• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Irodalom

Mutasd a könyvespolcod 2.0 – Újabb 5 magyar híresség kedvenc regénye

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Szabados Ági lelkes olvasóként érkezett a könyvek és a könyvkiadás világába, amikor immár 5 évvel ezelőtt elindította a Nincs időm olvasni kihívást. Azt a kezdeményezést, amely azóta, Facebook-csoporttá alakulva, immár 45 ezer főt számlál, akik hónapról hónapra közösen olvasnak el egy adott könyvet, és megbeszélik tapasztalataikat. Ági azóta könyvesboltot nyitott, és kiadóvezető is lett, hiszen 2020 novemberében megalapította a Libertine Könyvesboltot és a Libertine Könyvkiadót, ugyanakkor a kezdeti lelkesedéssel folytatja olvasásnépszerűsítő tevékenységét is. Utóbbi jó példája a Mutasd a könyvespolcod! című Youtube-videósorozata, amely 2021 tavaszán indult, és azóta már véget ért a második évad is. Összegyűjtöttünk most az eddig adásokból egy újabb csokorra való kedvencet a magyar hírességek ajánlásaiból. (A cikk első részét ITT találjátok!)

Gárdos Péter kedvence – Szabó Magda: Az őz

Szabó Magda idestova harminc nyelven elérhető remekműve egy visszaemlékezésekkel tarkított belső monológ, melynek külföldi eladásait Herman Hesse dicsérő sorai segítették, és mely Encsy Eszter gyarló életét mutatja be, aki egész létezése alatt mintegy önmaga ellensége volt. Örökké féltékeny legjobb barátnőjére, olyannyira, hogy aztán elveszi tőle férjét és szerelmét. Szabó Magda regénye 1948-ban megkapta a Baumgarten-díjat, amit még aznap felsőbb utasításra vissza is vettek tőle, ő maga elveszítette állását, és legközelebb csak az 1950-es évek végén publikálhatott újra, így bár Az őz az első műve, hivatalosan mégis a Freskó után jelent meg újra. Ekkor azonban megindult a világhír felé, szerzőjéből szabadfoglalkozású írót kreált, és a maga teljességében mutatta be a később a világ számára megismert érzékeny hangú és kiváló megfigyelőt, az emberi érzések tűpontos ismerőjét. A teljes beszélgetés és ajánlás ITT tekinthető meg!

Szabó Magda: Az őz

Szabó Magda: Az őz

Trokán Nóra kedvence – Edith Eva Eger: A döntés

Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt – jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Többek közt ezen visszaemlékezésekre épül a manapság már a kaliforniai La Jollából élő terapeuta 2017-ben megjelent, és hamar óriási világsikert aratott regényes önéletrajza, mely nem csupán egy memoár az emberiség legembertelenebb korszakából, de tulajdonképpen egyfajta útmutató is melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. A döntés a gyógyulás és a remény olvasmánya, és mondanivalója szempontjából teljesen mindegy az élethelyzet, melyből menekülne az olvasója, hisz egyaránt képes vigaszt nyújtani azoknak, akiket komoly és kiterjedt (mint a szerzőt) trauma ért, vagy aki „csupán” egy rossz házasságot hagyna maga mögött. A teljes beszélgetés és ajánlás ITT tekinthető meg!

Edith Eva Eger: A döntés

Edith Eva Eger: A döntés

Tóth Krisztina kedvence – Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan

Az idén a Libri-díj döntősei közt is szerepől Gerlóczy Márton komoly fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, regénytrilógiában meséli el családja nem mindennapi történetét, és a felmenőivel való szembesülést. Az első rész A katlan címmel 2021-ben került a boltok polcaira, és szövevényes családtörténete visszhangos rétegei alatt egyfajta identitás-thriller hangulatát árasztja, melyet Gerlóczy pontos és precíz mondatai, gyönyörű képei és leírásai nyújtanak át, melyek tekintetében mindegy, hogy a főhős épp poros levéltárakban kutat a felmenők története után, vagy épp a szicíliai tájról mesél, az eredmény ugyanaz: lehengerlő próza, kimagasló kortárs teljesítmény, ahol a legszerencsésebb az olvasó, aki reménykedve várhatja a folytatást, mely, ha hinni lehet a híreknek, nem is várat olyan sokat magára. A teljes beszélgetés és ajánlás ITT tekinthető meg!

Gerlóczy Márton: Fikció 1. - A katlan

Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan

Wossala Rozina kedvence – J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Mit mondhatnánk egy történetről, melyet gyakorlatilag, hacsak névről is, de a világon mindenhol ismernek, és ami több mint 150 millió példányban kelt el megjelenése óta? A nyelvészprofesszor, Tolkien három vaskos kötetben, közel 1800 oldalon írta meg a definitív tündérmesét a sötét nagyúrról, Sauronról, és a hobbitok, tündék és emberek szövetségéről, mely szembeszáll vele. Nehéz bármi is írni A Gyűrűk Uráról, olyannyira fogalommá vált – különösen Peter Jackson összesen 16 Oscar-díjjal jutalmazott adaptációjának hála – hogy minden egyéb üres szócséplésnek hat. Tolkien gyönyörű, és izgalmas történetet írt, melyben minden ott van, ami emberré tesz minket, a barátság, a szerelem, a bátorság, a kitartás, a kétségek, a harag, a szenvedély, tündérmese ez a javából, mely gyakorlatilag korosztálytól függetlenül mindenkinek és bárkinek ajánlható. A teljes beszélgetés és ajánlás ITT tekinthető meg!

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Fluor Tomi kedvence – J. D. Salinger: Zabhegyező/Rozsban a fogó

Egy olyan legendás erejű műről beszélünk, melynek elsöprő hatásáról nehéz bármit is mondani, amit nem mondtak el számtalanszor korábban. A Zabhegyező a háború utáni amerikai nemzedék Bibliája lett, melyben minden fiatal megtalált egy darabot saját magából, és melyet úgy átkozott sokáig az irodalmi közeg, és a társadalmi közbeszéd, hogy mindeközben tucatjával fogyott a boltok polcairól. Manapság 65 millió eladott darabnál tart, és Magyarországon is a legtöbb háztartás alighanem rendelkezik egy-egy példánnyal belőle. A Zabhegyező iszonyatos sikere volt végül az, ami arra késztette Salingert, hogy örökre elbújjon a világ elől, és az 50-es évek közepétől, 2010-es haláláig alig 1-2 fotó látott napvilágot róla, 1965 után egyetlen írását sem adta ki a kezéből, 1980-tól pedig már interjút sem volt hajlandó vállalni. Tipikus példája ez annak, mikor a mű túl nő alkotóján. A teljes beszélgetés és ajánlás ITT tekinthető meg!

J. D. Salinger: Rozsban a fogó

J. D. Salinger: Rozsban a fogó

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.