• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Licorice Pizza (2022)

Filmkritika

Paul Thomas Anderson szerelmes levele az elmúlt ifjúsághoz – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Könnyed szellő ez a film, tele a kora nyár minden illatával, és ígéretével. Paul Thomas Anderson a fiatalságról készített filmet, ami tele van vággyal, rohanással, féltékenységgel, tetterővel és humorral. Amikor a 15 éves Gary meglátja Analát, azonnal tudja, ő lesz a felesége. A lány idősebb nála, – bár szerintem ez annyira nem látszik, Anala fiatalabbnak tűnik, a fiú idősebbnek – nem is veszi komolyan a fiút, de miután sorra derül ki, hogy Gary ezerszer felnőttebb, mint a lány kortársai, mégis szövődik köztük valami. Az, hogy mi ez a valami: barátság, plátói szerelem, üzleti társulás, vágyakozás, vagy valami megmagyarázhatatlanul bonyolult, az sokáig rejtély nekik is és a nézőknek is.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

Nem egy sematikus szerelmi történet forog a szemünk előtt, bitang jó muzsikákkal. A film címe is a zenére utal, ez érdemel is egy kis magyarázatot, hiszen a filmből nem derül ki, mit is takar a Licorice Pizza. Ezt a nevet viselte egy bakelit lemezt árusító bolthálózat a 70-es években Kaliforniában, Long Beachen. A film 2 óra 13 perc, de nincs benne egy unalmas, vagy felesleges képkocka sem.

A mozi színvilága, a ráérősen lassú, és pörgős jelenetek váltakozása, a perspektíva szokatlan beállításai nagyon élvezetessé teszik a látványt, a humora pedig fanyar és intelligens.

Az, hogy egy 15 éves fiú vízágyak értékesítéséből gazdagodik meg, és a cégnek az a neve, hogy Dagi Bernie, nem egy szokványos fordulat.

A két főszereplő telitalálat, egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy ők igazából színészek, akik eljátsszák Alanát és Garyt, eggyé váltak a szerepeikkel. Ráadásul Alanát a való életben is Alanának hívják, és a családját a valódi családja játssza, az egyik testvére, Este mintha a kiköpött mása lenne. Izgalmas tény, hogy a testvéreivel közösen egy bandában játszanak, aminek neve a családnevük: Haim. Érdemes rájuk keresni, igazán kiváló muzsikát játszanak. A Garyt játszó Cooper Hoffman pedig a közelmúltban elhunyt Philip Seymour Hoffman fia, és úgy tűnik örökölte édesapja tehetségét, mert Gary egyszerre nagyon irritáló, ugyanakkor lehengerlő, és sebezhető egyszerre.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

Az epizódszerepeket rutinos, nagy nevekre bízta a rendező: Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits alázatosan játszanak a fiatalok mellett, ami nem azt jelenti, hogy ne lennének rendkívül harsányak, hanem, hogy nem akarják uralni a vásznat. Igazi mellékszereplőként vannak a helyükön, de nagyon sok mókás pillanattal ajándékoznak meg bennünket.

A történet vonalvezetése laza, a jelenetek nem mindig következnek az előzőből, de a lendület, a fiatal hév, a száraz humor, és a két szereplő között vibráló vonzalom összetartja a filmet, és a néző csak szívja magába, és még többet akar belőle.

Imádtam a teherautóval hátra tolatás jelenetét, vagy amikor mindenki megtanulhatja Barbra Streisand nevét helyesen kiejteni, olyan sokszor hangzik el.

Licorice Pizza (2022)

Licorice Pizza (2022)

A Licorice Pizza nem akar több lenni, mint ami. Bemutatja, hogy a szerelem jön és tarol, akkor is ha 13 év a korkülönbség. Persze, közben jöhetnek mások is, akikkel próbálkoznak a fiatalok, de a sors mindig újra egymáshoz löki őket. Közben a háttérben nézzük az olajválságot, a 70-es évek Amerikáját, de tényleg csak mintha a perifériás látásunkkal érzékelnénk a valóságot, pont úgy, ahogy kamasz korunkban, amikor nem igazán fontos, ami a nagyvilágban történik, ha nincs hozzá közünk.

Éppen emiatt hat úgy a film, hogy nem akarunk visszamenni az utcára, és szembesülni a külvilággal, hanem legszívesebben mi is egy szereplő lennénk a filmben, és hallgatnánk a jobbnál jobb muzsikákat, hogy ritmusunkra spontán bohóságokat vigyünk véghez.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  • 2022. november 2.

  Hollywood boszorkányos lobbija humor nélkül – Filmkritika

  A Hókusz pókusz 2 a szokásos Ébredő Erős formulát követi, csak 2015 óta még sokkal rosszabb lett minden.

  • 2022. október 18.

  A Mars szelleme retrospektív, avagy metál és anarchia a vörös bolygón – Filmkritika

  John Carpenter utolsó előtti filmje alapján azért még nem egyértelműsíthető a horrorguru zsenijének temetése.

  • 2022. szeptember 15.

  Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

  A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.