Hírek

Történetek a jelenből, a világméretű krízisek árnyékából – Könyvkritika

Hirdetés

Ha hónapokkal ezelőtt veszem a kezembe a népszerű amerikai sci-fi író, Cory Doctorow négy kisregényt, vagy inkább novellát rejtő új kötetét, a Radikálisokat, vélhetően akkor is megüt feltétlen társadalmi éleslátásával, és metszően finom szimbolikájával, most azonban, mikor minden időmet otthon töltöm, a televízióból, és az online hírportálokról pedig percenként ömlenek a hírek koronavírus kapcsán, így azonban olyasminek tűnik a szerző írása, mint a világ egy beváltott ígérete. Ha évekkel korábban olvasom a Radikálisokat, talán sci-finek bélyegezném, most azonban szimplán egy kortárs válogatásnak nevezem, rémisztő aktualitással.

Doctorow 1971. júliusában született Torontóban, életének pedig csak egy egészen kis részét tölti ki maga a sci-fi, a kanadai szerző ugyanis lelkes emberjogi aktivistaként, újságíróként is tevékenykedik, ráadásul a Creative Commons népszerűsítője, aki szívesen adja ingyen a regényeit, vagy azok fordításait. Ráadásul ezekben olyan témákkal foglalkozik, melyek jelenkorunk egyre égetőbb problémái, és amiket hozzá hasonlóan direkt módon a zsáner kevés képviselője ragad meg, a Radikálisok című kötet pedig nem csupán aktualitása miatt fontos hazai megjelenés, de azért is, mert Doctorow-tól meglehetősen kevés írás érhető el magyarul, ezen javított most az Agave Könyvek.

Cory Doctorow a jelenre tapintott új válogatásában

Cory Doctorow a jelenre tapintott új válogatásában

Egy jelenkori sci-fi

Ha valakiről elmondható, hogy tökéletesen önazonos mindazzal, amit leír, akkor alighanem az egyértelműen Cory Doctorow, akit bár érdekel a jövő technológiája, mégis sokkal inkább a társadalmi vonatkozások vizsgálója, azoké az ezerszínű folyamatoké, melyek a mindennapi emberi kapcsolatokat is meghatározzák. Ugyanakkor Doctorow-ból lépten-nyomon előtör az emberjogi aktivista, így ezek az írások kortárs irodalomként legalább olyan jól működnek, mint sci-fiként, sőt, talán jobban, hiszen a szerzőnek folyamatosan sikerül a jelenkorunkat meghatározó problémákat érintenie, és gondolatkísérletben vállalkozni azok hosszútávú következményeinek meghatározására.

A Radikálisok fülszövege szerint négy történetet tartalmaz a jelenből, és bár akad az író eszköztárában néhány valóban sci-fibe illő toposz, ezek a történetek valójában az esti híradóból is kiléphettek volna. Hogy ez miért fontos? Doctorow válogatása már-már dokumentarista jelleggel járja körbe a világot formáló bürokratikus, agresszív, kirekesztő, és végletekig korrupt kapitalista rendszereket. Mondhatnánk, rendben, de ez miért egyedi, hiszen ebben élünk, nap mint nap tapasztaljuk a bőrünkön, de az igazság az, hogy hiába, amíg magunk is meg nem érezzük a nagyobb hatalommal szembeni őrült tehetetlenséget, az író pedig ebben alkot óriásit. Mert rövid történeteken, égetően fontos kérdéseken keresztül engedi, hogy belehelyezkedjünk azon emberek mindennapjaiba, akik számára valóban ilyen kietlen a jelen valósága.

Radikálisok

Radikálisok

A jelen témái a jövőnek

A Radikálisok négy történetet tartalmaz, természetesen már a címek (Engedélyezetlen kenyér, Mintaszerű kisebbség, Radikálisok, A Vörös Halál Álarca) is árulkodóak arra nézve, hogy miről is olvashatunk majd. Doctorow nem először vizsgálja az egyén és az állam viszonyát, ezekben a kisregényekben, novellákban viszont alighanem egy új szintet ér el. A varázs ugyanis itt a történetek végtelen és jó értelemben vett egyszerűségében rejlenek, és éppen attól válnak egészen rémisztővé, hogy teljesen hétköznapiak, és szinte bármelyikünkkel megtörténhetnének, még a fantasztikus elemek dacára is. Az első írás egyértelmű tablója a menekültválság kezelése körül összpontosuló ellentmondásos állami intézkedéseknek, ugyanakkor a fogyasztói társadalom kizsákmányolásának méregerős kritikája is egyben.

A második történet egy már-már cinikus szuperhősszatíra, melyből egyszerűen árad az Alan Moore-féle Watchmen kesernyés hangulata. Doctorow mesteri vonással legyint oda a 2008 óta iszonyatos gazdasági gépezetként robogó, és egyre kiüresedő szuperhősfilmek divatjának, miközben a hatalommal való agresszív visszaélés témakörét járja körbe. Időtlen történet ez, éppen ettől olyan végtelenül elszomorító, hiszen az 1950-es, vagy az 1980-as években ugyanúgy játszódhatna, mint napjainkban, ami kiváló szimbolika arra nézve, milyen keveset is változott a világ a lassan gördülő, ám annál hangosabb polgárjogi mozgalmak dacára is.

