Irodalom

A felkelő nap ízei – 9 felejthetetlen regény Japánból

Hirdetés

Japán egy távoli, első látszatra egyfelől csodálatos, másfelől zsúfolt, harmadrészt szokásait tekintve az európai szemnek talán kissé furcsa világ. Talán éppen e jellemvonásai teszik irodalmukat is olyan különlegessé, hiszen ahogy a tapasztalt olvasó ezer közül is kiszúrja a skandináv krimik, vagy a dél-amerikai mágikus realizmus hangulatát egy-egy műben, úgy a japán regények is olyan egyedi ízvilággal büszkélkedhetnek, mely gyakorlatilag eltéveszthetetlen annak, aki már kóstolta őket.

A japán irodalom minőségét jó ideje nem kell bizonygatni, milliós világsikerek mutatják annak népszerűségét, az olyan kiválóságok, mint Haruki Murakami, vagy a 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Kazuo Ishiguro pedig csak a csúcsot jelentik, alattuk megannyi jellemző, vagy épp meglepő téma, és különleges érzékenységgel, és stílussal bíró szerzők generációi gyülekeznek, így most össze is gyűjtöttünk Nektek kilenc művet, melyek valóban hirdetik a szigetország irodalmának sokszínűségét.

Kiváló regények egyenesen Japánból

Kiváló regények egyenesen Japánból

Haruki Murakami: Norvég erdő

Az irodalmi Nobel-díjra is folyamatosan esélyesnek tartott, világhírű japán szerző számtalan remekművet tett le az asztalra az elmúlt harminc évben, és már ebben az 1987-es regényében vizsgálta azokat a momentumokat, melyek írói motívumainak központi kérdéseit jelentik, így hangsúlyosan megjelennek az életünkben elszenvedett veszteségek, a társadalmat meghatározó viszontagságok, és a szexualitás is. Sok kritikus egyenesen Murakami legjobbjának tartja az 1960-as évek diáklázongásainak idejébe kalauzoló remeket, szép, ugyanakkor keserédes, kellemesen melankolikus, máskor kifejezetten nyugtalanító történet, megvan benne minden, mely mára nem csupán meghatározza, de korának kiemelkedő művészévé is teszi a szerzőt.

Haruki Murakami: Norvég erdő

Haruki Murakami: Norvég erdő

Takano Kazuaki: Genocide

Kazuakitól mindössze egyetlen kötet jelent meg magyar nyelven, a legszebb Tom Clancy- és Michael Crichton-féle techno-thriller hagyományokat felelevenítő Genocide, mely több, párhuzamos szálon futó történetével az emberi evolúció lehetséges jövőbeli útjait kutatja. A Genocide egyszerre pörgős akcióthriller, elgondolkodtató és okos sci-fi, mindennek hátterében pedig egy meghatározó társadalmi és biológiai gondolatkísérleten lapul. Kazuaki ráadásul biztos kézzel, és megfelelő arányérzékkel adagolja a tudományos fejtegetéseket, és a puskaport, amitől egy idő után a kezdetben már sejthető csavar is egészen hiteles színezetet kap. Ez pedig azért egészen üde és friss élmény, mert kevesen idézték meg hűebben Michael Crichton munkásságát, a Jurassic Park, vagy épp az Androméda-törzs című bestsellereket.

Takano Kazuaki: Genocide

Takano Kazuaki: Genocide

Takeshi Kitano: Fiú

Egy egészen meglepő kötet a világszerte ismert japán filmrendező, és színész, Takeshi Kitano tollából. A három elbeszélést tömörítő Fiú című válogatás egy veterán szakembertől szokatlan módon a fiatalok, kamaszok és tinédzserek mindennapjaiba ad hol keserű, hol örömteli betekintést, és azok mindennapos harcait, és a problémákkal való eltérő megküzdését állítja a középpontba. Azon túl, hogy bepillantást nyerünk a fiatalok gondolkodásába, Kitano ügyel rá, hogy didaktikus kinyilatkoztatásoktól mentesen, de beszámoljon a Japánban alkalmazott oktatási és nevelési módszerek élettani hatásairól, miközben a magány, az összetartozás, a kiszolgáltatottság, és ahogy szinte minden japán regényben, a szexualitás kérdése is előkerül.

