• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

Irodalom

 • 2021. április 13. | Becsült olvasási idő: 6,5 perc

5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ha olyan krimit választunk, amelynek nő a főszereplője, akkor talán kevesebb logikával találkozunk, de több impulzív döntéssel, kevesebb nyomozással, de több lelki tartalommal. A jó női krimi összegyúrja a csavaros történetet az elgondolkodtató lelki tartalommal. Amikor krimire gondolunk, elsősorban egy olyan történet jut eszünkbe, ahol a nyomozó felfejt egy bűntényt, annak okait és motivációit.  Most olyan krimiket választottam, melyben nincs nyomozó, vagy nem ő van a fókuszban, hanem átlagos nők kerülnek veszélyes helyzetbe, akik akár mi magunk is lehetnénk.

A női főszereplő mindenképpen behoz egy olyan érzelmi tónust a regényekbe, melyet egy férfi főszereplővel az író nem tudna elérni. Ezeknek a regények közös vonása, hogy a főhős fokozatosan közelít saját maga jobb verziójához, a női főhős felfedez magában valamit, ami korábban rejtve volt előtte.  Nekem attól lesz valami jó pszichothriller, hogy a lélek bugyraiba ereszkedünk alá kézen fogva a főhőssel. A csavaros történet mellé kapunk egy olyan lélektani vonatkozást, amellyel közelebb tudunk kerülni a saját problémáinkhoz, vagy könnyebben megérthetjük a hasonló gondokkal küzdőket.

Valljuk be őszintén, nem tudjuk hogyan viselkednénk egy hasonló, kiélezett helyzetben. Éppen ezért izgalmas ilyen esetekről olvasni, mert óhatatlanul beleképzeljük magunkat a főszereplő helyzetébe, és sokszor felismerhetjük saját motivációinkat. Irigyelhetjük bátorságért, vagy átkozhatjuk butaságáért. Ezek a regények általában felsorakoztatnak különböző női archetípusokat: az ártatlan, fiatal lányt, akit tőrbe csalnak, az anyát, akinek elsődleges fontosságú saját gyermeke védelme, a testvért, aki háttérbe szorítja saját érdekeit, hogy a testvérét segíthesse. Nézzük is, hogy milyen könyveket választottam a női krimik bemutatására.

5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

Riley Sager: Akarsz velem játszani?

A játék lényege két igazság, egy hazugság. Rájössz-e, hogy melyik állítás a hazugság? Ebben a regényben főként a bizonytalanság érzése fogott meg; tulajdonképpen nem tudhatjuk, mi történt, és a főszereplő is folyamatosan homályban tart bennünket. Emma egy fiatal festőművész, aki egy borzalmas titkot hordoz. Ezt a titkot festményeiben láthatatlanul meg is jeleníti. A múltban, egy táborban történt valami, amelyet nem képes elfeledni és nem tud kikerülni. Évtizedek után a táborvezető kérésére ismét visszakerül a titok helyszínére, és a múlt felgöngyölítésével próbálja megoldani a jelen problémáit.

A könyv arra hívja fel a figyelmet, hogy saját múltunkkal igenis foglalkoznunk kell.  A mélyre eltemetett   múltbéli traumák meghatározhatják jelenünket. Fontos szempontja a regénynek a kamaszkor és a felnőttkor összehasonlítása. Vajon a kamaszkori hibák megbocsáthatók-e felnőttkorban? A kamaszkori érzésvilág felidézésében nagyban segít a helyszín, a Fülemüle tábor, ahová Emma felnőttként tér vissza. Amikor meglátogatunk egy olyan számunkra fontos helyet, ahol utoljára kamaszként jártunk, akkor hirtelen abban a testben és abban a lelkiállapotban találhatjuk magunkat, akik akkor voltunk. Az Akarsz velem játszani? fordulatos, múltidéző krimi, kiváló karakterekkel, és izgalmas csavarokkal.

Riley Sager: Akarsz velem játszani?

Riley Sager: Akarsz velem játszani?

Sharon Bolton: Halj meg kétszer

Ebben a regényben nem csak egy főszereplő van, de mégis női központúnak érzem. 13 ember indul el egy léghajós kirándulásra, de csak egyikük marad életben. A hajó azonban nem baleset miatt zuhan le, utasai szemtanúi egy gyilkosságnak, ezért nem maradhatnak életben. Jessica azonban túléli a zuhanást, menekül, és mi olvasók szurkolunk érte, hogy észrevétlen tudjon maradni, ugyanakkor mások elé tudja tárni azt a borzalmas titkot melyet felfedezett. A könyv számtalan meglepetést tartogat, és végül egy egészen más történet bomlik ki belőle, mint amire az elején számítottunk.

Jessica érzelmi meghatározója a testvére iránt érzett szeretete és gyásza. A léghajós kirándulásra együtt indultak, látta meghalni. Ugyan a menekülés közben félre kell tennie a gyászt, mégis az ő elvesztésének megbosszulása jár csak a fejében. Kapunk jó pár olyan jelenetet, melyet csak lélegzetvisszafojtva lehet olvasni, és számtalan izgalmas csavart, így a lélektani oldal mellett egy remek krimi is a könyv.

