• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Stephen King és Joe Hill

Irodalom

Irodalmi vérvonalak – Amikor egy családra több világhírű író jut

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A tehetség vélhetően örökölhető, az ambíció és a szorgalom tanítható, egy szülő számára öröm lehet, ha a csemete a nyomdokaiba lép, egy gyermek számára kihívás lehet legyőzni a nagy árnyékot, de persze az erőfeszítések nem egyszer konfliktushelyzeteket is teremthetnek. Sosem egyszerű a kérdés, de mégis akadnak olyan helyek, olyan családok, ahol sikerrel vették a fenti akadályokat, sőt, segítették is egymást az érvényesülés, a fejlődés, a kiteljesedés útján. Ha nem is vált minden családból komplett íródinansztia, azért a világirodalom fel tud mutatni össze-összeakadó, dicsőséges vérvonalakat.

Stephen King – Joe Hill

A modern horror királyát talán senkinek sem kell bemutatni, különösen, hogy hála a különböző streamingszolgáltatóknak, a műveiből készült adaptációk épp reneszánszukat élik, de középső gyermeke, Joseph Hillstrom King, azaz Joe Hill neve is manapság már igencsak jól cseng szórakoztatóirodalmi berkekben. A Lock & Key képregénnyel befutott, de ma már önálló jogán is sikeres szerző, aki hasonló zsánerben alkot, mind édesapja, ugyanakkor szinte mindig friss és borzongató ötletekkel hozakodik elő, olyanok regények letéteményese, mint a NOS4A2, a Szarvak, vagy a Spóra. King pedig – aki saját bevallása szerint is rögeszmésen ír – mostanság általában akár évente két regénnyel is jelentkezik, belekóstolt a krimi műfajába, idén ősszel pedig újra a fantasy terepére merészkedik majd.

Stephen King és Joe Hill

Stephen King és Joe Hill

Lawrence Durrell – Gerald Durrell

Tulajdonképpen, ha nincs a bátyj, Larry, akkor Gerald Durrell tollából talán sosem születik meg pl. a Családom és egyéb állatfajták (a Nincs időm olvasni kihívás júliusi közös könyve exkluzív tartalommal csak ITT), hisz Lawrence Durrell javasolta öccsének, hogy fogjon regényírásba a biztos megélhetés megteremtése érdekében, és Magyarországon végül Gerald népszerűsége jóval túl is nőtte a testvéréét. Lawrence Durrell inkább a szépirodalomban alkotott, fő művének a gigászi Alexandriai négyest szokás tekinteni, mely kísérletet tett a regény narratívájának megújítására is rendkívül plasztikus stílusú, lélektani-filozófiai mondanivalójával, ugyanakkor a nemzetközi színtéren hasonló tisztelet övezi a két testvért eltérő irodalmi törekvéseik ellenére is.

Gerald és Lawrence Durrell

Gerald és Lawrence Durrell

Thomas Mann – Klaus Mann

Thomas Mann-t vélhetően senkinek sem kell bemutatni, talán a valaha élt legnagyobb német regényírót munkásságáért – különösen A Buddenbrook-ház című művéért – 1929-en irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki, ám a náci rezsim kis híján őt is elsöpörte. Fia, Klaus Mann igyekezett felnőni apjához, manapság az 1933 utáni német irodalom legjelentősebb alakjaként tisztelik, aki származását a rávetülő irodalmi árnyék nagysága miatt átokként élte meg, de így is olyan remekműveket alkotott, mint az emblematikus Mephisto, vagy épp a Der fromme Tanz, mely lényegében az első nyíltan homoszexuális tartalmú mű a német irodalomban, és melyben Mann tulajdonképpen felvállalta másságát.

Thomas Mann és Klaus Mann (könyvvel a kezében)

Thomas Mann és Klaus Mann (könyvvel a kezében)

J. R. R. Tolkien – Christopher Tolkien

J. R. R. Tolkien sokat köszönhet fiának, a később irodalmi örökségét gondozó Christopher Tolkiennek, hiszen többek közt ő öntötte végső formába a művet, melyet 1973-ban elhunyt apja élete fő művének nevezett (ez volt A szilmarilok), valamint számos töredékes kéziratot szerkesztett kiadás alá apja elvesztése után, melyekből kirajzolódott Középfölde sok évezredes történelme. J. R. R. Tolkien életében mindössze két művet publikált, A hobbit és A Gyűrűk Ura pedig kéziratformájában először szintén Christopher kezén ment keresztül, aki visszajelzéseivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a történetek fazonírozásában, noha apja halála után sokszor illették azzal a váddal, hogy csupán nyerészkedik más történeteivel és saját nevével.

J. R. R. és Christopher Tolkien

J. R. R. és Christopher Tolkien

Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij

A Sztrugackij testvéreknél talán nem volt híresebb orosz tudományos-fantasztikus író az egész XX. században, közösen jegyzett műveik 1959-től jelentek meg nyomtatásban, és olyan a nyugati kánonban is elismert remekművekért feleltek együtt, mint a Lakott sziget, a Bogár a hangyabolyban, vagy a Fogadó a halott alpinistához. Műveik mondhatni tökéletes egységben születtek: művészettörténész apától származtak, Arkagyij műfordítóként és szerkesztőként, Borisz fizikusként és csillagászként végzett. Olykor a hatalommal szembeni metaforákba rejtett kritikájuk miatt egyes műveik tiltottnak számítottak a keleti blokkban, miközben olyanok tisztelték őket, mint Isaac Asimov vagy Arthur C. Clarke.

Arkagyij és Borisz Sztrugackij

Arkagyij és Borisz Sztrugackij

Emily Brontë – Charlotte Brontë

Emily Brontë-t, az Üvöltő szelek szerzőjét manapság szokás az angol romantika legnagyobb prózaírójaként tisztelni, ugyanakkor nem kevésbé jelentőségteljes testvére, Charlotte Jane Eyre című műve, mely szintén a világirodalom halhatatlan remekei közé emelkedett. Jelentőségük megkérdőjelezhetetlen, az Üvöltő szelek az egyik legelső modern regény, míg a Jane Eyre antiviktoriánus nőalakjának ábrázolásmódja úttörő jelentőségű volt az irodalom fejlődésében. Sajnálatosan rövid életük alatt (Emily 30, Charlotte 38 évesen hunyt el) fájdalmasan keveset alkothattak csak. Harmadik testvérük, Anne Brontë szintén nem csekély érdemeket szerzett az irodalomban, Agnes Grey című műve az önéletrajzi ihletésű irodalom egyik prototípusa lett.

A Brontë nővérek

A Brontë nővérek

Alice Walker – Rebecca Walker

Alice Walker neve Bíborszín című Pulitzer-díjas regényéről lehet ismerős, melyből Steven Spielberg készített világsikerű filmet. 1966-ban született meg lánya, Rebecca Walker, aki szintén írónak állt, ráadásul mára a feminista mozgalmak egyik leghangosabb szónokává vált, írásai olyan lapokban jelennek meg, mint a The Washington Post, a The Huffington Post, de látható a CNN és az MTV képernyőjén, és olyan egyetemek katedráján beszélt, mint a Harvard vagy a Yale. Adé című első regényével 2013-ban jelentkezett. Édesanyjával a 80-as években többször elhidegültek egymástól, de a konfliktusok feloldása után manapság már számos irodalmi rendezvényre csak együtt fogadnak el meghívásokat.

Alice és Rebecca Walker

Alice és Rebecca Walker

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.