Takeshi Kitano: Fiú

Takeshi Kitano: Fiú

Takeshi Kaiko: Oszakai éjszakák

Egy több, mint hatvan esztendős regényről beszélünk, mely a második világháború utáni évek Oszakájának éjszakai világába visz el minket, és egy ócskavas-tolvajlásból élő banda mindennapjain át mutatja be nekünk a háborús veszteségek után ébredező szigetországot. Kaiko megannyi kérdést érint rövidke regényében, a japán-koreai szembenállástól, a felnőtté válás és az ezzel járó felelősség kérdéskörén át a puszta létfenntartásig, és addig, mire nem vagyunk képesek, hogy fenntartsuk saját magunkat és mikrokörnyezetünket. Bár Kaiko egy nyomornegyedről szóló történethez képest meglehetősen kellemes humort csempész a történetbe, az még így is persze kesernyés marad, és időtől és helytől függetlenül globális mondanivalót fogalmaz meg az emberi természetről.

Kaiko Takeshi: Oszakai éjszakák

Kaiko Takeshi: Oszakai éjszakák

Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Természetes, hogy nem maradhat le a listáról 2017 irodalmi Nobel-díjasa sem, akitől ezúttal egy kevésbé nyilvánvaló regényt választottunk. A Napok romjai írója a második világháború utáni újratervezés és újjáéledés korába kalauzolja el az olvasóját, bemutatván, miként igyekezett egy teljes társadalom az épületei újjáépítésén át feldolgozni történelme legnagyobb kollektív traumáját, és miként hatott mindez az egyszerű kisemberekre, ugyanakkor széleskörben foglalkozik a politikai felelősségvállalás kérdésével is. Csendes, mérsékelt tempójú, hamisítatlan japán ízű regény, az egyik kritika egy biztos, ám laza kézzel megalkotott festményhez hasonlította, ami való igaz, mert Ishiguro nehéz témákon – mint az árulás, a veszteség, vagy a hűség –ábrázol egészen egyszerű, és nyilvánvaló helyzeteket.

Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Takami Kosun: Battle Royale

Egy japán regény, mely több országban került tiltólistára látszólag kéretlen, és nyers, ám korántsem funkciótlan brutalitása okán. Az 1999-es mű – melyet később mozifilmként, és mangaként egyaránt feldolgoztak – egy a közeljövő távol-keleti diktatúráját mutatja be, 21 fiú és 21 lány élethalálharcán keresztül. A regény ötvözi magában Orwell 1984-ének disztópikus jövőjét, William Goldingtól A legyek ura alaphangulatát, és Stephen King A menekülő ember című álnéven írt munkájának brutalitását, egy véres versenyfutásba oltott Éhezők viadala-mű, mely azonban még jóval az előtt íródott. Az újságíróként dolgozó Kosun sem előtte, sem azóta nem írt egyetlen regényt sem, vélhetően a Battle Royale hihetetlen sikerét úgysem tudná felülmúlni, műve ugyanis minden brutalitása, és az irodalmi sajtó kiátkozása ellenőre is milliós példányszámban kelt el szerte a világon.

Takami Kosun: Battle Royale

Takami Kosun: Battle Royale

Komacu Szakjo: A sárkány halála

A szerző egy borzalmas utópiát vetít előre, melyben természeti katasztrófák baljós összejátszása végett Japán, Atlantisz sorsára jutva elsüllyed az óceánban. Egy fiatal tudóscsapat azon dolgozik, hogy megjósolja a pusztulás végső időpontját, és fokozatait, míg a szigetország politikai elöljárói a mentési terveken dolgoznak, hogy Japán több mint százmilliós lakosságának menedékjogot harcoljanak ki a szövetséges országokban. A Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatában 1985-ben, két kötetben megjelent regény nagyon japán, mégis reálisan mutatja be a katasztrófa megjóslásán és túlélésén munkálkodó kisemberek harcát, és a rendkívül érzékeny és ellentmondásos nemzetközi diplomáciát, mely még akkor is nehezen szakít saját protokolláris hagyományaival, mikor a világ egyik vezető gazdasági hatalmának léte a tét.

