• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Az irodalom egzotikus ízei

Irodalom

Az irodalom egzotikus ízei – 10 lehengerlő regény Dél-Amerikából

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hirdetés

Ázsiát és Afrikát az utóbbi tíz évben kezdte igazán felfedezni az irodalmi közélet, szerencsére azonban Dél-Amerika már rég ott díszeleg az olvasásrajongók térképén, sőt, tulajdonképpen erről az egzotikus vidékről egy tökéletesen új irodalmi műfaj, zsáner, vagy stílus – mindegy, minek hívjuk, hiszen mindenre kihatással bír – származik, ez pedig a mágikus realizmus, ami ugyan nem jelenik meg minden egyes dél-amerikai műben, az viszont tagadhatatlan, hogy a térségből származó regények olyan egyedi hangulattal bírnak, mely semmihez sem hasonlítható.

A magam részéről először Julio Cortázar révén találkoztam a dél-amerikai irodalommal, ami mondhatni maga volt a mélyvíz. Az Axolotl címre keresztelt rövidke novellája a Kozmosz Fantasztikus Könyvek egyik jubileumi kiadásában jött szembe velem, a belőle áradó ragacsos, mégis jólesően melankolikus hangulat, a fantázia és a valóság kiszámítható, mégis némileg váratlan formában végbemenő összemosása pedig egészen elkápráztatott, aminek hála a dél-amerikai irodalom rajongójává váltam. Éppen ezért összeszedtem most 10 művet, melyek nem csak számomra, de irodalomkedvelők egész generációjának meghatározó olvasmánya volt.

Az irodalom egzotikus ízei

Az irodalom egzotikus ízei

Mario Vargas Llosa: A város és a kutyák

Kivel is kezdhetnénk, ha nem Peru világhírű, irodalmi Nobel-díjjal is kitüntetett szerzőjével. Vargas Llosa legelső műve, mely eredetileg 1962-ben látott napvilágot hazájában saját, katonaiskolai önéletrajzi élményein alapszik, felütését tekintve pedig olyan, mint egy átlagos krimi, aztán valami egészen váratlanul erőteljes körképpé válik Peru társadalmának alsóbb rétegeiről. Egy több szálon futó történet, melynek minden sorából érződik a kadétok mindennapjainak szigora és izzadsága, és ami kíméletlenül szembesíti a társadalmi konvenciókat önmaguk működésképtelenségével.

Mario Vargas Llosa: A város és a kutyák

Mario Vargas Llosa: A város és a kutyák

Luis Sepulveda: Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott

A furcsa című alkotás egy egészen megható kisregény egy az amazonasi esőerdő mélyén lakó öregemberről, akinek fogorvos barátja évente egyszer elhozza azokat a szerelmes regényeket, amiket egykor egy nagyvárosi prostituált olvasott. Az 1989-es regény a chilei író kevés magyarul is olvasható munkájának egyike, ugyanakkor egy gyönyörű és egyszerű történet a természet szeretetéről, az elmúlásban található életigenlő fogódzókról és az élet alapvető értelméről. Sepulveda különös ereje megkapó leírásaiban is rejlik, melyekkel az őserdő szinte életre kel olvasás közben, az öreg pedig tőmondatokban ad választ az élet nagy kérdéseire.

Luis Sepulveda: Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott

Luis Sepulveda: Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott

Antonio Skármeta: Neruda postása

Sepulveda után egy újabb chilei író, aki egyrészt elmeséli egy egyszerű, romantikus lelkű fiatalember rövid felnőtté válását, és ezzel együtt megható emléket állít Chile legnagyobb, irodalmi Nobel-díjjal is kitüntetett költőjének, Pablo Nerudának. A fiatal, de az életről tanulni szándékozó ifjú, és a bölcs, tanult, és sokat látott költő barátsága afféle távoli apa-fiú viszonnyá válik, ami kettejük kapcsolatán át hangsúlyos képet fest Chile az Allende-kormány alatti hétköznapjairól is. A regény filmadaptációja legalább ilyen híres, összesen 5 Oscar-díjra jelölték, Skármeta műve pedig összesen 28 országban jelent meg világszerte.