Radikálisok a boltokban

Radikálisok a boltokban

A jelen krónikása

A harmadik történet a legcsekélyebb mértékben sem sci-fi, az egészségügyi biztosítók rideg világa ütközik össze a kisember törekvéseivel, és kálváriájával, és itt már világosan kirajzolódik a kép, hogy bár a történetek ideje és helyszíne elvileg az Egyesült Államok közeljövője, az érintett kérdések mégis túlságosan globálisak ahhoz, hogy lokálisan kezeljük őket. Talán ez volt az a pont, amikor a szereplők, a városok, az utcák a fejemben hirtelen magyar neveket kaptak, és sajnos egyáltalán nem esett nehezemre elképzelni egy ilyen helyzetet. A negyedik történet pedig minden lehetséges szempontból felteszi az i-re a pontot, egy olyan kérdést fogalmaz meg, ami alighanem ezekben a kritikus, és remélhetőleg otthonunkban töltött napokban szinte bizonyosan ott motoszkál mindenki fejében: egy világméretű krízis közepén, mi is az igazán fontos?

Doctorow nem csupán azzal húz nagyot, hogy hoz négy általános témát, azokat megtölti a valóság keserű ízével, hanem abban is, hogy mindezt egy mégis olykor jólesően groteszk humorral fűszerezi, ami nem ellensúlyozza a nehéz témákat, inkább ad nekik egy újabb dimenziót. Ha hasonlítanom kellene, talán Stanley Kubrick kultikus filmje, a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című alkotással párosítanám, ami szintén baljós éleslátással ragadta meg saját jelenét. A szerző ráadásul nem nyilatkoztat ki, nem vetemedik rá, hogy didaktikusan az olvasó szájába rágja a mű mondanivalóját, pusztán bemutat, és ránk bízza a felismerést.

Cory Doctorow megint az emberiség elevenjére tapintott, és bebizonyította azt, amit Richard Morgan, a Valós Halál szerzője nemrég egy nekünk adott interjúban meg is erősített: beléptünk a sci-fi korába, ám ez a sci-fi nem feltétlenül Mars-missziók, Hold-bázisok, és lenyűgöző technológiai vívmányok világa, sokkal inkább egy kietlen, és nyomasztó jelen, amit az egyén félelmei határoznak meg, és amin az egyénnél összehasonlíthatatlanul nagyobb hatalmak uralkodnak a maguk gátlástalanságában.

Kapcsolódó cikkek

Benjamin Ferencz március 11-én töltötte be a 100. életévét

Századik születésnapjára jelent meg a nürnbergi perek magyar származású ügyészének portréja

Az erdélyi magyar származású amerikai ügyész rendkívüli élete elevenedik most meg.

Hírek

2020. 11. 27.

Esi Edugyan: Washington Black

Kontinenseken átívelő Verne-kaland a családi kötelékek nyomában – Könyvkritika

A 21. Század Kiadó KULT-könyvek sorozata ismét egészen új színnel gazdagodott.

Hírek

2020. 11. 26.

Dan Brown: Az elveszett jelkép

Kútba hullni látszik A Da Vinci kód szerzőjének regényéből készülő sorozat

Pedig a szerző maga is segített Az elveszett jelkép mozgóképes adaptálásában.

Hírek

2020. 11. 26.

Obama önéletrajzából eddig közel 2 millió darabot adtak el

Barack Obama önéletrajza lett a legjobban fogyó elnökmemoár

Az első héten annyi fogyott, mint az előző két elnökéből összesen.

Hírek

2020. 11. 26.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

David Prowse 85 éves volt

Elhunyt David Prowse, Darth Vader megformálója

David Prowse még idős korában is járta a közönségtalálkozókat.

Hírek

2020. 11. 29.

A tragikus sorsú komikus élete másodízben elevenedik majd meg a vásznon

Hosszú idő után végre elkészülhet a John Belushi-életrajzi film

A produkció klasszikus felemelkedés-bukás történetnek néz ki, és már megvan a főszereplő is.

Hírek

2020. 11. 28.

Denzel Washington lenne az elmúlt 20 év legjobb színésze

A New York Times szerint Denzel Washington az elmúlt húsz év legjobb színésze

A New York Times riporterei egy kis játékos listázásba kezdtek, készülve az év végére.

Hírek

2020. 11. 27.

Benjamin Ferencz március 11-én töltötte be a 100. életévét

Századik születésnapjára jelent meg a nürnbergi perek magyar származású ügyészének portréja

Az erdélyi magyar származású amerikai ügyész rendkívüli élete elevenedik most meg.

Hírek

2020. 11. 27.

Esi Edugyan: Washington Black

Kontinenseken átívelő Verne-kaland a családi kötelékek nyomában – Könyvkritika

A 21. Század Kiadó KULT-könyvek sorozata ismét egészen új színnel gazdagodott.

Hírek

2020. 11. 26.

Hirdetés