Komacu Szakjo: A sárkány halála

Komacu Szakjo: A sárkány halála

Akio Morita: Made in Japan

Talán kicsit kilóg a sorból, hiszen ebben a műben Akio Morita, a Sony atyja meséli el kendőzetlen részletességgel, miként született meg egy rommá bombázott tokiói épületben a második világháború után közvetlenül a később minden idők egyik legfontosabb és leginnovatívabb elektronikai cégévé emelkedő vállalkozás ötlete, az akkor még csak 25 éves fiatal mérnök fejében. Morita műve rendkívül olvasmányos, már-már regényes stílusban közelít a cég építéséhez, az új technológiák bevezetéséhez, az ötleteléshez, és a számtalan kisebb-nagyobb történeten át nem csupán a Sony elképesztő ütemű fejlődését mutatja be, de mintegy krónikáját nyújtja annak, miként állt talpra Japán a második világháború után, miként birkózott meg ipara a nemzetközi gazdasági kihívásokkal, és miként ért el abba a pozícióba, hogy egy idő már mindenki a világon a szigetországtól várta a legújabb technikai csodákat.

Akio Morita: Made in Japan

Akio Morita: Made in Japan

Hiro Arikawa: Az ​utazó macska krónikája

Egy viszonylag új megjelenés, hiszen Arikawa műve csupán tavaly vált magyarul is elérhetővé az olvasók számára, ám nem véletlen az egyszerű történet elképesztő pozitív kritikai visszhangja. Szatoru, és macskája, Nana sztorija végtelenül érzelemgazdag regény, ugyanakkor meglepően megrázó, és szimbolikus mű, mely a szeret erejéről, az elmúlásról, és az emlékezésről egyaránt mesél, jólesően olvasmányos stílusban. Talán szokatlan elbeszélő stílusnak tűnik megismerni főszereplőnk életének állomásait, ám Arikawa követi a témában korábban már emlékezeteset alkotó Paul Auster, vagy Steven Crowley hatásait, sőt, itt-ott akár Jack Londont is felfedezhetjük egy-egy írói kép mögött, miközben időről-időre eszünkbe juttatja azt is, milyen jóleső érzés szeretteink közelsége, és milyen egyszerű, vágyott dolog is a szeretet, ráadásul mindezt hatásvadászattól mentesen.

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Kapcsolódó cikkek

Filmre álmodott írói életek

Eleven zseniportrék – 10 kiváló film 10 legendás íróról

Az emberek, az irodalmi remekek mögött, sorsok a hírnéven túl.

Film

2021. 01. 18.

Emma Donaghue: Hívnak a csillagok

Így nézett ki a frontvonalban egy világjárvány 100 évvel ezelőtt – Könyvkritika

Emma Donaghue legújabb regénye puszta véletlenségből vált furcsán aktuálissá.

Hírek

2021. 01. 18.

A kalapács alá kerülő mű közel 50 évet hevert egy fiókban

Rekordáron kelt el egy 50 évig fiókban hevert Tin Tin kalandjai képregényborító

A rajz egy elfelejtett véletlennek köszönhetően kis híján örökre egy asztalfiókban maradt.

Hírek

2021. 01. 18.

Pókember 1963 óta teszi a dolgát

Árva tinédzserből lett a világ legjövedelmezőbb szuperhőse

Stan Lee és Steve Ditko 1962-ben új irányvonalat szabtak a szuperhőstörténeteknek.

Képregény

2021. 01. 15.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Jack London (1876-1916)

A csavargó írózseni, akinek élete maga volt a kaland – 145 éve született Jack London

Kevés olyan kalandorszerző létezik a világon, akinek élete legalább annyi izgalommal volt tele, mint az általa megírt könyvek.

Irodalom

2021. 01. 12.

10 kiváló művész 10 nagy sikerű önéletrajz

10 kiváló művész, 10 nagy sikerű önéletrajz, mely igazi bestsellerré vált

Kulisszatitkok elsőkézből az irodalom, a zene és a filmek világából.

Irodalom

2021. 01. 11.

Alexandr Szolzsenyicin (1918-2008)

A gyötrelem dalnoka – Alexandr Szolzsenyicin, a vermonti remete

Az orosz óriás, aki mintha önként ment volna a szenvedés elébe.

Irodalom

2021. 01. 08.

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991)

Nincs tudatom vers nélkül – 85 éves Nemes Nagy Ágnes első verseskötete

A kiváló, Kossuth-díjas költőnő 99 éve született, és immáron kereken 30 esztendeje nincs köztünk.

Irodalom

2021. 01. 04.

Márai Sándor

Krúdy hazatérése – Egy 80 éve megjelent Márai-regény margójára

Márai Sándor meglehetősen egyéni tisztelgése irodalmi példaképe, Krúdy Gyula előtt.

Irodalom

2020. 12. 18.

Hirdetés