• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Az Oprah’s Book Club

Irodalom

 • 2020. július 13. | Becsült olvasási idő: 7 perc

Közösségépítés, mint stratégia – Az amerikai könyvklubok sikerének titka

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hancz Petra írása…

Napjainkban megkerülhetetlenné válnak azok az elhivatott, közösségi olvasásra buzdító ismert arcok, akik saját könyvklubjukon keresztül adnak útmutatást egyre szélesebb közeget elérve. Az UNESCO adatai alapján világszerte összesen több mint 2,2 millió új cím kerül kiadásra, így továbbra is szükség van olyan könyves nagykövetekre, akik előszűrik az olvasmányokat, és hiteles forrást biztosítanak az olykor tanácstalan olvasók számára. Cikkünkben az amerikai könyvpiac két méltán populáris könyvklubját mutatjuk be, és feltérképezzük, hogy milyen hatásai lehetnek a közösségi olvasásnak.

Vitathatatlan, hogy Oprah Winfrey könyvklubja az alfája és omegája a már-már üzletté avanzsáló olvasásnépszerűsítésnek, Reese Witherspoonnal együtt pedig meghatározó alakjai elsősorban az amerikai könyvpiacnak, és rengeteg új olvasóval ismertették meg többek között Toni Morrisont vagy a klasszikussá vált William Faulkner munkáit. Oprah sikere a digitális korszakban rejlő kihívások iránti gyors alkalmazkodókészséggében is rejlik, Witherspoon pedig még ennél is tudatosabban, a korábbi mintát tökéletesítve nyitott új közösségek felé. Hozzájuk hasonlóan már több kollégájuk is online közösségi olvasás kapcsán ajánl könyveket, mint Emma Watson, Sarah Jessica Parker vagy Emma Roberts.

Az Oprah’s Book Club

Az Oprah’s Book Club

Oprah Winfrey és a társadalmi felelősségvállalás

Az amerikai televíziózás nagyágyújának, az Emmy-díjas Oprah Winfrey-nek karrierjét a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show indította el még 1986-ban. Egyike a 21. század legbefolyásosabb közszereplőinek, és 10 évvel a híres talk-show indulása után, saját könyves szegmenssel lepte meg rajongóit, így 1996-tól már kvázi a show részeként foglalkozott Oprah egy-egy havonta általa választott közös könyvvel. Az Oprah’s Book Club akkor még offline módon vitatott meg összesen 70 könyvet, majd 2012-ben, már az online érában, előrukkolt a digitalizált Book Club 2.0-ával, és erős social media jelenlétet kivívva magának el is indult az online könyvklub, a korábbihoz nagyon hasonló koncepcióval. A teljes lista, az eddig választott 85 olvasmánnyal itt érhető el.

Botrányos választások

A könyvklub olyannyira népszerűvé vált, hogy szignifikáns fellendülést idézett elő az amerikai könyvpiacon, sőt, rengeteg választott könyv kapott „Oprah borítót”, hirdetve a közös olvasás pozitív üzenetét. Ennek ellenére mégis akadtak meglepő választások Oprah listájában, melyek vagy az olvasóközönség vagy az író oldaláról negatív visszhangot keltettek.

Jonathan Franzen, kortárs amerikai író nehezményezte, hogy Javítások című könyve is bekerült a havi listába, olyan szerzők mellé, akik szerinte túlságosan egydimenziósak, giccsesek, és egyébként is az ő könyve valószínűleg nehezen értelmezhető majd Oprah közönségének,

akik többnyire nők, ő pedig éppen a férfi olvasói bázist célozta meg regényével. Franzen elitista és meglehetősen arrogáns attitűdjét még a The New York Times is szóvá tette.

