Irodalom

7 tényirodalmi könyv, mely a leghíresebb regények népszerűségével vetekszik

Hirdetés

Sokszor úgy tűnik, hogy a regények, vagy novelláskötetek kisajátítják maguknak az irodalmi piacot. Tény és való, hogy egy-egy szakkönyvtől alapvetően nem várunk el a szó klasszikus értelmében vett szépirodalmi, vagy épp szórakoztató stílust, ám szerencsére főleg az elmúlt 30-40 évben azért kiderült, hogy valós eseményekről, tudományos tényekről és elméletekről, a történelem izgalmas és fontos aspektusairól is lehet úgy írni, hogy az ember valósággal falja a lapokat épp az említett tények és elméletek nyomában, mintha csak a legizgalmasabb krimit olvasná.

Bár már előtte is léteztek kiváló tényirodalmi munkák, mégis valahol a kiváló elméleti fizikus, Stephen Hawking, és 1988-ban megjelent kötete, Az idő rövid története mutatta meg leginkább, hogy ezt a műfajt igenis lehet a laikusok számára is közérthetően és izgalmasan művelni, onnantól pedig a hasonló munkák egyre nagyobb népszerűségre tettek szerint, nem csoda, hogy a popkultúra olyan kiváló írói, mint John Grisham, Tom Clancy, Michael Crichton, vagy épp Stephen King is kirándultak olykor-olykor a tényirodalom terepére. Következzék most 7 mű a zsánerből, melyek népszerűsége tulajdonképpen világsikert aratott regényekével vetekszik.

Világhírű tényirodalmi remekek

Világhírű tényirodalmi remekek

Stephen Hawking: Az idő rövid története

Fentebb is említettük, és kihagyhatatlan a listáról. Hawking olyan vékony határmezsgyéjét találta meg a szórakoztató és a tisztán tudományos irodalomnak, melyre korábban – főleg saját szakterületén belül – egyáltalán nem volt példa. Az idő rövid története laikusok számára is közérthető módon beszélt az elméleti fizika legfontosabb kérdéseiről, leginkább tér és idő viszonyáról, mindezt a szerző részéről tudatosan a tömegek igényére szabott struktúrával és stílussal. Hawking jutalma lett, hogy a könyv hetekig tanyázott a legfontosabb könyves toplisták élén, világszerte negyven nyelvre fordították le, és közel 30 millió példányban fogyott el.

Stephen Hawking: Az idő rövid története

Stephen Hawking: Az idő rövid története

Tim Weiner: A CIA története

Talán a legátfogóbb munka, mely valaha is megjelent a Központi Hírszerző Ügynökség több, mint fél évszázados történelméről. A Pulitzer-díjas szerző, Tim Weiner hosszú éveket készült a kötet megírására, 50 ezernél is több archív CIA-dokumentumot vizsgált meg, és több száz interjút készített egykori ügynökökkel és vezetőkkel, melyekből végül összeállt a „hamvába holt örökség” alcímet viselő kötet 2006-ban. Weiner nem finomkodik, bátran kiemeli a CIA olykor mindenféle etikával és erkölcsiséggel szembemenő, gyakran még hazaárulónak, vagy dilettánsnak tűnő tetteit is. Persze éppen ezek miatt a CIA, a megjelenést követően gyakorlatilag azonnal elhatárolódott minden rá nézve kritikus kijelentéstől.

Tim Weiner: A CIA története

Tim Weiner: A CIA története

Edward Snowden: Rendszerhiba

Snowden regényéről már megjelenésének körülményei is igencsak beszédesek. Még a magyar kiadást gondozó 21. Század Kiadó szerkesztőjének is Londonba kellett utaznia, hogy egy zárt szobában olvassa el a kéziratot, Snowden nevét pedig sehol sem említhették a privát levelezésekben. Az óvatosság nem véletlen, a Snowden-fájlok az elmúlt 10-20 év egyik legnagyobb botrányát robbantották ki az illegális lehallgatásokkal és megfigyelésekkel kapcsolatban, és ha Snowden nem menekül el hazájából, ez a könyv vélhetően sosem lát napvilágot, ráadásul a CIA jelenleg is azt próbálja elérni, hogy a szerző ne kaphassa meg a The New York Times bestsellerlistájának második helyén nyitó könyvből származó jogdíjakat hazaáruló magatartása miatt.

Edward Snowden: Rendszerhiba

Edward Snowden: Rendszerhiba

Truman Capote: Hidegvérrel

Capote 1959-től, Herbert Clutter négy családtagjának meggyilkolásától közel öt évig kutatott az ügy részletei után, melyből aztán megszületett a Hidegvérrel című mű. A művet rengeteg dicséret érte, különösen az ügy rendkívül átfogó ismertetése végett, hiszen a szerző hármas narratívát alkalmazott, vagyis mind a gyilkosok, mind a tettesek, mind az őket körülvevő kisvárosi közeg nézőpontjából megismerjük a történetet, ráadásul ez volt az egyik első tényirodalmi munka, mely pszichológiai nézőpontból igyekezett racionális választ adni az elkövetők tetteire. A kritikusok a bűnügyi tényirodalom úttörő munkájának nevezték, és bár jelölték 1967-ben a Pulitzer-díjra is, végül nem nyerte el a kitüntetés, ami miatt Capote meglehetősen csalódott is volt.

