• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Nagy Könyves Beavatás

Interjú

Szabó Eszter: Az olvasás nem magányos dolog, hanem valódi közösségformáló élmény

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Nagy Könyves Beavatás egy középiskolások számára készült ötfordulós játék, amely Veronica Roth A beavatott című trilógiájára épül. A játékról az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársával, Szabó Eszterrel beszélgettünk.

Nagy Könyves Beavatás

Nagy Könyves Beavatás

Mi A Nagy Könyves Beavatás küldetése?

Elsősorban megszólítani és megnyerni a könyvtárnak a 14-19 éves korosztályt. A gyermekkönyvtár sikeres olvasásnépszerűsítő tevékenysége után sok olvasót elveszítünk, amelynek számos oka van. A megnövekedett elfoglaltságuk, életkori sajátosság, illetve azt gondolják, nincs is miért bejönniük a könyvtárba, hiszen a világhálón szinte minden információt megtalálnak. Ezért fontos megszólítani és olyan programokat felkínálni számukra, amelyen keresztül meg tudjuk őket nyerni a könyvtárnak, hogy vissza találhassanak az olvasás szeretetéhez, de ami fontosabb, hogy közösségi élményeket találjanak itt a könyvtárban.

Ilyen élmény A Nagy Könyves Beavatás is, hiszen az 5 hónapon keresztül tartó játék rengeteg közös munkát, szórakozást, tanulást, beszélgetést jelent a csapattagok számára. Bátran kijelenthetjük, hogy az olvasás nem magányos dolog, hanem valódi közösségformáló élmény. A Nagy Könyves Beavatás is egy olyan játék, ahol jobban megismerhetik önmagukat, társaikat a fiatalok, mindezt természetesen könyveken, olvasmányokon keresztül.

Milyen feladatokat kell teljesíteni a játékban?

A kihívás során összesen öt különböző műfajú könyvet kell kiválasztani a Könyvválasztóból, ehhez könyvajánlókat írni, és fordulóként megoldani egy-egy különleges kreatív feladatot. Eddigi legnépszerűbb kreatív feladataink voltak, pl. borító újra tervezés, vagy egy jelenet forgatása a kiválasztott könyvből. A Fanfictiont is nagyon szerették, mikor is egy új befejezést, vagy folytatást lehetett írni a könyvhöz, de lehetőséget kaptak a fiatalok, hogy képzeletbeli beszélgetést folytathassanak a szereplőkkel egy chatszobában, vagy épp térképet készítsenek, mint útmutatót az olvasmányhoz.

Kreatív feladat-montázs készítés

Kreatív feladat-montázs készítés

Hogyan született az ötlet és hogy találtatok egymásra Kalcsó Krisztivel?

Az ötlet 2015-re nyúlik vissza, akkor jött létre a Bródy Sándor Megyei és Városi könyvtárban egy külön részleg a tini olvasóknak Tini-zug néven. Azonban egy helység önmagában kevés, azt tartalommal is meg kellett tölteni. Ekkor jött az ötlete az online olvasásnépszerűsítő játéknak, amelyet első évben csak megyei szinten valósítottunk meg. Fontosnak tartottuk az online jelenlétet, de mindenképpen olyan elemekkel, amelyek a könyvtárhoz kötődnek. Beavató olvasó klubok megvalósítása, könyvtári programokon való részvétel GRÁTISZ pontokért, mindezt természetesen csapatmunkában. A másik játékmesterrel, Kalcsó Krisztivel sok éve tart az ismeretség. Annak idején, mint lelkes könyvmoly járt könyvtárunkba, és oszlopos tagja volt a Fanatik Rídörz tini olvasóklubunknak. Szeptember óta kollégaként erősíti a könyvtárat, és a játékot is. Szerintem nagyon jó hatással lehettünk rá, hogy első munkahelynek bennünket választott.

A játékmesterek

A játékmesterek

A játék sikeresen megszólítja a középiskolás korosztályt? Sokan vesznek részt benne?

Úgy gondolom nem jutottunk volna el a hatodik évadig, ha nem lenne igény a játékra. Nagyon bizakodó vagyok, hogy évről-évre ilyen sokan érdeklődnek, és minden híreszteléssel szemben azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok igenis szeretnek olvasni. Azonban a mi felelősségünk, hogy milyen olvasmányokat adunk a kezükbe szülőként, pedagógusként, könyvtárosként. A játékot minden platformon igyekeztünk hirdetni, ennek köszönhetően idén összesen 78 csapat regisztrált 223 fővel.

Beavató Klub

Beavató Klub

Hogy vonzottak magukhoz először a könyvek? Miért jó könyvtárosnak lenni?

