• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Kiváló regények egyenesen Japánból

Irodalom

A felkelő nap ereje – 10 letehetetlen regény Japánból

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Japán egy távoli, első látszatra egyfelől csodálatos, másfelől zsúfolt, harmadrészt szokásait tekintve az európai szemnek talán kissé furcsa világ. Talán éppen e jellemvonásai teszik irodalmukat is olyan különlegessé, hiszen ahogy a tapasztalt olvasó ezer közül is kiszúrja a skandináv krimik, vagy a dél-amerikai mágikus realizmus hangulatát egy-egy műben, úgy a japán regények is olyan egyedi ízvilággal büszkélkedhetnek, mely gyakorlatilag eltéveszthetetlen annak, aki már kóstolta őket.

A japán irodalom minőségét jó ideje nem kell bizonygatni, milliós világsikerek mutatják annak népszerűségét, az olyan kiválóságok, mint Haruki Murakami, vagy az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Óe Kenzaburó pedig csak a csúcsot jelentik, alattuk megannyi jellemző, vagy épp meglepő téma, és különleges érzékenységgel, és stílussal bíró szerzők generációi gyülekeznek, így most össze is gyűjtöttünk Nektek kilenc művet, melyek valóban hirdetik a szigetország irodalmának sokszínűségét.

Haruki Murakami: Norvég erdő

Az irodalmi Nobel-díjra is folyamatosan esélyesnek tartott, világhírű japán szerző számtalan remekművet tett le az asztalra az elmúlt harminc évben, és már ebben az 1987-es regényében vizsgálta azokat a momentumokat, melyek írói motívumainak központi kérdéseit jelentik, így hangsúlyosan megjelennek az életünkben elszenvedett veszteségek, a társadalmat meghatározó viszontagságok, és a szexualitás is. Sok kritikus egyenesen Murakami legjobbjának tartja az 1960-as évek diáklázongásainak idejébe kalauzoló remeket, szép, ugyanakkor keserédes, kellemesen melankolikus, máskor kifejezetten nyugtalanító történet, megvan benne minden, mely mára nem csupán meghatározza, de korának kiemelkedő művészévé is teszi a szerzőt.

Haruki Murakami: Norvég erdő

Haruki Murakami: Norvég erdő

Takano Kazuaki: Genocide

Kazuakitól mindössze egyetlen kötet jelent meg magyar nyelven, a legszebb Tom Clancy- és Michael Crichton-féle techno-thriller hagyományokat felelevenítő Genocide, mely több, párhuzamos szálon futó történetével az emberi evolúció lehetséges jövőbeli útjait kutatja. A Genocide egyszerre pörgős akcióthriller, elgondolkodtató és okos sci-fi, mindennek hátterében pedig egy meghatározó társadalmi és biológiai gondolatkísérleten lapul. Kazuaki ráadásul biztos kézzel, és megfelelő arányérzékkel adagolja a tudományos fejtegetéseket, és a puskaport, amitől egy idő után a kezdetben már sejthető csavar is egészen hiteles színezetet kap. Ez pedig azért egészen üde és friss élmény, mert kevesen idézték meg hűebben Michael Crichton munkásságát, a Jurassic Park, vagy épp az Androméda-törzs című bestsellereket.

Takano Kazuaki: Genocide

Takano Kazuaki: Genocide

Takeshi Kitano: Fiú

Egy egészen meglepő kötet a világszerte ismert japán filmrendező, és színész, Takeshi Kitano tollából. A három elbeszélést tömörítő Fiú című válogatás egy veterán szakembertől szokatlan módon a fiatalok, kamaszok és tinédzserek mindennapjaiba ad hol keserű, hol örömteli betekintést, és azok mindennapos harcait, és a problémákkal való eltérő megküzdését állítja a középpontba. Azon túl, hogy bepillantást nyerünk a fiatalok gondolkodásába, Kitano ügyel rá, hogy didaktikus kinyilatkoztatásoktól mentesen, de beszámoljon a Japánban alkalmazott oktatási és nevelési módszerek élettani hatásairól, miközben a magány, az összetartozás, a kiszolgáltatottság, és ahogy szinte minden japán regényben, a szexualitás kérdése is előkerül.