Antonio Skármeta: Neruda postása

Antonio Skármeta: Neruda postása

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Egy ilyen listáról kihagyhatatlan minden idők legolvasottabb dél-amerikai írója, a mágikus realizmusa atyja, akitől mégis túl egyszerű lett volna a Száz év magányt szerepeltetni itt, így inkább másik híres regényére esett a választásom. Márquez a tőle megszokott gyönyörű nyelvezettel tárja elénk saját nagyszülei fikcióba bújtatott egyszerűen és varázslatosan gyönyörű, máskor valósággal megrázó szerelmét. Jólesően melankolikus történet, egy letűnt kor krónikája két ember szoros kapcsolatán keresztül, ami szépen, lassan rágja be magát az emberi bőre alá, és hogy aztán vele is maradjon.

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Roberto Bolano: Vad nyomozók

Bolano az egyik legizgalmasabb, ugyanakkor talán legnehezebben befogadható író, vaskos műveinek stílusa és szerkezete talán James Joyce-al rokonítható, és bár a 2666-ot szokás a főművének tartani, személyes kedvencem tőle a Vad nyomozók. Ez a gigászi regény egy húsz évet felölelő nem éppen hagyományos nyomozás története, Arturo Belano és Ulises Lima realista költők kutakodása az eltűnt Cesárea Tinajero költőnő után. Az egész világot átszelő sztori azonban jóval több ennél, szokványosnak semmiképpen sem nevezhető, Bolano pedig annyit mondott róla, ez az ő szerelmes levele saját nemzedékéhez.

Roberto Bolano: Vad nyomozók

Roberto Bolano: Vad nyomozók

Jorge Luis Borges: Körkörös romok

Borges műve kicsit kilóg a listáról, hiszen nem regényről, hanem novellafüzérről van szó, de a XX. század egyik legjelentősebb írója, és filozófusa egyszerűen nem maradhat ki egy ilyen listáról. Ahogy minden prózai válogatása, ez a mű is fantasztikusan szuggesztív alkotásokat gyűjt csokorba, meghökkentő, bizarr, vagy épp csodálatos, szárnyaló fantáziáról tanúbizonyságot tevő gyűjtemény, telis-tele filozófiai és kultúrtörténeti eszmefuttatásokkal, illetve az irodalom örök problémáiról szóló, kizárólag Borges-re jellemző virtuóz elmélkedésekkel.

Jorge Luis Borges: Körkörös romok

Jorge Luis Borges: Körkörös romok

Jorge Amado: Végtelen földek

A brazil író 1943-as regénye a XX. század elejének társadalmi átváltozását helyezi a történet középpontjába, melynek során egy régi világ hamvain kisarjad egy új Brazília, ám ehhez kivétel nélkül mindenki, kalandorok, írók, földbirtokosok, nők és férfiak, gazdagok és szegények is fel kell áldozzanak valamit a fejlődés oltárán. Amado töredékekből összeálló, westernhangulatú novellafüzére kegyetlen mű a véres felemelkedésről, az elszánt vetélkedésről, és kinyilatkoztatása annak, hogy az életben mindenért, de valóban mindenért olykor az utolsó leheletig kell küzdeni, egyébként belefogni sincs értelme.

Jorge Amado: Végtelen földek

Jorge Amado: Végtelen földek

Isabel Allende: Kísértetház

Az egykori chilei elnök, Salvador Allende másodunokahúga a kortárs dél-amerikai irodalom egyik legfontosabb női képviselője, akinek főműveként emelgetik az 1982-ben megjelent Kísértetházat. A vaskos történelmi, család- és kalandregény a Trueba család több nemzedékének különc nő- és férfitagjain át ad részletes keresztmetszetet a chilei társadalomról, ahol megfordulnak parasztok, prostituáltak, katonák és csendőrök, arisztokraták és politikusok, akik alakján keresztül egy teljes történelmi tabló elevenedik meg, ugyanakkor Allende nem jelent ki semmit, szigorúan csak bemutat.

