• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Peller Mariann: Végtelen kísértés

Interjú

Peller Mariann: Számomra a spiritualitás annyit jelent, hogy nyitott szemmel járok

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Peller Mariann arcát és nevét jól ismerhetik a tévénézők, akár az RTL Klub Reggeli vagy a Sláger FM Lélekközösség című műsoraiból, miközben olyan népszerű filmek és sorozatok szinkronmunkáiban vesz részt, mint a Harmadik típusú találkozások, a TRON vagy a Tarzan legendája, melyben többek közt Mackenzie Davis, Margot Robbie vagy Emma Stone magyar hangját kölcsönzi. Mariann szakmai repertoárja azonban ennél is szélesebb, első regénye, a Végtelen kísértés 2020 novemberében, a COVID-időszak kellős közepén látott napvilágot a Libertine Könyvkiadó gondozásában, és hatalmas sikert aratott, jelenleg már a második utánnyomásánál tart.

A Libertine Könyvesboltban

A Libertine Könyvesboltban

Hogy éled meg, hogy a 2020 végén megjelent regényed már a második újranyomásnál tart?

Csodálatos és megható, nem gondoltam volna. Örömteli látni, hogy amint kikerül egy poszt az oldalamra, vagy bemegyek a Libertine Könyvesboltba dedikálni, másnapra elfogy, és kérdezik, hogy mikor lesz újabb adag, és mikor jön a folytatás. Folyamatosan jönnek a visszajelzések, hogy mennyire megérinti őket a történet, látszólag mennyire az ő érzéseiket írtam meg. Ez számomra egy valóságos csoda.

Egyszer azt mondtad nekem a Végtelen kísértésre, hogy Te nem megírtad, csupán leírtad a történetet. Ezt hogy kell értenünk?

A történetet nem én találtam ki, a szó klasszikus értelmében. Egész egyszerűen félálomban látni és hallani kezdtem témákat, képeket, amik lassan összeálltak értelmes történetekké. Azért is élveztem ennyire az írást, az ötleteket arra vonatkozóan, hogy merre menjen tovább a sztori, mert kívülálló tudtam maradni. Ahogy felmerült egy kérdés, szinte rögtön jött is rá a válasz. Nem voltak verziók a fejemben, az irány a történet alakulásában szilárdan ott volt a fejemben, így aztán számomra is egészen izgalmas utazássá vált.

Mariann dedikál a COVID alatt

Mariann dedikál a COVID alatt

A „spirituális” jelzőt manapság sokfelé pejoratív értelemben használják, de számodra mit jelent a spiritualitás, mit ad hozzá az életedhez?

A spiritualitás számomra annyit jelent, hogy a hétköznapokban nyitott szemmel, szívvel járok. Tudatosan figyelve jelen lenni az életünkben adódó szituációkban. Ha feszültség keletkezik bennünk egy helyzetre adott reakcióban, akkor azt ne vegyük természetesnek, gondolkodjunk el inkább, hogy bennünk ez miért okoz frusztrációt, és egy másik emberben miért nem.

Belőlem miért vált ki haragot, gyűlöletet, irigységet? Elkezdem figyelni magamat, elkezdem megérteni, hogy mire van szükségem annak a bizonyos belső gombnak az átkattintásához, hogy a legközelebbi hasonló helyzetben ne ugyanígy reagáljak. Tudatosan megnézni, mi történik akkor, ha másképp reagálok. Ettől majd elkezd változni a környezetünk, az életünk, a kapcsolataink. Valójában ennyi a spiritualitás, kicsiben és nagyban egyaránt.

2017-től fut a YouTube-on az Utazás a lelked körül című műsorod, amiből úgy fest, számodra ez nem pusztán érdeklődési terület, de egyfajta küldetés is.