Takeshi Kitano: Fiú

Takeshi Kitano: Fiú

Takeshi Kaiko: Oszakai éjszakák

Egy több, mint hatvan esztendős regényről beszélünk, mely a második világháború utáni évek Oszakájának éjszakai világába visz el minket, és egy ócskavas-tolvajlásból élő banda mindennapjain át mutatja be nekünk a háborús veszteségek után ébredező szigetországot. Kaiko megannyi kérdést érint rövidke regényében, a japán-koreai szembenállástól, a felnőtté válás és az ezzel járó felelősség kérdéskörén át a puszta létfenntartásig, és addig, mire nem vagyunk képesek, hogy fenntartsuk saját magunkat és mikrokörnyezetünket. Bár Kaiko egy nyomornegyedről szóló történethez képest meglehetősen kellemes humort csempész a történetbe, az még így is persze kesernyés marad, és időtől és helytől függetlenül globális mondanivalót fogalmaz meg az emberi természetről.

Kaiko Takeshi: Oszakai éjszakák

Kaiko Takeshi: Oszakai éjszakák

Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Bár Ishiguro Japánban született, de öt éves korában szülei munkája miatt Nagy-Britanniába költöztek, így hivatalos brit írónak számít, most mégis úgy döntöttünk, itt a helye, annál is inkább, mert első két regénye egyértelműen japán identitásának megértésére irányult. A A lebegő világ művészében a második világháború utáni újratervezés és újjáéledés korába kalauzolja el az olvasóját, bemutatván, miként igyekezett egy teljes társadalom az épületei újjáépítésén át feldolgozni történelme legnagyobb kollektív traumáját, és miként hatott mindez az egyszerű kisemberekre, ugyanakkor széleskörben foglalkozik a politikai felelősségvállalás kérdésével is. Csendes, mérsékelt tempójú, hamisítatlan japán ízű regény, az egyik kritika egy biztos, ám laza kézzel megalkotott festményhez hasonlította, ami való igaz, mert Ishiguro nehéz témákon – mint az árulás, a veszteség, vagy a hűség –ábrázol egészen egyszerű, és nyilvánvaló helyzeteket.

Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Takami Kosun: Battle Royale

Egy japán regény, mely több országban került tiltólistára látszólag kéretlen, és nyers, ám korántsem funkciótlan brutalitása okán. Az 1999-es mű – melyet később mozifilmként, és mangaként egyaránt feldolgoztak – egy a közeljövő távol-keleti diktatúráját mutatja be, 21 fiú és 21 lány élethalálharcán keresztül. A regény ötvözi magában Orwell 1984-ének disztópikus jövőjét, William Goldingtól A legyek ura alaphangulatát, és Stephen King A menekülő ember című álnéven írt munkájának brutalitását, egy véres versenyfutásba oltott Éhezők viadala-mű, mely azonban még jóval az előtt íródott. Az újságíróként dolgozó Kosun sem előtte, sem azóta nem írt egyetlen regényt sem, vélhetően a Battle Royale hihetetlen sikerét úgysem tudná felülmúlni, műve ugyanis minden brutalitása, és az irodalmi sajtó kiátkozása ellenőre is milliós példányszámban kelt el szerte a világon.

Takami Kosun: Battle Royale

Takami Kosun: Battle Royale

Komacu Szakjo: A sárkány halála

A szerző egy borzalmas utópiát vetít előre, melyben természeti katasztrófák baljós összejátszása végett Japán, Atlantisz sorsára jutva elsüllyed az óceánban. Egy fiatal tudóscsapat azon dolgozik, hogy megjósolja a pusztulás végső időpontját, és fokozatait, míg a szigetország politikai elöljárói a mentési terveken dolgoznak, hogy Japán több mint százmilliós lakosságának menedékjogot harcoljanak ki a szövetséges országokban. A Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatában 1985-ben, két kötetben megjelent regény nagyon japán, mégis reálisan mutatja be a katasztrófa megjóslásán és túlélésén munkálkodó kisemberek harcát, és a rendkívül érzékeny és ellentmondásos nemzetközi diplomáciát, mely még akkor is nehezen szakít saját protokolláris hagyományaival, mikor a világ egyik vezető gazdasági hatalmának léte a tét.

