• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Berkes Péter (1931-2022)

Irodalom

Az öreg bányától a titokzatos kastélyüdülőig – Berkes Péterre emlékezve

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

2022. június 2-án elment egy olyan magyar író, akinek a művein a 70-es, 80-as évek korosztálya felnőtt – és akinek a történeteit a 2000-es évek ifjúsága valószínűleg nem is ismeri, holott nekik is írt, ahogyan minden gyereknek. Kisebbnek és nagyobbnak egyaránt (ahogyan gyermeklelkű felnőtteknek is.) Ha azt mondom, Utánam, srácok! (esetleg Bezzeg a Töhötöm), az én korosztályom azon szerencsés része, aki gyerek- és ifjúkorában lelkesen olvasott, és jóféle ifjúsági filmeket láthatott a tévében, valószínűleg bőszen bólogatni fog.

A miskolciak meg még inkább, hiszen a regény alapján készült tévésorozatban olyan helyszínek bukkannak fel, mint a Diósgyőri vár, a lillafüredi kisvonat, Miskolc főutcája a Kossuth szoborral… és persze ott van a villamos, amin akkoriban miskolciak és budapestiek vitatkoztak, hogy hol is állt voltaképpen, Miskolcon vagy Budapesten. Egy régebbi interjúban aztán az író, Berkes Péter elmesélte, hogy a kiszuperált villamos a Miskolchoz tartozó Vargahegyen állt, hétvégi házként használták a tulajdonosok, és a regénybeli villamos ötlete is egy hasonló, hétvégi házként szolgáló jármű miatt született meg.

Berkes Péter (1931-2022)

Berkes Péter (1931-2022)

És hogy mi is ez a nagy zűrzavar a villamos körül? Berkes Péter 1975-ben, még a Móra Kiadónál megjelent ifjúsági regényének, az Utánam, srácok!-nak volt jelentős helyszíne az a bizonyos villamos, ami egy régi telken állt – és amiért két banda vetélkedett. Ezen kívül a „jófiúk” rakétát és nyúlketrecet barkácsoltak, fociztak – ahogyan akkoriban szinte minden gyerek -, bokszoltak, iskolai tolvaj után nyomoztak… hiszen kulcsos gyerekek voltak, vagyis végtelen mennyiségű szabadidővel rendelkeztek. A kulcsos gyerekek generációja megszokta, hogy a szülők reggeltől estig általában nem voltak elérhetőek, telefon csak a kiváltságosoknak jutott, így segítséget kérni a szülőktől napközben nemigen lehetett, csakis a barátoktól.

Akikkel együtt lehetett lógni egész délután és hétvégén, és ha az ember megéhezett, akkor nem a gyorsétterembe ugrott be, hanem hazament, általában egy jóféle zsíros kenyérért.

Ez jellemzi a regény – és a filmsorozat – főhőseit is, a „jófiók” vezérét, a fociőrült Kapufát és a legjobb barátját, a folyton kísérletezgető Andrist is, ahogyan a csapat többi tagját, például a bringamániás Pocakost. Vagy az ellenfél csapatának gonosz fővezérét, Ladát, és a még gonoszabb alvezérét, Radost. Ahogyan az is, hogy ha gondjuk támad, le kell győzni például a gonosz bandát, vagy meg kell védeni a villamost, nem a szülőkhöz futnak, hanem egymáshoz, mert kiállnak egymás mellett, és nem mindig ököllel védik meg az igazukat, sokkal többször ésszel.

Berkes Péter emlékére

Berkes Péter emlékére /Fotó: Gazda Albert/444.hu/

A fiúkarakterek viszont jól kidolgozottak, vág az eszük, bátrak és kiállnak a barátaikért. Mellettük előfordulnak színesítő elemként a mindig rettenetesen idegesítő kistestvérek, főképp fiúk, akikre a nagyobbaknak vigyázniuk kell – és akik a háttérből vagy sokkal jobban összekuszálják a szálakat, vagy épp ők segítenek egy-egy rejtély, vagy konfliktus megoldásában.