Szerencsés vagyok mert mindig könyvek vettek körül, és olyan könyveket kaptam, amiket szívesen is olvasgattam. A könyvtárhoz való vonzódásom kicsit későn, a gyerekeim kicsi korában kezdődött, ugyanis akkor kezdtünk járni az egri Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtárába.

Itt tapasztaltam először, hogy a könyvtár sokkal több is lehet, mint egy hely, ahol az emberek könyveket kölcsönöznek. Könyvtároskánt, és számtalan program gazdájaként sokszor jó boszinak érzem magam, aki képes a közönségét elvarázsolni, megnyerni egy-egy jó könyvnek, vagy csak egyszerűen élményt adni egy jól eltalált könyvajánlón keresztül.

Mitől különleges a Bródy, és milyen más kezdeményezések köthetők a Bródy könyvtárhoz?

Attól vagyunk talán különlegesek, hogy nyitottak vagyunk az újdonságokra, és nem félünk őket kipróbálni. Ehhez minden támogatást megkapunk az intézmény vezetőségétől, elsősorban Tőzsér Istvánné igazgatónőtől. Legyen szó a Parkkönyvtárunkban cirkáló tricikliről, vagy akár az „Olvass a kutyának” programról, amelynek keretein belül négylábú kedvenceinknek olvashatunk, de ott van még a könyvtárbusz elindítása, vagy épp egy nálunk szinte teljesen ismeretlen műfajú dolog, a silent book gyűjtemény létrehozása. Az olvasók megszólításához, érdeklődésük felkeltéséhez nélkülözhetetlen, hogy figyeljünk a világ változásaira, reagáljunk rá. Mindezt tesszük azért, hogy minél szélesebb rétegekhez érjünk el megnyerve őket az olvasásnak, a könyvtárnak, és természetesen a könyv varázsának.

Záró Ünnepély 2019. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Záró Ünnepély 2019. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Mi az a silent book? Kinek és mire való?

A silent, vagy wordless book szöveg nélküli képeskönyvet jelent, és minden korosztálynak szólnak ezek a csodás alkotások. „Olvasása” talán megerőltetőnek tűnik, főleg nekünk felnőtteknek, hiszen a szöveget saját magunknak kell megalkotni hozzá. Ami talán nehéznek tűnhet benne, egyben előnyére is válik. A szöveg hiánya ne vezessen félre minket és ne gondoljuk azt, hogy ezek a könyvek nem kínálnak semmit a hagyományos olvasásfejlesztés számára.

Ha vesszük a fáradtságot és elmélyedünk egy-egy könyv tanulmányozásában, felismerjük – mindazok mellett, hogy jó néhány képességet fejleszt –, valójában egy remek szórakozás és izgalmas kihívás belekerülni abba a folyamatba, amiben egy történetet együtt formálhatunk gyerekeinkkel, csoportjainkkal, osztályunkkal. Bízunk benne, hogy nálunk is egyre több helyen ismerik fel ezeknek a könyveknek az előnyeit, és nálunk is olyan népszerűségre tesz szert, mint már oly sok helyen a világ számos részén.

Mik a terveitek a jövőre?

Természetesen szeretnénk folytatni A Nagy Könyves Beavatást kb. az idők végezetéig, ehhez kapcsolódva pedig két hét múlva újra elindul a kamasz korosztálynak szóló Bródy Könyvfaloda olvasó klubunk, ahol végre jól kibeszélhetjük a kihívásban olvasott könyveket. A jövőben pedig egy ludotéka létrehozását is célul tűztük ki, ahol a társasjátékok lennének a középpontban.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 15.

  Tiszeker Dániel: A célunk az volt, hogy a bennük élő gyermeket szólítsuk meg

  Amikor a forgatáson 100-150 ember azért van ott, hogy közösen alkossunk egy jót, azt én semmihez sem tudom hasonlítani.

  • 2022. szeptember 12.

  A hóhér, akivel szívesen elborozgatnánk – Interjú Gráczer L. Tamással „A Háromfa hölgye” című történelmi krimije kapcsán

  Hazai szerzős interjúink sorában most igazi különlegességgel jelentkezünk.

  • 2022. augusztus 17.

  Gerevich András: A katarzis feloldja a világ nyomasztását

  Alkotásról, motivációról, pandémiáról, családról és Pilinszky Jánosról beszélgettünk.

  • 2022. július 14.

  Tarja Kauppinen: A nyelv dekonstruálása az egyik legjobb komikumforrás

  A magyar kortárs íróval a szép- és a szórakoztatóirodalom közti falak lebontásáról.

  • 2022. július 12.

  A Karantén Zóna: Ezek a történetek pandémia nélkül is érvényesek

  Az HBO első magyar játékfilmjének készítőivel beszélgettünk.