Isabel Allende: Kísértetház

Isabel Allende: Kísértetház

Salvador Garmendia: Parányok

A fiatal venezuelai író némileg posztmodern szerkezetű műve, ami még stílusával is a fogyasztói társadalom elidegenítő és kiüresítő hatását fogalmazza meg egy sikerember, Mateo alakján keresztül. Garmendia művében tulajdonképpen nincsenek szerethető szereplők, és még a főalak is inkább mellékszereplő saját világában, ahogy eltékozolt életének mozaikjait igyekszik kétségbeesetten rendbe szedni. Hangulatilag meglehetősen nehéz, szerkezetében szokatlan mű, ami tulajdonképpen minden eszközzel mondanivalójának alátámasztását szolgálja.

Salvador Garmendia: Parányok

Salvador Garmendia: Parányok

Julio Cortazár: Az összefüggő parkok

Bár inkább novellista volt, Cortazár sem maradhat ki a felsorolásból, ha már saját érdeklődésem javarészt miatta fordult a dél-amerikai irodalom felé. Az összefüggő parkok egy magyarul megjelent novellaválogatás az argentin írótól, és bár az Ugróiskola kísérleti regénye kétségkívül pályafutása ékköve, én mégis novellái miatt kedvelem a mai napig, mellyel tulajdonképpen nagyregénye vonalát viszi tovább formabontó elbeszélési technikáival, mellyel igazán absztrakt világokba kalauzolja el az olvasóját, és melyek egyesével is valódi ékkövei a dél-amerikai prózának.

Julio Cortazár: Az összefüggő parkok

Julio Cortazár: Az összefüggő parkok

.

.

Kapcsolódó cikkek

Keresztes Balázs és a Négy Fal Között ezúttal Oscar Wilde egyetlen regényéről

Oscar Wilde egyetlen regényében eladta a lelkét az ördögnek, az olvasó pedig imádta érte

Egy író, aki önmagáról mintázta fausti alkut kötő hősét.

Michael Crichton

A tehetség sokrétű ereje – 5+1 világhírű író, akik tudósként kezdték

Orvos, biokémikus, fizikus, csillagász, és filológus, akik mind bestsellereket írtak.

Hamarosan ingyenes képregényterasz

Ingyenes képregényterasz június végén a Westend tetőkertjében

Idén ősszel több képregényes rendezvényre is lehet számítani, a sort az júniusi esemény nyitja majd.

A kritika által megvetett bestsellerek

Megvetett bestsellerek – 10 világhírű regény, amit szívből gyűlölt a kritika

Avagy regények, melyeket az olvasók szeretete tett végül naggyá.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Hirdetés

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. május 13.

  Megvetett bestsellerek – 10 világhírű regény, amit szívből gyűlölt a kritika

  Avagy regények, melyeket az olvasók szeretete tett végül naggyá.

  • 2021. május 12.

  Boccaccio a Decameronban állított emléket kora pandémiájának

  Ha Dantét az olasz költészet megteremtőjének tartjuk, Boccaccio az olasz próza megalapítója volt.

  • 2021. május 7.

  Az embert a szokásai tartják egyben, meg a szenvedélyei – Vámos Miklós-portré

  Vámos Miklós igazi polihisztor, aki napjainkban is rendkívül népszerű.

  • 2021. május 6.

  Világirodalmi krónikák 29. – John Williams: Stoner

  Valószínűtlen bestseller, és magával ragadó klasszikus.

  • 2021. május 4.

  Az orvos, aki irodalmi műfajt teremtett – Robin Cook-portré

  Az orvoskrimi mestere, akit idehaza is imádnak az olvasók.

  Hirdetés