• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Dörzsölt detektívek a krimi berkeiből

Irodalom

15 dörzsölt detektív a bűnügyi irodalom berkeiből

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Szeretjük a jó krimit, ezt már számtalanszor megfogalmaztuk, vonzódunk a rejtélyekhez, a csavaros gondolatmenetekhez, a logikus következtetésekhez, és a meglepő csavarokhoz, de hozzá kell tegyük, egy jó krimi mit sem ér egy kiváló főszereplő, egy zseniálisan éles eszű nyomozó nélkül. Mindent, ami letehetetlenné tesz egy bűnügyi történetet ő maga fog össze igazán, mi pedig ki is próbálhatjuk magunkat, vajon előbb rájövünk-e a rejtély nyitjára, mint kedvenc detektívünk.

A krimi műfaja hihetetlenül sokszínű, és hosszú evolúción ment keresztül, de talán sokkal inkább önmaga maradt az idők folyamán, mint bármelyik másik zsáner. A rejtély mindig adott, és adott a nyomozó is, akik igencsak hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek ugyan, mégis ezerszínűek lehetnek. A paletta igencsak széles, alighanem mindenki el tudja dönteni, kinek a személyisége áll hozzá a legközelebb, de az alábbiakban megpróbálunk némi segítséget nyújtani ebben a kérdésben.

Dörzsölt detektívek a krimi berkeiből

Dörzsölt detektívek a krimi berkeiből

Sherlock Holmes

Ki mással is kezdhetnénk a listát, ha nem az egyik legzseniálisabb detektívvel, aki száz évre előre meghatározta a krimi műfaj alakulását. Sir Arthur Conan Doyle teremtménye iszonyúan éles logikájáról, következtető- és megfigyelőképességéről ismert, mindemellett olykor kibírhatatlanul kényszeres figura, kiválóan hegedül, az adrenalin megszállottja, és mellette ópiumfüggő.

Mikor jelent meg először? 1887-ben a Bíborvörös dolgozószoba című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Négy regény íródott a főszereplésével, bármelyik jó választás, a Sátán kutyája gyakorlatilag kötelező, de a novellák is meglepően egységes színvonalúak.

Benedict Cumberbatch (balra) Sherlock Holmes szerepében

Benedict Cumberbatch (balra) Sherlock Holmes szerepében Forrás: imdb.com

Harry Bosch

A Los Angeles-i gyilkossági nyomozó az egyik legnépszerűbb detektív a modern amerikai krimiirodalomban, önfejű, szabályszegő, igen kifinomult igazságérzettel, ám épp emiatt hajlamos önbíráskodásra, és akár a törvényszegésre is, ám mindig határozottan kiáll azok mellett, akiket szeret, legyen szó családtagról, kollégáról. Michael Connelly teremtménye utálja a modern technikát, és óriási jazz rajongó.

Mikor jelent meg először? 1992-ben a Sötét visszhang című regényben

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Egységes színvonalú a lassan két tucat regényt számláló sorozat, de a Csontok városa, Az Echo park titka, vagy az Angyaljárat kitűnő választás.

Harry Bosch-t a vásznon Titus Welliver (balra) kelti életre

Harry Bosch-t a vásznon Titus Welliver (balra) kelti életre Forrás: imdb.com

Philip Marlowe

Egy újabb név, akit vélhetően senkinek sem kell bemutatni, a hard-boiled krimik egyik emblematikus alakja, Raymond Chandler agyának szüleménye. Cinikus, a gyönyörű nők társaságában könnyen elcsábuló típus, aki bár elutasítja az erőszakot, ha kell, nem rest az öklét is bevetni, és bár a felszínen iszákos figura, valójában igen intelligens, szereti a költészetet, a sakkot, és erős erkölcsiséggel bír.

Mikor jelent meg először? 1939-ben a Hosszú álom című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? A Hosszú álom talán a legjobb regény vele a főszerepben, de az utolsó mű Visszajátszás címmel, szintén sokat elárul Marlowe karakteréről.

