• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Robin Cook 80 éves /Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu/

Irodalom

Az orvos, aki irodalmi műfajt teremtett – Robin Cook-portré

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az 1950-es években, amikor Agatha Christie, és Raymond Chandler irodalmi karrierje csúcsán volt, Ed McBain pedig még csak bontogatta a szárnyait, számtalan műfajtörténeti tanulmány tette fel a kérdést, vajon a bűnügyi irodalom miként képes megújulni, és néhány választ is adott rögtön, annyival intézve el a kérdést, hogy a műfaj vélhetően sosem lép tovább a ponyva kategóriánál, és már minden, számára lehetséges területet feltérképezett, és kiaknázott. A nyilvánvaló tévedés az irodalom világából nem annyira meglepő, korábban ugyanez a szakma sajnálta le a sci-fit, és titulálta haldoklónak az irodalmat Tolkient látva, és A Gyűrűk Urát olvasva.

Az 1960-es évektől aztán a bűnügyi irodalom valódi virágzásnak indult, aminek gyökerei valahol talán John Le Carré megjelenése környékén öltöttek formát, aki a krimiket kémregényekké formálta, és aztán egyre másra születtek az ún. crossover zsánerek, ám ezek közt is volt egy olyan egészen vékony határmezsgye, melyet kis túlzással ugyanaz az ember talált ki, majd tetézett be. 1977-ben a boltokba került egy fehér borítóval ellátott kötet, melyet egyszerűen csak Kóma címre kereszteltek, és egy olyan igencsak zárt világba, a korabeli egészségügy kulisszái közé vezette be az olvasót, melyre korábban nem volt példa, ezzel pedig megszületett az orvos-krimik zsánere.

Robin Cook 80 éves /Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu/

Robin Cook 81 éves /Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu/

A tudatos gyötrelem

Robin Cook a lehető legmesszebbről indult, hogy a XX. század második felének egyik legnagyobb bestseller írójává váljon. A New yorki születésű Cook a Columbia Egyetem Orvostudományi karán végzett, majd posztgraduális képzést a Harvardon folytatott, sebésznek és szemésznek tanult, aztán nem sokkal az iskolák elvégzése után az amerikai haditengerészet SEALAB-programjának keretében a USS Kamehameha Polaris-rakétákat hordozó tengeralattjáró fedélzetére került, mint orvos. Két évet szolgált itt, majd a Cousteau Társaság kötelékébe került, ahol a névadó szorgalmazására, valamint saját tapasztalatai miatt a vérgáz élettani hatásainak kutatását végezte.

Ebben az időben írta rezidensi élményeiből első életrajzi ihletésű regényét, A gyötrelem évét, mely azonban csúfosan megbukott. Cook viszonylag fiatalon elképesztő éleslátásról tett tanúbizonyságot, és már rezidens korában sem volt semmiféle romantikus képe az közegészségügyről, vagy az orvosok abban elfoglalt helyéről. Tudta, hogy egy olyan világba készül belépni, mely telis-tele van sarlatánokkal, korrupcióval, és már-már a bűnügyek határát súroló, vagy akár azt páros lábbal át is lépő szándékos hibákkal.

Cook a kezdetektől arra törekedett, hogy az általa tapasztaltakat képes legyen átadni az egészségügy felé még kellő naivitással bíró átlagembereknek, ám ehhez találnia kellett egy megfelelő csatornát, ő pedig elképesztő szorgalommal, és megtervezett tudatossággal képezte íróvá magát.

Cook ügyeletben

Cook ügyeletben

Egy bevált recept

Aki olvasott valaha a szerzőtől, talán pontosan tudja, hogy ő a mai napig orvosnak, nem pedig írónak tartja magát, és még 81 évesen is praktizál a bostoni Massachusetts Generalban, a szakma pedig továbbra is kiváló szemészorvosnak tartja. Cook mindig is figyelt rá, hogy a kényes egyensúly ne boruljon fel a pályafutása során, ezt úgyis megtehette, hogy íróvá válása az egyik legtudatosabban bejárt fejlődési út volt alighanem a szórakoztatóirodalom történetében. A gyötrelem évének keserű bukása után ugyanis Cook fejébe vette, hogy megtalálja az önmagát eladó bestseller pontos, és örökérvényű receptjét, ehhez pedig önszorgalomból állítása szerint is több száz korábbi sikerkönyvet olvasott végig, és felállított magának egy egészen pontos, és következő struktúrát, hogyan kell felépíteni egy regényt.

Ennek a formulának az első állomása volt az 1977-es Kóma, mely elképesztő sikert aratott. A mű kereken négy évig készült, többek közt Peter Benchley regényeinek fordulatait szem előtt tartva, és gyakorlatilag minden lehetséges év végi szavazáson az év legjobb könyvei közé került, hetekig tanyázott a The New York Times bestsellerlistáján.

