• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Jonathan Strahan: Sárkányok könyve

Hírek

Világhírű SFF írók szerint sárkányok márpedig léteznek – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Sárkányokból sosem elég – remélhetőleg rajtam kívül is még sokan gondolják így. Épp ezért, amikor megláttam, hogy olyan novellagyűjtemény jelenik meg a Gabo Kiadónál, amelyben minden történet sárkányokról szól, azonnal lecsaptam rá. Ha sárkány, akkor mindenkinek más az elképzelése e csodálatos lényekről – és így vannak ezzel a Sárkányok könyve novelláinak szerzői is. Van itt mechanikus sárkány, a hegyet szellemként őrző kínai sárkány, vízben élő mitikus lény, ami fura módon emberré változott… és még sorolhatnám.

És a szerzői listát is bőven megéri átböngészni. Ha azokat az alkotókat nézem, akiktől én is olvastam magyarul, akkor ott van Ken Liu, akinek A papírsereglet és más történetek című kötetét valószínűleg rengetegen ismerik. Írt a kötetbe az a Daniel Abraham, aki a James S. A. Corey álnéven elhíresült írópáros egyik tagja, és aki Ty Franckkel közösen a Térség-sorozatot írta. Vagy ott van R. F. Kuang, aki már Magyarországon is ismert a Mákháború-sorozat miatt. Talán Peter S. Beagle neve is sokaknak ismerősen cseng, hiszen legfontosabb regénye, Az utolsó egyszarvú 1968-as megjelenése óta kultkönyvvé vált, előbb külföldön, aztán később, nálunk is.

Jonathan Strahan: Sárkányok könyve

Jonathan Strahan: Sárkányok könyve

És ha a teljes antológiát nézem: bár egy híján harminc szerző írt a kötetbe, és mindegyikük másféle sárkányt képzelt el – sőt, a stílusuk is nagyon különböző -, mégis egységes egészet alkot a kötet.

Az antológiában vannak sci-fik, akciójelenetekkel megtűzdelt meneküléses sztori, sőt, vicces történetek is, valamint keleti motívumokkal dolgozó történetek és fantasy némi steampunk beütéssel. Plusz a versek. És mindezt bevezeti a szerkesztő, Jonathan Strahan előszava, amelyben felsorol néhány kivételes, olvasásra érdemes sárkányos történetet.

A szerzők felhasználtak ősi toposzokat, persze a legtöbbször érdekes csavarral. Így egy történet például a hegyet őrző kínai szerencsesárkányról szól – de mi történik akkor, ha a szerencse abban a pillanatban balszerencsévé válik, amikor a sárkány elhagyja a hegyet? Olvashatunk a kötetben sárkányoknak feláldozott lányokról és asszonyokról is. Lányokról, akiket a sárkány barlangjába küldenek, hogy cserébe véget érjen az aszály. Idős asszonyokról, akiket a férjük halála után nem áldozati máglyára küldenek – hasznavehetetlen címszóval -, hanem sárkányoknak ajánlanak fel áldozatul. De mi történik, ha egyes asszonyok nem akarnak birka módjára egy sárkány szájába botorkálni?

Az eredeti, amerikai kiadás

Az eredeti, amerikai kiadás

Szerepelnek olyan sárkányok is a könyvben, akik iskolabuszokra támadnak, és úgy nyitják fel a tetejüket, akár az emberek a konzervet, hogy kiegyék rettegő tartalmukat… És a történetek sorába szépen beillesztve olvashatunk verseket is, amelyekből például megtudhatjuk, milyen az, ha az ember sárkánnyá változik, vagy az, amikor egy sárkány jó, vörös „teát” iszik (mivel a kínai teák ízét annyira nem kedveli), esetleg az, ha az ember lelke változik sárkánnyá.