Sharon Bolton: Halj meg kétszer

Sharon Bolton: Halj meg kétszer

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

A könyvnek több női szereplője is van, és mindegyik a női aspektus egy másik oldalát mutatja be, a férfiak ebben a sztoriban teljesen mellékszereplők.  A főszereplő, Lisa súlyos titkot cipel magával, melyet eleinte csak sejtet az író, hogy aztán rájöjjünk, milyen remekül megvezetett bennünket. Több idősíkban járunk a regény folyamán, és az író lépésről-lépésre enged közelebb a rejtélyhez. Lisa legfontosabb attribútuma, hogy édesanya, aki irracionálisan félti kamaszlányát. Ennek a félelemnek megvan a tapintható oka, több van mögötte, de hogy pontosan micsoda, azt csak sejtjük. Tökéletesen bemutatja a regény azt, hogyha túlfélted kamasz gyermeked, akkor számíthatsz erőteljes ellenreakcióra, és szinte törvényszerű, hogy titkolózni kezd előtted.

Kiválóan bemutatja a regény a barátság természetét és szükségszerűségét is, azaz, hogy mennyire fontos az, hogy legyen valaki az életedben, akivel igazán őszinte lehetsz. Amikor egy női barátság túllép a rivalizáláson, akkor életre szóló túl lenni.  Az írónő kiválóan vezeti meg az olvasót, hogy aztán a várakozásokkal ellentétes irányba kanyarintsa a történetet. A sztori egyébként megtörtént esetet dolgoz fel fiktív szereplőkkel, más kontextusban, tisztelegve az áldozat előtt.  Bevallom őszintén, nehéz volt igazán szimpatizálni bármelyik karakterrel, de pont ettől éreztem őket kifejezetten hitelesnek: emberiek voltak, hibákkal és rossz döntésekkel.  Az írótól ajánlom még a Zárj minden ajtót című regényt, mely több helyütt megidézte nekem Ira Levin klasszikusát, a Rosemary gyermekét.

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Christian White: Az elveszett gyermek

Ebben a regényben a múltból felrévedő sötétség ragadott meg igazán. Vannak az életünkben olyan régmúlt dolgok, melyekre nem emlékszünk, mégis meghatározzák azt, akik ma vagyunk. Kimhez egyszer csak odasétál egy fiatal férfi az egyetemen, hogy ő a bátyja, a lány pedig igazából egy 2 évesen eltűnt gyermek. A DNS vizsgálat be is bizonyítja, hogy a fiatalembernek igaza van, és Kim ezzel arra is választ kap, hogy miért nem látott magáról kétévesnél fiatalabb fényképet. A lány elindul a múlt útvesztőjébe, és lassan felfejti kisgyermekkora emlékeit.

Találkozik a regényben olyanokkal, akik vérrokonai, mégsem látta őket sohasem. Ez pedig felvet egy érdekes kérdést: elég-e az összetartozáshoz pusztán a rokoni kapcsolat? Fontos-e, hogy tudjuk kik vagyunk, és honnan jöttünk, mindenáron rendelkeznünk? A regényben szerepet kap egy vallásos szekta, amely ad egy misztikus szálat a könyvhöz, és az író megajándékoz bennünket néhány csavarral, amivel végig fenntartja a figyelmet és a feszültséget.

Christian White: Az elveszett gyermek

Christian White: Az elveszett gyermek

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

A mű központi motívuma az anyaság. Sarah ikerlányai közül az egyik, Lydia balesetben meghal. Egy évvel később az életben maradt lánya, Kirstie megkérdezi tőle, miért hívja Kirstie-nek, hiszen ő Lydia. Sarah világa hirtelen felborul, kételkedni kezd magában, és kutatni kezd, valójában melyik lány van életben, és mi is történt pontosan a baleset napján. A tragédia után a család egy skót szigetre költözik, melyen csak egy világítótorony és egy rozzant ház áll. Csapkodják a hullámok a sziklás szigetet, ami csak csónakkal megközelíthető, nyikorognak a ház deszkái. A kislány egyre furcsábban viselkedik, Sarah pedig küzd az emlékekkel, és mardossa a kétség.

A regény nagyon fontos problémát vet fel: az anyává válás nehézségeit. A bulizós, laza életből egyszer csak egy sokkal kötöttebb, feladatokkal teli világban találjuk magunkat. Az anyára ilyenkor kevesebb figyelem hárul, pedig fontos lenne tudni, hogy érzi magát, nem magányos-e? A történet nem feltétlenül ad kielégítő választ erre a kérdésre, de épp annyira figyelemfelhívó, hogy megerősítse, a problémával érdemes és kell foglalkozni. A könyv műfaja nehezen meghatározható; krimi, kísértethistória, dráma keveredik az oldalakon, ám a műfajkavalkád nem válik zavaróvá. A kínzó rejtély, hogy melyik lány maradt életben, folyamatosan fenntartja a figyelmet, a sötét atmoszféra pedig valósággal rátelepszik az olvasóra.

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

Kapcsolódó cikkek

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.