• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Irodalom

Az amerikai posztmodern irodalom 10 óriása

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hivatalosan a posztmodern időszakát az 1960-as évek végétől emlegetik, de fénykorát az 1970-es évektől éli, fogalmát tekintve sokan, sokféleképpen magyarázták, de pontos stiláris meghatározást nem igazán tudunk hozzá társítani, és gyakorlatilag ahány szerző, annyiféle értelmezés létezik a posztmodern irodalom meghatározására. Az eklektika, az intertextualitás és az irónia gyakori eszközök, melyek a következő tíz kiváló író műveiben szinte kivétel nélkül felütik a fejüket.

A XX. század első felének John Steinbeck, Ernest Hemingway, vagy William Faulkner által meghatározott irányvonala a század második felében már csak halvány nyomokban felfedezhető, noha kétségtelen, hogy a posztmodern kialakulásához épp a fentiek által jegyzet művek, valamint a közhangulat tökéletes átalakulása járult hozzá leginkább. A posztmodern nemzedékei már mást látnak, másból táplálkoznak, cinikusabbak, és talán egy fokkal lényeglátóbbak, mint elődeik, és elvitathatatlan, hogy reflexióik a társadalmi berendezkedésekre és az egyén jellemváltozásaira vonatkozóan kínosan tűpontos, és nyugtalanítóan hiteles, talán éppen azért, mert már nem nagyívű és epikus, mondhatni világformáló eseményekben gondolkodnak, sokkal inkább a hétköznapok megélésére és túlélésére helyezik a hangsúlyt.

Cormac McCarthy (1933-)

Idehaza leginkább 2006 óta emlegetik a nevét, amikor a Coen testvérek filmre vitték Nem vénnek való vidék című regényt. McCarthy témáiban ugyan nem, de eszköztárában az egyik legszemléletesebb alakja a posztmodern irodalmi irányzatoknak, legtöbb műve tökéletesen nélkülözi a központozást, rövid, mégis élettel teli tőmondatai pedig folyamatosan keresik az ember pontos szerepét saját világában. Regényei egy része az amerikai délen játszódik, afféle western hangulatban, emiatt sokan hasonlítják William Faulknerhez, de McCarthy nála jóval kegyetlenebb, ami a szereplőivel való bánásmódot illeti. Első regényét 1965-ben The Orchard Keeper címen publikálta, és ahogy ebben, úgy később is jellemzője maradt műveinek a kortalan témák boncolgatása, szinte mindegy, hogy ehhez vadnyugati, poszt-apokaliptikus, vagy gótikus hátteret használ. 2007-ben Az út című regénye elnyerte a Pulitzer-díjat, és művészete az utóbbi húsz évben végre megkapta azt a magasztalást, amit megérdemelt, jelenleg már az egyik legfontosabb élő amerikai íróként emlegetik.

Mely regényeket olvassam el tőle? Kezdetnek Az út megfelelő választás, aztán, ha bátor vagy, jöhet a Véres délkörök.

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy Forrás: www.newstatesman.com

Philip Roth (1933-2018)

A tavaly elhunyt kiváló írót gyakorlatilag élete utolsó harminc évében folyamatosan az irodalmi Nobel-díj legnagyobb várományosai közt emlegették, de végül sosem jutott ki neki az elismerésből. Legfőbb kritikusai szerint Roth pályájának csúcsát 1993-tól számítják, noha már jóval előtte publikálta a nálunk is méltán híres A Portnoy-kór című regényét is, sőt, 1960-ban már elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat is, a világ harmadik legrangosabb elismerését a Nobel- és a Pulitzer-díj után. A 90-es évek közepén kezdte el írni „amerikai trilógiáját”, melynek első kötete, az Amerikai pasztorál 1997-ben Pulitzer-díjat nyert, 2006-ban pedig a The New York Times összeállított egy 22 tagú listát a legnagyobb hatású amerikai regényekből, Roth ezen 6 regénnyel képviseltette magát. Roth igen termékeny író volt, folyamatosan kutatta az amerikai emberek viszonyát saját hazájukhoz és társadalmukhoz, és nem volt rest ezekben a rendszer kritikusaként megszólalni, erre egyébként tipikus példa épp a díjnyertes Amerikai pasztorál, melyet két éve meg is filmesítettek. Roth 2010-ig folytatta az alkotást, végül 85 évesen, 2018 május 22-én hagyott itt minket.

Mely regényeket olvassam el tőle? Számomra a nagy hármassal nem lehet tévedni, vagyis A Portnoy-kór, Amerikai pasztorál, Összeesküvés Amerika ellen.

