• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Amikor a kevesebb néha több

Irodalom

10 világhírű kisregény, mert a kevesebb néha több

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Egy igazi könyvmoly számára nincs is jobb, mint alámerülni egy sok száz oldalon, szépen megrajzolt karakterek izgalmas történetén át hömpölygő gigászi történetbe, ám nem hiába kezd az utóbbi években egyre inkább felfutni a kisregény műfaja. Számtalan író eszmélt rá, hogy röviden, tömören megfogalmazni ugyanazt, amit egyébként ezer oldalra is lehetne nyújtani, nem csupán kihívás, de befogadói, azaz olvasói oldalról is egészen más élmény. Míg egy hosszú regény egy kellemesen átborozott lusta délután, addig egy ütős kisregény egy hamarjában elfogyasztott méregerős rövidital.

És bizony igaz a közhely, hogy a kevesebb néha több, erre pedig az irodalomtörténet is ad bizonyságot, elég csak végigtekintenünk az elmúlt száz-százhúsz év világsikerein, melyek egy része alig-alig nyúlik túl a 100 oldalon, mégis olyan egyetemes emberi igazságokat fogalmaz meg, amik manapság is velünk élnek. Ha nincs időtök belefogni egy regénybe, helyette ajánlunk most 10 zseniális kisregényt.

Amikor a kevesebb néha több

Amikor a kevesebb néha több

Thornton Wilder: Szent Lajos király hídja

A neves amerikai drámaíró művét Pulitzer-díjjal tüntették ki a megjelenést követően. A XIX. században játszódó, és egy Peruban lévő, leszakadó függőhíd áldozatainak létét körüljáró, erősen filozofikus hangvételű történetnek olyan rajongói akadnak, mint Sigmund Freud, vagy épp Kosztolányi Dezső. Utóbbi felelős az egészen kiváló magyar fordításért is, és azért, hogy mi magyarok megismertük Wilder nevét, akit egész munkássága során az élet komplexitásának értelme és annak kutatása kötött le, és mely törekvésének mintapéldája 1927-ben megjelent első műve.

Thornton Wilder: Szent Lajos király hídja

Thornton Wilder: Szent Lajos király hídja

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Egy mű, mely Pulitzer-díjat, és tulajdonképpen irodalmi Nobel-díjat is hozott a szerzőnek 1954-ben. A XX. századi amerikai próza egyik csúcsteljesítménye, amiért rajongott Kurt Vonnegut, és Anthony Burgess is, és amiről korábban ezt írtuk:A mű legfontosabb pontja éppen az, hogy rendkívül egyszerű, ám univerzális történetet dolgoz fel, az ember vágyát arra, hogy megszerezzen valamit, és ezzel kiteljesedhessen az élete, nem feltétlenül mások elismerése kedvéért, sokkal inkább önbecsülése helyreállításáért.”

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

John Steinbeck: Egerek és emberek

Egy újabb Nobel-díjas amerikai író, akinek első széleskörű sikere volt az 1937-ben megjelent Egerek és emberek című kisregény. Steinbeck közkedvelt témái és karakterei, a mezőgazdaság, és a munkások életének szívszorító találkozása egy rendkívül rideg, és kegyetlen szabályszerűségek mentén működő világban. Steinbeck műve ismét csak a tömörség, és az egyetemes mondanivaló lenyűgöző metszéspontján áll, Hemingway művéhez hasonlóan érzelmes, érzelemdús, és felkavaró műremek.

John Steinbeck: Egerek és emberek

John Steinbeck: Egerek és emberek

Lev Tolsztoj: Ivan lljics halála

A legtöbb művét idős korára megtagadó orosz mesélőzseni a világirodalom egyik legfontosabb művéért, a Háború és békéért felel, ugyanakkor neki nem szükségeltetett 1500 oldal egy igazán magával ragadó és elgondolkodtató történet felvázolásához. Az Ivan Iljics halála a betegség, a leépülés, az ajtón kopogtató és elkerülhetetlen vég, a halál érzékletes krónikája, mely megmutatja, hogyan nézzünk szembe életünk elvesztegetett lehetőségeivel, megromlott rokoni kapcsolataival az elmúló utolsó pillanataiban.

