• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Zsoldos regények a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban

Irodalom

A karnagy, akiből a magyar sci-fi úttörője vált – 90 éve született Zsoldos Péter

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hirdetés

A magyar sci-fi látszólag nem tekint vissza túl régi hagyományokra (hiába volt egy Jókai Mórunk), gyakorlatilag egy kezünkön meg tudjuk számolni azon embereket, akik így vagy úgy, de markáns hatást gyakoroltak a műfaj fejlődésére. Okvetlenül oda kívánkozik a listára – méghozzá annak élére – Kuczka Péter, a Galaktika és a Kozmosz Fantasztikus Könyvek főszerkesztőjének neve, de említhetünk még olyanokat, mint Szentmihályi Szabó Péter, Lőrincz L. László, Trethon Judit, vagy épp a nemrég sajnálatos módon elhunyt Gáspár András, esetleg Kornya Zsolt.

Alighanem minden fentebb felsorolt írónak, szerkesztőnek, vagy fordítónak megvannak a maga erényei, ugyanakkor a kritikái is, de akad egy ember a magyar sci-fi berkein belül, akiről fantasztikus tehetsége, és karcsú, ám annál magasabb színvonalú életműve kapcsán gyakorlatilag mindenki egyöntetűen pozitív véleménnyel van, és akit ezen felül még a szakma is elismert, amire bizonyság, hogy kétszer is elnyerte az EUROCON-díját. Ez az ember immáron huszonhárom éve nincs köztünk, népszerűsége azonban úgy fest, töretlen a sci-fiben lezajló trendek változásainak dacára is. 90 éve született Zsoldos Péter.

90 éve született Zsoldos Péter /Forrás: galaktika.hu/

90 éve született Zsoldos Péter /Forrás: galaktika.hu/

A szentesi karnagy

Kevés valószínűtlenebb indulása lehet egy később legendává váló sci-fi író pályafutásának, mint amit Zsoldos Péter esete mutat. A Szentesen, 1930. április 20-án született fiú életének két szerelme volt, a zene és az olvasás. Egészen kisgyermekként falni kezdte Rudyard Kipling és Jack London regényeit, hogy aztán idővel rátaláljon Aldous Huxley-ra, és Alexey Tolstoj-ra, és bár innen még igencsak messze volt az ember, akit akár a magyar Stanislaw Lem jelzővel is illethetnénk, ami a tudományos-fantasztikus írói pályáját illeti, ezek a hatások olyan szervesen épültek be a fiatal fiú személyiségébe, világnézetébe, hogy később is rendre visszatérő elemeivé váltak művészetének.

Persze a vonzalom az irodalom, azon belül is az Egyesült Államokban egyre inkább szárba szökkenő sci-fi mozgalmak iránt afféle hobbiként indult, Zsoldos ugyanis a gimnázium elvégzése után a Zeneművészeti Akadémiára felvételizett, ahol 1956-ban, a forradalom évében szerezte meg zenetanári és kóruskarnagyi diplomáját. Miközben a Magyar Rádiónál dolgozott zenei szerkesztőként irodalmi vágyai és törekvései egyre inkább formát öntöttek, azt pedig a későbbiekben sem győzte kihangsúlyozni, hogy a szavakkal való alkotásban a zenei nézetei és előképzettsége végül milyen elképesztő segítséget nyújtott neki.

Zsoldos regények a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban

Zsoldos regények a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban

A pszichológus író

Első regénye, A Viking visszatér megírása közben iratkozott be az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pszichológia szakára, ami szintén alapjaiban befolyásolta későbbi írói témáit, ugyanakkor már ebben az első műben is megjelenik annak törekvése, Zsoldos számára mit is jelent a tudományos-fantasztikum. A már gyerekként is a földrajz, a geológia, a csillagászat, és a régészet iránt érdeklődő kezdő író egyértelműen az Isaac Asimov, Frank Herbert, vagy épp John Brunner által képviselt iskola hazai éllovasává vált, hiába csempészett a művekbe olyan sci-fi toposzokat, mint a mesterséges intelligencia, a tisztán tudomány-technológiai jövőkép jóval kevésbé foglalkoztatta, mint maga az ember.

Témái pszichológiai megközelítésében, abban, milyen tűpontosan értette az emberi lélek működését, a döntések következményeit, leginkább talán valóban Stanislaw Lemmel rokonítható, ugyanakkor már A Viking visszatér című első regényében is élénken utal vissza gyermekkori olvasmányélményeire, a klasszikus robinzonád a bolygóközi jövőbe való áthelyezése magában rejti Kipling és London számtalan szimbólummal, és mélyértelmű mondanivalóval átszőtt technikáit, hiszen, míg a fenti két zseni az állattörténeteiken át mesélt az ember társadalmi szerepéről, és felelősségéről, addig Zsoldos ugyanezt tette a sci-fi kulisszái közt.