Philip Roth

Philip Roth Forrás: promotions.hu

Thomas Pynchon (1937-)

A zseniális, rejtőzködő íróról írtunk már korábban rejtélyes írókat csokorba szedő sorozatunkban, de egyetlen posztmodern prózát emlegető cikkből sem maradhat ki a neve. Pynchon a rejtőzködést már-már J. D. Salingernél is magasabb szinten műveli, és életműve sem sokkal nagyobb a Zabhegyező írójánál, megjelent regényei jelentőségét tekintve viszont nincs kritikus, aki ne az egyik legnagyobb élő amerikai íróként emlegetné. Kultikus 1973-as regénye, a Súlyszivárvány kísérleti próza jellegével leginkább James Joyce Ulysseséhez hasonlítható, és 1974-ben elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat is. Pynchon életműve egyelőre 8 regényből és egy elbeszélés kötetből áll, ám ezek is kitűnő képet festenek az árnyékban élő író rendkívül széles műveltségéről, és olykor hivalkodónak tűnő, de inkább érdekes intellektualitásáról (állítólag 190-es az IQ-ja), és lefestik nekünk a kapitalizmus természetének egyik leghangosabb kritikusát is egyben, aki érezhetően él-hal a popkultúra termékeiért.

Mely regényeket olvassam el tőle? Attól függ, ismerkedésre a Beépített hibát javaslom, kihívást kedvelőknek egyértelműen a Súlyszivárványt.

Thomas Pynchon (az ajtó mögött)

Thomas Pynchon (az ajtó mögött) Forrás: piaui.folha.uol.com.br

Chuck Palahniuk (1962-)

Az ukrán felmenőkkel bíró Palahniuk 1996-ban írta meg és adta ki első regényét, Harcosok klubja címmel. A regényben tetten érthető már a kortárs Bret Easton Ellis, vagy éppen Don DeLillo hatása, maró szatírája azonban mégis egyfajta új szintet képvisel, szereplői mindegyike a társadalom peremén egyensúlyozó, és arra agresszíven reagáló egyén. Palahniuk nevét leginkább a film mozis adaptációja után ismerte meg a szélesebb közönség, és igen hamar hatalmas rajongótáborra tett szert, akik fanatizmusukban dokumentumfilmet is forgattak az életéről, és egy kezdeményezésen belül ugyanezeknek a rajongóknak maga Palahniuk tart irodalmi műhelyt általában minden hónapban. Életműve távolról sem egységes, mind tematikát, mind minőséget tekintve, egyes kritikusai úgy tartják, hogy a Harcosok klubjához felérő művel azóta sem tudott előrukkolni, mások szerint elavultnak hat a tudatosan az olvasó sokkolására épülő fordulatépítése is, ráadásul két regényét is jelölték a legjobb horror regényeknek adható Bram Stoker-díjra. Akárhogy is, Palahniukot egyéni, minimalista hangja az amerikai posztmodern elit mezőnyébe emelte.

Mely regényeket olvassam el tőle? A Harcosok klubját feltétlenül, alapmű, de az Altató legalább ilyen jó választás.

Chuck Palahniuk

Chuck Palahniuk Forrás: the-talks.com

Bret Easton Ellis (1964-)

Ellis az X-generációs írók egyik legnevesebb tagja, és a szakma a mai napig vitázik rajta, vajon megérdemelten-e. A gazdag, Los Angeles-i családból származó író harmadik regényével, az Amerikai psycho-val szerzett igazi hírnevet magának, ebben a művében kezdte el igazán használni a posztmodern írástechnika elemeit, és maga a főszereplő személyisége is érdekes elegyét alkotja a popkultúrából és a magasirodalomról ismert jellemzőknek. Ellis legnagyobb tanárai közt Faulknert és Joyce-t emlegeti, az olykor dagályos és intenzíven minimalista szöveggondozásból pedig Hemingway hatása is kiérezhető. Idehaza meglehetősen vegyes kritikákat kapnak a regényei, és valóban, egyébként sem képeznek könnyű olvasnivalót, ám a stílus és a mondanivaló egészen a legutóbbi Glamorámáig elvitte a hátán a művészetét, én csak itt éreztem, hogy borzalmasan túlcsordult minden, ami korábban is a meghökkentés eszközét képezte nála. Ettől függetlenül korának egyik legfontosabb írója, és várjuk, hogy visszataláljon a 90-es évek eleji önmagához.

