Filmkritika

Tom Hanks első westernje nem hagyja el a járt utat a járatlanért – Filmkritika

Hirdetés

Bár sokan a mai napig egyarcú színészként tekintenek rá, számomra Tom Hanks mindig is generációja egyik legkiemelkedőbb művésze volt. Talán nem éri el Daniel Day-Lewis magasságát (no, de hát azt talán senki), de mégis elég a jelenléte ahhoz, hogy egy film megjelenését alkalommá tegye. Láthattuk már homoszexuális ügyvédként, együgyű kalandorként, háborús hősként, szimbólumszakértőként, sőt, még Walt Disney bőrébe is belebújt. Egyetlen műfajban nem próbálta még ki magát, legújabb filmje, a New Of The World, avagy a magyar keresztségben A kapitány küldetése azonban ezt az űrt is betölti végre. Megnéztük Tom Hanks első westernfilmjét.

News of the World (2020)

News of the World (2020)

Paul Greengrass rendező nem először dolgozik együtt Hanks-szel, korábbi kooperációjuk, a 2013-as Philips kapitány nagyot ment a mozikban, és alapvetően a kritika is szerette – a történet valótlanságait kifogásolók mellett is – és talán a legkomolyabb alakítás volt Hankstől a Ryan közlegény megmentése óta, amikor pedig kiderült, hogy legújabb közös munkájukban Paulette Jiles azonos című westernregényét adaptálják majd, azonnal felcsillant a szemem. Talán nem is gondolta volna az ember, hogy a western műfaj ennyi megújulásra képes. Gondoljunk csak bele: ott vannak a klasszikusok, John Ford vagy Sam Peckinpah filmjei, melyeken Sergio Leone csavart egyet a Dollár-trilógiával, aztán a 90-es évek elején, mikor már mindenki végleg eltemette, sőt, meg is feledkezett róla, jött Clint Eastwood, és az ultra erőszakos és komor Nincs bocsánat.

A western köszöni szépen, jól van, és az utóbbi években ismét számos gyöngyszemet termelt ki, gondoljunk csak Testvérlövészek, a Megváltás, vagy a Forsaken című filmekre, vagy épp Tarantino két vérgőzös vadnyugati meséjére.

Szépen illeszkedik a sorba, ugyanakkor némileg ki is lóg belőle A kapitány küldetése, mely kapcsán a „biztonsági játék” kifejezés jut legelőször eszembe, hisz, ahogy a cikk címe is sejteti, Greengrass bizony nem hagyja el a járt utat a járatlanért, ez azonban így bizonyos pontokon meglehetősen felemást élményt nyújt, mégis olykor egészen váratlan motívumok, és a történet szerethetősége segít, hogy elfeledkezzünk a negatívumokról.

News of the World (2020)

News of the World (2020)

Tom Hanks egy polgárháborús veterán katona bőrébe bújik ezúttal, aki abból él, hogy városról városra járja Texas elmaradtabb régióit, hogy aztán felolvassa a nála tartott újságokból a nagyvilág legfrissebb híreit. Egyik útja során egy német kislányba botlik, akit évekkel korábban elszakítottak a családjától, és a kiowa indiánok nevelték. Nem beszélnek közös nyelvet, talán nincs is bennük látszólag semmi közös, ám életük mégis összefonódik egy rövid időre, miközben a kapitány megkísérli hazajuttatni a lány a még élő rokonaihoz. Egy western soha nem a fordulatos és váratlan eseményekről szól, ezt a hagyományt Greengrass is követi, az pedig egészen bámulatos, hogy a műfajtól korábban tökéletesen eltérő filmeket alkotó rendező, milyen kivételes módon tette magáévá a westernekre jellemző, mondhatni elengedhetetlen stílusbeli jellemzőket.

Greengrass nem akar újítani, látványosan és direkt módon kacsint ki a műfaj legnagyobb klasszikusaira: akad itt utalás a Nincs bocsánat, de még John Ford Az üldözők című filmjére is, sőt, a meglett férfi kontra kislány szövetség még A félszeműt is megidézi előttünk. Szó, ami szó, látvány tekintetében westernt rendezni adomány, a vadnyugati tájak, a sárban és mocsokban úszó kezdetleges városok, az elburjánzott vadon, a tiszta és kék ég, vagy a végtelen mezőkön keresztülloholó marha- és bölénycsordák csak egy kétbalkezes operatőr kezében nem válnának lenyűgözően autentikus látványvilággá,

és szerencsére ebben itt sincs hiány, a korábban Oscarra is jelölt lengyel származású Dariusz Wolsky szemkápráztató képeket varázsol a vászonra, melyek kellően átadják a vadnyugati tájak vadságát, ugyanakkor mégis rejtenek magukban valamiféle megfoghatatlan békét.