Több történet is a kedvencemmé vált, és találtam a versek között is kedvemre valót. Ilyen volt Theodora Goss műve, A sárkányok címmel, amelyből megtudhattam, milyen lenne, ha egy nap találnánk a verandánkon pár sárkánykölyköt, amiket talán épp úgy tettek ki az út szélére, ahogyan a nem kívánt kutyakölyköket szokás. De szerettem Seanan McGuire sztoriját is a bántalmazott gyerekekről, a végén a hatalmas csavarral.

Nagyon élveztem a sztorit a lovagról, aki csapdába akart csalni egy sárkányt, miközben a sárkány úgy tudta, épp ő csalja csapdába a lovagot… Olyan jól megírt történet, csavaros és szövevényes, jó stílusú és vicces, hogy szívesen olvastam volna egy teljes regényben Garth Nix Faragj nekem újabb tollat, Fitz mester c. novelláját.

Az eredeti borító illusztrációja

Az eredeti borító illusztrációja

Brooke Bolander története is nagyon érdekes a főszerepben egy férfivel, aki egy nap egy garázsban tér magához, meztelenül, emlékek nélkül, és az őt megtaláló gengszter verőembere lesz, felfedezi az otthonához közeli medencét – és mintha hazatérne…  Aztán ott van Ken Liu, aki megint csak érdekes világról írt, ahol a sárkányok mindennaposak, sőt, a tüzük alternatív energiaforrás az áramhoz képest, épp ezért sokan a saját városukba csalogatnák, mások meg éppenséggel elüldöznék őket. Ráadásul itt a novella felépítése is érdekes, ahogyan a város néhány lakójának monológja keveredik pár, kamerával felvett jelenetet leírásával. És az egyik legjobban megírt sztori szerintem Scott Lynch története, az Esetleg menj oda, és beszélj vele (amely javaslat egyébként az embereket lelkesen fogyasztó sárkányokra vonatkozik).

Kiemelném még a magyar fordítókat, akik szerintem kiváló munkát végeztek: Ballai Mária, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Kemenes Iván, Kleinheincz Csilla, Körmendi Ágnes, Miks-Rédai Viktória, Roboz Gábor, Sárpátki Ádám, Till Katalin, Varró Attila.

Kapcsolódó cikkek

Dean R. Koontz – Anthony North, Brian Coffey, David Axton, Deanna Dwyer, K. R. Dwyer, Leigh Nichols, Owen West, Richard Paige

Dean Koontz új regényében ötvözi a thrillert és a természettudományos kutatásokat

Dean Koontz manapság már a popkultúra egyik legolvasottabb szerzőjének számít.

Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

Ahol a folyami rákok énekelnek /Forrás:https://f21.hu/irodalom/olvassotthon-delia-owens-ahol-a-folyami-rakok-enekelnek/

Magányos kislány a lápvilág közepén, avagy az ártatlanság elvesztése – Könyvkritika

Újra elővettük az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi bestsellerét.

Elhunyt Javier Marías

A világhírű spanyol író 70 éves volt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Tiszeker Dániel (forrás: filmklubpodcast.hu)

  Tiszeker Dániel: A célunk az volt, hogy a bennük élő gyermeket szólítsuk meg

  Amikor a forgatáson 100-150 ember azért van ott, hogy közösen alkossunk egy jót, azt én semmihez sem tudom hasonlítani.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 16.

  Dean Koontz új regényében ötvözi a thrillert és a természettudományos kutatásokat

  Dean Koontz manapság már a popkultúra egyik legolvasottabb szerzőjének számít.

  • 2022. szeptember 16.

  Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

  A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

  • 2022. szeptember 15.

  Magányos kislány a lápvilág közepén, avagy az ártatlanság elvesztése – Könyvkritika

  Újra elővettük az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi bestsellerét.

  • 2022. szeptember 15.

  Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

  A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.

  • 2022. szeptember 15.

  Mária Terézia saját kezű levelétől dedikált Babits életműig licitálhatunk mától

  Tiltólistás könyvek hatalmas gyűjteménye is tulajdonosát keresi.