• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

Irodalom

 • 2021. április 13. | Becsült olvasási idő: 6,5 perc

5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ha olyan krimit választunk, amelynek nő a főszereplője, akkor talán kevesebb logikával találkozunk, de több impulzív döntéssel, kevesebb nyomozással, de több lelki tartalommal. A jó női krimi összegyúrja a csavaros történetet az elgondolkodtató lelki tartalommal. Amikor krimire gondolunk, elsősorban egy olyan történet jut eszünkbe, ahol a nyomozó felfejt egy bűntényt, annak okait és motivációit.  Most olyan krimiket választottam, melyben nincs nyomozó, vagy nem ő van a fókuszban, hanem átlagos nők kerülnek veszélyes helyzetbe, akik akár mi magunk is lehetnénk.

A női főszereplő mindenképpen behoz egy olyan érzelmi tónust a regényekbe, melyet egy férfi főszereplővel az író nem tudna elérni. Ezeknek a regények közös vonása, hogy a főhős fokozatosan közelít saját maga jobb verziójához, a női főhős felfedez magában valamit, ami korábban rejtve volt előtte.  Nekem attól lesz valami jó pszichothriller, hogy a lélek bugyraiba ereszkedünk alá kézen fogva a főhőssel. A csavaros történet mellé kapunk egy olyan lélektani vonatkozást, amellyel közelebb tudunk kerülni a saját problémáinkhoz, vagy könnyebben megérthetjük a hasonló gondokkal küzdőket.

Valljuk be őszintén, nem tudjuk hogyan viselkednénk egy hasonló, kiélezett helyzetben. Éppen ezért izgalmas ilyen esetekről olvasni, mert óhatatlanul beleképzeljük magunkat a főszereplő helyzetébe, és sokszor felismerhetjük saját motivációinkat. Irigyelhetjük bátorságért, vagy átkozhatjuk butaságáért. Ezek a regények általában felsorakoztatnak különböző női archetípusokat: az ártatlan, fiatal lányt, akit tőrbe csalnak, az anyát, akinek elsődleges fontosságú saját gyermeke védelme, a testvért, aki háttérbe szorítja saját érdekeit, hogy a testvérét segíthesse. Nézzük is, hogy milyen könyveket választottam a női krimik bemutatására.

5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

5 női krimi, mely ötvözi az izgalmat és az érzékenyítést

Riley Sager: Akarsz velem játszani?

A játék lényege két igazság, egy hazugság. Rájössz-e, hogy melyik állítás a hazugság? Ebben a regényben főként a bizonytalanság érzése fogott meg; tulajdonképpen nem tudhatjuk, mi történt, és a főszereplő is folyamatosan homályban tart bennünket. Emma egy fiatal festőművész, aki egy borzalmas titkot hordoz. Ezt a titkot festményeiben láthatatlanul meg is jeleníti. A múltban, egy táborban történt valami, amelyet nem képes elfeledni és nem tud kikerülni. Évtizedek után a táborvezető kérésére ismét visszakerül a titok helyszínére, és a múlt felgöngyölítésével próbálja megoldani a jelen problémáit.

A könyv arra hívja fel a figyelmet, hogy saját múltunkkal igenis foglalkoznunk kell.  A mélyre eltemetett   múltbéli traumák meghatározhatják jelenünket. Fontos szempontja a regénynek a kamaszkor és a felnőttkor összehasonlítása. Vajon a kamaszkori hibák megbocsáthatók-e felnőttkorban? A kamaszkori érzésvilág felidézésében nagyban segít a helyszín, a Fülemüle tábor, ahová Emma felnőttként tér vissza. Amikor meglátogatunk egy olyan számunkra fontos helyet, ahol utoljára kamaszként jártunk, akkor hirtelen abban a testben és abban a lelkiállapotban találhatjuk magunkat, akik akkor voltunk. Az Akarsz velem játszani? fordulatos, múltidéző krimi, kiváló karakterekkel, és izgalmas csavarokkal.

Riley Sager: Akarsz velem játszani?

Riley Sager: Akarsz velem játszani?