Mely regényeket olvassam el tőle? Természetesen az Amerikai psycho kihagyhatatlan, ez gyakorlatilag Ellis művészetének esszenciája, akárcsak folytatása, a Holdpark.

Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis Forrás: medium.com

Paul Auster (1947-)

Auster idehaza is igen kedvelt szerzőnek számít, fő műveként leginkább az 1987-ben megjelent New York Trilógiát szokás megjelölni, ez egy három kísérleti detektívsztoriból összeálló kisregényfolyam. Auster művészetét nagyban meghatározta többek közt az 1970-es években Samuel Beckettel történt találkozás, és egyébként is számtalan művében fellelhetők a drámaírásból fakadó elemek. Auster egyébként vérbeli tanító, nem csak mert tanárként is dolgozott a Princeton Egyetemen, de a mai napig minden évben utazgat, hogy találkozhasson az olvasóival, és általában szemináriumokat is tart egy-egy közönségtalálkozó alkalmával. Műveinek van egy összefüggő vonása, ez pedig a transzcendentalista nézőpont, és számtalanszor utal arra is, miként kellene visszailleszkednie a társadalomból önmagukat kitaszított embereknek. Műveiért több tucat irodalmi kitüntetésben részesült, jelenleg pedig a PEN American Center, vagyis az amerikai írók szövetségének elnökhelyettese.

Mely regényeket olvassam el tőle? A New York Trilógia tökéletes belépő Auster világába, aztán jöhet a Leviatán, vagy a Brooklyni balgaságok.

Paul Auster

Paul Auster Forrás: www.udg.mx

Toni Morrison (1931-2019)

Morrison a jelenlegi lista igazi nagyágyúja, 1988-ban Pulitzer-díjat, 1993-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, 2008-ban pedig még egy Grammy-díj jelölést is magának tudhatott. Morrison különleges tehetsége abban gyökerezik, hogy a lehető legminimálisabb módon tud beszélni iszonyúan súlyos dilemmákról, teszi mindezt költőien szép képek felrajzolásával, és hihetetlenül érzékeny és általános mondanivalóval. Nem tudnék jelenleg még egy afroamerikai szerzőt említeni, aki ehhez hasonló érzékletességgel és őszinteséggel képes saját közösségéről írni, ráadásul különös módon képes eltalálni az olvasók lelkiismeretét és hatni arra, és alighanem ez különösen az amerikai olvasók körében lehet zsigeri élmény. Morrison keveset alkot, de akkor mindig átütő erejűt, nem hiába gondolta így a Svéd Akadémia is, akik éppen ezen erőfeszítéséért ítélték neki a Nobel-díjat 1993-ban. Morrison 2019. augusztus 5-én, 88 éves korában hunyt el.

Mely regényeket olvassam el tőle? Első regénye, a Nagyonkék kitűnő választás, azonban a Kedves-trilógia gyakorlatilag kötelező.

Toni Morrison

Toni Morrison Forrás: www.pbs.org

Colson Whitehead (1969-)

Máris cáfolnom kell a fenti kijelentést, ha akad író, aki Morrisonhoz hasonló érzékenységgel képes az afroamerikaiakat ért viszontagságokról írni, az a 2017-es év Pulitzer-díjasa, Colson Whitehead. Idehaza elsőként a díjnyertes A föld alatti vasútállomás című regénye jelent meg, amely megkapó korképe az 1800-as évek Amerikájának, megtört és meghasonlott sorsokkal, és egy, az amerikaiak történelmi lelkiismeretére mázsás súllyal nehezedő szomorú emlékkel. Ez a műve bár témaválasztásában sablonosnak tűnhet, háttér és karakterábrázolás terén kimagasló irodalmiságot mutat, nem hiába állította párba sok amerikai kritikus Margaret Mitchell Elfújta a szél című nagyregényével. Ez a mű mindarról mesél, ami abból a regényből kimaradt. Brutális és gyönyörű könyv, és alighanem a jövőben érdemes számolni Whitehead munkásságával, és remélem, művei gondozását a magyar könyvkiadók is folytatni fogják.

Mely regényeket olvassam el tőle? Ha már magyarul megjelent, akkor A föld alatti vasút egyértelmű választás, de A Nickel-fiúk még inkább kifacsar.