Igen, bár szándékosan nem használok ilyen nagy szavakat, de mondhatjuk, hogy igen. Nem kevés időt töltök ezzel a témával, a szabadidőmben is örömmel foglalkozom vele; módszereket, elméleteket tanulmányozok, könyveket olvasok. Egyszerűen engem ez érdekel, bölcsesség és tanulnivaló, ennek a megszerzése mozgat, ez érdekel. Alighanem mindenkinek az életében eljön egy pont, amikor elgondolkodik, hogy mi a frászért vagyunk itt. Én ezzel tulajdonképpen ezt kutatom, és a saját hitemet is erősítem azáltal, hogy másoknál rákérdezek, hogy miben hisznek. Amikor pedig ő elmondja, akkor vagy megerősítést kapok, vagy új nézőpontokat, ami által én is gazdagabb leszek, és így a hallgatóknak és olvasóknak is tudunk adni vele.

Peller Mariann: Végtelen kísértés

Peller Mariann: Végtelen kísértés

Változott a spiritualitás szerepe a COVID ideje alatt?

Erősödött, teljes mértékben. Elnézést a közhelyekért – de a közhelyek igazak, nem hiába lettek közhelyek – most van az a pont, amikor illenék felfognunk és elfogadnunk, hogy mindannyian össze vagyunk kötve.

Kell-e erre jobb bizonyíték, minthogy a világ másik végén elszabadul egy vírus, amitől a mi életünk itt, Magyarországon gyökerestől megváltozik? És nem csak itt, hiszen végigsöpör a világon, és mindenkire hatással van. Ez nem csak kórokozókkal terjed, szellemi síkon ugyanez történik, ezért aztán abszolút nem mindegy, hogy miket érzünk, miket gondolunk, miket kívánunk másoknak és magunknak az életünk során.

Úgy tudom, készül a Végtelen kísértés folytatása, mire számíthatnak az olvasók?

Szeretném még tovább mélyíteni a két főszereplő kapcsolatát, bepillantást engedni az olvasók számára a múltba, a sorsuk formálódásába, abba, hogy mindez hogyan hat ki az életük jelenlegi alakulására. A második kötet messzebbre visz, és igyekszik a jelenben felbukkanó jelekre magyarázatot adni, mondhatni, az egész kiad egy nagy közös képet. A múlt és a jelen kapcsolatából pedig egy lehetséges jövő születik. Úgy szeretnék írni, hogy a puzzle darabkái a helyükre kerüljenek, és mindenki számára érthető legyen. Remélem, hogy úgy történik, ahogy az első kötetnél, és vezetik a kezem. Jön a sugallat. A folytatást is leírom és nem megírom, de sokkal tudatosabb vagyok, különösen a tervezés tekintetében. Minden jel, ami a világban történik, meghatározza a történetet, ahogy meghatároz engem is.

"A spiritualitás számomra annyit jelent, hogy a hétköznapokban nyitott szemmel, szívvel járok."

„A spiritualitás számomra annyit jelent, hogy a hétköznapokban nyitott szemmel, szívvel járok.”

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 15.

  Tiszeker Dániel: A célunk az volt, hogy a bennük élő gyermeket szólítsuk meg

  Amikor a forgatáson 100-150 ember azért van ott, hogy közösen alkossunk egy jót, azt én semmihez sem tudom hasonlítani.

  • 2022. szeptember 12.

  A hóhér, akivel szívesen elborozgatnánk – Interjú Gráczer L. Tamással „A Háromfa hölgye” című történelmi krimije kapcsán

  Hazai szerzős interjúink sorában most igazi különlegességgel jelentkezünk.

  • 2022. augusztus 17.

  Gerevich András: A katarzis feloldja a világ nyomasztását

  Alkotásról, motivációról, pandémiáról, családról és Pilinszky Jánosról beszélgettünk.

  • 2022. július 14.

  Tarja Kauppinen: A nyelv dekonstruálása az egyik legjobb komikumforrás

  A magyar kortárs íróval a szép- és a szórakoztatóirodalom közti falak lebontásáról.

  • 2022. július 12.

  A Karantén Zóna: Ezek a történetek pandémia nélkül is érvényesek

  Az HBO első magyar játékfilmjének készítőivel beszélgettünk.