Immáron 23 éve nincs köztünk

Immáron 23 éve nincs köztünk

A magyar sci-fi legendája

Ahogy említettük is, Zsoldos Péter mai mércével mérve meglehetősen karcsú életművet hagyott maga után, ugyanakkor annak rendkívül magas minősége megkérdőjelezhetetlen, és nem egy, nem két ember fordul meg a magyar sci-fi háza táján, aki jelenleg is úgy gondolja, hogy prózájában, összetett mondanivalójában, ábrázolt képeiben még manapság is az immáron 23 éve elhunyt legenda jelenti az etalont, és hogy azóta sem sikerült senkinek felhúznia az ő cipőjét. Az olyan művek, mint az Ellenpont, A feladat, vagy épp a Távoli tűz egyértelműen a sci-fi legszebb hagyományaiból táplálkoztak, hirdették Lem és Ray Bradbury nézőpontját, az emberi szellem rejtélyességét, és a sci-fi író egyetlen nemes feladatát annak megfejtésére.

Az 1980-as évek közepén Zsoldos egy aggodalmas kinyilatkozásban fejtette ki saját eszméit a sci-fi írás kapcsán: „Az íróval együtt-gondolkodás szép játékát – ami szerintem e műfaj lényege – felváltotta a meghökkenésre építő, azzal manipuláló szerzők egymásra licitálása; ki tud vadabb, vérfagyasztóbb, követhetetlenebb, vagy bárgyúan primitív, stilárisan siralmas történetet az olvasó elé tálalni?” Nézőpontja még ma is megáll a lábán, hiszen egyre inkább azt látjuk, hogy a való élet kezdi beérni a sci-fit, emiatt kiadók és szerkesztők panaszkodnak a műfaj kiürülésére, amit a szerzők is már csak monumentális mind-fuck történetek képében igyekszenek „megújítani”, réges-rég szakítván a tudományos-fantasztikum eredeti célkitűzéseivel.

A Metropolis Media új kiadású Zsoldos-regényei

A Metropolis Media új kiadású Zsoldos-regényei

Egy befejezetlen élet

Zsoldos Péter 1997. szeptember 26-án hunyt el, 67 éves korában. Állítólag asztalfiókjában legalább két félkész kézirat árválkodott, melyek már sosem kerültek kiadásra, emlékét pedig a tiszteletére az Avana Egyesület által alapított Zsoldos Péter-díj képviseli. Az már más lapra tartozik, hogy sajnos a díj, vagy még inkább a díjazott művek minősége méltóak-e Zsoldos híréhez, irodalmi törekvéseihez, sci-fi írói munkásságához. Ami biztos, hogy bármelyik regényét is vesszük elő, az manapság is frissnek hat, egész egyszerűen azért, mert olyan univerzális témákkal foglalkozott, melyek ugyanúgy meghatároztak minket 50-60 évvel ezelőtt, mint napjainkban, ezért történetei legalább annyira képtelenek megkopni, mint Herbert, vagy Lem remekei.

Zsoldos Péter hitt benne, hogy a szavak, és az azokból épülő történetek elegek arra, hogy elmondjanak bármit a világról, ő pedig végig erre is törekedett. Ahogy fogalmazott: „Amit nem mondunk el egy regényben, azt nem lehet pótolni semmiféle könyvön kívüli szöveggel. A Galaktika magazin kiadója, a Metropolis Media nemrég újra elkezdte felújított kiadásban közreadni Zsoldos teljes sci-fi életművét, én pedig reménykedem benne, hogy ezáltal talán még egy generáció fedezheti fel magának a magyar sci-fi úttörőjét, éppen ezért, ha már ilyen kerek évfordulót írunk, és eddig még nem tettétek meg, vegyétek a kezetekbe valamelyik remekét. Hogy csalódni nem fogtok, arra mérget vennénk.

Kapcsolódó cikkek

Michael Crichton

A tehetség sokrétű ereje – 5+1 világhírű író, akik tudósként kezdték

Orvos, biokémikus, fizikus, csillagász, és filológus, akik mind bestsellereket írtak.

A kritika által megvetett bestsellerek

Megvetett bestsellerek – 10 világhírű regény, amit szívből gyűlölt a kritika

Avagy regények, melyeket az olvasók szeretete tett végül naggyá.

Még mindig maradtak gyöngyszemek abban a hatalmas irodalmi hagyatékban

Még mindig akadnak kiadatlan esszék J. R. R. Tolkien irodalmi hagyatékában

Bár januárban eltávozott Christopher Tolkien, a hagyaték még mindig rejt érdekességeket.

John William Waterhouse: Decameron

Boccaccio a Decameronban állított emléket kora pandémiájának

Ha Dantét az olasz költészet megteremtőjének tartjuk, Boccaccio az olasz próza megalapítója volt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Hirdetés

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. május 13.

  Megvetett bestsellerek – 10 világhírű regény, amit szívből gyűlölt a kritika

  Avagy regények, melyeket az olvasók szeretete tett végül naggyá.

  • 2021. május 12.

  Boccaccio a Decameronban állított emléket kora pandémiájának

  Ha Dantét az olasz költészet megteremtőjének tartjuk, Boccaccio az olasz próza megalapítója volt.

  • 2021. május 7.

  Az embert a szokásai tartják egyben, meg a szenvedélyei – Vámos Miklós-portré

  Vámos Miklós igazi polihisztor, aki napjainkban is rendkívül népszerű.

  • 2021. május 6.

  Világirodalmi krónikák 29. – John Williams: Stoner

  Valószínűtlen bestseller, és magával ragadó klasszikus.

  • 2021. május 4.

  Az orvos, aki irodalmi műfajt teremtett – Robin Cook-portré

  Az orvoskrimi mestere, akit idehaza is imádnak az olvasók.

  Hirdetés