Jeanine Cummins, Amerika földje című latin-amerikai bevándorlók kalandos menekülését bemutató regénye kapcsán már az olvasók fejezték ki nemtetszésüket, amikor Oprah közös olvasásra ajánlotta a könyvet. Oprah követői egyenesen kikérték maguknak, hogy éppen egy amerikai szerző könyvét választotta a műsorvezető a latino közösség döntéseinek és élethelyzetének leírása céljából, és nehezményezik, hogy a listában nem szerepelnek latin-amerikai szerzők könyvei sem. Oprah minden esetben diplomatikusan válaszol a negatív kritikákra, sőt, ezen konfliktus kapcsán sajnálatát is kifejezte amiatt, hogy nem választott körültekintőbben, más nézőpontok figyelembevételével.

Akinek a kötete bekerül Oprah könyvklubjába, az sikerre van ítélve

Akinek a kötete bekerül Oprah könyvklubjába, az sikerre van ítélve

Az Oprah-hatás

Oprah Winfrey olvasásnépszerűsítése közel három évtizedet ölel fel, tömegeket indított el az olvasás útján. A könyvkiadók is versenyeznek a műsorvezető kegyeiért, hogy a következő hónapokban az ő köteteik legyenek a választott olvasmányok, hiszen így biztosan bérelt helyük lesz a The New York Times Bestseller listáján is. Ugyanakkor nem csak a kiadók, a fordítók is profitálnak a közös könyvekből. Tolsztoj Anna Kareninája vagy Márquez Száz év magány című könyve több fordítást is megélt

az USA-ban és komoly verseny alakult ki a fordítók részéről, hogy mely kiadásra kerül rá az „Oprah-borító”, előbbiből például a kiadó a tervezetten felül további 800.000 példányt rendelt be a hatalmas érdeklődésre való tekintettel.

A közös könyvek mögött meghúzódó üzleti érdekek nem vonnak le Oprah missziójának értékéből, sőt, csapatával kizárólag olyan könyveket választanak, amik nagy hatással voltak rá, társadalmilag is fontos témákat dolgoznak fel, és mindig megteremti a transzparens kommunikáció lehetőségét a szerzőkkel készített interjúk révén.

Hello Sunshine

Hello Sunshine

Reese Witherspoon és a női sorstörténetek

Az igazi multitasker, hollywoodi színésznő és producer, egyúttal hivatásos könyvmoly, Reese Witherspoon nem rejti véka alá Oprah iránti rajongását, az Y és X generációkat célozva indította el online könyvklubját 2015-ben, akkor még informálisan instagram oldalán, majd 2017-ben Hello Sunshine nevű produkciós irodája indította hivatalosan is útjára a projektet. Hasonló koncepció alapján dolgozta ki saját könyves kihívását, havi egy könyvet választ, általában női sorstörténeteket, a women empowerment jegyében, majd live videóban a közösségi média felületein indít kibeszélőt rajongói, olvasói körében.

Witherspoon nevéhez kötik az Ahol a folyami rákok énekelnek című könyv körüli hatalmas népszerűsítő kampány elindítását, illetve a regény eddig abszolút ismeretlen, 70 éves írója, Delia Owens is neki köszönheti debütáló sikerét.

A könyv összesen 52 hétig vezette a The New York Times Bestseller listáját, először a kiadó közel 25.000 példányban jelentette meg, majd később összesen több mint 1.4 millió példányt sikerült értékesítenie a színésznő választásának köszönhetően.

Oprah-hoz hasonlóan Witherspoon neve is garancia a kiadó és a könyv közös sikerére és az eladásszámok növelésére Amerikában, sőt, már világszerte is, a Witherspoon által választott könyvek is egyedi matricát kapnak, könnyen prediktálható, hogy ezek a kiadások több tízezres, ha nem százezres példányszámban fognak elkelni. A Nielsen Bookscan kutatócég vezetője szerint a címkével ellátott könyvek írói számára ez az elismerés egyenlő azzal, mintha megnyernék a lottót.

