz löki őket. Közben a háttérben nézzük az olajválságot, a 70-es évek Amerikáját, de tényleg csak mintha a perifériás látásunkkal érzékelnénk a valóságot, pont úgy, ahogy kamasz korunkban, amikor nem igazán fontos, ami a nagyvilágban történik, ha nincs hozzá közünk.

Éppen emiatt hat úgy a film, hogy nem akarunk visszamenni az utcára, és szembesülni a külvilággal, hanem legszívesebben mi is egy szereplő lennénk a filmben, és hallgatnánk a jobbnál jobb muzsikákat, hogy ritmusunkra spontán bohóságokat vigyünk véghez.

Kapcsolódó cikkek

Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

Ismeretterjesztő road movie készült a magyar El Camino-ról

A film május 16-tól online is megtekinthetővé válik.

Denzel Washington a Kerítések forgatásán

A kamera másik oldala – 15 világhírű színész, aki rendezőnek állt

Avagy tehetségek, akik a kamera mindkét oldalán sikerrel állták meg a helyüket.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

  Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 11.

  A szabadság és rabság arany középútjának keresése – Sorozatkritika

  Mi lenne, ha a munkahelyi életet teljes egészében el lehetne különíteni az otthonitól?

  • 2022. május 5.

  Dr. Strange, avagy rájöttem, hogy meg lehet férni az ideológiával, bár nem kell szeretni – Filmkritika

  Tartogat meglepetéseket, de nem biztos, hogy jó irányba tart a franchise.

  • 2022. április 7.

  A nő szeretetnyelve a kurvulás, a férfié a gyilok? – Filmkritika

  Ben Affleck-et megcsalják, de könnyen lehet, hogy ő tehet róla.

  • 2022. március 31.

  Torokban ragadt szavak a háború védtelen áldozataiért – Filmkritika

  A legjobb háborús drámákat már nem Hollywoodban kell keressük.