Így van ez a 1969-ben (szóval rémesen régen) megjelent Az öreg bánya titka c. regényben, vagy az én titkos kedvencemben, A fűre lépni veszélyesben, illetve az író utolsó ifjúsági regényében, az 1987-es SOS, szobafogságban is. Ez utóbbi története, ahogyan a Bezzeg a Töhötöm is azt mutatja, a pedagógiai módszerek is igencsak érdekelték. Az SOS, szobafogságban a főhős, Csaba Marci – egy félreértés miatt – egy dúsgazdag, magányos és igen érdekes pedagógiai módszereket alkalmazó nagynéninél kénytelen tölteni a nyári szünet egy részét, míg föl nem lázad, és a maga módján meg nem tanítja a nagynéninek, hogyan kell jól gyereket nevelni – és mindezt igen vicces formában. A Bezzeg a Töhötömben pedig az új, fiatal és tapasztalatlan osztályfőnök, Éva néni példálózik kiváló zenei tehetségű osztályának azzal, hogy bezzeg az ő Töhötöm utcai osztálya… És a gyerekek addig hallgatják a bezzegeket, míg megelégelik, és kihívják a Töhötöm utcai osztályt egy zenei versenyre. És ekkor jön a csavar, amit nem írok le, mert egyszerűen el kell olvasni, annyira vicces és érdekes.

Berkes Péter emlékére

Berkes Péter emlékére

Az öreg bánya titkából és az SOS, szobafogságból szintén készült film, ahogyan a Bezzeg a Töhötömből is, viszont a – szerintem – legjobb regényéből, A fűre lépni veszélyesből, nagy bánatomra, nem (és ezt Berkes Péter is nagyon hiányolta, ahogyan azt egy régi interjúban elmondta). Míg az előző két regény a nagyvárosban játszódik, az írótól már megszokott helyszíneken, vagyis a panelek által körbezárt téren, és általában nem azonosítható – épp ezért minden olvasó számára ismerősnek tűnő – nagyvárosokban, addig A fűre lépni veszélyes többségében egy, az északi határ közelében, vadregényes helyszínen található üdülőben, az András-majorban játszódik. Ahol van jó levegő, teniszpálya, izgalmas sziklafalak… no meg végtelen számú tiltó tábla, kezdve a legfőbb bűn tiltásával: A fűre lépni tilos! Egy családi üdülőben.

Ide érkezik a Dénes család, a kikapcsolódni vágyó – és az általában semmit észre nem vevő – szülők, meg a két gyerek, a teniszmániás Csaba és az öccse, Kisbalázs. A fiúknak elég gyorsan problémái támadnak az üdülőt felvigyázó gondnokkal, Gercse (elvtárssal), akit a gyerekek elég gyorsan el is neveznek – főképp az egyik tiltó tábla miatt – Viperák elvtársnak. És aki árgus szemmel figyeli az üdülő gyerekeket, nehogy elkövessenek valami, a táblák által gondosan tiltott vétséget. És a helyzetet súlyosbítja a Csekő család érkezése. A szülőkért a Dénes szülők nincsenek odáig, az utódért, Csekő Csongorért – Csecsókáért – meg a két fiú. Holott Csecsóka – szerintem – Berkes egyik legérdekesebb karaktere, a „megtervezett” gyerek, akitől a szülei elvárják, hogy mindenben úgy viselkedjen, ahogyan azt a szülők jó előre, még a fiú születése előtt eltervezték. Csakhogy… Csecsókának ez egyáltalán nem tetszik, így általában meghökkentő balesetek érik.

És csak a fiúknak árulja el, hogy minden balesetet ő okoz, hogy megzavarja a szülők aprólékos terveit – vagy, ahogyan ő nevezi: „kisiklatja a vonatot”. És ha mindez még nem lenne elég, ott van még Gercse elvtárs titka, a tiltott terület, a határőrök, a Trabantok, a jó kis szocialista üdülők és szerkók… Szóval, aki nosztalgiázni akar, az olvassa el, ahogyan a többi Berkes-regényt is.

Berkes Péter (1931-2022)

Berkes Péter (1931-2022)

Azután pedig nézze meg a még fekete-fehérben látható Utánam, srácok!-at és Az öreg bánya titkát, a pedagógiai szempontból is nagyon érdekes és vicces, de már színesben látható Bezzeg a Töhötömöt és az SOS, szobafogságot. Például azért, hogy jól szórakozhasson az akkor ruha- és frizuradivaton.

És hogy láthassa, milyen érdekes volt a 70-es, 80-as években kulcsos gyerekként felnőni. Mert ennek a bemutatáshoz nagyon értett Berkes Péter, ahogyan az izgalmas gyerekkarakterekhez, és a mély barátságok ábrázolásához is.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.