Alig egy évvel később már be is mutatták a belőle készült filmet, amit az akkor már főleg Az Androméda-törzs című regényének, és az 1973-as általa rendezett Feltámad a vadnyugat című western-sci-finek köszönhetően széleskörű elismerésnek örvendő Michael Crichton készítette, akinek később az Vészhelyzetet, és a Jurassic Parkot is köszönhettük. Cook megtalálta a működőképes formulát, de vajon ez a formula mitől is volt olyan egyedi, ha az volt egyáltalán?

Az író regénye Magyarországon is elképesztően népszerűek /Forrás: konyvmegallo.hu/

Az író regénye Magyarországon is elképesztően népszerűek /Forrás: konyvmegallo.hu/

Új műfaj, új utak

A Kóma által született meg az orvos-krimi műfaja, mert bár korábban is szerepeltek orvosok bűnügyi regényekben, de nem fordult elő, hogy a közegészségügyi helyzet bemutatása ilyen mértékben rányomja a bélyegét a témára, és annak minden aspektusát, szereplőit, és fordulatait is áthassa.

Cook egyik legnagyobb előnye az volt, hogy ekkor már ő maga is bőven praktizáló orvosnak számított, vagyis elsőkézből ismerte a rendszer gyengeségeit és visszaéléseit, ráadásul az egészségügy általa ábrázolt háttere végzettségének és tapasztalatának hála a végletekig hiteles volt. Egyszerű, de zseniális ötlet volt a bűnügyi regényt bevinni a kórház kulisszái közé, aminek szintén végtelenül egyszerű oka van.

Cook alighanem sejtette azt, hogy az egészségügy olyan globális jelenség, melybe valamikor az élete során minden ember belekóstol így, vagy úgy, és amiről vélhetően mindenkinek van ezáltal személyes tapasztalata, és véleménye is. Az, hogy Cook engedi, hogy bepillantsunk a színfalak mögé, cinkossá teszi az olvasót, hiszen ő az az orvos, aki el meri mondani, hogy a rendszer hol hibádzik, és ezzel ki él vissza. Ráadásul mindezt egy bűnügyi történet izgalmai és fordulatai közé ágyazza, nem hiába sikerült ezzel a recepttel közel 400 millió kötetet eladnia világszerte.

Az orvos-krimi mestere itt éppen Budapesten /Forrás: 24.hu/

Az orvos-krimi mestere itt éppen Budapesten /Forrás: 24.hu/

Bestseller bestseller hátán

Idestova túl közel 40 sikerlistás regényen, Cook saját bevallása szerint még mindig éhes az ismeretterjesztésre, és igyekszik minden egyes regényében valamilyen aktuális egészségügyi problémára, és annak társadalmi hatására felhívni a figyelmet, ugyanakkor ahhoz ma is tartja magát, hogy sem írói eszköztára, sem művei struktúrája nem változott. Az író Magyarországon is számtalanszor megfordult, legutóbb 2018. májusában Budapesten, és Győrben, de korábban is járt már a fővárosban, sőt, Pécsett is, szívesen jön, szívesen találkozik az olvasóival, és minden alkalommal hosszú-hosszú órákon át dedikál, állítása szerint számtalan barátot szerzett már Magyarországon.

Bár jól láthatóan fürdik a népszerűségben, azt egyértelműen igyekszik a jó oldalra állítani, folyamatos csatákat vív az amerikai politikusokkal azért, hogy az amerikai egészségügy ne működhessen kettős mérce szerint, hogy mindenkit megillessen legalább az alapellátás, sőt, a nagy gyógyszercégek ellen is számtalanszor felemelte a szavát, kiemelve, hogy mindegyik a jótékonyság álcája mögé bújik, miközben a profit maximalizálásán kívül semmi sem érdekli.

Cooknak mindenről határozott véleménye van, az a típusú ember, akiben él egy egészséges szkepticizmus, és aki éppen ezért nem ragad le a felületes tájékozódásnál, hanem akár megszállottan képes egy-egy probléma mélyére ásni, messze nem csupán azért, hogy abból a későbbiekben kiváló regénytémát fabrikáljon.

Ráadásul a szerző a mai napig nem pihen, és állítása szerint talán éppen ez a nyitja annak, miként képes nyolcvan évesen is ilyen fitt lenni. Bár némileg lassított a munkájában, a mai napig kórházi munkatárs, számtalan új gyógyszer kifejlesztésében vesz részt szakértőként, néhány éve alapított egy kozmetikai céget, mely gyógyszernek is beillő bőrkészítményeket forgalmaz, de korábban már létrehozott egy produkciós céget is, mely filmek és sorozatok fejlesztésével foglalkozik, és persze ahogy eddig, úgy manapság is minden évben akad 2-3 olyan hónap, amikor semmi mással nem foglalkozik, mint azzal, hogy megírja az általa teremtett, és munkásságával betetőzött orvos-krimi műfaj legújabb sikerkönyvét.

Több, mint 40 sikerkönyv, 400 millió eladott példány

Több, mint 40 sikerkönyv, 400 millió eladott példány

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.