Colson Whitehead

Colson Whitehead Forrás: www.mprnews.org

Joyce Carol Oates (1938-)

A hatvasan évek óta alkotó, rendkívül termékeny írónővel van dolgunk, aki zsebében tudhat egy Nemzeti Könyvdíjat, valamint egy O. Henry-díjat is, és ezidáig négy alkalommal terjesztették fel a Pulitzer-díjra is, ráadásul Philip Rothoz hasonlóan hosszú évek óta emlegetik a Nobel-díj várományosai közt. Oates minden esetben különleges, vagy épp furcsa, félresiklott emberi sorsokkal foglalkozik, ahogy kritikusai fogalmaznak, fő jellemzője a pszichológiai realitás. Szereplői közt a társadalomnak és a férfiaknak kiszolgáltatott nők, és a csendes amerikai kisvárosokban lappangó rejtett őrület szerepel. Oates az egyik leginkább tisztelt, még élő amerikai írónő, stílusát leginkább Flannery O’Connor, vagy még inkább William Faulkner munkáihoz hasonlítják, és bár tavaly már betöltötte 80. életévét, fáradhatatlanul alkot, és átlagosan napi nyolc órán keresztül dolgozik legújabb regényén.

Mely regényeket olvassam el tőle? Oates életműve meglehetősen egységes, de én személy szerint a Hőség című elbeszéléskötettel kezdenék, igazi gyöngyszem.

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates Forrás: www.wired.com

Jonathan Franzen (1959-)

A 2001-ben szintén Nemzeti Könyvdíjat nyert Franzen már a magyar olvasók számára sem lehet ismeretlen név, hiszen az utóbbi néhány évben művei nagy része idehaza is megjelent. A néhány éve a Nemzetközi Könyvhéten Budapesten is megjelent író szerint az írás pusztán drog, ami őt képes a felszínen tartani, a boldogság pedig nem lehet a dráma forrása, ezért aztán sokszor vádolták azzal, hogy művei túlságosan is pesszimista hangnemben íródtak. Franzen furcsa fickónak tűnik, egy embernek, aki túl sok dühöt érzett életében, és aki csalódott az emberekben azok gyarló hazugságai miatt. Mindez a mentalitás regényeiből is visszaköszön, és sok kritikus gondolja úgy, hogy Franzen gyakorlatilag a tudtán kívül megírta a Nagy Amerikai Regényt, a Javításokkal, és Stephen King óta az első író volt, akit a Time magazin a címlapjára tett. Franzen ma is alkot, ám gyakorlatilag minden egyes regénye előtt bejelenti, hogy ezután visszavonul. Eddig nem tartotta be az ígéretét, reméljük ezután sem fogja.

Mely regényeket olvassam el tőle? Ha már említettük a Javításokat, azt mindenképpen, de a Szabadság is hasonlóan erős.

Jonathan Franzen

Jonathan Franzen Forrás: time.com

Kapcsolódó cikkek

Idén folytatódik Stephen King Richard Chizmarral közösen írt kisregénye

Bár úgy volt, a sorozatot Chizmar egyedül folytatja, végül King is beszállt.

Szabadon letölthetővé váltak Petőfi Sándor eredeti kéziratai és levelei

Az Emlékév és a Magyar Kultúra Napja tiszteletére ideiglenes jelleggel.

John W. Campbell 80 év után meglelt kéziratából készül A dolog remake-je

Maga Carpenter is beszélt egy interjúban a készülő filmről, ami valóban újdonság lehet majd.

Apokaliptikus szürrealizmus

Apokaliptikus szürrealizmus Homérosztól a modern regényig

Avagy miként változott a “modernség”, és mit jelent a szürrealizmus manapság?

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A tragédia a Los Angeles Times címlapján

  Amikor a valóság vált horrorrá – 40 éve történt az Alkonyzóna-tragédia

  Vic Morrow és két gyerekszínész veszítette életét aznap.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 24.

  Apokaliptikus szürrealizmus Homérosztól a modern regényig

  Avagy miként változott a “modernség”, és mit jelent a szürrealizmus manapság?

  • 2022. január 20.

  Világirodalmi krónikák 45. – Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

  A regény, melyért Stephen King és Neil Gaiman is rajongott.

  • 2022. január 18.

  A szentesi karnagy, aki megreformálta a magyar sci-fit – 25 éve hunyt el Zsoldos Péter

  Avagy a magyar Stanislaw Lem, a Távoli tűz, és az Ellenpont szerzője.

  • 2022. január 14.

  A legnagyobb pszichohistórikus – 30 éve hunyt el Isaac Asimov

  Ha Verne és Wells hozta létre, akkor Asimov legitimálta a sci-fit.

  • 2022. január 11.

  Világirodalmi krónikák 44. – James Clavell: A sógun

  A regény, mely Japánra irányította a nyugati világ figyelmét.