Humphrey Bogart egyik leghíresebb szerepe Philip Marlowe-ként a Hosszú álomban

Humphrey Bogart egyik leghíresebb szerepe Philip Marlowe-ként a Hosszú álomban Forrás: imdb.com

Arkagyij Renko

Talán egy ismeretlenebb név a listáról, a félig pueblo indián származású Martin Cruz Smith teremtménye. Talpig becsületes, cinikus fickó, aki ügyészségi főnyomozóként próbál boldogulni egy KGB uralta Szovjetunióban, aki kétkedve fogad minden eltussolási műveletet a felsőbb hatalom részéről, és akinek még egy komoly családi örökséggel is meg kell küzdenie, hiszen egy ismert, véreskező sztálinista fia.

Mikor jelent meg először? 1981-ben a Gorkij Park című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Legnagyobb bánatunkra mindössze a debütáló regény jelent meg magyarul, pedig az igazi izgalmak csak utána következnek, és az sem számított, hogy a regényt megfilmesítették, William Hurt-tel a főszerepben.

William Hurt (balra), mint Arkady Renko a Gorkij Park című filmben

William Hurt (balra), mint Arkady Renko a Gorkij Park című filmben Forrás: imdb.com

Jane Marple

Vagy Miss Marple, ahogy a legtöbben ismerik, Agatha Christie legendás nyomozója, aki mintegy az első női nyomozó alak a krimitörténelemben. Az írónő saját anyai nagyanyjáról mintázta, kitartó, szívós hölgy, aki bátorságával és szemfülességével boldogul egy alapvetően férfiak uralta világban, és nem fél szembe menni semmiféle előítélettel, olykor mintegy a társadalom lelkiismeretének szerepét is magára vállalva.

Mikor jelent meg először? 1930-ban Gyilkosság a paplakban című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? A debütáló regény legalább olyan jó választás, mint a Szunnyadó gyilkosság, a Rejtély az Antillákon, vagy épp a Gyilkosság meghirdetve.

Joan Hickson Miss Marple szerepében

Joan Hickson Miss Marple szerepében Forrás: imdb.com

Baskerville-i Vilmos

Az egyetlen a listán szereplők közül, akihez nem kötődik komplett sorozat, ellenben Umberto Eco karaktere kétségtelenül ide kívánkozik. Vilmos, az egykori inkvizítor, most ferences rendi szerzetes, egy apátságban félelmetes logikai készségével derít fel egy kényes gyilkossági ügyet, olyan világi eszközökkel, melyek miatt kis híján kiátkozza őt az egyház.

Mikor jelent meg először? 1980-ban A rózsa neve című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Tekintve, hogy ez az egyetlen mű, melyben alakja megjelenik, mást nem is igen tudunk ajánlani, de a regény után érdemes rögtön a filmadaptációt is megtekinteni, ahol Vilmost Sean Connery kelti életre.

Sean Connery az 1986-os A rózsa neve című filmben, mint Baskerville-i Vilmos

Sean Connery az 1986-os A rózsa neve című filmben, mint Baskerville-i Vilmos Forrás: imdb.com

Harry Hole

A Tetovált lány-féle Larsson-trilógiával piacot robbantott skandináv krimik talán legjellegzetesebb szereplője Jo Nesbo regényeiből. Hole egy számtalan lelki traumával bíró, meghasonlott, ám rendkívül éles eszű nyomozó az Oslo-i Rendőrség állományában. Nesbo bevallása szerint Hole fő inspirációs forrása Michael Connelly Harry Bosch nyomozója volt, és kétségtelenül, hogy fedezni is fel hasonlóságokat kettejük személyisége közt.

Mikor jelent meg először? 1997-ban a Denevérember című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? A Boszorkányszög a személyes kedvencem, de A megváltó, a Hóember és a Vörösbegy legalább ilyen biztos választás.

Michael Fassbander a gyengén sikerült Hóember adaptációjában

Michael Fassbander a gyengén sikerült Hóember adaptációjában Forrás: imdb.com

C. Auguste Dupin

Lehagyhatatlan a listáról a krimitörténelem első igazi nyomozója, Edgar Allen Poe teremtménye. Forradalmiságára jó példa, hogy alakja még azelőtt született, hogy egyáltalán a detektív jelző megragadt volna a köztudatban. A francia Dupin kreatív elme, aki érdeklődik a bűnöző ember logikai működése után, és így képes félelmetes következtetésekkel bonyolult ügyek megoldására.