Reese Witherspoon itt épp Celeste Ng regényét olvassa

Reese Witherspoon itt épp Celeste Ng regényét olvassa

Tudatos olvasásnépszerűsítés és a celebrity-könyvklubok hatása

A Witherspoon által választott könyvek központi karakterei mindig nők, s bár Oprah-tól eltérően ő kevésbé ügyel arra, hogy a társadalmi problémákat vegye górcső alá, és mindig egy aktuális téma köré koncentrálódjon a listája, fontos számára az olvasói bázisának szélesítése. A választott könyvek listáját átnézve feltűnik, hogy Witherspoon a szépirodalom és a lektűr közötti regényeket preferálja, általában szórakoztató, letehetetlen könyveket tesz közös könyvvé, sőt, még a terjedelemre is figyel, hogy az elfoglalt olvasók számára nyújtson kikapcsolódást, és nem utolsósorban motivációt, inspirációt. Az amerikai kiadók ezekre a könyvekre már „könyvklubos könyv” címkét használják, és nem titkoltan a kevésbé elgondolkodtató, de mégis hatásos, olykor sokkoló történetvezetésre hívják fel a fülszövegekben az olvasók figyelmét.

Mindkét fent említett könyvklub missziója a szélesebb körű olvasóközösség kiépítése, míg Oprah a jövőben több kisebb népszerűségnek örvendő író felkarolását tervezi, addig Witherspoon egy aktív, a női egyenjogúságért felszólaló bázist hivatott bővíteni a közös havi könyvek kibeszélőjén keresztül. Wiherspoontól eltérően, aki inkább a könnyen olvasható könyveket ajánlja közösségének, Oprah hitvallása szerint olyan olvasmányokat is keres, amik kihívást jelentenek az olvasóknak, ily módon a komfortzónájuk elhagyására is buzdítja őket. A könyvklubok célja éppen a fogódzkodók nyújtása a még ízlésükben bizonytalan vagy a többféle stílus felé nyitott olvasók számára,

de még mindig helytálló Murakami Haruki idézete, amit érdemes minden véleményvezért követőnek észben tartania, miszerint: „Ha azt olvasnám, amit a többi ember, gondolkodni is csak úgy tudnék, mint ők.”

A celebrity-könyvklubok jelenséggé váltak

A celebrity-könyvklubok jelenséggé váltak

Kapcsolódó cikkek

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Öngyilkos sorsösszefonódások a bolygó ökológiai csapdájában – Könyvkritika

Egy tajvani szerző mágikus realizmusa világít rá a természet kizsákmányolására.

Könyvklubot indít a Netflix az olvasás népszerűsítésére

A streaming óriás érdekes kísérlete saját filmjei promótólására.

A nagy magyar sci-fi mesemondó – Jókai Mór és a tudományos-fantasztikum

Lehetséges, hogy a márciusi ifjú volt az egyik első magyar sci-fi író?

Bridget Collins: A könyvkötő

Mint az évszázadok alatt tölgyfahordóban érlelt nemes ital – Könyvkritika

Bridget Collins csodálatos ám veszélyes világot tár az olvasói fantázia elé.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legendás párosok

  A filmtörténelem 5 elválaszthatatlan színészpárosa, akik valóban jóbarátok voltak

  Ismerősökből kollégák, kollégákból olykor életre szóló barátok.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 15.

  A nagy magyar sci-fi mesemondó – Jókai Mór és a tudományos-fantasztikum

  Lehetséges, hogy a márciusi ifjú volt az egyik első magyar sci-fi író?

  • 2021. október 13.

  Világirodalmi krónikák 40. – Don DeLillo: A Mérleg jegyében

  A veterán amerikai író teóriája a Kennedy-gyilkosságról.

  • 2021. október 12.

  Szavak és érzések – 7 Pulitzer-díjas regény, mely felfedi az emberi természet mélységeit

  Az amerikai irodalom legjobbjai a jelenről a jelennek.

  • 2021. október 7.

  Túl a valóság peremén – 9 fantáziahely az irodalom világából

  Irodalom és földrajz metszéspontja a fantáziavilágok térképe.

  • 2021. október 1.

  Guillaume Apollinaire és az elképzelhetetlen, konceptuális alkotói szabadság

  Ahogy Magyar Miklós fogalmazott: költő, barát és szerető.