• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Új, illusztrált kiadásban jelenik meg George Orwell Állatfarmja

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

George Orwell Állatfarmja egyike azon korszakos műveknek, melyek témájuknál fogva sosem mennek ki a divatból, talán éppen ezért dolgozik jelenleg Andy Serkis is azon, hogy hibrid animációs filmként adaptálja mozgóképre a kisregényt, de míg erre várunk, vadonatúj illusztrációkkal kiegészítve vehetjük a kezünkbe.

Október 22-én kerül a boltok polcaira a Helikon Kiadó gondozásában George Orwell Állatfarmjának új kiadása, Ralph Steadman nagyszerű illusztrációival kiegészülve, melyek kiválóan visszaadják a mű hangulatát. A regény eredetileg 1945. augusztus 17-én jelent meg először, ihletője többek közt a magyar származású Arthur Koestler Sötétség délben című regénye volt; a totalitárius diktatúra mesteri karikatúrája csak megjelenése évében félmillió példányban fogyott, és máig összességében 11 millió darabot adtak el belőle 40-nél is több nyelven, Magyarországon is harmincnál több kiadása ismert.

A kötet ide kattintva előrendelhető és íme a fülszöveg: “Minden állat egyenlő, de néhány állat egyenlőbb a többinél.” E szállóigévé vált mondat nagyjából össze is foglalja George Orwell 1945-ben megjelent kisregényének lényegét. Az 1984 mellett kétségkívül az Állatfarm az angol író legismertebb és legnagyobb hatású műve, amely szintén a totális diktatúrák működési mechanizmusát mutatja be – nem véletlen, hogy Magyarországon mindkét regény évtizedeken át csak szamizdat kiadásban volt olvasható. A két mű közötti legfőbb különbség az, hogy míg az 1984 egy elképzelt – igencsak ijesztő – jövő krónikája, az Állatfarm a múlt, konkrétan a szovjet forradalom és a sztálini diktatúra kiépülésének allegóriája. A parodisztikus történet hőseiben könnyen felismerhetők a legjelentősebb szovjet politikusok (Lenin, Sztálin és Trockij), illetve a különböző állatok által szimbolizált szervezetek vagy társadalmi rétegek.”

Korábban ezt írtuk a regényről: “Az Állatfarm egy fabulába oltott politikai szatíra, egy átfogó társadalmi allegória, mely Orwell első olyan műve, melynek folyamatai és kinyilatkoztatásai nem csupán saját kora viszonyaira reagálnak, de egy annál sokkal erőteljesebb, univerzális, és a jövőbe nyúló szociológiai és politikai üzenetet fogalmaznak meg.” A Helikon Kiadó korábban már kihozta Orwell 1984 című regényét is képregény változatban, nemrég pedig minden idők egyik leghíresebb háborúellenes regénye, Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhídja is képregényadaptációt kapott.

Kapcsolódó cikkek

Bűn és bűntelenség – Az amerikai noir Olaszországban éled újjá

Az Anagram Comics új kötete telitalálat a műfaj szerelmeseinek.

Közel 70 év után kap új fordítást Lev Tolsztoj Háború és békéje

A legutóbbi fordítás 1954-ben készült a műből.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. december 1.

  A kertvárosi gyilkosság, a naiva, a leskelődő némber és a zokni-szandál – Színikritika

  Négy nagyszerű színész, négy mélyen átélt monológ.

  • 2021. december 1.

  Sorozat készül Marlon Brando botrányfilmjének forgatásáról

  Az utolsó tangó Párizsban manapság már igazi kultfilmnek számít.

  • 2021. december 1.

  Világhírű fantasy szerző adaptálja filmre William Golding Legyek Uráját

  Az 1963-as, és 1990-es változat után ismét jó kezekben az adaptáció.

  • 2021. november 30.

  Közel 70 év után kap új fordítást Lev Tolsztoj Háború és békéje

  A legutóbbi fordítás 1954-ben készült a műből.

  • 2021. november 30.

  Az egyik leghíresebb japán színész James Clavell Sógunjának adaptációjában

  Hiroyuki Sanada is a fedélzeten a 10 részes adaptációban.