És tulajdonképpen ez a film kulcsa, ami miatt annak ellenére marad kellemes néznivaló, hogy egyébként az egyik legfontosabb ponton nem teljesít túl magabiztosan. Tom Hanks-t mint mindig, itt is élmény nézni, bár meg kell hagyni, annak ellenére sem kell túlerőltetnie magát, hogy karakterét kifejezetten alaposan kifejtik az írók, a kislány bőrébe bújt Helena Zengel azonban messze nem képes ennyi élettel megtölteni a szerepét, amit egyértelműen a két központi figura közti dinamika sínylik meg. Dramaturgiai szempontból érthető, miért beszél más nyelvet egyik és másik, ám hosszútávon ez a különbség a kevés kommunikációs lehetőség miatt éppen kapcsolatuk kémiájának épülését teszi nehézkessé, és a néző számára kevésbé átélhetővé. Zengel még fiatal, ugyanakkor meglehetősen hektikus az alakítása, néhol egészen zsigeri, máskor azonban úgy fest, nem tud mit kezdeni azzal, hogy szavak nélkül, gesztusokkal, mimikával legyen képes kommunikálni partnerével, ettől olykor furcsán sterilnek tűnik az alakítása, ami egy jobbára érzelmekre építő filmben az élmény rovására megy.

News of the World (2020)

News of the World (2020)

A kapitány küldetése nyilván nem fogja megújítani a western műfajt, nincs meg benne a Testvérlövészek hangulata, vagy a Nincs bocsánat szilajsága, de alighanem nem is ez lehet a célja. Ellenben tud valamit, egészen pontosan két dolgot is, mely miatt mégis kiemelkedő élmény:

hibátlanul képes a háttérben összekötni történetét a jelen Amerikájának társadalmi közegével, és mintegy reflektálni a világunkban zajló konfliktusokra, ám eközben nem teszi le a voksát egyik oldal mellett sem, józanul és nagyvonalúan a nézőre bízva a döntést.

Az, hogy ezek az áthallások mennyiben voltak szándékosak Greengrass, és a forgatókönyv megírásában neki segédkező Luke Davies részéről, már kétséges számomra, de tény, hogy kiválóan működik.

Összességében A kapitány küldetése kellemes hétvégi néznivaló, Tom Hanks egyértelműen nem vall szégyent a western műfajban sem, és Greengrass sem felejtette el, hogyan kell feszesen, a nagy elődök előtt tisztelegve filmet forgatni. Nem maradandó darab, de bőven beleillik az ismét felfutóban lévő westernhullámba.

Kapcsolódó cikkek

Méltó módon ünneplik az egyik leghíresebb némafilm 100. születésnapját

A 100. évfordulóra ismét mozikba kerül Charlie Chaplin világhírű filmje

Ráadásul számos másik Chaplin-filmre is hasonló felújítás vár majd.

Hírek

2021. 03. 09.

Amerikába jöttem 2.

Kedvelhető, de teljesen felesleges az Amerikába jöttem folytatása – Filmkritika

A folytatás sajnos csak egy nem túl acélos másolat lett.

Filmkritika

2021. 03. 08.

Szuperhősökön innen és túl – 10 képregényfilm, mely szakít a szuperhősmítosszal

A képregény nem egyenlő a szuperhőssel, íme a bizonyság.

Film

2021. 03. 04.

A föld alatti vasút május 14-én debütál

Sorozatadaptáció készült Colson Whitehead Pulitzer-díjas regényéből

Három évvel a bejelentést követően megérkezett az első kedvcsináló is.

Hírek

2021. 03. 04.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Amerikába jöttem 2.

Kedvelhető, de teljesen felesleges az Amerikába jöttem folytatása – Filmkritika

A folytatás sajnos csak egy nem túl acélos másolat lett.

Filmkritika

2021. 03. 08.

Elfelejtett nemzedék /Fotó: Péterfy Bernadett/

Mozgóképes Hemingway-novella lett Aracsi Norbert új filmje – Filmkritika

Újabb indok arra, hogy még inkább odafigyeljünk a magyar rövidfilmek színes világára.

Filmkritika

2020. 12. 17.

Mank (2020)

Társadalomkritikus karakterdráma az Aranypolgárt kiötlő aranypolgárról – Filmkritika

Gary Oldman brillírozik az alkoholista forgatókönyvíró szerepében.

Filmkritika

2020. 12. 09.

A karma utolér, csak egy másik életben – Filmkritika

Egy eredeti koncepció, egy felemás megvalósítás.

Filmkritika

2019. 10. 18.

Hirdetés