Komacu Szakjo: A sárkány halála

Komacu Szakjo: A sárkány halála

Akio Morita: Made in Japan

Talán kicsit kilóg a sorból, hiszen ebben a műben Akio Morita, a Sony atyja meséli el kendőzetlen részletességgel, miként született meg egy rommá bombázott tokiói épületben a második világháború után közvetlenül a később minden idők egyik legfontosabb és leginnovatívabb elektronikai cégévé emelkedő vállalkozás ötlete, az akkor még csak 25 éves fiatal mérnök fejében. Morita műve rendkívül olvasmányos, már-már regényes stílusban közelít a cég építéséhez, az új technológiák bevezetéséhez, az ötleteléshez, és a számtalan kisebb-nagyobb történeten át nem csupán a Sony elképesztő ütemű fejlődését mutatja be, de mintegy krónikáját nyújtja annak, miként állt talpra Japán a második világháború után, miként birkózott meg ipara a nemzetközi gazdasági kihívásokkal, és miként ért el abba a pozícióba, hogy egy idő már mindenki a világon a szigetországtól várta a legújabb technikai csodákat.

Akio Morita: Made in Japan

Akio Morita: Made in Japan

Hiro Arikawa: Az ​utazó macska krónikája

Egy viszonylag új megjelenés, hiszen Arikawa műve csupán tavaly vált magyarul is elérhetővé az olvasók számára, ám nem véletlen az egyszerű történet elképesztő pozitív kritikai visszhangja. Szatoru, és macskája, Nana sztorija végtelenül érzelemgazdag regény, ugyanakkor meglepően megrázó, és szimbolikus mű, mely a szeret erejéről, az elmúlásról, és az emlékezésről egyaránt mesél, jólesően olvasmányos stílusban. Talán szokatlan elbeszélő stílusnak tűnik megismerni főszereplőnk életének állomásait, ám Arikawa követi a témában korábban már emlékezeteset alkotó Paul Auster, vagy Steven Crowley hatásait, sőt, itt-ott akár Jack Londont is felfedezhetjük egy-egy írói kép mögött, miközben időről-időre eszünkbe juttatja azt is, milyen jóleső érzés szeretteink közelsége, és milyen egyszerű, vágyott dolog is a szeretet, ráadásul mindezt hatásvadászattól mentesen.

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Yoko Tawada: Egy ​jegesmedve emlékiratai

Yoko Tawada egyetlen magyarul elérhető műve egyfajta definitív pályaösszegzés is, hiszen a Berlinben író japán írónő érezhetően szívügyének tekinti a környezetvédelmet, melynek témáját olyan melankolikus mágikus realizmusba ágyazza, ami egyébként is jellemző a japán irodalomra, és amit idehaza leginkább Haruki Murakamitól szoktunk meg. A fabulák legszebb hagyományait a groteszk szatírával ötvöző meglehetősen egyedi történet három jegesmedve generáció életét örökíti meg, melyen át nem csupán az állatokkal való bánásmódot hangsúlyozza – sokszor mintegy elmosva a határvonalakat ember és állat közt – de szót emel az állatkertek ellen és mellett, valamint bevezet az állattartó cirkuszok világába. Az Egy jegesmedve emlékiratai három generáción át eleveníti fel a XX. század második felének történelmét, melynek viharos évtizedei méltók egy átfogó, szépirodalmi kritikára.

Yoko Tawada: Egy jegesmedve emlékiratai

Yoko Tawada: Egy jegesmedve emlékiratai

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.