• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. március 4. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Sorozat készül Fritz Lang legendás Metropolisából

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne adnánk írt valamely valódi filmtörténeti klasszikus remake-jéről, és noha kétségtelenül akadnak jól sikerült darabok – mint Steven Spielberg West Side Story-ja – a mi térdünk is összekoccan, amikor egy olyan filmtörténelmi mérföldkő kerül feldolgozásra, mint Fritz Lang tudományos-fantasztikus klasszikusa.

A Mr. Robot széria atyja, Sam Esmail készít sorozatot Fritz Lang 1927-es Metropolisából. A rendező úgy nyilatkozott, feltett szándéka, hogy megtartsa az eredeti film mondanivalóját, sőt, az új feldolgozás látványvilágát is az eredetihez akarja közelíteni. Azt mindenesetre a Mr. Robot-ból már tudjuk, hogy Esmail ért az atmoszférateremtéshez, mely képességére szüksége is lesz, ha méltó adaptációt akar készíteni a klasszikusból, amire minden eszköze adott, hiszen egy személyben ő lesz a projekt showrunnere, írója és rendezője is, míg a sorozatot a UCP, a Universal Studio Group egyik részlege fogja gyártani.

A Metropolis forgatókönyvét Lang és felesége írta 1924-ben, a munka majd két évig tartott, és csak 1926-ra fejezték be a munkát. A filmet Németországban forgatták a Babelsberg Studióban, és 1927-ben, a Weimari Köztársaság ideje alatt mutatták be. Az akkori idők legköltségesebb filmje volt, hozzávetőleg 5 millió birodalmi márkába került, ami szinte elképzelhetetlen összegnek számított, ugyanakkor egy sosem látott látványvilág megteremtését szolgálta. A német bemutató után a filmből kivágtak egyes jeleneteket, ezek el is vesztek, és azóta több próbálkozás is történt a visszaállítás érdekében. A történet a jövőben játszódik, 2026-ban, és már-már orwell-i mélységekben mutatja meg a ellentéteket a társadalmi osztályok, munkások és vezetők közt.

A film olyan világszemléletet, stílust mutatott be a korát messze megelőzően, ami évtizedekkel később a nyolcvanas évek cyberpunk hullámában öltött testet, és lett széles körben meghatározó. A filmet 2002-ben még animacyber formában is kiadták. 2000-ben új zenéjével díjat nyert a New York-i Avignon Filmfesztiválon, 2002-ben pedig elnyerte a New York-i Filmkritikusok Egyesülete különdíját a restaurálásért. 2008-ban Argentínából előkerült egy körülbelül 30 perccel hosszabb 16 mm-es kópia, melyet restaurálás után 2010 februárjában mutattak be. Gyakorlatilag manapság sem létezik olyan sci-fi, mely ne viselné magán a Metropolis hatását, adaptálására pedig számos kísérlet született, de eddig egyik sem ért el a megvalósulásig.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Andor / Disney+ / forrás: https://en.as.com/

A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

/Forrás: oregiskola.hu/

Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.