Sharon Bolton: Halj meg kétszer

Ebben a regényben nem csak egy főszereplő van, de mégis női központúnak érzem. 13 ember indul el egy léghajós kirándulásra, de csak egyikük marad életben. A hajó azonban nem baleset miatt zuhan le, utasai szemtanúi egy gyilkosságnak, ezért nem maradhatnak életben. Jessica azonban túléli a zuhanást, menekül, és mi olvasók szurkolunk érte, hogy észrevétlen tudjon maradni, ugyanakkor mások elé tudja tárni azt a borzalmas titkot melyet felfedezett. A könyv számtalan meglepetést tartogat, és végül egy egészen más történet bomlik ki belőle, mint amire az elején számítottunk.

Jessica érzelmi meghatározója a testvére iránt érzett szeretete és gyásza. A léghajós kirándulásra együtt indultak, látta meghalni. Ugyan a menekülés közben félre kell tennie a gyászt, mégis az ő elvesztésének megbosszulása jár csak a fejében. Kapunk jó pár olyan jelenetet, melyet csak lélegzetvisszafojtva lehet olvasni, és számtalan izgalmas csavart, így a lélektani oldal mellett egy remek krimi is a könyv.

Sharon Bolton: Halj meg kétszer

Sharon Bolton: Halj meg kétszer

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

A könyvnek több női szereplője is van, és mindegyik a női aspektus egy másik oldalát mutatja be, a férfiak ebben a sztoriban teljesen mellékszereplők.  A főszereplő, Lisa súlyos titkot cipel magával, melyet eleinte csak sejtet az író, hogy aztán rájöjjünk, milyen remekül megvezetett bennünket. Több idősíkban járunk a regény folyamán, és az író lépésről-lépésre enged közelebb a rejtélyhez. Lisa legfontosabb attribútuma, hogy édesanya, aki irracionálisan félti kamaszlányát. Ennek a félelemnek megvan a tapintható oka, több van mögötte, de hogy pontosan micsoda, azt csak sejtjük. Tökéletesen bemutatja a regény azt, hogyha túlfélted kamasz gyermeked, akkor számíthatsz erőteljes ellenreakcióra, és szinte törvényszerű, hogy titkolózni kezd előtted.

Kiválóan bemutatja a regény a barátság természetét és szükségszerűségét is, azaz, hogy mennyire fontos az, hogy legyen valaki az életedben, akivel igazán őszinte lehetsz. Amikor egy női barátság túllép a rivalizáláson, akkor életre szóló túl lenni.  Az írónő kiválóan vezeti meg az olvasót, hogy aztán a várakozásokkal ellentétes irányba kanyarintsa a történetet. A sztori egyébként megtörtént esetet dolgoz fel fiktív szereplőkkel, más kontextusban, tisztelegve az áldozat előtt.  Bevallom őszintén, nehéz volt igazán szimpatizálni bármelyik karakterrel, de pont ettől éreztem őket kifejezetten hitelesnek: emberiek voltak, hibákkal és rossz döntésekkel.  Az írótól ajánlom még a Zárj minden ajtót című regényt, mely több helyütt megidézte nekem Ira Levin klasszikusát, a Rosemary gyermekét.

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Christian White: Az elveszett gyermek

Ebben a regényben a múltból felrévedő sötétség ragadott meg igazán. Vannak az életünkben olyan régmúlt dolgok, melyekre nem emlékszünk, mégis meghatározzák azt, akik ma vagyunk. Kimhez egyszer csak odasétál egy fiatal férfi az egyetemen, hogy ő a bátyja, a lány pedig igazából egy 2 évesen eltűnt gyermek. A DNS vizsgálat be is bizonyítja, hogy a fiatalembernek igaza van, és Kim ezzel arra is választ kap, hogy miért nem látott magáról kétévesnél fiatalabb fényképet. A lány elindul a múlt útvesztőjébe, és lassan felfejti kisgyermekkora emlékeit.