Mikor jelent meg először? 1841-ban A Morgue utcai kettős gyilkosság című novellában.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Sajnos Dupin mindössze három novellában jelenik meg Poe rövid élete során, ezek a fentebb említett debüt, valamint Marie Roget titokzatos eltűnése és Az ellopott levél. Mindegyik kötelező.

Luke Evans A holló című filmben egy Dupin-ról mintázott nyomozó szerepében

Luke Evans A holló című filmben egy Dupin-ról mintázott nyomozó szerepében Forrás: imdb.com

Jules Maigret

Georges Simenon belga író, francia karaktere, akit jellemében legtöbbször a fentebb említett Miss Marple-hoz szokás hasonlítani, noha jelentős különbség köztük, hogy Maigret szívesen hagyatkozik olykor csalhatatlannak tűnő ösztöneire. Maigret türelmes és tisztességes fickó, akit általában nagy és szélesvállú embernek írnak le, mely sziluett gyakran kelt félelmet az ellenségeiben.

Mikor jelent meg először? 1931-ben a Maigret és a furcsa idegen című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Kellemes olvasmány mindegyik, noha a nagy életmű miatt a színvonal elég egyenetlen, de pl. a Maigret és a kiugrott felügyelő, a Maigret és a magányos férfi, vagy a Maigret nyaralni megy jó választás.

Basil Sydney, mint Jules Maigret, a karaktert később Jean Gabin, és Rowan Atkinson is eljátszotta

Basil Sydney, mint Jules Maigret, a karaktert később Jean Gabin, és Rowan Atkinson is eljátszotta Forrás: imdb.com

Kurt Wallander

Egy újabb skandináv nyomozó, a 2015-ben elhunyt Henning Mankell agyának szüleménye, mondhatjuk, hogy a svéd Ystad városának jóságos védelmezője. Wallander valóban küzd a sötétséggel, és saját démonaival, többek közt az alkohollal, és egyre inkább belekeseredik a munkájába is, miközben lázadó lányával is össze akarja tartani a kapcsolatukat, és gyakran érzelmileg is bevonódik az általa vizsgált ügyekbe.

Mikor jelent meg először? 1991-ben A gyilkosnak nincs arca című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Mankell féltégla méretű, melankolikus krimijei megterhelő olvasmányok, de pl. A fehér nőstény oroszlán, vagy a Hamis nyomon című regényekkel nem igazán lehet tévedni.

Kenneth Branagh Kurt Wallander nyomozó szerepében

Kenneth Branagh Kurt Wallander nyomozó szerepében Forrás: imdb.com

Jack Reacher

Sokan talán a két, változó színvonalú Tom Cruise-filmből emlékeznek a karakterre, pedig igen hosszú krimi könyvsorozat épül Jack Reachere Lee Child jóvoltából. Reacher igazi vándormadár, az egykori katonai rendész különös genetikai indokkal magyarázza, miért járja keresztül-kasul az Egyesült Államokat, de tény, hogy ahol kétes ügyeket szimatol, ott megáll segíteni a rászorulókon, mégha látszólag semmi motivációja sincs rá.

Mikor jelent meg először? 1997-ben az Elvarázsolt dollárok című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Child regényeiben nincs nagy minőségbeli kilengés, gyakorlatilag mindegyik kellemes krimi, de talán A pók hálójában, A titokzatos látogató, vagy az Összeesküvés lehet kitűnő belépő.

Tom Cruise, mint Jack Reacher

Tom Cruise, mint Jack Reacher Forrás: imdb.com

Hercule Poirot

Ha Sherlock Holmes nem szorult komolyabb bemutatásra, a világ talán második leghíresebb detektívje, Poirot sem. Agatha Christie legendás nyomozója rokon Conan Doyle teremtményével, hihetetlen megfigyelő- és dedukciós készség jellemzi, piperkőc viselkedése miatt azonban olykor ellenfelei hajlamosak lebecsülni, pedig ő maga tűzön-vízen át az igazság nyomában lohol.