Truman Capote: Hidegvérrel

Truman Capote: Hidegvérrel

Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat, és befolyásoljuk az embereket?

Egy önsegítő könyv évtizedekkel az önsegítő könyvek térhódítása előttről. Dale Carnegie különböző önfejlesztő nyelvtanfolyamok, és vállalati menedzsment képzéseken át szerezte hírnevét, tapasztalatait a hangzatos című 1936-os művében tárta a nyilvánosság elé. A kötet – hiába régi – örök igazságokat fogalmaz meg pontokba szedve többek közt az ügyfélszerzés, a marketing és a népszerűségnövelés témaköreiben, aminek hála sikeres üzletemberek generációi nevezték saját Bibliájuknak. Carnegie művéből meglehetősen hamar 20 millió példány kelt el szerte a világon, a befolyásos Time magazin pedig a 7. legbefolyásosabb amerikai könyvnek választotta.

Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat, és befolyásoljuk az embereket?

Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat, és befolyásoljuk az embereket?

John Hersey: Hiroshima

A Pulitzer-díjas szerző 1946-os műve eredetileg folytatásos alakban jelent meg a New Yorker magazinban, majd néhány hónappal később könyv alakban is napvilágot látott, és összesen 3 millió példányban talált gazdára. Hersey hat, a hiroshima-i atombomba-támadást túlélt japán ember történetét meséli el újszerű formában vegyítve történelmi tényekkel a fikciós elbeszélői stílust. A Hiroshima az egyik legfontosabb kordokumentum a nukleáris hadviselésről, és annak hatásairól, ugyanakkor Hersey rövidke művének kétségtelenül kitüntetése az is, hogy senkit sem menteget, és senkit sem vádol, csupán tökéletesen pártatlanul bemutat.

John Hersey: Hiroshima

John Hersey: Hiroshima

Carl Berstein & Bob Woodward: Az elnök emberei

A The Washington Post két újságírójának neve nálunk is jól ismert, ők voltak azok, akik kvázi kirobbantották a Watergate-botrányt, mely végül az Egyesült Államok egyik legkényesebb politikai válságához vezetett, és aminek köszönhetően lemondott Richard Nixon elnök. Az 1974-es megjelenésű kötet kiváló összefoglaló, ahogy a címe is mutatja, a Nixon környezetében lévő kabinettagok a lehallgatási botrány eltusolásában való részvételéről, melynek szálai egészen az elnökig nyúlnak. Berstein és Woodward nyomozása, és így a kötet jelentősége nem csupán az, hogy lerántották a leplet egy politikai botrányról, sokkal inkább az, hogy ezzel végleg véget vetettek az amerikai álomnak, és a társadalom naivabb felét is felrázták, mintegy azóta is tartó, folyamatos, és valahol egészséges szkeptikusságra kondicionálva az embereket az ország választott törvényhozóival szemben.

Carl Berstein & Bob Woodward: Az elnök emberei

Carl Berstein & Bob Woodward: Az elnök emberei

Kapcsolódó cikkek

Klasszikus regények klasszikus filmváltozata

15 klasszikus regény klasszikussá érett filmadaptációja

Kiváló alapanyagból kiváló filmek születtek a hollywoodi kohóban.

Film

2020. 12. 04.

Tolkien házát Ian McKellen és Martin Freeman is szeretné megmenteni

A Gyűrűk Ura és A hobbit színészei is igyekeznek megmenteni J. R. R. Tolkien házát

Többek közt Ian McKellen és Martin Freeman is beállt a kezdeményezés támogatói közé.

Hírek

2020. 12. 04.

Kurt Vonnegut leveleit a fia találta meg a házuk padlásán

Kurt Vonnegut háza padlásán lapult a szerző 200 szerelmeslevele

A 13 éve elhunyt legendás szerző egészen új oldaláról mutatkozik meg.

Hírek

2020. 12. 04.

Jobbra Kosztolányi, balra Törőcsik Mari Anna szerepében

Miért gyilkolt Kosztolányi Édes Annája?

Magyar Miklós egy közel száz éves fiktív rejtélyre keresi a választ.

Irodalom

2020. 12. 03.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Jobbra Kosztolányi, balra Törőcsik Mari Anna szerepében

Miért gyilkolt Kosztolányi Édes Annája?

Magyar Miklós egy közel száz éves fiktív rejtélyre keresi a választ.

Irodalom

2020. 12. 03.

James Ellroy (1948-)

Az önreklámozó démonkutya – James Ellroy és a krimi királysága

Az egyik legnépszerűbb műfaj, és annak egyik legkiválóbb művelője.

Irodalom

2020. 12. 01.

Jules Verne: Nemo kapitány

Világirodalmi krónikák 24. – Jules Verne: Nemo kapitány

Egy gyermekkori kedvenc a kalandvágyó fotelkalandortól.

Irodalom

2020. 11. 24.

A Négy Fal Között új részében Kafka Átváltozása

A létezés szobafogsága – 9 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Az átváltozásról

Hatások, fordítások, értelmezések a groteszk egyik legfontosabb klasszikusából.

Irodalom

2020. 11. 23.

Klasszikus ponyvaregények a hőskorból

Az irodalom silány ellenpontja – 10 klasszikus ponyvaregény a hőskorból

Avagy a szórakoztatóirodalom bölcsője, melynek egy része klasszikussá érett.

Irodalom

2020. 11. 19.

Hirdetés