Lev Tolsztoj: Ivan lljics halála

Lev Tolsztoj: Ivan lljics halála

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Kissé talán látszólag kilóg a sorsból Lovecraft mítoszteremtő 1926-os műve, de okvetlenül ide kívánkozik, hiszen óriási hatást gyakorolt a fantasy, a dark fantasy, és a horror műfajok fejlődésére is a XX. század második felében. Ha nincs a nyomozás a különös, groteszk bálvány eredetének nyomában, akkor egészen biztosan szegényebbek lennénk Stephen King, China Miéville, Neil Gaiman, vagy épp Clive Barker remekeivel is, hiszen az pályafutásukra, írói képeikre bevallottan rányomta a bélyegét a Lovecraft szörnykultuszát megalapozó írás.

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Robert Louis Stevenson: Dr. Jeckyll és Mr. Hyde különös esete

Stevenson már túl volt A kincses sziget lenyűgöző sikerén, mikor egy álmában kísértette meg e történet magva, melyet aztán keresztezett saját kriminológiai tanulmányaival. Korábban ezt írtuk a skót író 1886-os remekművéről: „Ahogy már a korabeli kritika is rámutatott, a regény központi szimbóluma a dualitás, az egymással szembenálló érzelmek, hiszen Jeckyll és Hyde „harca” egyaránt lehet az állat, és az ember, a civilizáció és a barbarizmus, vagy épp az ember lelkében dúló rosszindulat, és jóhiszeműség allegóriája is.”

Robert Louis Stevenson: Dr. Jeckyll és Mr. Hyde különös esete

Robert Louis Stevenson: Dr. Jeckyll és Mr. Hyde különös esete

Joseph Conrad: A sötétség mélyén

Conrad harmadik anyanyelvén írta mérsékelt kritikai sikert aratott, majd később kultikussá érő művét 1902-ben. A műről ezt írtuk korábban: „A sötétség mélyén egy lassan hömpölygő, rendkívül sötét tónusú, barátságtalan és tüskés mese, valami olyasmi, amilyennek szerzője a mindennapi életet és a világot láthatta; valójában a szépirodalom legfontosabb törekvésének ékes és direkt példája, hiszen, ahogy Marlow egyre közelebb kerül Kurtzhoz, az gyakorlatilag nem más, mint az a bizonyos út önmagunk megismeréséhez, mely minden ember életében jelen van.”

Joseph Conrad: A sötétség mélyén

Joseph Conrad: A sötétség mélyén

 

Franz Kafka: Az átváltozás

A realizmus és a szürreális elemek keverékének mestere egyik emblematikus művét 1912-ben írta meg. Az álmában hatalmas féreggé változó Gregor Samsa története egészen groteszk agymenés, egy korát mérföldekkel megelőző zseniális szimbolikával megáldott mű, ám aki ismeri Kafka életrajzát, az pontosan tudja, hogy ahogy munkái 90%-át, úgy ezt is elutasította életében. A XX. második felében aztán számtalan nagy gondolkodó és író nevezte példa- és előképének Kafkát, olyanok, mint Jean-Paul Sartre, Albert Camus, vagy épp Samuel Beckett.

Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Capote nevét manapság leginkább a Hidegvérrel című bűnügyi dokumentumregénye őrzi ékesen, holott már 23 évesen megjelentette első regényét, rendkívüli tehetsége pedig kisregények és novellák egész során át öltött testet. A nagy sikerű, Audrey Hepburn főszereplésével készült adaptáció tette híressé 1958-ban megjelent Álom luxuskivitelben című kisregényét, mely egy ágrólszakadt író és egy rejtélyes fiatal nő kapcsolatának viszontagságos és ellentmondásos történetét örökíti meg, és melyet többek közt Norman Mailer is az egyik legfontosabb XX. századi amerikai műnek nevezett.

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

George Orwell: Állatfarm

Orwell, akit kritikusai nemzedéke fagyos lelkiismereteként emlegettek, az 1984 elsöprő sikere előtt írta meg Állatfarm című allegorikus állatmeséjét, melyet aztán számtalan – főleg szocialista országban – betiltottak. Korábban ezt írtuk róla: „Az Állatfarm egy fabulába oltott politikai szatíra, egy átfogó társadalmi allegória, mely Orwell első olyan műve, melynek folyamatai és kinyilatkoztatásai nem csupán saját kora viszonyaira reagálnak, de egy annál sokkal erőteljesebb, univerzális, és a jövőbe nyúló szociológiai és politikai üzenetet fogalmaznak meg.”

George Orwell: Állatfarm

George Orwell: Állatfarm

Kapcsolódó cikkek

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.