Találkozik a regényben olyanokkal, akik vérrokonai, mégsem látta őket sohasem. Ez pedig felvet egy érdekes kérdést: elég-e az összetartozáshoz pusztán a rokoni kapcsolat? Fontos-e, hogy tudjuk kik vagyunk, és honnan jöttünk, mindenáron rendelkeznünk? A regényben szerepet kap egy vallásos szekta, amely ad egy misztikus szálat a könyvhöz, és az író megajándékoz bennünket néhány csavarral, amivel végig fenntartja a figyelmet és a feszültséget.

Christian White: Az elveszett gyermek

Christian White: Az elveszett gyermek

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

A mű központi motívuma az anyaság. Sarah ikerlányai közül az egyik, Lydia balesetben meghal. Egy évvel később az életben maradt lánya, Kirstie megkérdezi tőle, miért hívja Kirstie-nek, hiszen ő Lydia. Sarah világa hirtelen felborul, kételkedni kezd magában, és kutatni kezd, valójában melyik lány van életben, és mi is történt pontosan a baleset napján. A tragédia után a család egy skót szigetre költözik, melyen csak egy világítótorony és egy rozzant ház áll. Csapkodják a hullámok a sziklás szigetet, ami csak csónakkal megközelíthető, nyikorognak a ház deszkái. A kislány egyre furcsábban viselkedik, Sarah pedig küzd az emlékekkel, és mardossa a kétség.

A regény nagyon fontos problémát vet fel: az anyává válás nehézségeit. A bulizós, laza életből egyszer csak egy sokkal kötöttebb, feladatokkal teli világban találjuk magunkat. Az anyára ilyenkor kevesebb figyelem hárul, pedig fontos lenne tudni, hogy érzi magát, nem magányos-e? A történet nem feltétlenül ad kielégítő választ erre a kérdésre, de épp annyira figyelemfelhívó, hogy megerősítse, a problémával érdemes és kell foglalkozni. A könyv műfaja nehezen meghatározható; krimi, kísértethistória, dráma keveredik az oldalakon, ám a műfajkavalkád nem válik zavaróvá. A kínzó rejtély, hogy melyik lány maradt életben, folyamatosan fenntartja a figyelmet, a sötét atmoszféra pedig valósággal rátelepszik az olvasóra.

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

Kapcsolódó cikkek

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Öngyilkos sorsösszefonódások a bolygó ökológiai csapdájában – Könyvkritika

Egy tajvani szerző mágikus realizmusa világít rá a természet kizsákmányolására.

Tizenkét különböző aspektusból tárul fel Alfred Hitchcock élete és munkássága

Edward White alaposan kielemzi a nem mindennapi Hitchcock-kultuszt.

Könyvklubot indít a Netflix az olvasás népszerűsítésére

A streaming óriás érdekes kísérlete saját filmjei promótólására.

A nagy magyar sci-fi mesemondó – Jókai Mór és a tudományos-fantasztikum

Lehetséges, hogy a márciusi ifjú volt az egyik első magyar sci-fi író?

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legendás párosok

  A filmtörténelem 5 elválaszthatatlan színészpárosa, akik valóban jóbarátok voltak

  Ismerősökből kollégák, kollégákból olykor életre szóló barátok.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 15.

  A nagy magyar sci-fi mesemondó – Jókai Mór és a tudományos-fantasztikum

  Lehetséges, hogy a márciusi ifjú volt az egyik első magyar sci-fi író?

  • 2021. október 13.

  Világirodalmi krónikák 40. – Don DeLillo: A Mérleg jegyében

  A veterán amerikai író teóriája a Kennedy-gyilkosságról.

  • 2021. október 12.

  Szavak és érzések – 7 Pulitzer-díjas regény, mely felfedi az emberi természet mélységeit

  Az amerikai irodalom legjobbjai a jelenről a jelennek.

  • 2021. október 7.

  Túl a valóság peremén – 9 fantáziahely az irodalom világából

  Irodalom és földrajz metszéspontja a fantáziavilágok térképe.

  • 2021. október 1.

  Guillaume Apollinaire és az elképzelhetetlen, konceptuális alkotói szabadság

  Ahogy Magyar Miklós fogalmazott: költő, barát és szerető.