• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Világturnéval emlékeznek meg Ennio Morricone munkásságáról

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Minden idők egyik leghíresebb filmzeneszerzője, Ennio Morricone tavaly nyár derekán hunyt el, 91 esztendős korában, és ahogy az várható volt, tetemes zenei öröksége egy a tiszteletére szervezett turné keretében ismét eljuthat a rajongóihoz, ráadásul a koncertsorozat a magyar fővárost is érinti majd.

Az Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas zeneszerző tiszteletére szervezett Ennio Morricone – The Official Concert Celebration című koncertturné 2022. december 18-án éri el Budapestet, és áll színpadra a Budapest Sportarénában. A koncepciót még 2019-ben maga a Mester kezdte el kidolgozni, ám annak végső változatát már nem érhette meg, családja azonban nem hagyta, hogy a produkció a feledés homályába merüljön.

Ez sajnos nagyon szomorú élmény is egyben. Természetesen nagyon hiányzik édesapám, de az, hogy megtisztelhetem őt azzal, hogy teljes szimfonikus zenekarral és kórussal vezénylem a fenomenális zenéjét, nagy és mély érzelmekkel teli élmény lesz, nagyon várom, hogy együtt ünnepeljem őt rajongóival szerte a világon” – mondta az Index által idézett interjúban Morricone fia, Andrea, majd Floris Douwes a projekt producere annyit tett hozzá: “Egy életre meghatározó élmény volt közel 7 évig turnézni Ennióval, és áldás volt, hogy sikerült vele létrehozni ezt az új produkciót abban a tudatban, hogy színpadra lépünk, és amire teljes áldását adta. A rajongók nagyon gyakran kértek filmklipeket a koncerteken, ezt a kérést most tiszteletben tartjuk, és közösen tisztelgünk a Maestro és művészi öröksége előtt.

A jól ismert dallamokat a koncerten a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és több mint 50 énekesből álló kórus szólaltatja meg, mely Európa egyik vezető és legkeresettebb zenekarai közé tartozik. Morricone minden idők egyik leghíresebb filmzeneszerzője volt, olyan alkotások zenei aláfestéséért felelt, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A jó, a rossz és a csúf, A dolog, A misszió, az Aki legyőzte Al Caponét, a Volt egyszer egy Amerika, A profi, vagy a Cinema Paradiso, de velünk magyarokkal is dolgozott együtt, hiszen a Sorstalanság dallamai is az ő nevéhez fűződnek. Öt különböző évtizedben is jelöltek az Oscar-díjra, a sors iróniája, hogy önálló filmért végül csupán 2016-ban nyerte el az aranyszobrot Quentin Tarantino Aljas nyolcas című filmjének zenéjéért (igaz, 2007-ben már kitüntették egy életmű Oscarral is). Közel hatvan éves karrierje alatt 550-nél is több filmzenét szerzett, lemezei 70 millió példányban keltek el szerte a világon, begyűjtött három Grammy-, négy Golden Globe-, hat BAFTA-, tizenegy David di Donatello-díjat, és megkapta az Arany Oroszlánt is.

Kapcsolódó cikkek

Sorozat készül Marlon Brando botrányfilmjének forgatásáról

Az utolsó tangó Párizsban manapság már igazi kultfilmnek számít.

Világhírű fantasy szerző adaptálja filmre William Golding Legyek Uráját

Az 1963-as, és 1990-es változat után ismét jó kezekben az adaptáció.

A Disney sorozatot készít Jules Verne Nemo kapitányából

Az eddig leghíresebb adaptáció is a cég nevéhez fűződik.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. december 1.

  A kertvárosi gyilkosság, a naiva, a leskelődő némber és a zokni-szandál – Színikritika

  Négy nagyszerű színész, négy mélyen átélt monológ.

  • 2021. december 1.

  Sorozat készül Marlon Brando botrányfilmjének forgatásáról

  Az utolsó tangó Párizsban manapság már igazi kultfilmnek számít.

  • 2021. december 1.

  Világhírű fantasy szerző adaptálja filmre William Golding Legyek Uráját

  Az 1963-as, és 1990-es változat után ismét jó kezekben az adaptáció.

  • 2021. november 30.

  Közel 70 év után kap új fordítást Lev Tolsztoj Háború és békéje

  A legutóbbi fordítás 1954-ben készült a műből.

  • 2021. november 30.

  Az egyik leghíresebb japán színész James Clavell Sógunjának adaptációjában

  Hiroyuki Sanada is a fedélzeten a 10 részes adaptációban.