Mikor jelent meg először? 1920-ban A titokzatos stylesi eset című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Christie Poirot-val nem tudott hibázni, de ha mindenképpen ki kéne emelnem néhány művet, akkor a sokszor feldolgozott Gyilkosság az Orient Expresszen lenne az egyik, majd Az ABC-gyilkosságok, és a Halál a Níluson.

A mindenki által ismert Poirot, David Suchet alakításában

A mindenki által ismert Poirot, David Suchet alakításában Forrás: imdb.com

Matthew Scudder

Ha valakinek nem mondana semmit a név, hát néhány éve Liam Neeson bújt a meghasonlott, egykori alkoholista nyomozó bőrébe, aki Lawrence Block talán legjobb, de mindenképpen legkeményebb szériáját viszi a hátán. Az igazsághoz mindig hű Scudder legalább annyira próbálja önmagát menteni az elkárhozástól, mint amennyire az ügyeit igyekszik megoldani, teszi mindezt New York kétes hírű, sötét negyedeiben.

Mikor jelent meg először? 1976-ban Az apák bűnei című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Block stílusa lehengerlő, olykor igazi ponyva, máskor kemény lélektani dráma, kezdésnek a Tánc a mészárszéken, vagy A pusztítás és teremtés ideje is ajánlható.

Liam Neeson, mint Matthew Scudder magánnyomozó

Liam Neeson, mint Matthew Scudder magánnyomozó Forrás: imdb.com

Sam Spade

A hard-boiled krimik másik alfája Philip Marlowe-n túl, Dashiell Hammett ikonikus magánnyomozója, aki gyakorlatilag tökéletesen megfelel Chandler nyomozójának, noha alapvetően Spade inspirálta Marlowe megteremtését. Spade cinikus, a törvényt a saját érdekében könnyedén áthágó figura, aki gyűlöli, ha felültetik, de olykor mégis besétál a csapdába, mert ahogy minden hard-boiled nyomozó, könnyen elcsábul egy szép nő látványától.

Mikor jelent meg először? 1930-ban A máltai sólyom című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Hammett regényei a kemény krimi alapvetései, közülük is kiemelkedik A máltai sólyom, mely összességében is a krimi műfaj egyik legfontosabb regénye.

Humphrey Bogart másik legendás szerepe A máltai sólyomban, Sam Spade-ként

Humphrey Bogart másik legendás szerepe A máltai sólyomban, Sam Spade-ként Forrás: imdb.com

Erast Fandorin

Kevésbé ismert név, noha idehaza is minden története megjelent nyomtatásban. Fandorin az orosz Borisz Akunyin teremtménye, éles eszű, széles látókörű, rendkívüli tudományos jártasságú férfi, aki Oroszország legfontosabb belpolitikai ügyeinél nyomoz a 19-20. század fordulóján. A vékony, hideg kékszemű férfi Sherlock Holmes orosz megfelelője is lehetne.

Mikor jelent meg először? 1998-ban az Azazel című regényben.

Melyik, a főszereplésével íródott regényt olvassam el? Ismerkedésre a Leviathan, vagy Az államtanácsos kitűnő választás, haladóknak egyértelműen a kétkötetes A gyémántszekér a tökéletes.

Ilya Noskov Erast Fandorinként 2002-ben

Ilya Noskov Erast Fandorinként 2002-ben Forrás: imdb.com

 

Kapcsolódó cikkek

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

Bálint Ágnes hősei bélyegen /Forrás: https://metropol.hu/vip/balint-agnes-rajzilmek-frakk-vizipok-mazsola-es-tade-emlekhaz-vates-842558/

Frakk és Mazsola megálmodója – 100 éve született Bálint Ágnes

1922. október 23-án született Frakk, Kukori és Kotkoda, Mazsola, Manócska és Tádé megálmodója, a József Attila-díjas  magyar író, szerkesztő, dramaturg….

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.