• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Regényalakban jelenik meg William Gibson megfilmesítetlen Alien-forgatókönyve

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az Alien-sorozat a horror és a popkultúra egyik legtöbbet emlegetett szériája, mely körül az évek alatt komplett franchise alakult ki, játékfigurákkal, könyvekkel, képregényekkel, crossover világokkal. Mindez valahol 1986 táján, a James Cameron által rendezett A bolygó neve Halál bemutatása után kezdődött, és még a cyberpunk atyjának is köze volt hozzá.

William Gibson többek közt a Szárnyas fejvadász, Moebius The Long Tomorrow képregénye, és Philip K. Dick munkássága alapján 1984-ben a Neurománc megjelenésével új zsánert teremtett a sci-fiben, és megszületett a cyberpunk. Gibsont prófétaként, az új hullám zsenijeként tisztelték, nem csoda, ha Hollywood is felfigyelt rá, és meg is bízták az Alien 3 forgatókönyvének megírásával. Az 1992-ben bemutatott, David Fincher által rendezett Végső megoldás a Halál című epizódban aztán végül Gibson ötleteiből gyakorlatilag semmit sem használtak fel, de a szkript később elérhetővé vált hangoskönyvként, és képregényként is. Most azonban a “Cyberpunk királynője”-ként ismert, Hugo-díjas Pat Cadigan öntötte regény formába.

A magyar változat a mai napon jelenik meg a Szukits Kiadó gondozásában, és íme a fülszöveg: „A Sulaco – az LV-426-ról visszatérve – a „Progresszív Népek Uniója” irányítása alatt álló szektorba lép, egy olyan nemzetállamba, amely folyamatos hidegháborúban és fegyverkezési versenyben vesz részt. A Sulaco folytatja útját az Anchorpointra, a kis hold méretű katonai létesítmény felé. Néhány gyarmati tengerészgyalogosból és kutatóból álló csapat száll az űrhajó fedélzetére, ahol rátalálnak a hiperálomba merült Ripley-re, Newt-ra, a sérült Hicks-re, és Bishop maradványaira. Ám hamar rájönnek, hogy nincsenek egyedül – földönkívüli idegenenek ólálkodnak a hajón. Elkezdődik a túlélésért vívott harc, amelyben Ripley kriotubusa súlyosan megsérül, így a bázisukra szállítják, ahol kómában tartják a nőt. Hicks tizedest sérülései miatt szintén az Anchorpointra szállítják, ahol a férfi olyan szörnyű titkokat tud meg a xenomorphok klónozásáról és genetikai módosításáról, amelyekre még álmában sem gondolt volna…”

Hogy végül miért nem valósult meg Gibson változata, arra több kritikus szerint a koncepcióban rejlik a válasz, a szerző ugyanis beépítette a történetbe a kettéosztott világrendet, és a hidegháborút, tehát mindazt, ami egyébként a cyberpunk fejlődését is meghatározta, és lehetséges, hogy a stúdió úgy vélte, ez nem koherens az eredeti történetekkel. William Gibson hamarosan magyarul új fordításban megjelenő kultikus Neurománcáról ITT írtunk nemrég, ITT a szerző életművének jelentőségéről értekeztünk, ITT pedig olyan képregényeket gyűjtöttünk csokorba, melyek nem léteznének Gibson és a cyberpunk nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.